Knettergekke actrice roept op: draag hijab bij Trump-inhuldiging in solidariteit met moslimvrouwen!

Geen categoriejan 19 2017, 21:00
Het anti-Trump-sentiment neemt in de aanloop naar zijn inhuldiging vrijdagmiddag buitenproportionele vormen aan.
Het is de man waarvan de halve wereld (het linkse gedeelte dus) met alle vurigheid hoopte dat hij Inauguration Day nooit van dichtbij zou meemaken: Donald J. Trump, de man die nog voor één etmaaltje president-elect is. Als de protesten tegen hem tijdens de verkiezingen al groot waren, zijn ze dat nu al helemaal. Maar hé, je hebt nu eenmaal goede verliezers, en nogal bar en barslechte verliezers.
En dan heb je nog mensen die de plan helemaal misslaan, en daartoe behoort zonder enige twijfel de actrice Kathy Najimy. Die naam zal niet al te veel mensen wat zeggen, maar duidelijk is dat ze zichzelf - net als heel veel acteurs in de Verenigde Staten overigens - aardig overschat wat betreft impact. Ze roept de vrouwen van Amerika op om vrijdag allemaal in Washington DC te gaan protesteren tegen Trump - maar niet alleen dat! Die vrouwen moeten dat namelijk doen om solidariteit te tonen met hun 'moslimzusters', en hoe kun je dat nou het beste doen? Even denken hoor: je zou hen meer toegang tot onderwijs kunnen geven, meer rechten om zich onafhankelijk te maken van hun soms tirannieke echtgenoten.. en je zou kunnen beginnen door die hoefddoeken en dergelijke eens te ontmoedigen. Toch is het precies het omgekeerde waartoe mevrouw Najimy oproept: komt allen met een hijab, want zo zijn we solidair!
Solidair? De enige manier waarop je écht solidair bent met die vrouwen is door hen duidelijk te maken dat ze zelf mogen kiezen of ze zulke dingen dragen of niet. Er is allesbehalve concensus in de Islam wat betreft het dragen van hoofddoeken en dergelijke: het is in ieder geval niet must-have die in vele Islamitische culturen wel is ingebakken. De enige juist optie is dan ook om hen zelf te laten kiezen wat zij willen, zolang het dragen ervan geen andere problemen veroorzaakt natuurlijk. Hoe dan ook is het massaal gaan dragen daarvan uiterst contraproductief: daarmee geef je juíst aan dat die dingen er gewoon bij horen, en dat is nu precies wat je eruit wilt krijgen in de moslimgemeenschap.
Maar hé, je moet wat bedenken om je afgunst van Trump te laten zien hè? Hij heeft zich immers zó negatief over moslims uitgelaten dat zoiets geheel gepast is vrijdag. Het is natuurlijk niet zo'n verrassing dat acteurs en celebreties in het algemeen met dit soort anti-Trump-oproepen komen. Celebrities doen nou eenmaal alles voor hun reputatie, en het is op dit moment gewoon cooler om tegen de volgende president van de VS te zijn dan voor hem, en dat is voor velen al reden genoeg. Misschien is dat nog te begrijpen, maar deze vrouwonterende oproep slaat toch wel echt alles.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten