CDA-leider Buma pakt Brussel ein-de-lijk aan: “EU gaat nog slechter dan ik dacht”

CDA-leider Sybrand Buma is duidelijk naar rechts aan het schuiven. Gelukkig maar. Nederland kan een rechts CDA immers wel gebruiken; zeker nu de VVD een principeloze middenpartij geworden is.

Het CDA is van oudsher weliswaar een pro-EU partij, maar de laatste tijd lijkt daar toch echt verandering in te komen. Dit komt eerst en vooral door de kritische opvattingen van Pieter Omtzigt, een man die zich eerst en vooral hardmaakt voor de principe van het goed rentmeesterschap en daardoor automatisch weinig fiducie heeft in de huidige Europese opperhoofden.

Zijn kritiek op Brussel wordt nu opgepakt door Sybrand Buma, de lijsttrekker van de christen-democraten:

“Het gaat nog slechter dan ik dacht.”

In een interview met het FD legt hij uit dat het vrije verkeer van arbeid en diensten aan banden gelegd moet worden om Nederlandse werknemers in bescherming te nemen tegen import-Polen. “We kunnen best wat minder bezig zijn met een interne markt waarvan de gemiddelde aannemer in Noord-Friesland denkt: ‘Waarom krijg ik geen opdrachten meer?’,” zegt hij daarover.

Dat is een bijzonder goede vraag, natuurlijk, maar het steekt enigszins dat zijn partij daar ook debat aan is geweest. Het CDA heeft zich immers jarenlang hard gemaakt voor Europese integratie, en dus ook voor dit soort zaken.

Dat gezegd hebbende is het CDA nooit zo eurofiel geweest als de VVD. Het is dan ook niet juist om de christen-democraten over één kam te scheren met de nepliberalen van Rutte. Ik kan me nog heugen dat het CDA bijvoorbeeld tegen de toetreding van Griekenland tot de EU was:

In 2000 verzocht CDA’er Henk de Haan daarmee de regering niet in te stemmen met de Griekse toetreding tot de eurozone. De Haans motie haalde het niet. Alleen zijn eigen CDA en de kleine christelijke partijen stemden voor.

Met name de VVD vond dat maar onzinnig. Het was VVD-minister van Financiën Gerrit Zalm die de Grieken zelfs de hemel in prees vanwege hun zogenaamde bezuinigingen. Die waren zogenaamd een “buitengewoon indrukwekkende” prestatie. Aldus Zalm. Ja, dat is dezelfde Zalm die het nu voor het zeggen heeft bij subsidiebank ABN Amro.

Kortom, er is wel degelijk reden om Buma’s kritiek serieus te nemen.

Natuurlijk vroeg het FD Buma wat hij wil zeggen tegen eurofiele CDA’ers die bang zijn dat hij zich tegen het Europese project keert. Daar kan hij kort over zijn:

Het Europa dat we kenden werkt niet meer. De koers moet radicaal veranderen.”

Daarom moet de EU zich focussen op het beperken van de massa-immigratie van kansarme nepasielzoekers, veiligheid en geopolitieke onderwerpen (denk daarbij aan het tegenwerken van Vladimir Poetins imperialistische plannen).

En dan nog iets: anders dan de andere lijsttrekkers van de kartelpartijen zegt Buma zich al tijden dat de regering de uitslag van het Oekraïnereferendum serieus moet nemen en het Associatieverdrag dus niet moet tekenen. Dit terwijl het CDA in principe voor het verdrag is. Maar ja, democratie he. Blijkbaar nemen de christen-democraten die term nog wél serieus. Daar kan met name Mark Rutte het één en ander van leren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. buitenbeentje

  In Brussel zit voor het CDA Wim van der Camp, zo eurofiel als Verhofstad. Dan kan Buma hier wel roepen dat het minder mag, maar in Brussel luistert niemand naar Buma, ook het CDA niet

 2. DutchDropveter

  CDA rechts? óók die club heeft onze er een referendum door heen geboord met hun Jan Peter Bakelende. Het zijn de lui die de weg voor de VVD compleet vrij gemaakt hebben en de PVV de schuld gaf in het Catshuis.

  We don’t forget! #lissabonverdrag (Europese ondemocratisch verkregen grondwet met een ander kaftje) zeg maar zo iets wat Rutten vandaag gaat doen met het Oekraïne verdrag.

  #trap er niet in!

