Nepbaan schandaal Fillon zet deur wagenwijd open voor presidentschap Marine Le Pen

Geen categoriefeb 07 2017, 18:00
Het establishment maakt zich grote zorgen in Frankrijk nu er een enorme controverse is losgebarsten over Francois Fillon, de man die tot een paar dagen geleden de favoriet was voor het presidentschap. Hierdoor wordt de deur wagenwijd opengezet voor Marine Le Pen. Laat de populistische revolutie beginnen in Europa!
De officiële presidentskandidaat van de Franse Republikeinen, Francois Fillon, zit diep in de problemen. De reden? Het is bekend geworden dat hij een nepbaan gecreëerd had voor zijn vrouw waardoor ze zonder iets te doen snel en gemakkelijk 800.000 euro mee naar huis nam. Dat bedrag werd, hoe kan het ook anders, natuurlijk betaald door de belastingbetaler.
Dat is natuurlijk al schokkend genoeg, maar wat dit verhaal nog opmerkelijker maakt is dat Fillons vrouw, Penelope, veroordeeld wordt door zichzelf. In een interview uit 2007 zegt ze namelijk hardop dat ze nooit de assistent geweest is van haar man, terwijl ze daar wel voor betaald werd. Dat interview werd enkele dagen geleden breed uitgemeten op de Franse televisie. De bom barstte daardoor compleet.
Waar Fillon eerst nog gezien werd als dé favoriet in de Franse presidentsverkiezingen die over 2,5 maand zal plaatsvinden zijn z'n cijfers nu helemaal in elkaar gestort. Sterker nog, als de eerste ronde nu was zou hij de eerste officiële afvaller zijn, waardoor het een race wordt tussen de Socialistische presidentskandidaat Benoit Hamon, de onafhankelijke (van En Marche!) kandidaat Emmanuel Macron en, hoe kan het ook anders, Marine Le Pen, de leidster van het Front National.
Hoewel buitenlandse media denken dat met name Macron kan profiteren van de teloorgang van Fillons campagne staat Le Pen er zo ontzettend goed voor dat ze maar een paar procent nodig heeft van de Republikeinen om definitief door te stomen naar de nummer één positie en die positie vervolgens om te zetten in een klinkende overwinning.
Gisteravond heeft Fillon gereageerd op de beschuldigingen. Daarbij gaf hij toe dat zijn handelswijze "nu niet meer" normaal zou worden gevonden. Daarentegen stelt hij dat hij eigenlijk niets verkeerd heeft gedaan. Leuk, maar de kans dat de Franse kiezer daarin meegaat lijkt bijzonder klein.
Met andere woorden, het lijkt erop dat de eurosceptische en immigatiehavik Marine Le Pen binnenkort weleens officieel verklaard kon worden tot dé grote favoriet om Francois Hollande op te volgen als president van Frankrijk. Dat zal het establishment ongetwijfeld een hartverzakking bezorgen, maar voor de internationale eurosceptische beweging is dat natuurlijk bijzonder goed nieuws. Le Pen wil immers dat Frankrijk uit de EU stapt.
De eurofiele elite kan zich dus opmaken voor een bijzonder (voor hen) schokkend jaar. Geert Wilders ligt op koers om de verkiezingen in Nederland te winnen, eurosceptici als VNL en Forum voor Democratie komen vrijwel zeker in de Tweede Kamer, Italië koerst aan op een exit uit de euro, en nu lijkt het erop dat Frankrijk binnenkort ook nog eens geregeerd kan worden door een eurosceptische dame. Hold on to your hats ladies and gentleman, it's going to be a bumpy ride!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten