NRC interviewt PVV-stemmers. Ontdekt dat het heel normale mensen zijn

Altijd vermakelijk: bevooroordeelde journalisten gaan praten met PVV-kiezers en komen er vervolgens achter dat het om volkomen normale mensen gaat. Goh.

Dit vind ik nou mooi. De NRC was vandaag ook aanwezig in Spijkenisse waar Geert Wilders officieel aan de verkiezingscampagne begon. Aangezien de grote man zelf nagenoeg onaanspreekbaar was voor het aanwezige Nederlandse journaille besloot de correspondent van de krant een gesprek aan te knopen met PVV-kiezers.

En wat blijkt? Nou, de NRC-journalisten zullen het nauwelijks bevat hebben, maar die mensen blijken dus heel normaal te zijn. Sterker nog, er zijn PVV-kiezers — behoorlijk wat zelfs! — die aangeven dat ze vinden dat echte vluchtelingen welkom moeten zijn:

“Echte vluchtelingen zijn natuurlijk welkom… Wie tegen links is wordt al heel snel racist of islamofoob genoemd. Dat ben ik niet. Ik vind wel dat we voor onze idealen moeten staan. Dus als ik zie dat mensen Kerstmis of Sinterklaas willen veranderen, denk ik: dat ga je míj niet vertellen.”

Kortom, het zijn heel gewone mensen met heel gewone ideeën, en normen en waarden. Alleen maken ze zich wél ernstig zorgen over de onbeperkte immigratie en de impact daarvan op hun buurt en woonplaats. Dat betekent niet dat ze willen dat “de grenzen op slot moeten voor moslims,” maar wel dat ze op een partij stemmen waarvan ze denken dat die de immigratie van kansarme nepasielzoekers in ieder geval behoorlijk gaat beperken.

Dat moet even schrikken zijn geweest voor het aanwezige journaille dat immers al jaren doet alsof PVV’ers het uitschot van de samenleving zijn. Die mensen zijn dus helemaal niet knettergek. Natuurlijk kun je met ze van mening verschillen, maar dat maakt ze geen doldrieste racisten die een spuughekel hebben aan alles en iedereen met een kleurtje.

Misschien dat dit soort ‘journalisten’ vaker langs moeten gaan bij PVV-kiezers en met hen moeten spreken. Ja, er zitten wellicht een paar rotte appels bij, maar dat heb je bij elke partij. Het merendeel van de PVV-kiezers is volkomen normaal en, hoewel immigratiekritisch, absoluut niet racistisch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

70 reacties

 1. van Urk

  The truth about immigration and crime in the netherlands: http://www.youtube.com/watch?v=ZY4LaAVpZUE

  1. van Urk

   Would you fight for your country? Yes answers: Netherlands 15%, Belgium 19%, Germany 18%, Italy 20%, Spain 21%, France 29%, Great Britain 27%, Ireland 38%, Denmark 37%, Switzerland 39%, Poland 47%, Sweden 55%, Russia 59%, Turkye 73%, Finland 74%.

   1. zomaar

    Als we hier lezen dar er maar 15 procent uit de bevolking zijn die voor hun land strijden ,verwacht ik maar weinig stemmen voor de .

    Het merendeel 85 procent dus zetten liever deuren open

    1. van Urk

     Zomaar@ Kun je zien hoe “normaal” het Nederlandse “laffe” volk is. We hadden net zo goed tegen de geallieerden kunnen zeggen: Sla onze bevrijding maar over!

 2. Wim

  Ja ik lees hier steeds goede reacties van heel gewone mensen die op de PVV stemmen. En hele rare met vol haat van de tegenstanders van de PVV.
  Dus dit was mij allang duidelijk.

 3. Pieterz

  Nu nog wachten op de kop “PVV-kiezers ontdekken dat moslims hele normale mensen zijn”.

  1. Mr. Charles

   Dat spijt me nou voor U! Maar PVV stemmers zullen dat nooit gaan zeggen, omdat het eenvoudigweg niet waar is. Moslims zijn andere mensen, maar niet normaal in de zin dat ze ooit in onze samenleving zullen aarden. Vraagt U eens aan moslims wat ze over Nederlanders denken. Dat komt U vanzelf bij de oeroude volkswaarheid uit: twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.