  1. Gustaafff

   Dat was een raadgevend referendum en als de premier van mening is dat het referendum naast zich neerleggen in het landsbelang is, kan hij dat gewoon doen (sterker nog, dat is zijn verplichting). De primaire taak van premier Balkenende (en ook van Rutte) is het dienen van Nederland. Kiezers terwille zijn staat op de tweede plaats.

   1. Ego-non-solus

    “als de premier van mening is dat het referendum naast zich neerleggen in het landsbelang is…”

    Ik zou dat iets anders formuleren namelijk ‘als hij dat in het landsbelang VINDT’. Politiek is geen exacte wetenschap met in gelijk blijvende omstandigheden gelijke uitkomsten. Regerende partijen hebben een mening en drukken die door. Of dit ook werkelijk landsbelang IS is niet het leidend principe. Zo bekeken kan een meerderheidsuitslag van een referendum als mening (dus) van een meerderheid m.i. nooit genegeerd worden. Raadgevend of niet.

    1. Gustaafff

     Het referendum kan wél worden genegeerd, @ENS, om de simpele reden: het is niet bindend.

     De minister-president is van mening dat er geopolitieke belangen op het spel staan en beroept zich op het landsbelang (Poetin/Rusland/Europa). Ik vind dat voor het landsbelang alles moet wijken. Zelfs de wil van zoveel duizend kiezers.

     1. Ego-non-solus

      U ontwijkt de crux van mijn opmerking. Landsbelang als eenduidig begrip bestaat niet, het is altijd een interpretatie van een ervaren werkelijkheid. De mening van een politicus is dan ook niet per definitie de enig juiste.

      Maar u heeft gelijk, het is een raadgevend referendum dus is de mening van de politicus bovenliggend. Als we niet oppassen worden verkiezingen ook nog eens ‘raadgevend’. Want met uw redenatie zou ook hier het landsbelang doorslaggevend moeten zijn. Een grondwet die anders dicteert zou dan snel aangepast moeten worden?

     2. Gustaafff

      @ENS, we kiezen een Tweede Kamer en geen regering of minister-president. De burger staat buiten coalitievorming en het is mogelijk de grootste partij uit de regering te houden. Kijk maar naar ’82. Ook de vorm van de regering is bijster ondemocratisch. Zo staan de zaken in het systeem.

   2. HW

    Gustaaff, juist omdat er niet meer geluisterd wordt naar de burgers zitten we in een niet te keren neerwaartse spiraal.
    Balkenende en Rutte weten al sinds Fortuyn hoe de vork in de steel zat, alleen hebben enkel en alleen op basis van economische gronden beslist.
    In het belang van Nederlandse was geweest, dat we niet aansprakelijk worden gehouden voor de tekorten vanuit Zuid-Europa.

    Je lult maar wat!!

    1. Gustaafff

     “Gustaaff, juist omdat er niet meer geluisterd wordt naar de burgers zitten we in een niet te keren neerwaartse spiraal.”

     Een gedeelte van de burgers vindt dat. Ik ben een burger en ik voel me wel degelijk gehoord. In 2012 ging het populisme nog door de gootsteen. En toen was de grondwet al aangenomen.

     1. Gustaafff

      Grondwet = europese grondwet.

     2. Adriaan

      @Gustaafff, je behoort tot de minderheid die dat vindt. Democratisch gezien had Rutte wel degelijk de raad van de meerderheid moeten volgen. Gelul met je landsbelang. Bakken met geld worden er verspilt. En het gaat ons in de nabije toekomst nog veel meer geld kosten. Oekraïne, het armste land van de EU, gaat geen positieve bijdrage leveren aan ons. En dat Rusland onze vijand is een nog grotere bullshit. In de jaren 60 werd dat ook al gezegd.

    2. Ria

     In een democratie zijn het nog altijd de burgers die het voor het zeggen hebben als er een meerderheid is, de regeringsleiders horen daarnaar te luisteren en te handelen.
     Mede daaraan kun je zien dat wij allang niet meer in een democratie leven, maar in een schijndemocratie.

     1. Ria

      Het enige democratische land wat er in Europa zit is Zwitserland.
      Daar beslissen de burgers via referenda over de meeste wetsvoorstellen en andere belangrijke onderwerpen. En dat werkt prima.

