‘Trump gaat vandaag aankondigen dat de Amerikaanse ambassade in Israël wordt verplaatst naar Jeruzalem’

Als dit klopt zal vandaag een historische dag zijn.

Volgens verschillende berichten in Amerikaanse én Israëlische media (en op Twitter) zal de regering-Trump vandaag bekendmaken dat de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen. Daarmee wil de nieuwe Amerikaanse president duidelijk maken dat Jeruzalem in zijn ogen de eeuwige hoofdstad is van de joodse natiestaat.

Tijdens de campagne beloofde Trump al dat hij deze maatregel zou nemen. Toen hij dat zei werd hij toegejuicht door Amerikaanse conservatieven die vinden dat hun land dat al veel eerder had moeten doen. En terecht. Zoals Trumps nieuwe ambassadeur naar Israël David M. Friedman al uitlegde in een verklaring is Jeruzalem namelijk “Israëls eeuwige hoofdstad.” Moslimextremisten kunnen dat heel vervelend vinden, maar hé, we krijgen allemaal weleens een tegenvaller te verwerken. Het joodse volk maakt al langer aanspraak op Jeruzalem dan wie ook. Aanhangers van andere religies die daar moeite mee hebben moeten zich er maar naar schikken. Jammer dan jongens, get over yourself.

Natuurlijk roepen linkse commentators nu al dat dit een enorme fout is omdat het voor nog meer spanningen zal zorgen in de regio. Dat is je reinste flauwekul. Fundamentalistische moslims (en trouwens ook heel veel ‘gewone moslims’) haten Israël én Amerika nu ook al. De plaats van de ambassade doet daar niets aan af.

Daar komt bij dat als we één les geleerd hebben van de (recente) geschiedenis dan is het toch zeker dat je extremisten nooit hun zin moet geven om de lieve vrede te bewaren. Als je hen één vinger geeft nemen ze de hele hand. Het is nooit genoeg. De enige manier om ze terug in hun hok te krijgen is door je rug te rechten en duidelijk te maken dat je geen tijd hebt voor hun flauwe spelletjes. Deze mensen luisteren alleen maar naar een vertoon van macht. Als Amerika de ambassade naar Jeruzalem verhuist weten ze dat het Trump menens is en dat zij, niet Israël, nou eindelijk eens water bij de wijn moeten doen als ze het vredesproces op gang willen houden.

In een stuk voor de New York Times legt Amiad Cohen — een Israëli — uit wat het voor hem en zijn volk zou betekenen als Trump deze belofte inlost. Zijn woorden komen recht uit zijn hart en zijn daarom bijzonder overtuigend:

As an Israeli speaking to American friends, I ask you to please move the U.S. embassy in Israel from Tel-Aviv to Jerusalem.

Jerusalem is our capital. It has been for 3,000 years. No other country or civilization has ever had its capital in Jerusalem. Since 1948, it has been functioning as the capital of the State of Israel.

Keeping the U.S. embassy in Tel Aviv says: We won’t acknowledge Israel’s permanence in Jerusalem because maybe one day there will be a new reality. But ignoring reality always comes with a cost.

Zo is het maar net. De ambassade naar Jeruzalem verhuizen maakt voor eens en altijd duidelijk dat Israel here to stay  is en dat Amerika niet eens rekening houdt met het tegendeel. De zogenaamde islamitische wereld (waarbij ik dan vooral denk aan de Arabische landen plus Iran) zal dan eindelijk beseffen dat het kan kiezen of delen: of het accepteert die stand van zaken of het stuurt aan op een conflict dat het niet eens bijna kan winnen. Wat mij betreft zijn beide mogelijkheden prima omdat de eerste de kans op vrede vergroot en de tweede mogelijkheid op termijn ook. Die landen zullen dan immers zo snel verslagen worden dat ze het bestaan van Israël wel zullen móéten accepteren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. umhnz

  Na Sylvana is Dagobert Trump de nieuwe topscorer op DDS,
  De verheerlijking van Trump is haast hilarisch.
  Ben benieuwd hoe DDS aankijkt tegen het niet vrijgeven van zijn belastingaangifte, zoals belooft in de verkiezingscampagne.
  De eerste teruggedraaide verkiezingsbelofte?

  1. Vabis

   Wat mij betreft betaald Trump nooit geen belasting meer, als hij de moslimwereld maar aanpakt!

   1. jennifer

    Ja dat gaat hij zeker doen gelukkig.

  2. Analist

   Het Obama-masker is gevallen. Amerika toont met Trump haar ware gezicht !

  3. Ritter

   @umhnz

   Het zijn alleen de Trump hatende media die geïnteresseerd zijn in de belastingaangifte van Trump.

   Bij de gewone kiezer gaat het om het beleid dat Trump gaat voeren en niet om de “belastingaangifte”.

 2. Ritter

  Er zal pas duurzame vrede zijn als de islamitische wereld Israël accepteert. Maar tot nu toe is het uiteindelijk doel van de islamitische wereld geen duurzame vrede met Israël maar het uiteindelijk doel is de vernietiging van Israël.

  Daarom een moedige en broodnodige stap van Trump om de Ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Dat geeft aan, zoals het artikel aangeeft, dat “Israel here to stay”

  Het was niet de oprichting van de staat Israël, die de oorzaak was van het vluchtelingen- en andere latere problemen, het was de vernietigingsoorlog die gevoerd werd door de Arabische landen die aan de basis ligt van het vluchtelingenprobleem.

  Veertien leugens over het Palestijns-Israëlisch conflict die de vrede blokkeren
  https://brabosh.com/2014/08/20/pqpct-xx6/

  1. Adriaan

   @Ritter, dank voor deze uitermate interessante link. Dit maakt het conflict echt inzichtelijker.

 3. Jan

  Symboolpolitiek om de domme mensen tevreden te houden. Lost natuurlijk geen enkel probleem op.

  1. Gustaafff

   Exact, @Jan. Het lijkt meer een daad om vriendjes met Israël te blijven, teneinde de pro-Israëlhouding van zijn eigen partij te steunen. Vandaag is hij Israël bondgenoot, morgen neemt hij de bus naar het Kremlin. Vandaag sluit hij een verdrag af met het VK, morgen met Rusland.

   1. Noodluik

    Na de maandagochtend vergadering met de briefing voor de komende week, is Guus weer paraat op zijn post om 50+ reacties per dag uit te kakken.

    Gisteren mocht hij heerlijk uitslapen en had hij een vrije dag van de baas.
    Goedemorgen Guus!

  2. Vabis

   Het is duidelijk een signaal naar de moslimwereld, jullie kunnen janken wat je wil maar ik doe precies wat ik heb aangekondigd, en dit soort signalen hadden al veel eerder gegeven dienen te worden, misschien valt het kwartje nu bij die barbaren!

   1. Gustaafff

    En wat is hier nu precies America first aan, @vabis? Waarom wil een president, die niet oorlogszuchtig zou zijn, zich de woede van Islamietenland op de hals halen? De ambassade staat prima in Tel Aviv (waar overigens ook Netanyahu c.s. zit). Er is maar één verklaring: Trump is een man die zich nergens wat van aantrekt en zo op de knop van de nucleaire wapens zou drukken.

    1. Wim

     Waarom wil een president, die niet oorlogszuchtig zou zijn, zich de woede van Islamietenland op de hals halen?

     Dat is nu precies jou fout Guus. Toegeven ,ze zouden maar eens kwaad kunnen worden. Daarom liefkoos jij de Islam vindt het prima dat ze de EU overstromen. We moeten ze vooral niet kwaad maken met tegen gas, ze zouden zomaar met bommen vrouwen en kinderen kunnen opblazen.

     1. Gustaafff

      @Wim, Trump haalt voorkomen voor niets de boosheid van de islam op zijn dak. Je kunt die ambassade gewoon laten staan waar die staat. Er is een verschil tussen defensief en uitdagen.

     2. Vabis

      De islam gaat toch zeker niet bepalen waar de VS zijn ambassades vestigt? Jij bukt wel graag voor dat ongedierte, niet Gustaaff?

     3. Gustaafff

      @Vabis, nee, dat is aan de president van de Verenigde Staten. Maar voor een man die claimt een America first-beleid te voeren, roert hij zich meer met buitenlandse betrekkingen dan nodig is.

     4. Wim

      Daarom ook Guus, de USA maken zelf uit in welke stad ze hun eigen ambassade zetten en niet de Islam. Als ze hem morgen hier in Lutje Broek neer willen zetten dan is dat hun recht.

     5. Gustaafff

      Een correcte analyse, @wim. En al had het parlement inspraak, dan zou de ambassade er alsnog zijn gekomen. De republikeinen zijn immers in de meerderheid.

 4. Gustaafff

  Wat is het probleem? Jeruzalem wordt in de bijbel weliswaar genoemd als eeuwige hoofdstad, maar die ambassade staat prima, daar, in Tel Aviv. Of is dit gewoon een beetje om de Palestijnen te treiteren? Bedenk, dat Israël zich alleen Defensief opstelt, in plaats van aanvallend.

  Verder wordt het voor Trump maar eens tijd om kleur te bekennen. Enerzijds bekritiseert hij Obama om het onthouden van een stem (1 keer!) in de Veiligheidsraad, anderzijds steunt hij Poetin: die altijd meedoet met het pesten van Israël. Met wie wil die man eigenlijk vrienden zijn? Het VK? De EU? Rusland? Israël? Wie is nou echt zijn bondgenoot.

  Overigens heeft Rutte II Israël áltijd gesteund.

    1. Wim

     Heeft niets te maken met jou bewering van verhouding Rusland en Israël.
     Ook daar maakt Poetin vredelievende stappen.

     1. Gustaafff

      Lees het betoog van Nico nog eens.

    1. Vabis

     Ook de VN gaan ondervinden dat er onder het bewind van D. Trump een andere wind gaat waaien, de dagen van dit volkomen partijdige orgaan zijn geteld!

     1. Gustaafff

      Voor deze ene keer ben ik het warempel met je eens, @Vabis. Het orgaan is volkomen nutteloos. Je kunt niets afdwingen, want er is altijd wel iemand die een veto uitspreekt. Bovendien hebben de resoluties ook geen zin, want die worden stelselmatig geschonden. De Veiligheidsraad moet óf hervormen, óf worden opgeheven.

  1. Nico

   Dat vergeten veel mensen inderdaad. Putin heeft zich consequent en altijd in het anti-Israëlische kamp geschaard en alle anti-Israëlische resoluties in de Veiligheidsraad met een volmondig JA gesteund. Ik ben niet benieuwd of Putin en Trump ruzie gaan krijgen, maar wanneer Putin en Trump ruzie gaan krijgen. Ik denk ook even aan het opzeggen van de nucleaire deal met Iran, iets dat Iran’s grote vriend Putin niet echt blij zal maken.

   1. Gustaafff

    @nico, volledig mee eens en het laatste was ik vergeten. Trump moet beseffen dat je niet van twee walletjes kunt eten.

  2. Wim

   Maar met wie wil de EU vrienden zijn?

   1. Gustaafff

    @wim, de EU heeft een groot aantal handelsverdragen en een bloeiende economie. Het is voor de VS wel degelijk voordelig om goede relaties met de Europese Unie te onderhouden. Dat is wederzijds, want ook de EU heeft een groot belang bij goede banden met Trump. Daarom pleit ij altijd voor hervormingEn binnen de EU (eventueel onder nieuwe regeringen in maart), in plaats van een Nexit.

    1. Wim

     Rusland onds achteland is nog veel belangrijker.
     Zinloze boycot kost in Europa 400000 banen.

 5. Wim

  Mooie. Wat een klasbak is die man toch.

 6. Wim

  Die Dämme brechen: Die EU steuert auf den Zerfall zu
  Veröffentlicht: 23.01.17 00:58 Uhr

  Die EU-Führung versucht mit dem Schlachtruf „Ihr werdet es noch bereuen“ die Bedeutung und die Sprengkraft des Austritts Großbritanniens zu bagatellisieren. Tatsächlich hat der Zerfall der EU begonnen

 7. robmdw

  Tja, Natuurlijk is dit symboolpolitiek. Israelische nationalisten zullen het leuk vinden. Vriendschap gebaseerd op een ‘common enemy’ is als vertrouwensvolle vriendschap niet erg stabiel. Trump’s Jerusalem intentie is echter wel heel interessant vanuit GOP achtergrond. Zeker in de traditionele red states sluimert stevig anti-semitisme. The Jewish vote gaat onverminderd naar de democraten. Dat Trump de ambassade naar Jerusalem wil verplaatsen zal daar weinig aan veranderen.

 8. jennifer

  Een goede zet van hem, waarom zou de ambassade niet in Jerusalem mogen zitten, mij maakt het niet veel uit hoor waar die zit.

 9. Ome Ga

  “Wie Israel zegent, zal Ik zegenen, en wie Israel vervloekt, zal Ik vervloeken,” zegt de enige ware God van Israel.

  Het ministaatje Vaticaan (met antifascist fascist paus Fransje die Trump nu Hitler noemt) heeft op 13 mei 2016 een Palestijnse Staat erkend. Terwijl er vele redenen zijn om juist niet een Palestijnse Staat te erkennen. Hierbij tien van de belangrijkste redenen op een rij!

  1. Mahmoud Abbas, de president van de autonome Palestijnse Autoriteit, weigert het zelfbeschikkingsrecht van het Joodse volk te erkennen – terwijl hij dat wel voor Palestijnen claimt. Ook weigert hij om in een vredesverdrag af te zien van verdere Palestijnse claims. Uiteraard zijn dat twee essentiële elementen voor een duurzame vrede. Deze maakten dan ook onderdeel uit van het Amerikaanse vredesvoorstel in 2014, dat Abbas echter afwees.

  2. De stichting van een Palestijnse Staat is strijdig met het internationaal recht, zoals vastgelegd in de Oslo akkoorden. Daarin staat dat vrede tot stand moet komen “in onderlinge overeenstemming” en dat de grenzen in onderling overleg bepaald moeten worden. De internationale gemeenschap kan daarom niet meewerken aan activiteiten die ervoor zorgen dat de Palestijnen zich onttrekken aan hun verdragverplichtingen. En zijzelf daardoor ook, want de eerdere vredesverdragen zijn gegarandeerd door de VN, de VS, Rusland en de EU.

  3. Een Palestijnse Staat leidt tot niets, want ook na die erkenning zullen Palestijnen en Israëli’s er nog steeds samen uit zullen moeten komen, via afspraken bijvoorbeeld over gebied, veiligheid, geld en waterverdeling. Met verder verstoorde verhoudingen wordt dit alleen maar bemoeilijkt. Vrede komt daarmee niet dichterbij, maar verder weg.

  4. Een Palestijnse staat zal gebaseerd zijn op racisme. Want Abbas heeft herhaaldelijk uitgesproken dat er geen Joden zullen mogen wonen. Dit racisme is uiteraard strijdig met het internationaal recht en op deze basis kan en mag geen staat erkend worden.

  5. Er kan niet één Palestijnse staat erkend worden, want er zijn twee Palestijnse regeringen in twee gebieden, in Gaza en op de Westbank. Deze leven vrijwel op voet van oorlog met elkaar. Hamas heeft opgeroepen om de regering van Fatah op de Westbank omver te werpen. Fatah heeft de Arabische Liga gevraagd om Gaza te bombarderen om zo het Hamas bestuur te verwijderen.

  6. Een van bovengenoemde regeringen is in handen van een beweging die internationaal wordt aangemerkt als terreurorganisatie (Hamas in Gaza). De andere regering verheerlijkt terreur en roept daartoe op (Fatah op de Westbank). De wereld heeft geen behoefte aan nóg een door moslimfundamentalisten beheerste terreurstaat, die van de Islamitische Staat is al erg genoeg.

  7. Hamas weigert bovendien zelfs de reeds gesloten vredesverdragen te erkennen, en weigert bij voorbaat alle toekomstige verdragen. In het Hamas Handvest is vastgelegd dat er maar één oplossing voor het conflict is: de vernietiging van Israël. Zowel de terreur als de weigering van vrede maakt erkenning strijdig met het internationaal recht: alleen vredelievende staten kunnen erkend worden (artikel 4 van het VN Handvest).

  8. Volgens het internationaal recht heeft Israël, in ruil voor terugtrekking uit de in 1967 veroverde gebieden recht op veilige grenzen (dus grenscorrecties), en recht op vrede met alle Arabische landen. Dit recht ligt vast in VN resolutie 242. En hoewel Israël zich reeds uit 94% van het in 1967 veroverde gebied heeft terug getrokken, hebben pas 2 van de 23 Arabische landen vrede met Israël gesloten.

  9. Ook dienen de Arabieren daarbij inspraak te hebben. De Arabieren in Oost-Jeruzalem hebben echter in opiniepeilingen aangegeven dat zij liever bij Israël willen blijven horen, dus daar is – voorafgaand aan het trekken van grenzen – een referendum zeker op zijn plaats, zoals al de intentie van de VN was in 1947.

  10. De laatste verkiezingen waren meer dan tien jaar geleden. Palestina voldoet onder meer daardoor aan geen enkele van de vier voorwaarden voor een staat die het internationaal recht daarvoor stelt: een legitieme regering, met internationale betrekkingen, een gebied en een bevolking.
  Er is niet één regering en er is geen mogelijkheid tot het onderhouden van internationale betrekkingen – want er zijn twee gebieden met twee regeringen. Ook hebben de Palestijnen geen vastgestelde bevolking of gebied, want die moeten conform het internationaal recht (de Oslo-akkoorden en VN-resolutie 242) nog in overleg met Israël vastgesteld worden.

  Er zijn voorstanders van erkenning, onder Arabisch-islamitische druk en vanwege de slachtofferrol die de Palestijnen claimen. Dat laatste is fantasie, want de Palestijnen hebben sinds 1937 elk internationaal voorstel voor een tweestatenoplossing afgewezen, zoals in 1937, 1947, 2000, 2001, 2008 en 2014. En altijd om dezelfde reden: omdat zij dan Israel als Joodse staat moesten erkennen.
  Echter, zowel vanwege het bereiken van duurzame vrede als op grond van het internationaal recht, moet een Palestijnse staat niet erkend worden zonder dat er een definitief vredesverdrag met Israël ligt.
  Awi Cohen, Bestuurslid Likoed Nederland

  1. Wim

   Goed duidelijk stuk.

 10. Ome Ga

  De moslimhaatbaarden claimen dat Jerusalem een (2e) heilige stad voor de Moslims is. Wat een leugenaars, en naapen, en dienaars van satan!
  In hun hele haatboek wordt Jerusalem niet eens genoemd.

 11. Ome Ga

  Leugens, leugens en alleen maar fakenews over Trump vanuit die smerige, vuile, gore, demonische linkse haatpers CNN, Buzzfeed, enz. Die Trump nog steeds proberen onwettig te verklaren. HAHAHA.
  http://www.foxnews.com/politics/2017/01/22/priebus-defends-trump-top-aide-says-media-has-obsession-to-delegitimize-president.html#

  Vanaf dag één, uur 03.00 van onze held Trump; vuile leugens
  (en ‘onze’ trollen umz, denk, guus e.d. gajes natuurlijk mee pissen hier, tegen de wind in)
  http://www.foxnews.com/politics/2017/01/22/priebus-defends-trump-top-aide-says-media-has-obsession-to-delegitimize-president.html#

  1. umhnz

   en ‘onze’ trollen umz, denk, guus e.d
   .
   Klopt helemaal, allemaal dienaars van satan compleet met rode hoorntjes en een rode pijlstaart.

 12. tq1991

  Jeruzalem is ook de Palestijnse hoofdstad. Israel kan dat niet alleen voor zichzelf houden.

  1. denktenk

   Er bestaat geen Palestijns volk.
   Dit is een verzinsel van de terrorist Arafat.
   Net zo’n grote leugen, als
   het ontkennen van de Armeense genocide.

   1. Laaghlandt

    @ denktank.
    ..net zo’n grote leugen als de holocaust?
    Of ben ik nu strafbaar, om dit te typen/denken…

    Serieus nu. Er is wel degelijk een Palestijns volk..dat volk woont al heel lang in Palestina.. Al heel erg lang.

 13. HdK

  WAAROM EEN 2de PALESTIJNSE STAAT?
  Uit 80% vh Engelse mandaatgebied Palestina werd eenzijdig het huidige Jordanië gecreëerd. 70% vd Jordaanse bevolking bestaat uit… ‘Palestijnen’
  Niet slecht voor afstammelingen van Arabische veroveraars en immigranten, die voor 1948 nooit een eigen staat, een eigen cultuur of eigen dialect of taal gekend hebben.
  Het lijkt over de top om te streven naar een 2de ‘Palestijnse’ staat, binnen de huidige grenzen vh kleine Israel en NB grenzend aan …Jordanie!

  VERNIETIGING VAN ISRAEL, STICHTING ISLAMITISCHE STATEN
  Het streven naar een 2de (mini) ‘Palestijnse staat’ kan maar 1 werkelijk doel hebben:
  Vernietiging van Israel. Dat past ook perfect in het Arabische streven naar zuiver-Islamitische staten.

  De jaloerse en racistische Arabische wereld maakt een enorm punt vd Joodse staat in hun midden. Daar wonen ook nog 40 miljoen Koerden wel met eigen taal, cultuur en grondgebied, dat door Syriers, Turken, Perzen werd veroverd en verdeeld. Geen teruggave Koerdische gebieden maar wel een 2de Palestina eisen binnen Israelische grenzen? Hoe hypocriet kun je zijn!

  CORRUPTIE
  De ministaat in wording kent al decennia een ongehoorde corruptie met -uiteraard- zeer corrupte leiders. Naar verluid heeft Arafat zo’n miljard vd Europese schenkingen voor zichzelf ‘gereserveerd’. Zijn weduwe vecht nu om deze nalatenschap.
  Abbas heeft, naast 1,5 miljard aan privé-uitgaven, zo’n 0,5 miljard voor zichzelf gereserveerd. Abbas is natuurlijk nog maar pas begonnen.

  ARME PALESTIJNEN?
  In ieder geval niet letterlijk. Alleen al In de Gazastrip wonen 2400 miljonairs. ‘dat is 1,7 % vd bevolking. Ter vergelijking USA: 1,0%, NL: 0,7%
  Een aantal daarvan zijn ook nog miljardair:
  De leider van Hamas beschikt over 2,6 miljard, Arafat’s erfenis:1 miljard Zijn weduwe is juridisch in gevecht om deze centjes uit Europa. En Abbas heeft nog slechts 0,5 miljard, maar werkt aan dit probleem. De vermogende Palestijnen in Judea, Samaria en Jordanie zijn hierbij nog niet genoemd.

 14. Laaghlandt

  DDS = De Dagelijkse Semiet.

 15. Wieb6

  Geweldige provocatie. Eerst de Palestijnen hun land afpakken. In plaats van steun krijgen ze dit. Ik verbaas mij over dit fascistisch krantje, steun voor de Joden? O ja, de meeste hebben jullie in WO 2 uitgemoord, nu de Moslims?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.