   1. Wim

    Nu nog wachten op de kop “PVV-kiezers ontdekken dat moslims hele normale mensen zijn”.

    Biologisch gezien wel. Maar helaas vergiftigd door een religie. Maar goed dat heeft Guus ook ,wel iets minder, maar toch. Daarom kunnen ze zo goed samen.

  2. jennifer

   Dream on, je weet verdomd goed dat moslims geen normale mensen zijn, en zolang ze een middeleeuwse en moord ideologie aanhangen zullen het ook nooit geen normale mensen kunnen zijn.

 4. Mr. Charles

  Ach, Mijnheer de Hoofdredacteur…Hebt U nou zelf één moment gelooft dat PVV stemmers racisten of fascisten of noem maar op welke foob zijn? Dat komt allemaal uit de spokenwereld van het links gespuis, de kartels, die bang zijn dat mensen met hun gezond verstand gaan stemmen en zich niet langer laten bedotten door de leugenpolitiek van de Ruttekliek. Met een fraaie overwinning van Wilders zal ook het einde in zicht komen van het mooie baantjes circuit voor leden van PvdA, VVD en CDA met name. Ook de volstrekt verdwaasden van Groen Slinks profiteerden daarvan. Er zal een einde komen aan de miljarden opslorpende asielindustrie. Daarom is dit afkalvend extremistisch links, dat zich progressief noemt maar de Nieuwe Middeleeuwen omhelzend binnenhaalt, zo druk met op alles en iedereen “woedend” te zijn. Ze voorvoelen dat ze hun laatste kans op het behoud van de macht gaan mislopen. Zoals de EU ten einde loopt, zo zullen ook de opgefokte blaaskikkers als de Pechmannetjes het verliezen.

  1. Houtvuur1990

   Gatverdemme alsof ik een volgevreten Vindicat student hoor brallen, volkomen overtuigt van zijn gelijk.
   Mag ik ff overgeven?

   1. Wim

    Natuurlijk mag dat Sarko.

    1. Top

     Hahaha, inderdaad!
     Bij lse4 is zijn naam Gpd1. Maar daar moet hij wel voor betalen.

   2. jennifer

    Pas maar op stik er maar niet in dit kan je dood dan worden,zou toch zonde zijn niet, hi hi

   3. Mars020

    @Houtvuur, volgens mij ben juist jij overtuigt van je gelijk. Ga lekker bij Krapuul lopen janken met je slinkse geitenwollensokken billenmaatjes.
    Hier neemt toch bijna niemand jou serieus, dus ga je kolder maar op een andere site spuien.

 5. Gustaafff

  Om maar met de woorden van Trump te spreken, some I assume are good people.

  1. Gustaafff

   Nee, dat klopt niet. Ik trek die comment terug. Tuurlijk is het leeuwendeel gewoon verstandig, de resterende 20% zijn tokkies.

   1. cmsuijkerbuijk

    Zelfs die 20% is nog te hoog ingeschat.

    1. Gustaafff

     @cmsuijkerbuijk, jammer dat er onder de PVV-achterban van die gekken zitten.

     1. van Urk

      Wie geheel normaal is, werpe de eerste steen. Ik buk wel.

     2. Gustaafff

      Touché.

   2. Ni28

    Wat bent u toch een afschuwelijke mens.

 6. Ni28

  Deze ontdekking zal de NRC geen betere krant maken.

 7. Beukman

  In de Volkskrant ook al meterslange interviews, deze keer met hoog opgeleide PVV-stemmers. En vandaag op het Nieuws heel veel gratis zendtijd voor Geert.
  Twee mythes op één dag doorgeprikt:

  1. de mythe dat de MSM de PVV negeren
  2. de mythe dat de MSM zo lelijk schrijven over de PVV

  Dat laatste verdient verduidelijking. Een goede krant, zoals NRC of de Volkskrant, is uit de aard der zaak pluriform in het opiniedeel, dat duidelijk is gescheiden van het nieuwsdeel.
  Pluriform wil hier zeggen dat je stukken zal tegenkomen waarin er redelijk positief wordt geschreven over de PVV, én stukken waarin dat niet gebeurt. Een goede krant geeft immers ruimte aan meerdere meningen.

  Heel veel PVV-stemmers laten de MSM rechts liggen, en lezen alleen maar de alternatieve media, die nadrukkelijk niet pluriform zijn, maar eenzijdig in zowel berichtgeving als in opinies.

  Wie nu even nadenkt, begrijpt waarom deze PVV-stemmers denken dat de MSM alleen maar lelijk over hun partij schrijven.

  1. Houtvuur1990

   Volkomen met je eens

  2. van Urk

   En er lopen altijd wel identieke burgers over straat om elkaar de indruk te geven dat ze normaal zijn en om mij aan geboortebeperking te doen denken.

  3. HW

   Beukman, hoe blind kun je zijn. NRC en Volkskrant pluriform!
   Het zijn links radicale kranten en vooral vertegenwoordigen ze mensen, die de linkse wijsheid in pacht hebben. De mensen die het niet met hen eens zijn, hebben een gebrek aan IQ, zijn tokkies.
   Kijk naar de NPO, daar heb je met name hun equivalente medestanders zitten. Gelukkig begint hun sprookjeswereld af te brokkelen.
   Dezelfde tokkies, die vroeger goed genoeg waren om op hen te mogen stemmen, laten hen nu vallen als bakstenen en ze kunnen hun linkse sprookjesverhalen wel uitkotsen.

   1. Beukman

    @HW
    Lees je wel eens een van deze twee kranten, ik bedoel niet het gratis deel op internet maar de betaalde editie?
    Kennelijk niet, want dan had je geweten dat ze wel degelijk een waaier aan meningen weergeven. NRC is hierin nog iets consistenter dan de Volkskrant; die drukt zelfs vaak twee tegengestelde meningen van verschillende personen naast elkaar af. Dat past ook bij een liberaal periodiek.

    Je noemt ze “radicale kranten”. Inderdaad tref je er wel eens radicale meningen aan, maar dat zijn dan radicale meningen aan weerszijden van het politieke spectrum. Zoals in mijn eerdere reactie geschetst, bereiken alleen de meningen die verontwaardiging opwekken de PVV-stemmer die meent goed genoeg te worden geïnformeerd door de alternatieve media.

    Redactioneel ten slotte zijn beide kranten ook al niet radicaal te noemen, eerder liberaal met (met name de Volkskrant) een vleugje gematigd progressief. Maar ja, voor sommigen is dat al gauw “radicaal”.

    ps Gebruik toch niet dat woord “tokkies”! Het is lullig voor de familie Tokkie, en onterecht bovendien.

  4. Mr. Charles

   Dit zijn drogredenen, of redenen om Uw zelfbedrog (wat het ergste is, net zo erg als zelfcensuur) te camoufleren. De Fabeltjeskrant onder aanvoering van Flip Remark verkondigt in hun berichtgeving èn in hun opiniegedeelte werkelijk de grootst mogelijk leugens en onzin over het succes van de multiculti samenleving. Werkelijk tenenkrommend als je de feiten kent, of je realiseert welke feiten überhaupt verzwegen worden. Over de NSB-Handelskrant. Ook die krant, onder een Vlaamse hoofdredacteur, is doordesemd van minachting voor wat ze daar “Fascistisch Wilders” noemen. Ook in hun opiniestukken, zelfs de Culturele Bijlagen is zeiknat van de schimpscheuten op wat zij “rechts” noemen. Dat is het Rood Fascisme van “De Slijpsteen van de Geest”. Op kop gaan Geert Mak en Arnon Grunberg, de zogenaamd kritische jood die zijn kop in de strop van de islam steekt door mij voor fascist uit te maken. Voor alle duidelijkheid: ik behoor tot de hoogst opgeleide Nederlanders (Prof. Dr. em), maar ik zie heel scherp waarmee het Rood Fascisme onder het mom van links-progressief nu bezig is. Om het behoud van de regenteske macht. “We rule this country”. Daarom is dat zootje de echte plebejers, en dat is een ander woord dan “populisten”.

   1. jennifer

    Wie geloofd die onzin nou van hem, niemand toch meer HW heeft gewoon gelijk, hoe blind kan men zijn, maar niet meer verwonderlijk dit.

 8. Meneer

  Om PVV-stemmers als normale mensen te beschouwen gaat me toch wel iets te ver. Hoewel er waarschijnlijk wel enkele bij zitten die zich wel hebben weten aan te passen.

  1. van Urk

   “De enige mensen die ons normaal lijken zijn de mensen die we nog niet zo goed kennen” Alain de Botton

  2. Mars020

   @Meneer, nee jij trekt volle zalen, met dat achterlijke gelul van je.

   1. Floris

    “Meneer” is de zoveelste Joop-landverrader die hier komt trollen of weer de zoveelste sokpop van je weet wel wie.

 9. van Urk

  Tijd dat die wereldvreemde journalisten zelf eens de kranten gaan lezen.

  1. Houtvuur1990

   Ach en welke mogen dat zijn, RFD misschien.
   Ga weg man en ga je netten maar boeten

   1. van Urk

    De RFD is in ieder geval geen modder strooiende krant. In de advertenties van linkse kranten staan meer waarheden in dan in hun nieuwsberichten zelf.

    1. Houtvuur1990

     Mijn digitale krant strooit ook geen modder.
     Ok ja, anders begin ik over het opium voor het volk 🙂

     1. Wim

      Domme opmerking Sarko

     2. toetssteen

      Opium ván het volk.

 10. Ni28

  “De Volkskrant en NRC zijn goede kranten”. Toch humor op zaterdag avond. NRC is het ooit geweest en de Volkskrant nooit.

  1. van Urk

   Onlangs zag ik in de trein een man die een volkskrantje las. Verder was hij volkomen normaal.

   1. Houtvuur1990

    Doe eens normaal man

    1. van Urk

     Ik zou zeggen: Doe zelf eens normaal mijnheer Wild..uh ik bedoel Houtvuur1990.

   2. HW

    Je had het helemaal goed verwoord, de buitenkant ziet er normaal uit buiten die krant natuurlijk, maar in de bovenkamer zit het raderwerk niet goed in elkaar.

 11. peter33

  ”Een goede krant, zoals NRC of de Volkskrant”

  Beukman, ik heb meer vertrouwen in Trouw.

  De tweede moordaanslag op Pim Fortuyn was snel, gewelddadig en succesvol. De eerste moordaanslag was langzaam, via de media en leek te falen. Over de tweede moordaanslag, die van 6 mei, toonde Nederland zich geschokt. De eerste – ideologische – moordaanslag was toen nog in volle gang, (http://www.carelbrendel.nl/wp-content/uploads/2010/02/Image280.jpg)

  Op het moment dat Fortuyn werd neergeschoten plofte door meer dan 200.000 brievenbussen in Nederland NRC Handelsblad, met daarin een hoofdartikel dat begon met te zeggen dat het nu, na de dodenherdenking en bevrijdingsdag bij uitstek een moment was voor morele bezinning, op vragen van goed en kwaad. De uitkomst van deze bezinning was:

  ,,Staat straks Fortuyn als premier met een krans op de Dam, de man die de islam ‘achterlijk’ vindt en de mensen uit Marokko en Turkije niet behorend tot ‘de moderniteit’? Deze dagen symboliseren de heroprichting van het vrije Nederland, waar je mag zeggen wat je wilt, geloven wat je wilt, ongeacht huidskleur, ras of nationaliteit. Het is de trots van Nederland dat we hier juist niet de ene cultuur beter vinden dan de andere. Dat we hier mensen gelijk behandelen in een open samenleving. Dat we ons hier de xenofoben en racisten van het lijf wensen te houden. Het is een grote schande dat we zestig jaar na dato een politicus in ons midden daaraan moeten herinneren.”

  https://www.trouw.nl/home/de-demonisering-van-pim-fortuyn~aca42c5c/

  1. Mr. Charles

   Compliment! Met deze feiten moet je het extremistische tuig waartoe Beukman en Houtvuur behoren, aftroeven. Waarom zit dat gespuis hier? Ze hebben toch hun eigen soort op Joop, of hoe heet die ellende die ik nooit zie.

   1. Gustaafff

    “Met deze feiten moet je het extremistische tuig…”

    Bij bepaalde comments valt je mond van verbazing open.

    Dit is zo’n comment.

    1. Beukman

     @Gustaaf
     Ik vind dat gescheld hier voer voor psychologen.

     1. Gustaafff

      Ja, @Beukman. Wellicht rollen zij ook van hun stoel.

   2. peter33

    ”Ze hebben toch hun eigen soort op Joop, of hoe heet die ellende die ik nooit zie.”

    Over iets wat je nooit ziet, kan je beter zwijgen.

   3. Beukman

    Let op je woorden @Charles, ik ben geen “extremistisch tuig”. Bovendien behoor ik, anders dan jij, niet tot een parochie, en zeker niet tot de Joop-parochie.

  2. Beukman

   Peter33 schrijft:
   “Beukman, ik heb meer vertrouwen in Trouw.”

   Trouw publiceerde diverse verhalen over de zogenaamde Shariadriehoek in Den Haag. Later bleken al die verhalen uit de duim te zijn gezogen door een journalist die vond dat nieuws maken leuker was dan nieuws verslaan. Zie

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Sharia-driehoek

   Deze affaire leert ons dat je nooit kritisch genoeg kan zijn, zelfs niet bij het lezen van een kwaliteitskrant.

   Wat NRC en Fortuyn betreft: ten eerste is dat 15 jaar geleden, terwijl we het hier hebben over 2017. Ten tweede wil wat NRC toen schreef over Fortuyn nog niet zeggen dat alles aan die krant prut was. Er hebben altijd voortreffelijke journalisten bij NRC gewerkt.

   1. peter33

    Beukman, ten derde, het betreffende artikel van Trouw, al is het vijftien jaar oud, is nog nooit door een voortreffelijke journalist van het NRC ontkracht, omdat het niet te ontkrachten is.

    https://www.youtube.com/watch?v=tMxS_xSKujU

    1. jennifer

     Moet je nagaan Peter33: Ten eerste is het 15 jaar geleden, maar wel bij alles hier 40-45 erbij halen en onnozele vergelijkingen make steeds over iets wat 75 jaar geleden was. Hypocriet ten top dan toch.

 12. Ritter

  Bloemlezing: PVV’ers motiveren hun stem.

  Zeventien mensen vertellen aan Wierd Duk waarom ze PVV stemmen

  Deze zeventien brieven, een selectie van meer dan vijftig brieven, zijn getuigenissen van Nederlanders, keurige gemiddelde burgers, nette belastingebetalers die op de PVV stemmen.

  http://www.ad.nl/digitaal/bloemlezing-pvv-ers-motiveren-hun-stem~a1c7b37e/

 13. Ni28

  Mensen gaan over op alternatieve media omdat de MSM eenzijdig en bevooroordeeld is tegen alles wat niet links is. Uiteraard zoek je verder. Sinds de discussie over nepnieuws is een lichte kentering ten goede merkbaar bij de NOS Journaal maar nog niet overtuigend. Voorlopig trappen wij er niet in.

 14. Floris

  Halve waarheden vertellen is ook een vorm van liegen en Beukman is daar een meester in.

  Ik erken dat ik soms in de bekende linkse kranten, zelfs in de Volkskrant, weleens stukjes heb aangetroffen die islamkritisch waren of bijvoorbeeld ruiterlijk erkenden dat het onderwijs door links gedomineerd wordt.

  Maar dat zijn uitzonderingen. Wat Beukman de lezer wil doen geloven is dat deze kranten objectief en pluriform zijn. Tja, misschien gelooft Beukman het zelf, maar het is toch echt niet zo. Het zijn zuiver linkse kranten die (voor de vorm?) af en toe een afwijkend geluid plaatsen.

  Wijlen Pamela Hemelrijk zou, als ze nog leefde, daar een flink boekje over open kunnen doen.

  1. peter33

   Floris, Pamela Hemelrijk, Theo van Gogh en Pim Fortuyn.

   Pamela Hemelrijk, https://meervrijheid.nl/?pagina=979

   Theo van Gogh, http://www.theovangogh.nl/a.htm

   Marcel van Dam, https://www.youtube.com/watch?v=tMxS_xSKujU

  2. Beukman

   @Floris
   In NRC hebben in de loop der jaren honderden uitstekende stukken van Leo Prick gestaan over het onderwijs in Nederland. In deze stukken fileerde Leo de PvdA met een zeer scherp mes: de PvdA is een halve eeuw lang desastreus geweest voor het onderwijs in Nederland.
   Met dit ene voorbeeld fileer ik de ongefundeerde mening die zo graag door jou en sommige anderen wordt geframed, als zou NRC een “zuivere linkse” krant zijn.

   Wanneer heb jij voor het laatst deze krant gelezen, Floris? Niet wat je gratis op internet kan lezen, maar de volledige betaalde krant, bijv. de weekend-editie? Het klinkt een beetje alsof dat jaren geleden is. Je weet wat dan mijn volgende vraag zou zijn.

   1. Floris

    Ik geef toe dat dat lang geleden is, Beukman. Wel lees ik een en ander via internet (daar zijn ook opiniestukken van al die kranten te vinden) en ik heb bepaald niet de indruk dat er iets fundamenteel gewijzigd is.

    Mijn vertrouwen in de MSM (Europa, USA) is nul komma nul en dat hebben ze aan zichzelf te danken.

    1. Humbert Humbert

     Het is lang geleden dat Floris een serieuze krant las.
     Wie kan daar, gelet op zijn wereldvreemde bijdragen, verbaasd over zijn?

    2. Floris

     Trol Stumperd meent dat het nodig is om papieren kranten te lezen om zich anno 2017 een mening te kunnen vormen over deze zg kwaliteitskranten. Dat verbaast niet: de man zit geestelijk nog steeds vast in de jaren 70.

     1. Humbert Humbert

      Het is een feit dat veel mensen tegenwoordig hun informatie betrekken van websites die als comfortabel worden ervaren in de informatiebubbel waar ze zich hebben verscholen. De serieuze media (die zich niet alleen via paieren kranten uitdrukken) veroorzaken daar cognitieve dissonantie.
      Floris spreekt vanuit zo’n bubbel. Het is pijnlijk om te lezen.

     2. Beukman

      @Floris
      Het zit hem niet in papier of digitaal, maar in gratis en betaald. Je kan een complete digitale krant kopen voor 2 euro (3 euro voor de zaterdageditie), en deze lezen op je pc, tablet of smartphone.

    3. Beukman

     @Floris
     Met de gratis versie op internet krijg je beslist geen goed beeld van de diversiteit in artikelen en opinies binnen een krant als NRC.
     Ik gaf het voorbeeld van Prick. Zijn stukken staan kennelijk niet in de gratis editie. Maar hij alleen al zou jouw beeld als zou NRC een “zuivere linkse krant” zijn in mekaar doen donderen.

     1. peter33

      Ik probeer het nog een keer, maar Beukman kennende, ga hij hier zijn vingers niet aan branden, de lafaard.

      Beukman, ten derde, het betreffende artikel van Trouw, al is het vijftien jaar oud, is nog nooit door een voortreffelijke journalist van het NRC ontkracht, omdat het niet te ontkrachten is.

      https://www.youtube.com/watch?v=tMxS_xSKujU

     2. Beukman

      @peter33
      Het is me dan ook volstrekt onduidelijk wat je vraag is. Wat valt er aan een mening te “ontkrachten”? En wat zegt één mening over één persoon van vijftien jaar geleden die jou niet bevalt eigenlijk over de kwaliteit van een dagblad in 2017? Om een voorbeeld te geven: dat Trouw een aantal door een journalist bij elkaar verzonnen artikelen over de niet-bestaande Sharia-driehoek heeft gepubliceerd, maakt het niet van het ene op het andere moment een slechte krant.

 15. Bes Tolen

  Toen De Waarheid, het communistische dagblad, ophield te bestaan, werden alle journalisten over landelijke en regionale dagbladen verdeeld. Dat heeft kwalijke gevolgen gehad voor de betrouwbaarheid van de dagbladen. Dat gold zeker voor de NRC. Raar dat die communisten zoveel krediet kregen.

 16. H.Vaes

  Dat kun je van de gehele bevoordeelde pers niet zeggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.