Trump maakt duidelijk geen Obama te zijn: ‘Ayatollah, kappen met die raketproeven!’

Donald Trump maakt in zijn eerste weken als ‘supreme commander’ meteen duidelijk dat hij Iran niet zoveel speelruimte zal geven als dat zijn ayatollah-vriend en voorganger Obama maar al te graag deed.

In zijn laatste jaren als president van het machtigste land ter wereld vond Barack Obama het nog eventjes nodig om de sancties tegen knettergekke landen als Cuba op te heffen. Gewoon, zoals Amerikanen daar op vakantie kunnen en legaal Cubaanse sigaren en drank kunnen aanschaffen. Dat dat een rampzalige legitimatie van een onderdrukkend regime is moge duidelijk zijn, maar hoe hard dat ook klinkt, zullen vooral Cubanen de nadelen daarvan gaan voelen. Voor de rest van de wereld maakt het allemaal niet zo heel erg veel uit, in ieder geval niet wat direct gevaar betekent.

Dat is echter totaal anders met Iran, dat sinds de zogenaamde ‘Iran-deal’ weer vrolijk kan doorwerken aan haar nucleaire ambities, zolang het maar voor vreedzame doelen is enzo. Obama, plus heel wat andere wereldleiders helaas, waren naïef genoeg om dit te geloven en zeiden de sancties tegen het land grotendeels gedag, zonder dat er echt iets veranderd is ten opzichte van tien jaar geleden. Gelukkig was Donald Trump wat realistischer wat dat betreft: hij ziet terecht in dat Iran zo mogelijk nóg meer wenst om bepaalde landen van de kaart te vegen. Hij heeft de grote leider van Iran, de ayatollah, dan ook opgeroepen om direct op te houden met het testen van raketten:

Oftewel: de Iraniërs moeten het niet wagen om nog een raketproef uit te voeren, anders zwaait er wat. Wat dat “wat” precies is blijft nog lekker vaag, maar als deze eerste weken Trump ons iéts duidelijk hebben gemaakt, is het dat hij zeker de daad bij het woord zal voegen. En terecht, want Iran test weer met veel enthousiasme raketten – formeel ‘ter verdediging’, maar iedereen weet beter. Zo ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die maar al te goed weet dat Iran zijn land gisteren nog had opgeblazen als het daartoe de mogelijkheid had. Hij kwam dinsdag met deze tweet aanzetten:

Hierbij gaat het overigens niet over de raketproef die Iran deze week uitvoerde – iets wat Netanyahu hier onterecht wel lijkt te suggereren – maar om een proef in maart 2016. Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat de slogan “Israël moet vernietigd worden” minder in trek is bij de ayatollah en zijn gevolg dan 10 maanden geleden. Sterker nog: nu Israël eindelijk weer een echte bondgenoot in de Verenigde Staten lijkt te hebben gevonden zal het verlangen de ‘zionistische bezetters’ van de wereld te vagen alleen maar aangewakkerd zijn.

Alleen dat is al genoeg reden om net zo vurig te strijden voor een Iran zónder de capaciteit om Israël – of welk land dan ook – te vernietigen. Ik betwijfel of de waarschuwing van Trump direct iets zal uithalen, maar iets is zeker: als dat niet gebeurt dan zal hij daar meer consequenties aan verbinden dan zijn slappe voorganger.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. HaZ

  Hoe naïef moet je wel niet zijn om te geloven dat de leider van Iran, Khamenei zich houd aan afspraken met buitenlanden in het algemeen, laat staan met die van de VS. Obama heeft zich ook hier weer voor schut laten zetten door niet krachtig te protesteren tegen de proef in maart 2016, maar deze af te doen als “nodig voor eigen verdediging”.Je kunt een haatbaard met een opgerold gordijn op zijn kop NIET vertrouwen en dat heeft Trump heel goed door. Actie=reactie.

 2. Wim

  Trump goed bezig.

  WASHINGTON – Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft donderdag sancties tegen de Russische inlichtingendienst FSB verlicht. De sancties waren vorig jaar door president Obama ingesteld na beschuldigingen dat Moskou met cyberaanvallen had geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden

 3. Gustaafff

  Pas op, Donald. Als je opa Komeinenkaas boos maakt, heb je binnen de kortste keren ruzie met papa Poetin.

 4. robmdw

  Dhr. Porfirio is duidelijk niet geheel inhoudelijk goed op de hoogte van de fundamentele en dramatische ontwikkelingen van de machtsverhoudingen in het midden Oosten (en ook Iran).
  De Arabisch Islamitische wereld is in totale chaos. De hegemonie van Egypte en Saoudi-Arabie als economische en spirituele leiders is zeer instabiel geworden. De (pan)-Arabische lente als sociaal-culturele revolutie is grotendeels mislukt vanuit de initiele hoop en intentie om de macht van de totalitaire en onderdrukkende regimes omver te werpen en ruimte en vrijheid te geven voor verlichting van individu en cultuur en om autocratische dictaturen qua staatsinrichting te transformeren naar democratische rechtstaten.
  Dit mislukken is een drama, want eigen verlichting binnen de Islamitische culturen is de enige mogelijkheid om Islamitisch extremisme succesvol te kunnen bestrijden. Iedere poging om van buiten de Islamitische wereld dit extremisme proberen te bestrijden is volstrekt kansloos. De belofte van Trump dat hij het Moslim extremisme wereldwijd gaat vernietigen is idioot door de absolute onmogelijkheid om deze belofte waar te kunnen maken. Het gaat over miljarden Moslims die zelf overtuigd moeten raken dat alleen zij de extremistische uitwassen in hun religie kunnen bestrijden en zo hun geloof kunnen verlichten en transformeren. En deze overtuiging ook dan echt moeten vertalen naar daadwerkelijk handelen en ingrijpen.

  De ellende in de Arabische wereld nu laat zien dat de macht van de Saoedi’s fundamenteel tanende is. Hun Wahabistisch fundamentalisme geeft ruimte aan flink extremisme. Er zijn nauwelijks aanwijzingen voor een beginnend liberaal-progressief en op verandering gericht overheidsbeleid.
  Iran krijgt in deze chaos steeds meer macht en invloed in de Islamitische wereld. Er is nagenoeg geen sprake van enig Iraans Islamitisch Internationaal terrorisme, dit hebben ze aardig onder controle. Het regime is verwerpelijk, hun rethoriek en zeker qua Israel is verwerpelijk. Alles moet vermeden worden om hen enige kans te geven om te kunnen beschikken over nucleaire wapens. Zij zullen hun rethoriek naar Israel moeten veranderen en aanpassen. Maar hun dominante rol in de Islamitische wereld wordt steeds duidelijker. In Iran is een grote en sterke, maar heimelijke, community van behoorlijk ontwikkelde en liberale mensen, die stevige positie en stille invloed hebben in dit land. Er is een grote gemeenschap van jonge intellectuelen, studenten die behoorlijk in contact zijn met de westerse wereld. Er zijn veel Iraniërs die in diaspora in andere landen wonen (zeker in de US) en volstrekt geintegreerd en liberaal onderdeel zijn van het land waar zij verblijven.
  Het is heel slim en strategisch verantwoord om goede banden met Iran te ontwikkelen, beetje stil want hun rethoriek is echt walgelijk en daar moet echt iets aan gebeuren. Ik verwacht dat Iran binnen tien jaar zijn hyper religieuze Islamitsche staatsinrichting zal afwerpen en dat daar werkelijk enige Islamitsche verlichting zal ontstaan.
  Trump’s houding naar de Saoedi’s is discutabel en beetje verdacht qua eigen zakelijke belangen.

  1. Anna

   Gustaaff. Trump: “Nucleaire deal met Rusland in ruil voor sancties. Rusland steunde de VN resolutie in 2009 die inhield een kernwapenvrije wereld. Aantrede Obama heeft Rusland als vijand weggezet en verslechterde de hele situatie en samenwerking.

  2. Anna

   robmdw. Arabische Lente had niks met “verlichting” te maken. Moslims wilden brood op de plank, huis en werk. Religie was absoluut niet aan de orde. Er is een explosieve bevolkingsgroei in MO met alle gevolgen van dien.Obama heeft de samenwerking met veel landen verergerd.

 5. Gustaafff

  VS veroordelen Russische ‘agressie’

  De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft het ,,agressieve” optreden van Rusland in Oekraïne krachtig veroordeeld. Ambassadeur Nikki Haley waarschuwde ook dat de sancties die aan Rusland zijn opgelegd vanwege de annexatie van de Krim, pas opgeheven worden als Moskou het schiereiland teruggeeft aan Oekraïne.

  http://www.ad.nl/buitenland/vs-veroordelen-russische-agressie~a3ee156c/.

  1. Anna

   Gustaaff. Trump: “Nucleaire deal met Rusland in ruil voor sancties. Rusland steunde de VN resolutie in 2009 die inhield een kernwapenvrije wereld. Aantrede Obama heeft Rusland als vijand weggezet en verslechterde de hele situatie en samenwerking.

   1. Gustaafff

    Trump zet Rusland nu ook weg als vijand: “stop met de agressienin Oost-Oekraïne.

    De feiten op een rij:
    – Trump is kwaad dat Obama een resolutie aanneemt die het bouwen van illegale nederzettingen veroordeelt.
    – Poetin steunt de resolutie voor de volle honderd procent, maar daar zegt Trump niets over.
    – Eenmaal in het Witte Huis gebiedt Trump Israël te stoppen met het bouwen van illegale nederzettingen.

    Wat betreft Rusland:
    – Trump zegt dat Poetin slim is en dat de sancties niet helpen. Volgens hem en zijn knuffelaars is Rusland niet agressief.
    – Eenmaal in het Witte Huis maant Trump Poetin te stoppen met de agressie in Oost-Oekraïne of de sancties worden niet opgeheven.

    Wat betreft de bewering dat Trump voor vrede gaat:
    – Trump zegt dat hij – net als Clinton – vierkant achter de NAVO staat en wil er niet weg. Hij zei eerder nog dat de NAVO “achterhaald” is.
    – Trump dreigt met een militair avontuur in Mexico; waar de bewoners hem ongeveer kunnen lynchen.

    De man is nu eenmaal gestoord.

    1. Anna

     Gustaaff. Je maakt er een eigen verhaaltje van. Belangen NAVO. Stel dat al die hoge NAVO pieten geen oorlog meer kunnen aanstoken en er geen oorlog meer is? De wapenindustrie en Mc Cain die flink stoken om het vuur warm te houden. Een bom onder president Trump leggen voor eigen doelen.

     1. Gustaafff

      @anna, een bom onder de stoel van Trump leggen is niet nodig. Trump steunt de NAVO.

  2. Anna

   Gustaaff.NAVO eist Oekraïne lid NAVO en EU. We moeten van NAVO top een vijand hebben want stel dat we geen vijanden meer zouden hebben. NAVO/EU/oorlogsindustrie en tegenstanders Trump binnen eigen partij willen zogenaamde vijanden blijven behouden. Hun posities liggen op de loer. Stel dat oorlog overbodig zou zijn?

   1. Gustaafff

    @anna, lees het AD-artikel nog eens.

 6. Gustaafff

  ‘Trump waarschuwt Israël voor bouwen nederzettingen’

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft Israël gewaarschuwd en gezegd dat het moet stoppen met het aankondigen van de bouw van nieuwe nederzettingen, meldt de Jerusalem Post.
  Een functionaris van het Witte Huis zei tegen de krant dat alle partijen moeten stoppen met eenzijdige acties. Washington bevestigt daarmee dat het streeft naar een tweestatenoplossing.

  http://www.nu.nl/buitenland/4439607/trump-waarschuwt-israel-bouwen-nederzettingen.html.

 7. Gustaafff

  Trump maakt duidelijk geen Obama te zijn? Eerst waarschuwt hij de Russen (geloven de Poetin-knuffelaars nu wel in de Russische agressie, nu Trump het zegt?) en vervolgens waarschuwt hij Israël over het bouwen van nederzettingen. Dat lijkt toch veel op wat Obama deed.

  Eerst vriendjes met Israël, nu niet meer. Eerst vriendjes met Poetin, nu niet meer. Trump is nu eenmaal gestoord.

  1. jennifer

   Onzin wat je zegt hier, dat Trump de domme gemaakte rommel van Obama nu op moet ruimen is hiermee wel duidelijk. Op het randje van zijn ambt heeft Obama n paar zeer gevaarlijke domme zetten gedaan, die voor de wereld wel eens anders uit kunnen gaan pakken, maar dat interesseerde Obama ook niets. We kunnen Trump niet de schuld gaan geven als het straks fout gaat. Dit zijn beslissingen die Obama genomen heeft,met alle gevolgen van dien, om dan straks met een vinger naar Trump te kunnen wijzen dt hij de veroorzaker van de ellende is, dit is een vies politiek spelletje wat de regering van Obama gedaan heeft op de rand van de valreep.

   1. Gustaafff

    @jennifer, Trump veroordeelt toch nederzettingen en de agressie in Oost-Oekraïne?

    1. jennifer

     Ik heb het over het totaal plaatje wat Obama nog even snel veroorzaakt heeft, en dat zijn de sancties opheven tegenover Iran, en zie wat er nu al gebeurd, Dat ook Trump bepaalde dingen die er gebeuren veroordeeld is alleen maar een goede zaak. Israel kan wachten met hun nederzettingen bouwen tot ze een parkeerplaats gemaakt hebben van het zogenaamde Palestina waar die terroristen die niemand ergens nog wil hebben nu huizen en de regio onveilig maken door hun terreur. Daarna vind ik dat ze uitbreiden mogen.

     1. Gustaafff

      @jennifer, met het opheffen van de sancties, was het even rustig. Nu liggen Iran en de VS weer met elkaar in de clinche.

     2. jennifer

      Guustaaf de raket proeven van Iran zijn ondanks het opheffen van de sancties gewoon doorgegaan. Obama kan zijn moslim vrienden toch niet teleurstellen zo heet he toch. Dat het nu een waarschuwing krijgt van de nieuwe president zou niet nodig moeten zijn als Obama die sancties niet opgeheven had. Hoe kan men een land met ayatollahs vertrouwen? Dat is niet mogelijk op deze wereld is al in het verleden bewezen dat dit niet kan. En toch heeft Obama de wereld weer blootgesteld aan het gevaar wat vanuit Iran altijd uitgegaan is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.