     2. Gustaafff

      @Ria, daar heb je gelijk in. Wij hebben niets te zeggen met een raadgevend referendum, niets in te brengen bij wetsvoorstellen, laat staan dat we een regering kunnen kiezen. De niet-politici staan al jaren buiten de macht. Onze democratie is hetnkiezen van volksvertegenwoordigers en europarlementariërs; daar blijft het bij.

   3. DutchDropveter

    Raadgevend of niet het referendum voor het lissabon verdrag is zelf door de voorgesteld. Dit terwijl er nog geen euro te veel werd uitgetrokken voor het Oekraïne referendum.

    Je kunt dingen recht praten die krom zijn maar het lisabonverdrag is een draak van een verdrag waar we nu anno 2017 steeds meer giftige vruchten van zullen ontvangen.

    Daarnaast vraag dan geen referendum aan als je al weet dat je het toch wil doorzetten. Dat is valse hoop en schijn democratie.

    1. Gustaafff

     We leven in een schijndemocratie, @DutchDropveter. De wil van de kiezer wordt geregeld genegeerd. Het is triest, maar dat is de kern.

   4. Adriaan

    @Gustaafff, Rutte heeft 61,6% van de stemmers genegeerd en geschoffeerd. Als je dat doet, snap je er de ballen van.

    1. Gustaafff

     Nogmaals, het was een raadgevend referendum. Daarnaast heeft Rutte een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich staan, en als het CDA in de Eerste Kamer bijdraait, ook in de Eerste Kamer. De kiezer kan hoog en laag springen, dat verdrag komt er wel. Als het wetsvoorstel van LPF/SGP (100 zetels meerderheid voor besluiten over de EU) er al door was gekomen, had het parlement dit verdrag kunnen blokkeren.

 3. C.oitus

  Buma heb ik eerder horen zeggen dat hij Pro EU is, Ik vertrouw deze nep gristen totaal niet.

  1. DutchDropveter

   liegen mag niet van ome Jezus en zijn neef God, maar ach met het lissabon verdrag heeft deze christelijke partij ook +6m mensen heel diep van achteren genomen. Het is vloeken in de kerk.

   Persoonlijk zou ik Jan Peter nog eens graag vervolgd zien worden we zitten compleet klem en hebben geen zak te vertellen in ons democratisch land door het dictatuur van Brussel.

 4. Ni28

  Het is juist wat Buma zegt maar het is ook helaas alleen verkiezingspraat.

  1. jennifer

   Je vraagt je af waar heeft hij gezeten de laatste jaren, dit is iets wat de burgers al jaren weten en een partij als de PVV al jaren zeggen. Zou hij net als Rutte ook onder een steen hebben gezeten dan en nu vlak voor de verkiezingen eronder uit gekropen zijn.

 5. Ni28

  De CDA is al tijden verdeeld en de linkse kamp is winnende zoals wij gemerkt hebben.

 6. Sniper666

  Hij lult maar wat. CDA niet te vertrouwen, ouwe meuk ook.

 7. Gustaafff

  Buma is enigszins hypocriet.

  Enkele weken geleden kwam de SGP met een wetsvoorstel dat zij samen met de LPF heeft opgesteld: er moet een 2/3de meerderheid zijn om besluiten met betrekking tot de Europese Unie, door de Kamer te jassen (dat komt neer op 100 van de 150 zetels in het parlement). In de Eerste Kamer heeft het CDA en VVD dit wetsvoorstel genadeloos geparkeerd. De reden lijkt me overduidelijk: als men dit wetsvoorstel in de praktijk brengt, zijn er amper nog bevoegdheden naar Brussel te voegen.

  Ga dus aan de skag, @Buma, en keur dat wetsvoorstel goed.

  1. DutchDropveter

   ja of juist andersom, de PVV kan met wat andere partijen niet uit de EU zonder de rest achter zich te hebben staan. Mes snijd hier aan twee kanten.

   1. Gustaafff

    Mits we een bindend referendum krijgen (een voorstel van VNL, geloof ik). Dan heeft het parlement weinig keus.

 8. Ria

  Zo voor de verkiezingen geloof ik niet 1 politici meer.
  Ik ben wel een beetje klaar met die draaikonten, opeens komt er van alles uit hun hoedjes getoverd. Beetje doorzichtig ook.

