Donald Trump pakt Duitsland aan: 'Wij kopen wel Mercedessen, maar zij geen Chevrolets!"

Donald Trump pakt Duitsland aan: 'Wij kopen wel Mercedessen, maar zij geen Chevrolets!"

Hoe zou dat nou toch komen, Donald? Misschien omdat Mercedes een fantastisch goede auto is, wat helaas niet voor Chevrolet geldt?

Dit is dan toch weer het nadeel van Donald Trump: de ene dag zegt hij best verstandige dingen, maar de volgende dag schiet hij op epische wijze uit de bocht. Zie hier zijn kritiek op het koopgedrag van Duitse consumenten:

Met andere woorden, Trump zegt dat New Yorkers dol zijn op Mercedessen -- dat je heel veel Mercedessen ziet rondrijden in die stad -- maar dat Duitsers die vriendelijkheid niet beantwoorden door Chevrolets te kopen. Daarom dreigt hij Duitse automakers met een importtarief van 35%, waardoor Duitse auto's voor veel Amerikanen bijkans onbetaalbaar worden.

Maar wacht eens even: hoe zou het toch kunnen dat Duitsers geen Chevrolets komen? Komt dat doordat ze een hekel hebben aan Amerika? Ik betwijfel het ten zeerste. Net als Nederlanders gaan Duitsers bijvoorbeeld massaal naar Amerikaanse films in de bioscoop en luisteren ze op grote schaal naar Amerikaanse popmuziek. Dat kan het dus niet zijn.

Wat dan wel?

Oh wacht, ik weet het! Mercedes is gewoon een topmerk, terwijl we helaas niet hetzelfde over Chevrolet kunnen zeggen. Als je een fantastische auto wilt hebben rijd je in een Mercedes, niet een Chevy, nee, ook niet als je toevallig wél een enorme fan van Amerika bent.

Als Amerikaanse automakers daar iets aan willen doen moeten ze hun product verbeteren (en de prijs in de hand houden). Kunnen of willen ze dat niet, helaas, dan hebben we iets wat 'de vrije markt' heet; consumenten kopen dan dus gewoon een Mercedes omdat die beter is.

Het bewijst maar weer eens dat Donald Trump op economisch gebied een protectionist eersteklas is die de sterke arme van de wet maar wat graag gebruikt om zichzelf en zijn bondgenoten te verrijken -- ja, ook als dit ten koste gaat van de Amerikaanse consument. Die zal door een hoog importtarief immers ofwel veel meer voor een auto moeten betalen ofwel genoegen moeten nemen met een auto die hij eigenlijk helemaal niet wil.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties