Donald Trump pakt Duitsland aan: 'Wij kopen wel Mercedessen, maar zij geen Chevrolets!"

Geen categoriejan 17 2017, 14:00
Hoe zou dat nou toch komen, Donald? Misschien omdat Mercedes een fantastisch goede auto is, wat helaas niet voor Chevrolet geldt?
Dit is dan toch weer het nadeel van Donald Trump: de ene dag zegt hij best verstandige dingen, maar de volgende dag schiet hij op epische wijze uit de bocht. Zie hier zijn kritiek op het koopgedrag van Duitse consumenten:
https://twitter.com/scottlincicome/status/821001576647184385
Met andere woorden, Trump zegt dat New Yorkers dol zijn op Mercedessen -- dat je heel veel Mercedessen ziet rondrijden in die stad -- maar dat Duitsers die vriendelijkheid niet beantwoorden door Chevrolets te kopen. Daarom dreigt hij Duitse automakers met een importtarief van 35%, waardoor Duitse auto's voor veel Amerikanen bijkans onbetaalbaar worden.
Maar wacht eens even: hoe zou het toch kunnen dat Duitsers geen Chevrolets komen? Komt dat doordat ze een hekel hebben aan Amerika? Ik betwijfel het ten zeerste. Net als Nederlanders gaan Duitsers bijvoorbeeld massaal naar Amerikaanse films in de bioscoop en luisteren ze op grote schaal naar Amerikaanse popmuziek. Dat kan het dus niet zijn.
Wat dan wel?
Oh wacht, ik weet het! Mercedes is gewoon een topmerk, terwijl we helaas niet hetzelfde over Chevrolet kunnen zeggen. Als je een fantastische auto wilt hebben rijd je in een Mercedes, niet een Chevy, nee, ook niet als je toevallig wél een enorme fan van Amerika bent.
Als Amerikaanse automakers daar iets aan willen doen moeten ze hun product verbeteren (en de prijs in de hand houden). Kunnen of willen ze dat niet, helaas, dan hebben we iets wat 'de vrije markt' heet; consumenten kopen dan dus gewoon een Mercedes omdat die beter is.
Het bewijst maar weer eens dat Donald Trump op economisch gebied een protectionist eersteklas is die de sterke arme van de wet maar wat graag gebruikt om zichzelf en zijn bondgenoten te verrijken -- ja, ook als dit ten koste gaat van de Amerikaanse consument. Die zal door een hoog importtarief immers ofwel veel meer voor een auto moeten betalen ofwel genoegen moeten nemen met een auto die hij eigenlijk helemaal niet wil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten