Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten”

De PVV kreeg alleen maar de schuld om die partij electoraal te verzwakken. Het was dus puur verkiezingsstrategie.

Tijdens het kabinet Rutte I, dat tot stand kwam na de verkiezingen van 2010, reageeren de VVD en het CDA met elkaar. Het was voor Mark Rutte een geweldige ervaring; hij was immers de eerste liberale premier in honderd jaar tijd. Aangezien VVD en CDA geen meerderheid hadden in de Tweede Kamer werden ze gedoogd door de PVV. Voor Geert Wilders was dat óók belangrijk omdat hij hoopte dat dit de aanzet kon zijn tot échte regeringsdeelname na de volgende verkiezingen.

Helaas liep het gedoogavontuur niet goed af. In 2012 viel het kabinet.

Direct na de val van Rutte I zeiden CDA en de VVD dat het einde van het kabinet de schuld was van Wilders. Die had namelijk lange tijd aangestuurd op de val omdat hij daar electoraal een slaatje uit hoopte te slaan. De man was een kwade genie; een slecht en vooral ook onbetrouwbaar mens. Het bewees, zeiden de partijen die sinds jaar en dag deel uitmaken van het partijkartel, dat je gewoon geen zaken kon doen met de man. Dat was de eerste aanzet tot een cordon sanitaire, zoals we dat nu zien, met vrijwel elke traditionele partij die de PVV heeft uitgesloten.

Jammer genoeg voor de heren leugenaars blijkt Hans Hillen — minister voor het CDA in Rutte I — heel andere herinneringen te hebben aan de val van het kabinet. Volgens hem viel Rutte I namelijk niet door de opstelling en houding van Wilders, maar door “budgetaire problemen” die gewoon “te groot waren.”

Dat zijn op zichzelf al opmerkelijke uitspraken die de leugens van de VVD en het CDA in één keer ontmaskeren, maar Hillen gaat nog verder. Desgevraagd laat hij namelijk weten dat de PVV uiteindelijk alleen maar de schuld van de val kreeg omdat CDA en VVD een cordon sanitaire om die partij wilden zetten. Daarmee hoopten ze de PVV natuurlijk ernstig te verzwakken en klein te houden.

“Het was toen een budgetair probleem, en later is het als argument gebruikt om naar een soort van cordon sanitaire te komen.”

Wilders beweert al jaren dat hij helemaal niet de oorzaak van de val van het kabinet was, maar ja, hij is natuurlijk niet geheel onbevooroordeeld. Hillen is dat (blijkbaar) wél; hij heeft in ieder geval geen enkele reden om uit te leggen dat de PVV géén blaam treft. Sterker nog, als CDA’er heeft hij er juist baat bij om de leugens van het partijkartel eindeloos te herhalen.

Dat doet hij dus niet en hij zegt gewoon hardop hoe de vork echt in de steel zit: de PVV is onschuldig.

Dat is ongetwijfeld de reden dat Wilders deze video gisteren rond twitterde. En terecht, natuurlijk: deze zaak moet rechtgezet worden voor VVD en CDA deze oude koe wéér uit de sloot trekken om de PVV een duw te geven.

Laten we dus volstrekt helder zijn: het is onjuist om de PVV de schuld te geven van de val van het kabinet Rutte I. De VVD- en CDA-top weten dat natuurlijk ook, maar ze herhalen die aanklacht desalniettemin regelmatig puur en alleen omdat ze de PVV daarmee klein hopen te houden. Met andere woorden, ze liegen hier gewoon over.

Het bewijst maar weer dat Nederland al jaren geregeerd wordt door een partijkartel dat gebaseerd is op de ons-kent-ons filosofie en dat er alles aan doet om buitenstanders voor altijd buiten de macht te houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Wim

  Nou dan zijn we ieder geval van het gezeik van links van weglopen af. Maar iedere realist wist dit al natuurlijk.

  1. hans-e-pans

   Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel. Zeker in deze digitale tijd.

   1. Kodi

    Zo is het maar net!

  2. nick

   De waarheid komt altijd op een dag boven, altijd!!! Wij, de ingelezenen, wisten dit al hel lang, laat nu de grote klok klinken zodat ook de anderen, den goedgelovigen en onwetenden, zullen horen van het bedrog en de manipulaties van het politieke kartel bestaande uit alle partijen buiten de PVV.

 2. zomaar

  Sorry voor mijn taal gebruik nu!, maar wat een strontzooi de oude politieke partijen, decennia lang zijn wij voor de gek gehouden ,nu dit weer (als is dit niet onverwacht), ik heb immers nooit geloofd aan de woorden van Rustte en Buma ,die de schuld van de val Wilder in de schoenen schoven ,jaren lang beschuldigde zij wilder hiervan!, bij debatten als zij het niet konden weerleggen wat Wilders zegde , trokken zij deze valse kaart de nichten !!.

  1. zomaar

   En@Gus ,ben je niet verbaasd dat een christen ,juist de grootste leugenaar is , moei stel zit en zaten er voor de christenen in regeringen ,Rouwvoet Cu ,de kinderschaamhaar teller ,schrijf ik het nu net.

   Buma de zoon van een dominee!, blijkt zijn nest te bevuilen door jarenlang anderen de schuld te geven van (hun) zijn gebrek , ben er trots op @Gus dat ook jij bij dat leugenaars gilde behoort .

   1. HaZ

    Gus is nog aan het bijkomen van dat andere slechte nieuws.
    “Steeds meer christenen stemmen op de PVV en niet op de wegkijkers van de Christenunie”
    https://twitter.com/Maikel_PVV/status/829397444765024256

   2. Nasrani

    Doe toch niet zo raar, ik denk dat een atheïst de schuldige is. Of een socialist, een communist, een liberalist of……..tja, wie kun je nog meer noemen?

 3. jennifer

  Iemand die zich voor de politiek interreseerd wist dit al maar die geloofden ze ook nooit als het gezegd werd, toen was het steeds Wilders was weggelopen en had het kabinet opgeblazen. Dat dit wat hij zegt de waarheid is weet een mens met verstand inmiddels al langer, alleen de linkse malloten die graag mee gaan met deze linkse leugen bleven volharden dat Wilders het kabinet had opgeblazen en was weggelopen. Dat het CDA hier mede schuldig aan is zegt genoeg over deze partij. Wat zal Rutte blij geweest zijn dat hij het CDA mee kon trekken in zijn snode plannen. We zijn jarenlang belogen en bedrogen geworden door dit kabinet en hiermee zeker.

 4. HaZ

  Het is mij net allemaal iets te toevallig, al die ontboezemingen zo vlak voor de verkiezingen. Reken er maar op dat er bij de verschillende partijen alles maar dan ook alles uit de kast wordt getrokken door de spindocters. Dat deze Hillen zich nu uit het niets
  “opoffert” om zijn verhaal te doen is heel bedenkelijk. Waarom niet allang eerder? Zou het ook maar iets te maken kunnen hebben met het feit dat de PVV met de winst aan de haal gaat en de toekijkende elite partijen niks meer kunnen bedenken om Wilders cs. te stoppen.Bij mij komt het spreekwoord; Een kat in het nauw maakt rare sprongen, naar boven.

  1. jennifer

   Nou nee dit niet dit was al langer bekent maar werd maar snel verzwegen dan als het ter sprake kwam zodat men verder in de leugen bleef geloven.

   1. HaZ

    @jennifer. dat klopt, ik had er ook al over gelezen, maar nog nooit heeft zich iemand die er zo direct bij betrokken was, zich gemeld. Dus waarom ineens nu wel dan.

    1. jennifer

     Mijn gevoel zegt dat men anders op een andere manier toch ermee naar buiten zou zijn gekomen, misschien dat ze niet verder aan gezichtsverlies willen doen en maken het dan maar op deze manier toch bekent dat het een leugen was toen, vergeet niet links begint terrein te verliezen en er zal nog veel meer naar boven komen wat de misselijkmakende politiek gehandhaafd heeft, om andere in een slecht daglicht te stellen, zodat hun vrij de winst op konden strijken. Ik denk dat het tijdperk voorbij is van de leugenachtige elite in dit land, en hoop dat dit overal in Europa gaat gebeuren.

    2. Mr. Charles

     Heb ik eerder gezegd: wroeging, gewoon christelijk berouw, wroeging. Mark Rutte heeft nu zo lang en zo schaamteloos de pathologische leugenaar uitgehangen, dat langzamerhand iedereen, ook uit zijn naaste omgeving, zich geneert om met hem geassocieerd te worden. Iedereen wil afstand tot die man. Het cordon sanitaire ligt nu om Mark Rutte. Hij is ziekelijk, hij is veel te ver gegaan. Hij moet weg. Zo eenvoudig is fatsoenlijke politiek. Bovendien: als je in de politiek een vriend zoekt, neem een hond. Niemand wil Rutte meer om zich heen.

