Helden! Leden Veluwse burgerwacht jagen met honden en helikopters op inbrekers

Van politiekcorrect links mag dit ongetwijfeld nooit en te nimmer, maar wat een geweldige actie van deze dappere mannen.

Inbrekers en ander crimineel gespuis doet er verstandig aan om het Veluwse dorp Kootwijkerbroek voortaan maar te mijden. De lokale burgerwacht is namelijk bijzonder goed uitgerust om criminelen in de boeien te slaan. Zo hebben ze onder meer honden tot hun beschikking en een helikopter. En ja, daar maken ze dankbaar gebruik van.

Het AD heeft vandaag een bijzonder interessant artikel gepubliceerd over deze helden. De krant legt uit:

De burgerwacht is professioneel uitgerust. Volgens een anonieme ingewijde staan er drie helikopters klaar die direct kunnen opstijgen zodra er een melding komt. Die zijn eigendom van bedrijven uit de omgeving. Tijdens acties dragen leden van de groep kogelvrije vesten, portofoons en zaklampen die ook te gebruiken zijn als slagwapen.

En ja, het werkt. Zo heeft Henk van de Kamp, eigenaar van G. van de Kamp Transport in Stroe, door de inzet van de burgerwacht geen enkele last meer van brandstofdieven. Hij legt uit:

“Twee Poolse dieven hebben twaalf keer brandstof van mijn vrachtwagens afgetapt. De laatste keer waren ze het haasje. De dieven waren nog niet op mijn terrein of ze hadden veertig man achter zich aan rennen. Toen we ze hadden gepakt, stonden ze te beven op hun benen. We hebben ze overgedragen aan de politie. Ik heb nooit meer last van ze gehad.”

De dappere burgerwacht komt keihard in actie als duidelijk is dat er een inbraak (of iets dergelijks) gepleegd is. De leden van de ‘knokploeg,’ zoals ze natuurlijk weer op negatieve wijze genoemd worden door het AD, zetten meteen de achtervolging, overmeesteren de criminelen en houden ze vervolgens op de grond tot de politie erbij komt.

De burgerwacht komt meestal in actie nadat het een appje heeft gekregen van een bestolen burger. “Bij een melding staan binnen een paar minuten de eerste leden op je erf”, zegt een inwoner van Kootwijkerbroek. En ja, dat is bijzonder indrukwekkend. Zoals deze inwoner stelt doet de politie daar namelijk veel langer over, soms wel een half uur.

Natuurlijk is het dieptriest dat de politie Nederlanders niet meer kan beschermen, maar afijn, daar kun je je over beklagen maar je kunt er ook iets aan doen. De burgerwacht van Kootwijkerbroek bestaat duidelijk uit mannen van actie, en niet uit zeurpieten. Ze doen gewoon zelf wat de politie nalaat. En dat doen ze ook nog eens op indrukwekkende wijze.

Hilarisch genoeg sprak het AD natuurlijk ook met een socioloog die het allemaal niet vindt kunnen. Vasco Lub legt uit:

“De politie is er om zijn burgers te beschermen. Ze moet voorkomen dat burgers het heft in eigen handen nemen.”

Ga jij even fietsen zeg! De reden dat de burgerwacht bestaat is dat de politie er niet toe in staat is om burgers te beschermen. Dit soort idiote wetenschappers vinden blijkbaar dat wij, burgers, ons dan maar braaf moeten laten bestelen, maar dat is natuurlijk volstrekt belachelijk. Als de overheid te kort schiet in één van zijn taken is het aan ons om dat gat op te vullen. Zelfverdediging is namelijk een natuurrecht. Dat kan zo’n politiekcorrecte, linkse ‘socioloog’ heel vervelend vinden, maar daar hebben wij — normale mensen — lak aan.

Natuurlijk is de grote vraag dan: werkt het. Ja, dat doet het. Een inwoner legt uit aan het AD:

“Criminelen geven natuurlijk ook aan elkaar door wat hier gebeurt. Ze weten dat ze zich hier beter niet meer kunnen vertonen.”

En daar is alles wel mee gezegd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. NederNederlander

  ik juich het alleen maar toe moet maar eens afgelopen zijn om met zachte witte handschoentjes dat tuig te benaderen

 2. Sniper666

  De politie is failliet, dus komen burgerwachten op. De burger kan niet voldoende van de politie op aan. Kan er weer eens een moderne Nachtwacht ontstaan.

  1. AnnaKlaver

   Nachtwacht was de compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh.

 3. Adriaan

  Die socioloog is een nul, komma nul. De politie werkt namelijk nauw samen met deze superhelden. Niks heft in eigen hand. Burgernet is toch ook een vangnet voor de politie. Weliswaar alleen kijken en dan bellen, maar de mannen van de Veluwe zijn een verlengstuk van de sterke arm. Vastpakken tot de politie arriveert. Hulde voor deze mannen. Dat er maar velen mogen volgen.

 4. AnnaKlaver

  Het A-Team van de Veluwe.

 5. Ni28

  Allemaal zaken met logisch gevolg. Als de linkse politici het verprutsen krijg je groei van rechtse partijen. De tekortschietende politie wordt aangevuld door burgers. Dat zal de politie niet echt leuk vinden maar zelf zullen zij weinig aan kunnen doen met te weinig geld en mensen maar met vooral veel bureaucratie. Ben benieuwd hoe lang dit getolereerd wordt want hier gaar de regering sneller optreden dan tegen misdadigers.

 6. O.P.

  Eigen wijk en of dorp beschermen tegen criminele tuig dat zich probeert te verrijken met andermans producten…. Is naar mijn mening niks mis mee..
  Tegen zo een burgerwacht is geen thee opgewassen (Blijkbaar uit ervaring Veluwse dorp Kootwijkerbroek)
  Links kan dit naar sociale maatstaven nooit gemotiveerd afkeuren. Maar de behoefte van links naar thee zal blijven bestaan (Helaas).

 7. van Urk

  In de tweede wereldoorlog moest de burger via verzetswerk het werk van ons verslagen leger ook afmaken omdat het toen ook al bijna wegbezuinigd was. Ondanks dat burgers genoeg belasting hebben betaald aan de staat in ruil voor die beloofde veiligheid is het zeker niet normaal dat diezelfde burgers nog zelf bij moeten gaan springen omdat hun bescherming uiteindelijk toch ten wensen laat omdat onze politici het vertikken voor meer blauw op straat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.