CDA-leider Buma pakt Brussel ein-de-lijk aan: "EU gaat nog slechter dan ik dacht"

Geen categoriefeb 23 2017, 12:00
CDA-leider Sybrand Buma is duidelijk naar rechts aan het schuiven. Gelukkig maar. Nederland kan een rechts CDA immers wel gebruiken; zeker nu de VVD een principeloze middenpartij geworden is.
Het CDA is van oudsher weliswaar een pro-EU partij, maar de laatste tijd lijkt daar toch echt verandering in te komen. Dit komt eerst en vooral door de kritische opvattingen van Pieter Omtzigt, een man die zich eerst en vooral hardmaakt voor de principe van het goed rentmeesterschap en daardoor automatisch weinig fiducie heeft in de huidige Europese opperhoofden.
Zijn kritiek op Brussel wordt nu opgepakt door Sybrand Buma, de lijsttrekker van de christen-democraten:

"Het gaat nog slechter dan ik dacht."

In een interview met het FD legt hij uit dat het vrije verkeer van arbeid en diensten aan banden gelegd moet worden om Nederlandse werknemers in bescherming te nemen tegen import-Polen. "We kunnen best wat minder bezig zijn met een interne markt waarvan de gemiddelde aannemer in Noord-Friesland denkt: 'Waarom krijg ik geen opdrachten meer?'," zegt hij daarover.
Dat is een bijzonder goede vraag, natuurlijk, maar het steekt enigszins dat zijn partij daar ook debat aan is geweest. Het CDA heeft zich immers jarenlang hard gemaakt voor Europese integratie, en dus ook voor dit soort zaken.
Dat gezegd hebbende is het CDA nooit zo eurofiel geweest als de VVD. Het is dan ook niet juist om de christen-democraten over één kam te scheren met de nepliberalen van Rutte. Ik kan me nog heugen dat het CDA bijvoorbeeld tegen de toetreding van Griekenland tot de EU was:

In 2000 verzocht CDA'er Henk de Haan daarmee de regering niet in te stemmen met de Griekse toetreding tot de eurozone. De Haans motie haalde het niet. Alleen zijn eigen CDA en de kleine christelijke partijen stemden voor.

Met name de VVD vond dat maar onzinnig. Het was VVD-minister van Financiën Gerrit Zalm die de Grieken zelfs de hemel in prees vanwege hun zogenaamde bezuinigingen. Die waren zogenaamd een "buitengewoon indrukwekkende" prestatie. Aldus Zalm. Ja, dat is dezelfde Zalm die het nu voor het zeggen heeft bij subsidiebank ABN Amro.
Kortom, er is wel degelijk reden om Buma's kritiek serieus te nemen.
Natuurlijk vroeg het FD Buma wat hij wil zeggen tegen eurofiele CDA'ers die bang zijn dat hij zich tegen het Europese project keert. Daar kan hij kort over zijn:

"Het Europa dat we kenden werkt niet meer. De koers moet radicaal veranderen."

Daarom moet de EU zich focussen op het beperken van de massa-immigratie van kansarme nepasielzoekers, veiligheid en geopolitieke onderwerpen (denk daarbij aan het tegenwerken van Vladimir Poetins imperialistische plannen).
En dan nog iets: anders dan de andere lijsttrekkers van de kartelpartijen zegt Buma zich al tijden dat de regering de uitslag van het Oekraïnereferendum serieus moet nemen en het Associatieverdrag dus niet moet tekenen. Dit terwijl het CDA in principe voor het verdrag is. Maar ja, democratie he. Blijkbaar nemen de christen-democraten die term nog wél serieus. Daar kan met name Mark Rutte het één en ander van leren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten