Partijkartel in actie: burgemeester van Den Bosch verdiende jaarlijks 85 duizend euro met nevenfuncties

Geen categoriefeb 15 2017, 10:00
Graaiende burgemeester Rombouts wendde zijn invloed aan om asielzoeker Brandon in Nederland te laten blijven.
Na 21 jaar neemt de langstzittende burgemeester van Nederland afscheid. De 65-jarige Ton Rombouts stopt als burgemeester van Den Bosch. Hij kan nu rustig gaan genieten van zijn pensioen, want de afgelopen jaren heeft Rombouts heel wat bij elkaar weten te graaien in Den Bosch en daarbuiten. Van alle Nederlandse burgemeesters verdiende hij verreweg het meest met nevenfuncties: maar liefst 85 duizend euro, bovenop zijn burgemeesterssalaris van 126 duizend euro.
Het totale salaris van Rombouts stijgt daarmee ver uit boven dat van de premier. Zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer was dan ook behoorlijk lucratief: 16.500 euro per jaar, plus 8.100 euro onkosten). Maar het voorzitterschap van E-laad.nl, een lobbyclub voor elektrische laadpalen voor auto's, spant al helemaal de kroon: hiermee verdiende Rombouts maar liefst 27 duizend euro, plus tweeduizend euro onkosten. De Volkskrant schrijft:

Daarnaast is hij in 2015 voorzitter van het kennisplatform Electromagnetische Velden & Gezondheid (11.500 euro plus 750 euro onkosten), voorzitter van de stichting Klachten & Gezondheid (9.200 plus 1.100 euro) en lid van de jury Culturele Hoofdstad van Europa (7.400 plus 1.200 euro). Met zijn burgemeesterssalaris en bijverdiensten komt Rombouts ruim boven het salaris van minister-president Mark Rutte uit.

Het is de vraag hoe iemand met zoveel nevenfuncties in vredesnaam nog tijd overhoudt voor zijn baan: het burgemeesterschap. Het lijkt er sterk op dat dat bij Rombouts op de tweede plaats stond – het graaien had voorrang. Volgens hoogleraar innovatief bestuur Marcel Boogers wist Rombouts zijn contacten goed te gebruiken: zo haalde hij de huldiging van Olympische sporters naar Den Bosch, en wist hij met zijn invloed in Den Haag te bewerkstelligen dat asielzoeker Brandon en diens familie in Nederland mochten blijven wonen.
Er is hier dus niet alleen sprake van graaien, maar ook van een burgemeester die praktisch fungeert als lobbyist in de Eerste Kamer. De bedoeling van de Eerste Kamer is het beoordelen van wetsvoorstellen uit de Tweede Kamer. Het is zeker niet de bedoeling dat Eerste Kamerleden hun positie gebruiken om zaken te bereiken voor hun gemeente of voor zichzelf. Rombouts zat in de Eerste Kamer voor heel Nederland, niet als vertegenwoordiger van de gemeente Den Bosch.
Dit geeft weer aan dat het politieke systeem in Nederland door en door verrot is. Leden van het partijkartel, zoals het CDA van burgemeester Rombout, spelen elkaar dit soort baantjes toe. Vervolgens kunnen dit soort bestuurders naar hartelust graaien en hun invloed op oneigenlijke manieren inzetten. Weg met dit soort fratsen, hoog tijd voor gekozen burgemeesters!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten