Asociaal VVD, D66, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks willen streekziekenhuizen opofferen om 55 miljoen te 'bezuinigen'

Geen categoriemrt 02 2017, 8:00
Deze vijf partijen hebben lak aan de Nederlandse burger die in de regio woont. Het enige waar zij zich druk om maken zijn kiezers in de grote steden. De rest kan opzouten.
Als je dacht dat een volgend kabinet niet asocialer kan worden dan Rutte II heb ik slecht nieuws voor je: dat kan wel. VVD, D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks zijn namelijk van plan om de spoedeisende zorg weg te halen bij streekziekenhuizen en te verplaatsen naar ziekenhuizen in grote steden. Daardoor komen die streekziekenhuizen zo ernstig in de problemen dat ze mogelijk gesloten worden.
CDA-kandidaten Pieter Omtzigt uit Enschede en Eugène van Mierlo uit Almelo zijn vanmorgen de straat opgegaan in Twente om kiezers te waarschuwen voor de euvele plannen van het Randstadkartel. Dat deden ze door EHBO-kistjes te overhandigen aan bezoekers van het ZGT in Almelo. Op die manier hopen ze die kiezers wakker te schudden en ze duidelijk te maken dat er op 15 maart écht bijzonder veel op het spel staat voor ze -- waaronder het voortbestaan van hun ziekenhuis.
"Uit de verkiezingsprogramma’s van VVD, D66, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks blijkt dat zij bepaalde spoedeisende hulpposten in de avond en nacht willen gaan sluiten om te bezuinigen. Deze voorgestelde maatregel zal vooral kleinere streekziekenhuizen treffen die hierdoor met sluiting worden bedreigd," aldus de twee CDA'ers. Het moge duidelijk zijn dat zij hier fel op tegen zijn.
Niet zo gek, natuurlijk. Volgens het CPB zal het sluiten van spoedposten in de avond- en nachturen er namelijk voor zorgen dat mensen naar grote stadsziekenhuizen moeten gaan. Daardoor vindt er een concentratie van de zorg plaats. Dat is leuk voor die ziekenhuizen, maar het is desastreus voor ziekenhuizen in de regio. Bij hen wordt de zorg namelijk steeds verder afgekalfd waardoor uiteindelijk sluiting dreigt. Omtzigt legt uit:

"Ook het CPB zegt dat als een ziekenhuis de spoedeisende hulp kwijtraakt, de hele organisatie onder druk komt te staan. Dit omdat de spoedeisende hulp een groot onderdeel vormt binnen een ziekenhuis. Ook vrezen we een leegloop van gespecialiseerd personeel wanneer de spoedeisende hulp sluit. Dit idee is dus aan alle kanten funest voor de zorg in de regio."

Eugène van Mierlo legt uit dat de vijf genoemde partijen -- nogmaals, het gaat om de VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie -- maar weer eens met twee maten meten: één voor mensen in de regio en één voor mensen in grote steden.

"Als hierdoor bijvoorbeeld het ZGT in Almelo geen spoedeisende hulp meer heeft, dan moeten inwoners van Almelo en omgeving naar het ziekenhuis in Hengelo of naar Hardenberg. Hier doen mensen zeker ongeveer een half uur over. Dit terwijl je in de Randstad soms meerdere ziekenhuizen hebt, allemaal aan te rijden binnen een kwartier."

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat streekziekenhuizen belangrijke werkgevers zijn. Als zij gesloten worden verdwijnt er dus gewoon werkgelegenheid in de regio, en dat terwijl ze het daar al moeilijk genoeg hebben.
Nou vraag je je natuurlijk af waarom ChristenUnie, VVD, D66, GroenLinks en de PvdA (zogenaamd de 'sociale partij' van Nederland, laat me niet lachen) dit doen. Nou, de reden is dat ze dan zo'n 55 miljoen euro kunnen besparen.
Jawel: 55 miljoen euro. Dat klinkt wellicht veel, maar over het geheel genomen is dat een miniscuul, irrelevant bedragje waar je helemaal niets aan hebt, zeker niet als er banen in de regio verdwijnen en mensen opeens stukken verder moeten reizen om zorg te ontvangen.
Het is een grof schandaal: voor de zoveelste keer willen de Randstadpartijen de regio opofferen om hun eigen achterban, die eerst en vooral in de grote steden woont, weer wat gratis geld te bezorgen. En dan maar net doen alsof ze zo 'sociaal' zijn. Je zou erom lachen als het niet zo triest was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten