Dit jaar op vakantie naar Spanje? Kijk uit, want ISIS houdt de toeristische gebieden in de gaten

De Spaanse overheid luidt de alarmbellen: ISIS is in opmars in Spanje, en met name de kustgebieden die goedbezocht worden door Nederlandse toeristen zijn een potentieel doelwit.

Heeft u dit jaar het idee een vakantie naar Spanje te willen boeken? Dat kan, maar blijft u dan ook vooral goed opletten. Want het gebied is niet alleen populair bij toeristen die op zoek zijn naar zon, zee, strand en martini’s.. maar ook bij ISIS-jihadisten die de costa’s een geschikte locatie vinden voor dood, verderf, aanslagen en bloed. Zo rapporteert in ieder geval de Spaanse overheid:

“Leden van terreurgroep IS zouden op sociale media ’directe bedreigingen’ hebben geuit over het plegen van aanslagen in Spaanse kustplaatsen, populair bij miljoenen vakantiegangers uit onder meer Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

Volgens een Spaans overheidsrapport is IS sinds afgelopen zomer bezig met het rekruteren van jihadisten in Spanje. Het rapport claimt dat IS de afgelopen tijd regelmatig in het Spaans publiceert, waardoor de invloed op radicale moslims in Spanje toeneemt, aldus de Britse krant Daily Mail. Een specifiek doelwit wordt overigens niet genoemd.”

Het zou zeker niet voor het eerst zijn dat ISIS toeslaat in een gebied dat populair is bij vakantiegangers – de Franse hoofdstad Parijs werd meermaals getroffen – denk aan Charlie Hebdo en de Bataclan – en in Tunesië werd in de zomer van 2015 ook een zware aanslag gepleegd op een strand waarbij 38 mensen om het leven kwamen.

Spanje is voor het laatst in 2005 getroffen door een grote terreuraanslag, en ook nu is het dreigingsniveau nog hoog: het ligt op 4 – wat betekent dat er ernstig rekening wordt gehouden met een aanslag, maar er geen concrete aanwijzingen zijn dat een daadwerkelijke jihadistische massamoord binnenkort gaat plaatsvinden.

Mocht u overwegen naar Spanje af te reizen dit voorjaar of deze zomer, doe dan vooral met de informatie dus wat u zelf goeddunkt. Maar alstublieft: kijkt u goed uit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Houtvuur1990

  We blijven dit jaar in Friesland

 2. jennifer

  Een ding weet ik wel als ze ergens paraat staan om de IS te ontvangen is het wel in Spanje.Denk dat ze de kans niet krijgen om uit te pakken daar. Alles is daar al jaren goed geregeld en streng beveiligd overal op stations op de luchthavens, op de stranden daar. Van de veiligheid daar kan Nederland nog veel leren. Daar gaan ze overal niet soepel met moslims om. Geen spanjaard vertrouwd dat volk. De spanjaard moet niets hebben van Islamieten, en islamieten willen niet in dat land leven om dat ze daar niet de parasiet uit hangen kunnen. Ze krijgen niets daar, Spanje is geen sociaalvoorzieningsland voor import zoals hier. Ik heb er lang gewoond en gewerkt en weet wel hoe de Spanjaarden over de Islamieten denken, waar ze ook gewoon geen geheim van maken.

  1. Mickeyhil

   Juist!
   Net als Frankrijk juist daarom een doelwit.

 3. back2basics

  ‘jihadistische massamoord’

  Genocide in Spanje op toeristen? Oh hemel.

  Geen aanwijzingen gelukkig. En tekst is maar tekst. Toch?

  1. jennifer

   Daar moet je niet te licht over denken men weet inmiddels toch wel waar moslims toe in staat zijn zolang ze hun oordlustige ideologie blijven aanhangen.

   1. jennifer

    moordlustige

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.