Thierry Baudet is teleurgesteld in de Stemwijzer: ‘Klopt niet!’

De lijsttrekker van Forum voor Democratie is niet te spreken over de Stemwijzer. Er zouden namelijk fouten zijn gemaakt bij de vaststelling van het verkiezingsprogramma van zijn partij.

Vandaag was de grote presentatie van de Stemwijzer, de populairste website die kiezers gebruiken om vast te stellen op welke partij ze moeten stemmen.

Hoe dan ook, als gezegd moet je de uitslag dus niet al te serieus nemen, maar het is wel degelijk een aardige indicatie van welke partijen jouw denkbeelden het meeste delen.

Helaas gaat er nog weleens iets mis, zo ook nu. Thierry Baudet van Forum voor Democratie deed de Stemwijzer bijvoorbeeld meteen toen die online kwam te staan en kreeg slechts een score van 75% voor zijn eigen partij. Daarmee was het weliswaar de beste partij, maar het is een tikje merkwaardig dat de lijsttrekker van een partij slechts op 3 van de 4 onderdelen zijn partijprogramma onderschrijft.

Sterker nog, dat is eigenlijk gewoon niet mogelijk.

Baudet:

“Wij zijn teleurgesteld in de StemWijzer.”

Eén van de problemen is bijvoorbeeld dat Forum als “oneens” staat bij de vraag over de hypotheekrenteaftrek. Dat klopt niet, aldus Baudet. Het juiste antwoord is namelijk “geen van beiden”: Forum wil de HRA op termijn namelijk afschaffen. Niet meteen, later wel.

Toen Baudet de vragen eenmaal bekeken had en de uitslag erbij probeerde hij het nog een keer. Toen kwam hij uit op een heel acceptabele (en normale) 97%.

Bij zijn herkansing komt Baudet uit op 97%. Foto: Tim Engelbart voor De Dagelijkse Standaard.
Bij zijn herkansing komt Baudet uit op 97%. Foto: Tim Engelbart voor De Dagelijkse Standaard.

Baudet is zo ontevreden dat hij alvast aankondigt:

“We overwegen met een eigen StemWijzer te komen.”

Daarom is het dus van het grootste belang dat mensen de tijd nemen om de verkiezingsprogramma’s te lezen van de partijen waarmee ze in eerste instantie sympathiseren. De Stemwijzer is hartstikke leuk, maar je kunt er niet blindelings van uitgaan dat de uitslag honderd procent klopt. En ja, dat kan wel degelijk belangrijk zijn omdat de percentageverschillen soms minimaal zijn (zie mijn uitslag).

Overigens is Jan Roos veel minder ontevreden met de Stemwijzer. De lijsttrekker van VNL kwam namelijk meteen al uit op een score van 100%. Dat zie je maar zelden, maar het is natuurlijk wel een teken dat de neuzen bij VNL echt allemaal dezelfde kant opstaan.

Wat mijzelf betreft: hoewel ik de uitslag van de Stemwijzer altijd met een korreltje zout neem was de uitslag wat ik verwacht had: VNL op één met een score van 74%. Dat is dezelfde score als de VVD, maar VNL komt op één omdat die partij mijn denkbeelden op de voor mij belangrijkste onderwerpen vaker deelt. Denk bijvoorbeeld aan uit de EU stappen. Daarnaast is de VVD natuurlijk volkomen onbetrouwbaar. Ze zetten hun programma iedere keer weer vol met allerlei leuke slogans en ideeën, maar gooien die na de verkiezingen steevast in de prullenbak.

Overigens eindigde Forum ook vrij hoog bij mij (meteen achter het CDA zelfs). Het bewijst maar weer dat die twee partijen behoorlijk veel ideeën met elkaar delen… wat natuurlijk de reden is dat ik ze allebei een bijzonder warm hart toedraag (en hoop dat ze allebei in de Tweede Kamer komen!).

https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/828573197855555584


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ome Ga

  CDA 70%… eh. Tja. Omtzigt dus. Alleen hij geeft een soort stemmenvoorkeur. Lijkt mij want soms moet je nog wijzer zijn als die stem’wijzer’.

 2. Viertel

  VNL heeft best een goed programma. Maar de partij heeft 1 grote fout gemaakt (of beter: opnieuw dezelfde fout gemaakt): Zij hebben de popireporter van GeenStijl gebombardeerd tot lijsttrekker. Die neemt niemand echter serieus. Net zomin als iemand Bram Moskovitz serieus nam. Zodat VNL een zetel nu op de buik kan schrijven. Zonde, want Van Klaveren en Bontes zijn best wel goede Kamerleden.

  Forum voor Democratie daarentegen maakt wel kans op een zetel. Want Thierry Baudet komt gewoon beter (= intelligenter, serieuzer) over dan Jan Roos. En die nr. 2 Theo Hiddema is ook niet verkeerd. Wie weet, gaat mijn stem wel naar FvD.

 3. De Dagelijkse Onzin

  Goh een uitkomst bevalt je niet dus ….. zeg je gewoon dat die uitkomst helemaal niet klopt. Tja zo kun je de waarheid natuurlijk altijd blijven ontkennen en je eigen waarheid creeeren. Die Thierry toch.

  1. Floris

   Zoals jij je eigen onzin creëert.

  2. van Urk

   Mensen vergissen(of ontkennen) daadwerkelijk wat hun echte politieke voorkeur nou eenmaal is . Er bestaat een fundamenteel verschil tussen wat mensen denken over bepaalde thema,s en wat de partij waarvoor zij stemden van diezelfde thema,s vindt. Met andere woorden, misschien stemde zij gebaseerd op hun ideologische mening al jaren op de verkeerde partij. De ideologische onenigheid tussen kiezers en partij bevindt zich ergens tussen de 40 en 60%. Het verschil tussen wat kiezers willen en wat partijen aanbieden is het kleinst bij (centrum) rechtse partijen. Het verschil is het grootst bij linkse partijen waarvan de standpunten van die partijen in minder dan 50% in lijn liggen wat hun kiezers denken. Linkse kiezers stemmen links en rechtse kiezers rechts maar als er gegraafd wordt naar concrete beleidslijnen dan komt de kloof naar boven. Op basis van alle stellingen via zo,n stemtest kan je zeggen dat een aantal mensen al jaren op de “verkeerde” partij stemt. Met andere woorden, op een partij die niet helemaal aansluit op hun mening over bepaalde thema,s. Want hoe vaak reageren sommige mensen verbaasd als zij geconfronteerd worden met de partij die het beste aansloot op hun keuzes terwijl ze die nooit hebben gekozen in het stemhokje. Politieke partijen moeten in de eerste plaats beter communiceren over hun concrete standpunten. Het is perfect aanvaardbaar dat een partij het oneens is met haar kiezers, maar het is niet altijd duidelijk waar partijen voor staan.

 4. Jan

  VVD op 1, voor de ondernemerspartij en het CDA. SP en Groen Links onderaan. Blijkbaar ben ik toch niet zo links als hier vaak beweert wordt.

 5. nick

  Stemwijzer is voor mij grote kul. Ik stem op die partij die mij aanspreekt. Het programma is belangrijk maar die lees ik zelf wel op hun site. Kan ik zelf bekijken of mijn ideeen overeen komen. En daarnaast is het gevoel ook belangrijk. VNL heeft best goed programma maar de personen en sfeer eromheen staan mij totaal niet aan. Verraderspartij en niet serieus te nemen lijstrekker. Dus daar stem ik nooit van zijn leven op hoe goed hun proigraam ook klinkt. Verraders zijn voor mij in princioe onbetrouwbaar.

  Enige serieuze nieuwkomer is voor mij FvD! Gun ze echt minimaal 2 zetels! Ik wil Hiddema heel graag horen in de kamer, dan wordt het echt leuk om naar de debatten te gaan kijken! Die man is zo wijs en zo onderkoeld humoristisch .

 6. Babaji538

  Likken of gelikt worden.
  Een boodschap zonder daadkracht
  was geen liefde tot de mensheid.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.