 9. zomaar

  heb het al eerder omschreven de huidige politieke partijen , (oude politiek) hebben ons de EU in gerommeld , en zwalken voor elke verkiezing als dronken zeelui rond .

  voor elke verkiezing , beloven zij miljarden aan de burger , miljarden die zijn in hun regeerperiode de burger ontstolen hebben !!.

  toch voor elke verkiezing trappen de burgers weer in, en dit gebeurd al meer dan 6 decennia.

  de partijen of verenigingen die een rechte koers varen !, die worden voor elke verkiezing verguist en verkettert door de media en de oude politieke partijen .

 10. HaZ

  Om met het CDA slogan te spreken; Als je het je kiezers al niet meer uit kunt leggen, wordt het tijd voor verandering !

  1. zomaar

   maar ook zij CDA verandert voor elke verkiezing , en zwalkt mee met de rest van de politieke partijen .

 11. Pjotter

  Dat wisten we normaal gesproken (schuiven naar rechts) van het CDA, Buma ziet de bui hangen en is op meerdere punten richting midden aan het schuiven en hoopt extra stoeltjes te scoren, voorzichtig richting Wilders punten, maar vertrouwen doe ik hem voor niet een halfje, helaas zal hij voor een Wilders kabinet nodig zijn met 50 + en de 2 nieuwelingen op rechts, de rest is een puinzooi.

 12. Pjotter

  Ria@ Het enige democratische land wat er in Europa zit is Zwitserland, je vergeet het meest democratische land in de EU., Denemarken.

 13. Peter Selie

  CDA-leider Buma pakt Brussel ein-de-lijk aan: “EU gaat nog slechter dan ik dacht” Tja dat’s gewoon gelul in de ruimte van Buma, heel Europa weet hoe slecht het is gesteld met het megalomane nazi Bilderberg-project, nu pas vlak voor de verkiezingen komt de schijnheilige nep-christen hiermee naar buiten om nog een paar verdwaalde schaapjes naar binnen te lokken. Ongelooflijk hoe de policoristen in de Haagse slangenkuil en op gemeentelijk niveau de boel besodemieteren, men moet wel heel erg kort van memorie zijn om dit verraad tegen het electoraat goed te keuren, ach ja de meeste mensen hebben 2 wangen en men kan altijd de ene wang nog toekeren.

  1. Syntha

   Nou, ik heb er ook twee, maar ik bewaar ze allebei maar. En maak zelf wel uit wat ik met mijn mooie (nu nog) ongeschonden wangetjes doe.

 14. nomis

  Ja inderdaad,een vies eng kereltje,ook te laat geboren,40-45,hd ie zich erg thuisgevoeld,maar dit terzijde,was het toen niet hun Harry Potter Balkenende,die met het referendum zijn reet afveegde!!!!
  Wat hieronder ook opgemerkt is!
  Het zal vanuit de bevolking zelf moeten komen,om uit deze NIEUWE NAZISTAAT geraken,want de gestapo in Brussel zal zich niet zonder slag of stoot overgeven!!!!

 15. Syntha

  Dat kan allemaal wel wezen, maar ik zie de verkiezingen alleen maar naderen, dus luister ik beslist niet. Punt uit. Wie zijn kontje brandt, moet op de blaren zitten. Jammer dan.

 16. jennifer

  Verkiezingsstunt van Buma, normaal vind hij alles prima wat Brussel allemaal doet en nu ineens niet. Klinkt nu vlak voor de verkiezingen niet erg betrouwbaar. Na 15 maart is hij deze uitspraak snel vergeten denk ik, en staat de EU bij hem weer hoog in het vaandel.

 17. kapitein

  @Zomaar, zou je zeelui niet met politici willen vergelijken. Dat vind ik wel beetje stigmatiserend. Als we op zee zoveel zouden zuipen als Politici als Drunkers c.s, was het heel wat minder veilig op het water. Ik vind deze vergelijking een pure belediging voor een groep hardwerkende mensen.
  Ik durf hierbij rustig te stellen dat als er geregeerd en samengewerkt werd als op zee er een stuk minder gezeik was.

  1. HaZ

   Deining is er altijd, op zee en in politiek Den Haag.;-)

 18. ArneAVisser

  Zulke praat vlak voor de verkiezingen, daar trapt toch niemand meer in. De huidige ellende is voor een groot gedeelte veroorzaakt terwijl het CDA mee regeerde, zelfs de minister president leverde. Lubbers, Balkenende, ze hebben Nederland weggegeven.

 19. nietzonderverzet

  Door de kat of door de hond gebeten worden, what’s the differents?
  Pure verkiezings retoriek, de moeite van het lezen niet waard…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.