RTL definitief over de schreef: pleegt met politicihacks misdrijven voor wat journalistieke sensatie

RTL Nieuws heeft met haar ongevraagde hacks van politici Kees van der Staaij en Pieter Omtzigt mogelijk een politieke rel van Amerikaanse proporties ontketend.

Vergeet de hacks van de Democratische partij door de Russen of de Trump-fragmenten die ze zouden hebben opgedoken: het hacken gebeurt nu hier, in ons eigen Nederland. De schuldigen hebben zich zelfs al gemeld, en bestaan uit niemand anders dan sensatie-zoekende journalisten van het RTL Nieuws!

Dat komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Nu de media volstaan van vermeende Russische hacks is ook hier de bangmakerij, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart, meer dan begonnen. En zo kopte RTL vandaag met uiterst misplaatste trots: “RTL Nieuws toont aan: zo makkelijk is het hacken van politici”. SGP’er Kees van der Staaij en CDA’er Pieter Omtzigt waren de slachtoffers wiens social media-accounts eraan moesten geloven. Tenminste, gedeeltelijk: bij Omtzigt lukte het gelukkig enkel om een oud, ongebruikt Linkin-account te hacken. De CDA’er deed het dan ook af als een betekenisloze hack, maar RTL blijft volhouden dat ze de maatschappij een enorme dienst hebben bewezen door de privacy van Omtzigt te schenden. Toe maar, RTL!

Van der Staaij kwam er echter stukken minder gemakkelijk vanaf. Toegegeven, het hacken van personen en bedrijven komt wel vaker voor, en hoeft niet altijd een ramp te betekenen: veel bedrijven betalen juist goud geld om op de hoogte gebracht te worden van eventuele beveiligingslekken. Er zitten echter twee keer een grote ‘maar’ in dit verhaal. Ten eerste heeft noch Van der Staaij, nog Omtzigt erom gevraagd om gehackt te worden om zo even de beveiliging van hun Twitter, Facebook of Linkedin te ‘testen’. Welk recht denkt RTL in hemelsnaam te hebben om zomaar een paar volksvertegenwoordigers, die net zoveel recht op privacy hebben als elke andere burger, te gaan zitten hacken?

En misschien nog wel belangrijker: het bleef niet bij een test. Áls je dan toch een hack uitvoert, dan is de enige ethische uitweg om daar de persoon of organisatie in kwestie stilletjes van op de hoogte te stellen. Een privébericht aan het adres van de beide heren met “We hebben geconstateerd dat uw beveiliging niet helemaal waterdicht is” zou tot daaraantoe zijn, maar iemand ronduit publiekelijk voor gekken zetten door zoiets te plaatsen gaat simpelweg vele malen te ver:

Is dit iets anders dan een misselijkmakende sensatiezoekzocht van de RTL-redactie te noemen? Jawel: het is ook gewoon een grove misdaad, hoezeer RTL ook mag verkondigen dat ze de maatschappij hiermee een dienst bewijzen. Arnoud Engelfriet legt op zijn website over wetgeving op het internet uitstekend uit wat er zoal mis is met wat RTL Nieuws hier vandaag gedaan heeft:

Hacken met goede bedoelingen

Niet alle inbraken gebeuren met het doel gegevens te stelen of schade aan te richten. Een veel gehoorde reden om een beveiliging te doorbreken is aantonen dat deze onbetrouwbaar is. Er is natuurlijk niets mis met het melden van fouten in beveiligingen. Maar andermans netwerk of computer hacken om specifiek daarin fouten te vinden, is een ander verhaal. Dit wordt door rechters niet snel geaccepteerd.

Wie dus andermans beveiliging wil testen, kan dat maar beter vooraf vragen. Niet alle netwerkbeheerders zitten te wachten op ongevraagde ‘tests’, zeker niet wanneer onduidelijk is wat er nu precies getest en gedaan is. Het opruimen van de schade en het controleren op eventueel achtergebleven rootkits en andere software kan een tijdrovende klus zijn.

En inderdaad, wie zegt dat RTL Nieuws niet wat langer heeft rondgekeken op de accounts van Van der Staaij om te zien of er nog wat sappigs in bijvoorbeeld zijn privéberichten te vinden was? Het is erg lastig om als hacker te bewijzen dat je ethisch te werk bent gegaan – als zoiets al mogelijk is – maar RTL heeft met haar actie zo ongeveer elke ethische wet met de voeten getreden en er nog even flink op gespuugd. Met kinderachtige follow-up-artikelen als “Van der Staaij vindt Twitter-hack ‘heel vervelend’ ” doen ze ook niets om hier wat degelijker mee om te gaan. Sterker nog: ze geven hem nog even een stevige schop achterna.

Waar halen ze het lef in godsnaam vandaan?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Gustaafff

  Eens met Sybren. Het account van twee veeleer integere kamerleden hacken is tot daaraan toe, maar je gaat echt een grens over als je andermans account gebruikt om een achterlijk twitterberichtje te plaatsen. Dit was zonder meer sensatiezucht. Ik neem aan dat Kees van der Staaij via zijn mail geen staatsgeheimen verstuurt en Omtzigt… dat is Omtzigt. Voor een buitenlandse mogendheid is het dus al volkomen onnodig om de accounts te hacken.

 2. ErTussenIn

  Het was een beveiligingslek die opglost was, mensen was geadviseerd om een nieuw wachtwoord aan te nemen na de reparatie-update van het lek.

  Politici moeten beter opletten, zeker nu hacken een hot item is.

  1. Gustaafff

   @ETI, beveiligingslek lijkt me een zwaar woord. Beide heren zijn twee kamerleden, van geen belang voor buitenlandse inlichtingendiensten.

   1. Floris

    Waar ETI is, is Guusttttttt. Binnen enkele minuten.

    Opvallend…bij welke 2 trollen heb ik dat verschijnsel toch eerder gezien?

   2. van Urk

    Beste Gustaaff, De Heer van de Staaij zit als partijvoorman in de “Commissie Stiekem”.

    1. Gustaafff

     @vu, Van der Staaij is geen Clinton of Kamp. De man is buitengewoon zorgvuldig.

     1. Wim

      Dat bleek juist niet.

 3. denktenk

  Een heel goede zaak, dat dit hacken op deze manier gebeurt.

  Problemen signaleren.
  Problemen benoemen.
  Problemen oplossen.

  De rest eromheen is gewoon gelul.

 4. s.a.r.k.o

  Is dit iets anders dan een misselijkmakende sensatie zoektocht van de DDS-redactie te noemen.
  Tja je moet wat als knettergekke extreemrechtse blog.

 5. Mar

  Het wordt ontraden om voor elk account hetzelfde passwoord te gebruiken. Wat er nu geïmpliceerd wordt, is dat zowel Omtzigt als Van der Staaij zo dom zijn om maar één enkel passwoord te gebruiken.

  1. Wim

   Dat is allemaal leuk maar je hebt zo langzamerhand 100 paswoorden nodig. Je moet ze toch ergens opslaan om te onthouden.

 6. Wim

  Zo zou je een willekeurige vrouw tussen de benen kunnen grijpen en dan zeggen kijk hoe makkelijk je aan te randen bent. Dat krijg als je geen kuisheidsgordel om hebt.

  1. denktenk

   @ Wim,

   Inlegkruisje jatten, om de paswoorden te noteren ?

   1. Wim

    Waar het omgaat het zijn alle twee misdaden om wat aan te tonen. Waarom zou het eme wel strafbaar zijn en het andere niet.

 7. toetssteen

  https://www.dni.gov/index.php/newsroom/press-releases/224-press-releases-2017/1469-dni-clapper-statement-on-conversation-with-president-elect-trump

  Kan iemand dit nu eens lezen? Of is het iets teveel moeite?
  Russische hacks, zucht, hoe zat het ook weer met de telefoon van Merkel. Oeps….
  Ze doen het allemaal! Get over it en zorg dat de boel goed beschermd is!

 8. Ome Ga

  Net als in de USA, maar dan veel verregaander door de totaal corrupte liegbeesten van o.a. de CIA. Kennedy wilde ze in ‘duizend mootjes hakken ‘ destijds, en zal de onafhankelijke individueel (! dat haten ze bij de globalisten NWO) Trump nu ook koudmaken?

  Ze werken tenminste IN ALLES zoveel mogelijk tegen, nu ook weer door hackings (die altijd gebeuren) die – totaal gesuggereerd en onbewezen fake – door huh, duh, ‘Rusland’.

  Nu al (burger)oorlog begonnen???! Must see:https://www.youtube.com/watch?v=-W9pZoIP2Gk

 9. Ome Ga

  (sorry.. en zal de CIA de onafhankelijke individueel…)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.