VVD snapt eigen kiezers niet: meerderheid achterban steunt immigratiestop voor jonge mannen

Geen categoriefeb 15 2017, 11:03
VVD-Kamerlid Berckmoes kwam in opspraak toen ze zich uitsprak voor een immigratiestop voor jongemannen uit het Midden-Oosten en Afrika. Haar eigen fractievoorzitter Halbe Zijlstra nam keihard afstand van zijn collega, maar in totaal steunt 52 procent van de Nederlandse kiezers zo'n immigratiestop.
De VVD is totaal vervreemd van de eigen kiezers, blijkt uit de recente peiling van Maurice de Hond. Een meerderheid van 54 procent van de VVD-aanhangers steunt een immigratiestop voor jonge mannen uit Afrika en het Midden-Oosten. Maar toen VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes zo'n immigratiestop voorstelde, werd ze door het hele partij-establishment uitgekotst. Halbe Zijlstra viel zijn eigen fractielid keihard aan, en noemde haar uitspraken "‘een goede verklaring waarom ze niet meer op de VVD-lijst staat’". Mark Rutte noemde de reactie van Zijlstra vervolgens "verstandig".
DDS schreef vorige week al dat de reactie van Zijlstra een misser was: veel VVD-kiezers zijn het namelijk eens met zo'n immigratiestop:

Veel Nederlanders kunnen zich prima vinden in het “grenzen dicht” standpunt van Ybeltje Berckmoes. Ongetwijfeld zullen ook veel VVD-kiezers vinden dat het allemaal wel wat minder mag met de immigratie uit landen met volstrekt andere culturen. Het is dan ook tamelijk bizar dat fractievoorzitter Zijlstra zo hysterisch reageert op de uitspraken: een groot deel van zijn eigen achterban denkt er precies hetzelfde over.

Die aanname wordt nu bevestigd door harde cijfers. Maurice de Hond nam de vraag over een immigratiestop voor jongemannen uit Afrika en het Midden-Oosten op in zijn wekelijkse peiling, en dit was het resultaat:
[caption id="attachment_159603" align="aligncenter" width="940"]Peil.nl / Maurice de Hond Peil.nl / Maurice de Hond[/caption]
In totaal is 52 procent van de gepeilde kiezers het eens met zo'n immigratiestop terwijl 36 procent tegen is. VVD-kiezers zijn net iets enthousiaster over het idee: 54 procent is vóór, en slechts 33 procent tegen. Een ruime meerderheid van de VVD-achterban schaart zich dus achter het standpunt van Kamerlid Ybeltje Berckmoes, terwijl slechts 33 procent het eens is met fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
Zijlstra had dus best een wat minder grote mond mogen opzetten toen hij snerend zei dat dit de reden was dat Berckmoes niet meer op de VVD-lijst staat voor de aankomende verkiezingen. Berckmoes heeft namelijk een stuk beter door wat er speelt bij VVD-kiezers dan Zijlstra en Rutte zelf. Zij leven liever in een politiek-correcte ivoren toren dan dat ze luisteren naar hun eigen kiezers. Geen wonder dat de VVD maar geld blijft weggeven aan Griekenland en alles doet wat Brussel wil – deze politici hebben simpelweg geen enkele ruggengraat.
Berckmoes was al langer van plan om niet terug te keren in de Tweede Kamer, en reageerde dan ook laconiek op de ophef: "Het is wat mij betreft gewoon goedkoop scoren door een journalist en daarnaast een beetje sneu natrappen door mijn eigen fractievoorzitter, Zijlstra.'' In ieder geval weet ze zich gesteund door een meerderheid van de Nederlanders én door de achterban van haar eigen partij. Dat kunnen Rutte en Zijlstra niet zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten