VIDEO: PVV botst met D66 over VMBO-diploma

D66’er Paul van Meenen vindt het fan-tas-tisch dat het VMBO en het MBO nog verder uitgekleed worden. En waarom zou hij daar ook een probleem mee hebben? Hij kent toch niemand met VMBO-kinderen.

Zoals wij eergisteren al berichtten wil de regering het VMBO nu helemaal uitkleden. Als het aan minister Jet Bussemaker (PvdA) en haar staatssecretaris Sander Dekker (VVD) ligt wordt het namelijk mogelijk voor scholieren om zónder VMBO-diploma over te stappen naar het MBO. Want ach, dat VMBO stelt toch niets voor. Waarom zouden we daar dan een papiertje voor vragen? Komt bij, aldus deze verlichte geesten, dat er “kinderen zijn die het niet redden op het VMBO.” Moet je het dan onmogelijk maken voor die kinderen om naar het MBO te gaan?

Natuurlijk antwoordt ieder weldenkend mens daarop: “Ja, dat moet je dan inderdaad onmogelijk maken.” Als je daar niet ferm in bent zorg je er namelijk voor dat het VMBO uiteindelijk van geen enkele waarde is. En daar heeft helemaal niemand iets aan.

Helaas zit de Tweede Kamer vol linkse salonsocialisten en nepliberalen die zich daar totaal niet druk om kunnen maken. Zo kwam D66’er Paul van Meenen (wie kent hem niet?) langs bij Zoomin.TV waar hij blij uitlegde dat hij alle vertrouwen heeft in de plannen van de minister. Waarom? Nou ja. Ze is PvdA’er toch? En ach, het is het VMBO maar.

Screen Shot 2017-02-22 at 21.59.46

“Het is altijd zo geweest,” zegt het bekakte Kamerlid die nog niet dood gevonden wenst te worden in een VMBO-klaslokaal, “dat er kinderen zijn die dat [red.: het behalen van een diploma] niet lukt. Dan kun je twee dingen doen. Dan kun je zeggen: ‘Nou dat is dan jammer, dan stopt daar je opleiding.’ Daar is D66 ook niet voor. Dus het idee dat ook die leerlingen toch verder kunnen op het MBO dat lijkt me op zich een goede zaak.”

Helaas slaat die redenering natuurlijk helemaal nergens op. Als die leerlingen het verstand niet hebben om een VMBO-diploma te halen hebben ze werkelijk niets te zoeken op het MBO. Dat betekent niet dat ze nutteloos en overbodig zijn, helemaal niet. Dan moeten ze maar meteen aan het werk en werk doen waar verder geen opleiding voor nodig is. Voordat meneer de D66’er roept dat dergelijke banen niet bestaan: natuurlijk wel. Je hoeft echt geen MBO-opleiding te hebben om het vuilnis op te halen, om kantinejuffrouw te zijn, of om vakken te vullen in de lokale supermarkt. Er is niets mis met dat soort werk als dat je niveau is en je daar blij van wordt.

Dat is één. Het tweede belangrijke punt is dat de leerlingen over wie Van Meenen het heeft het hele niveau en het aanzien van het MBO naar beneden slepen als ze zonder VMBO-diploma kunnen instromen. Dat punt wordt op geweldige wijze uitgelegd door Harm Beertema, Tweede Kamerlid voor de PVV:

Het MBO heeft al te kampen met een reputatie die voor heel veel ouders nogal afschrikwekkend is en dat zal [red. hierdoor] alleen maar erger worden. Want dan is het zo dat iedereen maar zomaar in het MBO kan instromen — en dat is natuurlijk niet zo want op het MBO worden fantastische beroepsopleidingen gegeven, en daar wordt nota bene de ruggengraat van de Nederlandse economie afgeleverd aan vakmensen.”

Zo is het maar net. Het onzalige plan van dit kabinet — dat natuurlijk weer gesteund wordt door gedoogpartner D66 — moet in de prullenbak belanden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Lex

  Hoe geloofwaardig is in de toekomst een Nederlands Diploma nog als de eisen worden afgezwakt. Wat kunnen bedrijven met de toekomstige schoolverlaters?

  Meestal is luiheid en en onvoldoende inzet het gevolg dat ze niet slagen. Ze zijn teveel met hun eigen dingen bezig en hebben veelal te weinig aandacht voor hun studie.

  Met alle gevolgen van dien.

  Ik spreek uit eigen ervaring ik was vroeger precies zo.

 2. toetssteen

  Terug met de oude ambachtsschool! Specialiseer hen in een ambacht, er is genoeg vraag naar! Daar heeft men geen hogere babbelkunde voor nodig, maar twee rechter handen!

  En schaf ook al die softe vakken af, ik struikel tegenwoordig over de onzinkunde. Exacte vakken voor de uni en de rest max HBO en eigenlijk vind ik dat al ver overschat.

 3. hans-e-pans

  Regeren is vooruitzien, soms geloof ik daar niets van, dus denk ik dan maar dat dit is voor de minderopgeleide kinderen van de kansparels die nu Nederland binnen worden gelaten.

  1. jennifer

   Ik denk ook dat dit de reden is, men weet hoe slecht het met de hersenpan van hun gesteld is dus gaan ze het maar vast aanpassen voor de import in dit land zodat het niet op gaat vallen dat ze eigenlijk nergens voor te gebruiken zijn.

 4. ikweetwatikwil

  Hans-e Pans. Daar sla je de spijker op zijn kop. Het gaat om de toekomst van Parelkansjes. Ze gaan er van uit, dat dát een groot deel van de bevolking van Nederland wordt. Of de Nederlander dat nu leuk vindt of niet. Dat daarmee het niveau van het onderwijs daalt kan ze niets schelen . Het onderwijs is nu al kantje boord.
  Tot mijn schrik hoorde ik van kinderen dat ze een gedeelte van de koran moesten lezen en daar een opstel over moesten schrijven. Het sluipt maar door.

 5. Ni28

  Het wordt steeds moeilijker om een vakman te vinden. Straks wordt het nog moeilijker. Dan krijgen wij alleen een soort Klavers die dit soort onzin ook verzinnen. Elke opleiding zelfs de laagste moet een opleiding in zijn waarde blijven want dan is het nuttig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.