Asociaal VVD, D66, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks willen streekziekenhuizen opofferen om 55 miljoen te ‘bezuinigen’

Deze vijf partijen hebben lak aan de Nederlandse burger die in de regio woont. Het enige waar zij zich druk om maken zijn kiezers in de grote steden. De rest kan opzouten.

Als je dacht dat een volgend kabinet niet asocialer kan worden dan Rutte II heb ik slecht nieuws voor je: dat kan wel. VVD, D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks zijn namelijk van plan om de spoedeisende zorg weg te halen bij streekziekenhuizen en te verplaatsen naar ziekenhuizen in grote steden. Daardoor komen die streekziekenhuizen zo ernstig in de problemen dat ze mogelijk gesloten worden.

CDA-kandidaten Pieter Omtzigt uit Enschede en Eugène van Mierlo uit Almelo zijn vanmorgen de straat opgegaan in Twente om kiezers te waarschuwen voor de euvele plannen van het Randstadkartel. Dat deden ze door EHBO-kistjes te overhandigen aan bezoekers van het ZGT in Almelo. Op die manier hopen ze die kiezers wakker te schudden en ze duidelijk te maken dat er op 15 maart écht bijzonder veel op het spel staat voor ze — waaronder het voortbestaan van hun ziekenhuis.

“Uit de  verkiezingsprogramma’s van VVD, D66, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks blijkt dat zij bepaalde spoedeisende hulpposten in de avond en nacht willen gaan sluiten om te bezuinigen. Deze voorgestelde maatregel zal vooral kleinere streekziekenhuizen treffen die hierdoor met sluiting worden bedreigd,” aldus de twee CDA’ers. Het moge duidelijk zijn dat zij hier fel op tegen zijn.

Niet zo gek, natuurlijk. Volgens het CPB zal het sluiten van spoedposten in de avond- en nachturen er namelijk voor zorgen dat mensen naar grote stadsziekenhuizen moeten gaan. Daardoor vindt er een concentratie van de zorg plaats. Dat is leuk voor die ziekenhuizen, maar het is desastreus voor ziekenhuizen in de regio. Bij hen wordt de zorg namelijk steeds verder afgekalfd waardoor uiteindelijk sluiting dreigt. Omtzigt legt uit:

“Ook het CPB zegt dat als een ziekenhuis de spoedeisende hulp kwijtraakt, de hele organisatie onder druk komt te staan. Dit omdat de spoedeisende hulp een groot onderdeel vormt binnen een ziekenhuis. Ook vrezen we een leegloop van gespecialiseerd personeel wanneer de spoedeisende hulp sluit. Dit idee is dus aan alle kanten funest voor de zorg in de regio.”

Eugène van Mierlo legt uit dat de vijf genoemde partijen — nogmaals, het gaat om de VVD, PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie — maar weer eens met twee maten meten: één voor mensen in de regio en één voor mensen in grote steden.

“Als hierdoor bijvoorbeeld het ZGT in Almelo geen spoedeisende hulp meer heeft, dan moeten inwoners van Almelo en omgeving naar het ziekenhuis in Hengelo of naar Hardenberg. Hier doen mensen zeker ongeveer een half uur over. Dit terwijl je in de Randstad soms meerdere ziekenhuizen hebt, allemaal aan te rijden binnen een kwartier.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat streekziekenhuizen belangrijke werkgevers zijn. Als zij gesloten worden verdwijnt er dus gewoon werkgelegenheid in de regio, en dat terwijl ze het daar al moeilijk genoeg hebben.

Nou vraag je je natuurlijk af waarom ChristenUnie, VVD, D66, GroenLinks en de PvdA (zogenaamd de ‘sociale partij’ van Nederland, laat me niet lachen) dit doen. Nou, de reden is dat ze dan zo’n 55 miljoen euro kunnen besparen.

Jawel: 55 miljoen euro. Dat klinkt wellicht veel, maar over het geheel genomen is dat een miniscuul, irrelevant bedragje waar je helemaal niets aan hebt, zeker niet als er banen in de regio verdwijnen en mensen opeens stukken verder moeten reizen om zorg te ontvangen.

Het is een grof schandaal: voor de zoveelste keer willen de Randstadpartijen de regio opofferen om hun eigen achterban, die eerst en vooral in de grote steden woont, weer wat gratis geld te bezorgen. En dan maar net doen alsof ze zo ‘sociaal’ zijn. Je zou erom lachen als het niet zo triest was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ni28

  Het gaat de linkse partijen niet om de mensen maar om de poen. De kiezer die hiervoor kiest is niet goed bij de hoofd.

 2. jennifer

  Ze zouden als partijen nog serieus genomen kunnen worden, als ze eens op die plaatsen gingen bezuinigen waar het echt dient te gebeuren.Nu heb ik zoiets van, bij dit soort partijen gaat het gewoon op de oude voet verder, inplaats van op de import eens te gaan bezuinigen en ontwikkelingsgeld, moeten de eigen burgers er bij deze partijen alweer aan geloven. Als Nederlander zou ik zowiezo al niet gaan stemmen op een van deze 5 partijen, geen haar op mijn hoofd wat er aan denken moet.

  1. Jan de Donder

   Beste,

   Te oordelen naar de peilingen zou dit allegaartje helaas wel ernstig worden genomen. Sterker nog, deze ‘gemeenschappelijke verklaring” lijkt mij niet zomaar toevallig te zijn, maar eerder het resultaat zijn van onderhandelingen in een Haags achterkamertje – moet enkel nog maar het CDA overtuigd worden om te willen meespelen. En dat zou dan wel niet zo moeilijk zijn, want bij het CDA snakt men al jâââren naar meer snoepjes.
   Men kan enkel maar hopen dat de jongste peilingen die op ons worden afgelaten danig werden gemanipuleerd. En dat er gemanipuleerd wordt, dat kan ook niet worden ontkend. Geen enkele van de peilingen publiceert immers het noch aantal weet-nog-nieters, noch het aantal thuisblijvers, noch de luitjes die de intentie hebben blanco te stemmen.
   En naar verluidt zou deze laatste groep van drie ruim 30 % van het kiezerskorps bedragen. Ofte ruim 30 % zou gewoon niet ingecalculeerd worden. Derhalve, een kleine verschuiving binnen die 30 % zou reeds tot een drastische wijziging van de zetelverdeling leiden.
   Hoe dan ook, men zal dat pas zeker weten in de vroege uchtend van 16 maart. Want, herinneren wij ons het maar, de hele zwik moet nu weer, net zoals in de middeleeuwen, met de hand worden geteld.

   1. TJ

    Kieskompas.nl geeft geen pvv advies. Verder is met de hand tellen makkelijk om de boel te manipuleren, deze mensen worden z.g. meer vertrouwd dan computers, ondanks dat ze eenvoudig stemmen in hun zak kunnen steken, vernietigen, overslaan, ongeldig maken enz. Ik vertrouw die vvd en de linkse zwartmakers en oproerkraaiers, voor geen meter. Als straks door pvv een hertelling wordt aangevraagd, zullen ze het met z’n allen wegstemmen. Het is een doortrapt zooitje, vechten, liegen en bedriegen voor eigen gewin.

    1. Jan de Donder

     Uw opmerking is volkomen terecht. Mijn persoontje is jarenlang verantwoordelijke geweest in telbureau’s en kan er dus van meespreken. Het zou trouwens iedereen moeten opgevallen zijn dat het vooral op aandringen van de linkse troep is geweest dat we terug naar de middeleeuwen werden gestuurd …

 3. corfo

  Wie nú nog geloof hecht aan de woorden van de z.g. “politici” is ziende blind en horende doof. Aan de burgers hebben ze volkomen lak, ja, de verhaaltjes die ze prevelen klinken fraai maar ’t zijn sprookjes, mensen. Kijk naar wat die lui aan narigheid over dit land hebben verspreid in de afgelopen jaren en plots gaan ze alles “verbeteren” en oh oh oh wat is NL toch rijk !! Zo rijk dat er ziekenhuizen moeten worden gesloten. Laat u toch niet langer ringeloren door de z.g. “elite”, wiens véél te hoge salaris door u én mij worden betaald.

  1. Wim

   Even omdat de Nederlandse media dit niet laten zien.

   1. van Urk

    Zijn ze gek geworden! Er zijn juist grote zorgen bij dit soort ziekenhuizen omdat spoedeisende hulp alleen maar steeds drukker bezocht worden! Overvolle wachtruimtes, lange wachttijden (tot zelfs wel 3 a 4 uur) en een groot tekort aan verpleegkundigen. Vooral ouderen die langer thuis blijven wonen, komen vaker op de spoedeisende hulp. In tien jaar tijd is het aantal 65-plussers dat na een val op de SEH belandt met 40% gestegen. Deze partijen hebben samen met de VVD de hele zorg zelf naar z,n mallemoer geholpen waardoor veel zorgpersoneel werden ontslagen en de ouderen en patienten hiervan compleet de dupe van zijn geworden.

 4. Peter Selie

  Video – Reporter met politiebegeleiding uit Stockholmse migrantenwijk gehaald
  Rinkeby is bolwerk van allochtonen, die gemaskerd de pers belagen

  Freelance verslaggever Tim Pool ging zelf maar eens kijken in multicultureel gidsland Zweden, om te zien of de ophef over rellen door immigranten nou terecht was, of overtrokken altright haatpraat. Al gauw kwamen hij, zijn cameravrouw en gids in de problemen en werden door de politie verzocht te vertrekken uit de Stockholmse wijk Rinkeby, omdat ‘jongeren’ zich maskerden en verzamelden tegen de filmcrew. >>> https://gatestone.eu/journalist-sweden/

 5. Peter Selie

  Je bent wat je stemt!

 6. HW

  Een advies aan de mensen in de regio: afschieten die partijen als je straks kiest.
  Voor hen bestaat het Nederland voor investeringen alleen uit de Randstad.
  Ze hebben de regio’s alleen nodig om dat allemaal te betalen, terwijl de meeste stemmers juist buiten de Randstad zijn.

 7. Peter Selie

  De parlementaire democratie een perfect systeem waaruit geen ontsnappen mogelijk is, ondanks het electoraat elke maal de illusie gegeven wordt dat er wat te kiezen valt *Zucht*..

 8. J.C.

  Vier van de vijf hier genoemde partijen (D66, VVD, CU en GL) hebben in 2012 met het Kunduzakkoord ook al de verzorgingshuizen gesloopt. Oudere mensen moeten maar thuis blijven wonen en hun omstanders worden maar mantelzorgers. En nu juichen dat de begroting, na dergelijke desastreuze bezuinigingen, op orde is, veel ouderen en heel veel mantelzorgers in wanhoop achterlatend.

  Zieke geesten, die de zorg voor gewone mensen buiten de grote steden nog verder uit willen kleden.

  Ik stem PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.