     1. jennifer

      Van die hond is goed zeg, tenminste een trouw wezen op deze planeet voor de mens.

     2. HaZ

      Nou dat er dan nog maar veel ontboezemingen mogen volgen. Alles in het voordeel van de PVV.

 5. zomaar

  Als dit geen ommekeer brengt begrijp ik van ons Nederlanders totaal niks meer , fiets een komt naar buiten door Kamerleden dat de VVD ons bewust uitlevert aan de islam en Brussel.

  Feit twee nu blijkt dat de regering voor 2000 VVD CDA ,ons bedrogen en belogen heeft om ons financieel een poot uit te draaien!.

  Nu geloof ik geen woord meer van hun stelling dat door de vergrijzing, ondanks het binnen halen van migranten , de ouderen door moeten werken tot hun 67 of mogelijk 70 levens jaar !.

  Idem met de oplopende ,opgelopen zorg kosten die voor ieder van ons de pan uitgerezen is .

  Af in er zijn meer dubieuze beslissingen genomen door de elitaire zich zo noemde regenten kliek en partijen.

  Oplichters zijn het , en zijn het altijd gewest blijkt

  1. zomaar

   Sorry voor de fouten ,zit met een tabblad ,en dikke vingers ,dus gaat het wel eens fout

 6. PimF

  Een kabinet laten vallen om een partij te wippen op een zorgvuldig gekozen moment, waar heb ik dat meer gezien, oh ja! ook in het Haagse, iets met LPF of zo.

  1. jennifer

   Ja precies in die richting deden ze dat toen ook na de moord op Pim Fortuin.

 7. Mr. Charles

  Deze versie van de gebeurtenissen is al langer bekend, voor wie het weten wilde. Maar de oude politiek van VVD en CDA en PvdA doen in nog wel honderd andere gevallen alsof ze van niets weten. Of verdraaien de zaken. Of liegen en bedriegen zoals de pathologische Kampioen Leugenaar Mark Rutte. Die man is toch de schaamteloosheid zelve. Zo’n advertentie over fatsoen en normaal doen, zo’n optreden in de Jellinek kliniek om de gekwetste janksmoel Pechtold bij te vallen over een lullige (maar vrijwel waarheidsgetrouwe) foto….Zo’n man is toch een blamage voor ieder die het begrip “politiek fatsoen” in de mond neemt. De verkiezingen van 15 maart lijken wel snoeihard op de grote en definitieve ontmaskering van alle politieke hypocrieten en leugenaars af te stevenen. Iedere dag staat de policor rattenkoning scherper in het rampenlicht. Niemand komt dit keer weg met “Wir haben es nicht gewusst”.

 8. EllyD19

  Goed van Hillen om dit naar buiten te brengen.
  Beter laat dan nooit.
  Heel Nederland moet toch inmiddels wel doodziek zijn van die Mark Rutte.

 9. Wim

  Maar de Media en NPO hebben dat nep nieuws met schuld van de PVV vol gebracht. Nader onderzoek was hun te veel ,het was toch maar de PVV.

 10. NederNederlander

  Rutte zet het mes in de zorgtoeslag en laat het torenhoge eigen risico bestaan.
  Terwijl meer dan 1.000.000 mensen de zorgkosten nu al niet meer kan betalen, weigert de VVD de boete op ziek zijn af te schaffen of zelfs maar te verlagen.

  Ga mee naar Den Haag!

  Des te meer reden om naar Den Haag te komen dus!
  Want daar vindt op zaterdag 18 februari het Nationaal ZorgDebat tussen lijsttrekkers plaats.
  Zij gaan met in elkaar in discussie over de toekomst van de zorg.
  En wij gaan ze laten horen wat er anders moet!
  Hoe meer mensen er zijn, hoe krachtiger ons geluid is tegen de marktwerking in de zorg en het eigen risico.

  Voor slechts 5 euro kan je mee met de bus.
  Vergeet je niet even aan te melden: http://www.nationaalzorgfonds.nl/busvervoer

 11. nienke

  Dit wisten we toch allang, wat een stelletje smeerlappen.
  CDA, christelijke partij? gij zult nooit liegen.
  En wat doet de CDA, liegen, bedriegen en belazeren met onze leugenachtige Rutte.
  Denk er om God straft snel, al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.

 12. ikweetwatikwil

  Dat wisten we allang. Heb mij ook altijd afgevraagd waarom Verhagen eigenlijk met de stille trom vertrokken is.
  We wisten dat de waarheid verzwegen werd. Die kwam niet van pas in de kraam van Rutte. Maar ja, hij was dan ook weleens bij Bilderberg vergaderingen.

 13. Top

  @ Zomaar,

  Ik zie geen reactie van de persoon waaraan u refereert. U zou dat hopelijk toch ook niet verwachten? Deze man/vrouw, is eigenlijk beklagenswaardig. Zijn hele leven verwoest door mensen (zijn ouders) die altijd ‘het beste met hem voor te hebben’, maar hem opgezadeld hebben met een pathologisch angstsyndroom genaamd ‘het geloof’.
  Het lijkt mij verschrikkelijk, om zo te moeten leven!

  1. zomaar

   hier wil @Gus niks van weten !, later in de week onder een ander topic zal hij wel weer komen met de dooddoener “Wilders is in 2012 weggelopen van de onderhandelingen “.

 14. Vabis

  Zou het toeval zijn dat de notoire trollen zoals Gustaafff niet reageren op dit onderwerp?

 15. HW

  Ik vind het steengoed, dat Hillen eindelijk open kaart speelt.
  Het laat zien, dat de Nederlandse bevolking niet zo dom is, zoals de zogenaamde experts beweren. Deze experts kunnen beter beweren, dat de huidige politici dom zijn, want in deze tijd komt de waarheid uiteindelijk toch boven water.
  Het laat ook zien, waarom de bevolking de buik vol heeft van de politiek en wat anders wil. Met liegen en bedriegen heeft de politiek zichzelf jaren in het zadel kunnen houden en de rekening wordt 15 jaar na Pim gepresenteerd. (heeft trouwens te lang geduurd)
  We moeten de elite de plek verschaffen die ze verdienen en dat is geen plek meer in het huidige bestel. Ook de rest van de bestuurders moet opstappen (gemeenten en provincies)
  Ik hoop, dat we het dit keer wel redden, want dan redden we Nederland.

 16. H.Vaes

  Wanneer zouden we dit met vet gedrukte letters in de landelijke dagbladen kunnen lezen??///
  Wanneer zal nieuwsuur hiermee met een speciaal bulletin mee naar buiten komen.?????
  Ze zouden zich in een klap weer iets geloofwaardiger kunnen maken.

 17. henkmeijer11

  we weten toch hoe leugenachtig Rutte is de hele verkiezing is een leugen ik heb pvv stemmen uit de vuilnis gehaald en aangifte gedaan

  1. jennifer

   Dat begrijp ik niet u zegt dat u die uit de vuilnisbak heeft gehaald. Hoop dat u die bewijzen dan nog hebt en er verder mee aan de slag kan gaan, omdat vandaag de kiesraad bekent heeft gemaakt dat het fake nieuws was en er niets fout gegaan was.

 18. henkmeijer11

  de voorzitter van de kiesraad is een vvder dus vertel mij wat

 19. A. Deijksterhuis

  Beetje semantische discussie. De budgettaire problemen waren te groot voor de PVV om nog mee te kunnen doen. Het CDA trok toen de stekker er uit.
  Beetje kip en ei wie dan de oorzaak van de breuk was.

  1. Christian Wouters

   Welnee, er was een emotionele component. Het cda had de pvv fractie in Limburg verraden en wist dat de pvv geirriteerd was. Dus misbruikten ze dat.

   Christenen zijn Farizeers. De ijdele elite.

   Jezus zou nu een christen geen blik waardig hebben gekeurd. En andersom al helemaal niet. De rat Verhage ging niet voor niets later weg.

   Christenen zijn gewoon brandhout voor het hellevuur.

 20. FlorisDeVr1es

  Destijds is het kabinet gevallen omdat Wilders het draconische akkoord niet wilde ondertekenen. Wie dat akkoord nog eens naleest moet Wilders gelijk geven. Een enorme stapel lastenverhogingen, precies toen juist stimulansen nodig waren bij de mensen die getroffen werden. Ze wilden bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen gaan belasten. En de BTW omhoog. Volslagen krankjorum was het. En maar schelden op die PVV…

  En nu geeft Hillen ronduit toe dat het een streek was om die PVV onderuit te halen, de billen afvegend met het landsbelang…

 21. ad_ham57

  Natuurlijk is dat Haagse rapaille een stel leugenaars. Altijd geweest, wanneer hen dat uitkwam. Rutte wordt niet voor niets PINOKKIO genoemd! Weg ermee! Het jammere van Wilders is alleen dat hij een one-liner is. Heeft het alleen over immigratie en integratie. Hij zal ook oog en oor moeten hebben voor alle andere problemen in dit land!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.