DENK houdt de boel voor de gek: Nederturkse raddraaiers gebruiken nepprofielen om iedereen te trollen op Facebook

Dit trucje hebben ze vrijwel zeker afgekeken van zowel Turkije als Rusland, waar de partijen die aan de macht zijn dit soort dingen al veel langer doen om de publieke opinie (online) te beïnvloeden.

Het NRC Handelsblad vond Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk hartstikke lief toen die twee nog actief waren voor de PvdA, maar sinds ze voor zichzelf zijn begonnen zijn ze wat de linkse nepjournalisten van die krant betreft de grote vijand. Natuurlijk zou dat normaal gesproken een teken zijn dat zo’n nieuwe partij misschien toch wel sympathiek is (de NRC is immers de vijand), maar helaas blijkt dat dit keer niet zo te zijn. DENK is namelijk werkelijk een verachtelijk clubje van Nederlandhatende beroepszeurpieten.

Hoe dan ook, de NRC en DENK zijn dus alles behalve bondgenoten, wat dan ook de reden is dat die eerste zowaar journalistiek onderzoek doet naar wat er zoal bij die partij gebeurt (dat zullen ze nou nooit proberen bij PvdA, GroenLinks en D66). En wat blijkt? DENK zet al een tijdlang nepprofielen in van trollen om de publieke opinie online te beïnvloeden. Deze strategie om trollen in te zetten (op Facebook, Twitter en gewone nieuwswebsites) is vorig jaar besproken door de DENK-top zelf. NRC heeft die interne berichten gelezen.

Voor de politieke partij Denk zijn ‘internet-trollen’ actief die de partij via Twitter en Facebook steunen en politieke tegenstanders aanvallen. De inzet van trollen wordt besproken in interne communicatie van de partijtop van Denk. Dat blijkt uit onderzoek van NRC, dat inzage heeft gehad in meerdere Whatsappgroepen waarin medewerkers en politici van Denk deelnemen…

De appberichten suggereren dat hierbij gebruik wordt gemaakt van zogenoemde trollen, ook wel sock puppets genoemd. Het zijn online identiteiten waar een bestaand persoon achter lijkt schuil te gaan, maar die in werkelijkheid worden aangestuurd door individuen of organisaties, met als doel de publieke opinie te beïnvloeden.

En in de meeste gevallen heeft zo’n ‘persoon’ niet één nepidentiteit, maar meerdere. Hij of zij logt dus in verschillende browsers met verschillende profielen in en gaat vervolgens helemaal los op een ieder die DENK ook maar een beetje probeert te bekritiseren.

Nou is dat natuurlijk lachwekkend, dieptriest, en vooral ook een teken dat DENK een totaal onbetrouwbare partij is, maar wat dit nog opmerkelijk maakt is dat DENK deze trollen begon in te zetten om de schijn te wekken dat de partij gesteund wordt door autochtone Nederlanders. Nee, dat is geen grap:

DENK concludeerde begin 2016 dat de partij werd gezien als ,,boze Turken die alleen maar voor moslims opkomen”. Het gebrek aan ,,vrouwelijke en Nederlandse volgers” op sociale media werd gezien als zwak punt. Daarom zou de partij op Facebook en Twitter minimaal twintig nepaccounts aan hebben gemaakt, die tegenstanders van DENK aanvallen.

De foto’s van die profielen hebben ze gewoon ergens van Facebook gepakt. Zo blijkt DENK-nepsupporter ‘Adriaan Wijenberg’ het hoofd te hebben van de Belgische theatermaker Lucas de Man. Ook de foto bij het profiel van ‘Norbert Groenendijk’ die DENK zogenaamd steunt is gestolen. De man op de foto die Norbert zogenaamd voorstelt is feitelijk een student pedagogiek.

Uit de interne communicatie blijkt verder dat kopstukken van DENK zelf opdracht geven om trollprofielen te gebruiken om critici het zwijgen op te leggen. Kijk maar naar deze WhatsApp-berichten die Farid Azarkan, de nummer twee op de DENK-kieslijst, verstuurde aan Enes Yigit, de voorzitter van DENK-jongerenbeweging Oppositie:

Azarkan: „Kan er iemand op Marcouch antwoorden: Jij bent helemaal niet geïnteresseerd in een wezenlijke bijdrage van DENK. Jij wilt alleen vaststellen dat DENK niet deugt. Erg doorzichtig en heel hypocriet.” Daarop reageert Enes Yigit, de voorzitter van de jongerenorganisatie van Denk: „Zal ik het doen met een troll account?” Azarkan: „Zeker.” Yigit: „Ga ik doen.”

Conclusie: deze mensen zijn nóg minder te vertrouwen dan we allemaal al dachten. En dat wil wat zeggen, het was immers al lang duidelijk dat DENK de meest verachtelijke partij in de Kamer is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. zomaar

  hé @Beukman je bent door de mand gevallen jong !, altijd al gedacht dat jij hier met een missie zat !.

  zoveel onbegrip en onbenul kon immers niet , en dan nog halsarrig vol houden samen met je poezenbeestje .

  1. Beukman

   @zomaar
   Verklaar je nader, bange man.

 2. Sambal

  Ik verwacht hier geen troll accounts van Denk . Hun doelgroep is echt niet aanwezig op deze site.

  1. zomaar

   wat doe jij hier dan?, tot voor kort een voor ons onbekende Nick naam.

   die pas nu vlak voor de naderende verkiezing naar voren komt .

 3. NederNederlander

  Trap er niet in!
  De ogenschijnlijke slimmerdjes van de politieke partij DENK hebben minimaal twintig nepaccounts op sociale media aangemaakt om de publieke opinie over bepaalde onderwerpen te beïnvloeden.
  En ons Guske@ is overduidelijk een van die trollen!!

 4. ikweetwatikwil

  Denk is een partij aangestuurd door Turkije. Marokkanen enz proberen daar van mee te snoepen. In wezen hebben die een pest aan de Nederlandse cultuur en proberen die sluipende wijze te ondermijnen. Dat ze die kans gekregen hebben van de regering en flinke medewerking van PvdA , blijf ik ze mijn levenslang verwijten. Als hier geen halt toegeroepen wordt, is Nederland zo als hij was, verloren.
  Ik blijf het een akelig gezicht vinden die Zwarte spoken in de straten. Het deugt niet vergaderingen waar alleen maar mannen toegelaten worden. Duidelijk is dat de integratie mislukt is. We worden verkocht door Bilderberg en trawanten.

 5. HW

  Denk is een utopie voor fanatieke, niet te integreren Turken en Marokkanen.
  Ze moeten daar naartoe, waar ze vandaan kwamen, want het zijn valse Nederlanders, die ten onrechte een Nederlands paspoort hebben ontvangen.

 6. Mr. Charles

  De grootste en meest vasthoudend doorgravende mol ten gunste van DENK cs hier op DDS is het figuur dat zich als christen presenteert onder de naam Gustaafff. Zijn barmhartige Samaritaan pleidooien zijn de verbeelding van een wolf in schaapskleren.

 7. poldi

  Plagiaat
  ———
  Alles is dus geoorloofd bij deze nep Nederlanders..
  Zij zijn hier alleen om te infiltreren , om het gedachten goed van Erdogan , hier in NL te verspreiden .
  Erdogan heeft niet voor niets gezegd ,de minaretten van onze moskee zijn onze raketten.

  Het gaat ze niet om integreren in NL wat ze de goedgelovigen hier wijs maken, maar juist willen zij een zo groot mogelijke machtsblok in onze samenleving .

  En die samenleving op den duur afbreken om plaats te maken voor die moslim cultuur.
  Dat doen ze slim met verdraaiing van feiten en valse voorwendselen..
  Dat kan leuk worden straks in ons parlement.

 8. HaZ

  Haha. Rechtstreeks van het Denk FB :
  Fatima Abou Waarom stemmen we gewoon niet met zijn alle op de Pvv alle moslims van Turkse advocaat tot marokaanse ingenieur piloot hoofdofficier en alle andere moslims met een migratie achtergrond en die zonder migratie achtergrond en alle aangetrouwde Nederlanders , halfbloedjes die daaruit zijn voortgekomen en bekeerlingen vooral ook de rijken onder ons van 1ste tot 4de generatie. ..allemaal massaal op pvv stemmen dan duwt hij ons de goede richting op want hoe goed we het ook doen het is nooit goed. Want als je het goed doet wordt wilders jaloers en haalt hij uit. … dus dan maar allemaal pvv stemmen

 9. vanhetgoor

  Een ieder die mij een beetje kent die weet dat ik bepaalde zaken verafschuw, met name het fascisme. Ondanks dit kreeg ik van de StemWijzer te horen dat mijn vijfde keuze voor de tweede kamer verkiezingen DENK is, oftewel de Nederlandse afdeling van de Turkse AK Partij. Onbegrijpelijk, ware het niet dat de standpunten van Denk zo algemeen zijn gekozen dat er ogenschijnlijk geen kwaad achter zit. Mensen die niet verder nadenken die zullen makkelijk vallen voor deze standpunten. Daar zit natuurlijk een gevaar. Men doet zich anders voor, de officiële stellingen zijn poeslief, deugdelijke en zeer politiek correct. En als de StemWijzer er in trapt dan zit er een sluw plan achter dat opgezet is om grote groepen slachtoffers over te halen om die verachtelijke Denk te steunen. Die vijfde colonne die nu bezig is om op het internet te trollen is nog maar een begin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.