Bizar: Denemarken vervolgt voor het eerst sinds 1946 iemand voor godslastering na Koranverbranding

Een Deense man wordt vervolgd om iets waar al sins de jaren ’40 niemand meer voor is veroordeeld.

Niemand, maar dan ook niemand is de afgelopen 71 jaar veroordeeld voor het overtreden van de wet op godslastering. Nou ja, niemand? Voor een zogenaamde islamofoob wordt natuurlijk graag een uitzondering gemaakt anno 2017!

Wat er dan zoal gebeurd is? Een 42-jarige man wiens naam – gelukkig – vooralsnog niet bekend is gemaakt, besloot eind 2015 om een Koran in zijn tuin te verbranden en daarvan een video op zijn Facebookpagina te plaatsen. Destijds werd daar niet zo zwaar aan getild: goed, het is zeker geen nette daad – en ik keur zulke boekenverbrandingen, wat er ook in staat, altijd af – maar zo verschrikkelijk vond men het allemaal ook weer niet. Het voorval kreeg niet al te veel aandacht, en daarmee leek de zaak afgesloten te zijn.

Nou, niet dus. Vorig jaar werd dezelfde man aangeklaagd voor zogenaamde hate speech, dezelfde aanklacht die onze eigen Geert Wilders moest weerleggen. Dat kon niet hard gemaakt worden, dus leek het wederom met een sisser af te lopen. Helaas voor de man in kwestie besloten zijn tegenstanders toen maar oude koeien uit de sloot te gaan halen door hun aanklacht om te vormen in godslastering: hij had immers het jaar daarvoor die Koran in de fik gestoken! Dat het een weinig met het ander te maken heeft maakt hen weinig uit: het liefste zouden ze deze ongelovige immers zelf zien branden.

Zo’n vaart zal het gelukkig niet lopen: hem hangt hooguit vier maanden in de cel of een boete boven het hoofd. Maar daar gaat het natuurlijk niet om: mede daarom is dit juist een puur symbolische vervolging om iets wat zeker niet te prijzen valt, maar ook verre van illegaal is. Immers: hoe kan hij de naam van God nu onteren door een boek te bestrijden dat zoveel predikt wat precies ingaat tegen de manier waarop Denen (ooit, in een ver verleden) hun christelijke god vereerden? Het valt te betwijfelen of hij dit uit liefde voor het christelijke geloof deed – het gros van de Denen is immers allang niet meer gelovig – maar een misdaad tegen God is dit op geen enkele manier te noemen.

Los daarvan is het natuurlijk te gestoord voor woorden dat kennelijk alles uit de kast wordt gehaald om iemand voor zoiets te veroordelen als het om een ‘belediging van de Islam’ gaat. Zijn aanvallen op synagogen dan niet ook godslastering te noemen? Is het oproepen tot het omverwerpen van de judeo-christelijke normen en waarden in het Westen geen godslastering? Nee, niet per se: maar als het verbranden van een Koran dat is, dan is dat alles het zeker ook!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. DutchDropveter

  Amnesty? hallo? Joehoe? doet is ff heel hard schreeuwen, ow wacht jullie zijn er alleen voor minderheden…

  Hoe is het in ‘hemelsnaam’ mogelijk dat ik als ik niet gelovig ik verplicht een boek moet respecteren dat valt imo onder vvmu. Vrijheid van geloof? ja! maar dit is gewoon een andere belasten met jouw geloof, als jij graag korans in de fik steekt is dat jouw goed recht voor jouw is het namelijk het zelfde als een telefoonboek.

  We worden gewoon compleet voor de gek gehouden.

  1. DutchDropveter

   Ja maar dat boek is voor hun heilig snap dat dan, ja oke ik probeer het te snappen.

   Ja maar dit land MIJN LAND is ook heilig behandel dit dan met net zo veel respect, ow wacht dan natuurlijk weer niet … weegschaal met twee maten…

  2. Syntha

   Huh? Nou, een grotere minderheid dan 1 van1 kun je niet hebben, toch??

 2. Ni28

  De dictatuur van geloof in strijd met democratie. Scheiding van kerk en staat is steeds minder zichtbaar. De nieuwe wet van FvD bestrijdt dit goed. Denemarken deed het vroeger beter.

 3. jennifer

  Schijnbaar de enige Deen die verstand heeft dan dat hij het boek verbrand heeft. Dit haatdragend boek waar een pedofiel als leider wordt gezien en niet meer als een monster is, hoort net als de giftige ideologie wat dit boek voorbrengt van haat moord dood en verderf voor de mensen op de brandstapel.

 4. Gustaafff

  De man heeft zich niet aan de wet gehouden, en dit zijn de consequenties. Punt.

  1. swetsnek

   zo ken ik je weer droplul ze moeten jou neer meppen met de koran net zo lang tot je het lekker begint te vinden

 5. Nasrani

  Ik verbrand wel vaker oud papier. Misschien zijn er mensen die zich daaraan storen. Dat is dan jammer. Dit was juist een mooi voorbeeld om de moslims te laten ervaren dat in ons vrije westen lange tenen niet worden gewaardeerd. Maar helaas, politieke correctheid wint het voorlopig weer. Laten we hopen dat er andere tijden komen waarin iedereen de boeken mag verbranden die hij wil. Als iemand een Bijbel verbrand vind ik dat jammer, maar ik drink een glas, doe een plas en alles blijft zoals het was.

  1. jennifer

   De meeste Nederlnders hebben niet eens n bijbel, en hebben maling aan dat boek, want dan zou je geen leven hebben als je daar naar moet leven die weten wel beter. Bij de Islam ligt dat anders ze weten niet beter als dat ze met dat boek in de hand hun leven leiden net zoals ze in de middeleeuwen deden al.

   1. Nasrani

    Ik heb een prima leven hoor! Maar bedankt voor je goede zorgen.

    1. jennifer

     Ha ha geloof je wel hoor.

 6. Bes Tolen

  Dat in Denemarken iemand veroordeeld kan worden wegens godslastering is wel heel achterlijk. Bovendien is het dan vreemd dat een eigen boek verbranden daar onder valt. In Nederland is de wettelijke bepaling enkele jaren geleden ingetrokken. Wel heel laat maar ingetrokken. Wat het Deense nog gekker maakt, is dat de Denen veruit als belangrijkste kerk de Lutherse hebben. Luther was als voorganger zo, dat hij bijvoorbeeld het vloeken alleen zonde, godslastering vond in heel specifieke gevallen. Zoiets als je dat echt helemaal meende en dat was dus naar zijn idee niet gauw het geval. Maar Luther zag voor de staat helemaal geen (collectieve) functie op godsdienstig gebied. De scheiding tussen kerk en staat zag hij veel fundamenteler dan ooit in de praktijk is gerealiseerd.

  Het grootste deel van wat zich protestant noemt, verdient die benaming niet. Het is geen protestantisme meer maar politiek correcte en multiculte rommel geworden waarin oppervlakkig egocentrisme met neerbuigende betweterigheid naar anderen met daarbij ”goede” daden volgens vaste schema’s tot op wereldniveau, behartigd door onnoemelijk veel organisatie, en inleverende gelijkschakelende groepsbeleving zonder veel verdieping dus, de belangrijke rollen vervullen. Veel gewilde harmonie op maatschappelijk terrein om anderen nooit voor het hoofd te stoten (”respectvol”) met als gevolg dat excentrieke actieve doordrijvers hun zin krijgen en de kerk naar buiten toe in alles vertegenwoordigen. Veelal in wezen het stellen van de godsdienst boven de staat. Het kan in vredestijd nauwelijks beroerder.

  1. Arachne

   @ Bes Tolen
   Is het u bekend dat sinds “na WO1” de protestantse kerken langzaam maar zeker geïnfiltreerd zijn door het zgn christelijk socialisme. Dit heeft zich na WO2 en begin jaren 60 doorgezet. Het respectvol, de ander niet voor het hoofd stoten, komt aardig overeen met “dat kun je niet zeggen, hoor”. Politiek correct taalgebruik. De drammerigheid waar u aan refereert, is terug te zien in de partijen die vroeger klein links genoemd werden. Een aantal van hun politieke leiders waren domineeszonen.

   De Lutherse kerk werd in Zweden de staatskerk (2000 afgeschaft) en is een totale aanfluiting.

   1. Bes Tolen

    Arachne. Mijn dank voor uw opmerkingen.

    De geschiedenis van het westen wordt al ruim tweeduizend jaar vervalst of te wel we mogen niet weten hoe de vork in de steel zit. Dat maakt ons in onze tijd zwak want in het westen is er nog altijd na ruim tweeduizend jaar imperialistische macht. We zien evenwel de consequenties daarvan niet.
    Uiterlijk is het nu vooral de Verenigde Staten met haar enorme bewapening en invloed en het heet allemaal democratie tegenwoordig. De massa heeft wel democratie afgedwongen maar niemand lijkt ten volle te kunnen begrijpen hoe en nog meer in hoeverre en door wie (”wie zitten er achter?”) bepaalde foute politieke beïnvloeding van het individu plaats vindt. Ten koste van democratie. Dat komt dus omdat waarheden systematisch worden onthouden en daar zit juist de belangrijkste politieke macht, die geïnventariseerd moet worden. Daarenboven willen de meeste mensen toch niet geloven waar de grootste politieke machtsklieken zitten. Als er een vingerwijzing wordt gegeven dan wordt gebagatelliseerd of belachelijk gemaakt of dadelijk naar de prullenbak verwezen. De ontmanteling van de bedoelde grootmacht lijkt onmogelijk.
    Het is m.i. evenwel beslist zaak de imperialistische bedoelingen van het westen fors af te remmen. Anders roepen we onnoemelijk veel interne verdeeldheid en extern haat op. Het gaat dus zeker ook om onszelf op meer verstandige wijze te beschermen, te handhaven.
    Die imperialistische bedoelingen worden tegenwoordig nog meer door links dan door rechts ondersteund. ”Het verraad van links” in die bepaalde gedaante. Hierbij moet worden opgemerkt dat er op links en dat geldt zeker ook voor Nederland, een verandering heeft plaats gehad naar neo marxisme en multiculturalisme. Dat leidt tot grote verzwakking van het westen. Wat rechts wordt genoemd is evenwel ook voor een belangrijk deel besmet. (Wat rechts wordt genoemd dekt nog minder de lading van vroeger dan dat zulks aan verandering bij links het geval is. Het lijkt meer een verzamelnaam van niet-links. Dat onder de goedkeuring van links).
    De christelijke godsdienst droeg het Romeinse imperialisme. Luther tastte als kerkhervormer (velen voor en na hem hadden wel dezelfde gedachte) dit imperialisme aan maar het oude imperialisme bleef ook binnen het protestantisme bestaan. Aangezien het christendom op bevordering van dit imperialisme is ingericht, is dat moeilijk te voorkomen.
    Waar de godsdienst in de moderne tijd bij velen aan geloofwaardigheid verloor, klampten anderen zich onder de noemer van de godsdienst vast aan onderwerping aan het imperialisme. (Hoewel ze zich vaak uitlieten als tegenstanders van imperialisme). Christenen zijn voor een groot deel dragers van het imperialisme evenals trouwens veel ”minder gelovigen”, anders gelovigen en ongelovigen. Nu inclusief neo marxisme en multiculturalisme (overigens van joodse origine, de Frankfurter Schule). Over culturele beïnvloeding gesproken! Elke categorie is verdeeld. Algemeen gaat het om oud imperialisme, al vanuit de oude Romeinen. Alles is cultuurverschijnsel. Drammerige christenen zijn zo drammerig omdat ze zo hun geloof menen waar te moeten maken. Ze zijn ook specifiek dragers. Dat maakt ze gevaarlijk.

 7. Sniper666

  Het komt er dus op neer dat je in feite je eigen boeken niet mag verbranden… Wat een vreemde zaak.

 8. monach

  Islamitische staat en andere moslimterroristen halen hun motivatie uit de koran, dus geheel terecht dat de koran verbrand wordt.
  Een wereldwijde islamban en koranban is hard nodig.

 9. HW

  Islam is helemaal geen geloof, maar een ideologie met als doel de wereld te veroveren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.