Baudet-aanhanger bewijst: NRC-artikel over “intimiderende” Forum-fans is puur nepnieuws

Eerder vandaag schreef DDS al over de sneue poging van NRC Handelsblad om Baudet en zijn aanhangers in een kwaad daglicht te plaatsen. Volgens het artikel zou Forum voor Democratie hebben gewonnen dankzij de zogeheten ‘alt-right-beweging’. Ook schrijft NRC dat Baudet-supporters tegenstanders zouden hebben “geïntimideerd”.>

Nog geen dag nadat bekend werd dat Forum voor Democratie met twee zetels mag plaatsnemen in de Tweede Kamer, probeerde NRC-Handelsblad de partij al in een slecht daglicht te stellen. Forum zou de overwinning namelijk te danken hebben aan steun van de “nationalistische” alt-right-beweging, beweert NRC. Een onzinbeschuldiging natuurlijk – zelfs als Forum écht werd gesteund door extreme figuren, wil dat nog niet zeggen dat er iets mis is met de partij. “Guilt by association” heet deze drogreden. Maar het NRC-artikel gaat nog verder: aanhangers van Baudet zouden tegenstanders hebben “geïntimideerd”.

Één van de Baudet-aanhangers die wordt beschuldigd in het NRC-artikel, is YouTuber Kartel Schaar. Naar aanleiding van een uitzending van Pauw en Jinek op 10 maart zette hij een video op YouTube waarin wordt aangetoond dat Baudet op een partijdige manier wordt aangepakt door het programma. Volgens NRC was die Jinek-video een aanzet tot “intimidatie” van politieke tegenstanders.

De maker van die Jinek-video, YouTuber Kartel Schaar reageert op de beschuldigingen. Een deel van zijn reactie is hieronder letterlijk overgenomen, met uitzondering van kleine tekstuele wijzigingen. Citaten uit het NRC-artikel zijn cursief.

“Het NRC-artikel valt mij in de laatste alinea aan op basis van een verdraaid citaat en een onjuiste omschrijving van mijn video. Om deze reden heb ik deze alinea onder de loep genomen.

“Op 4chan worden daarnaast aanvallen op tegenstanders van Baudet besproken. Bijvoorbeeld als de lijsttrekker vorig week vrijdag bij Pauw & Jinek wordt geconfronteerd met inwoners van een Vinexwijk, die vinden dat hij een te negatief geluid vertolkt. De volgende dag vraagt iemand op 4chan: „Heeft iemand wat meer informatie over het selectief gekozen publiek dat Baudet mocht afzeiken?”

De term ‘aanvallen’ wordt uit zijn verband gerukt. Net als de term ‘intimideren’ wordt dit niet hardgemaakt in het vervolg van het artikel. De enige “aanval” of “vorm van intimidatie” die aangehaald wordt, is het feit dat iemand heeft gevraagd om informatie over de desbetreffende gasten. De aanleiding voor die vraag was namelijk dat de “gewone burgers” in het publiek er noemenswaardige posities op na bleken te houden.

De "aanval" waar NRC het over heeft.
De “aanval” waar NRC het over heeft.

De volledige post waaruit het citaat van de NRC afkomstig is laat dit duidelijk zien. Al vóór de vraag om meer informatie waren er duidelijke aanwijzingen dat er mogelijk meer aan de hand was met de gasten:

De volgende tweet was aanleiding voor de vraag op 4chan om meer informatie over de Pauw en Jinek-gasten.
De volgende tweet was aanleiding voor de vraag op 4chan om meer informatie over de Pauw en Jinek-gasten.

“Één van de kritische bewoners, Marieke Dubbelman, blijkt tevens columniste. Zij is vast ingehuurd door de publieke omroep om Baudet aan te vallen, is de conclusie.”

Dit is de conclusie van enkele posters op het forum. De mening van een aantal personen is natuurlijk niet representatief voor die van de gehele groep.

Laten we een archief van de posts op 4chan er even op naslaan. Als we zoeken op posts die het woord ‘ingehuurd’ bevatten, tussen 9 maart en 11 maart (de uitzending was op 10 maart), komen we maar op twee hits uit.

Slechts twee 4chan-posts spreken over een ingehuurd publiek.
De zoekterm “ingehuurd” levert slechts twee resultaten op.

Als we zoeken op de term ‘publiek’, zijn er twintig hits:

publiek

Slechts een aantal posts maken het verwijt dat het publiek ingehuurd is. Dit zijn er welgeteld vijf. (postnummers 116116656, 116113508, 116090727, 116090712, 116087781).

Als we de claim wat verruimen, naar “Het publiek is om hun politieke kleur uitgezocht”, komen daar nog een paar posts bij (116090939, 116089862, 116089635, 116086497). Dit zet de teller op negen individuen die geopperd hebben dat het publiek is geselecteerd op hun politieke voorkeur.

“De leden produceren een filmpje om het complot te onthullen.”

4chan heeft geen leden.

Het verspreidt zich snel.

Een link, of duidelijke beschrijving, van het desbetreffende filmpje, wordt niet gegeven. Dit stelt de lezer niet in staat de inhoud van het artikel te controleren, en zijn eigen conclusie te kunnen trekken.

Dubbelman ontvangt hierop agressieve privéberichten, zoals: Je naam gaat al goed rond op Facebook. Nu lekker op de blaren gaan zitten. Hoop dat het flink pijn gaat doen.

Het valt niet aan te tonen of Dubbelman daadwerkelijk agressieve privéberichten heeft gehad naar aanleiding van de video: wellicht heeft ze dit laten zien aan een auteur van het artikel. De auteurs halen echter de volgende tweet aan:

twitterbedreiging
Volgens NRC was de video van Kartel Schaar aanleiding voor intimidatie. De video kwam echter pas online ná dit intimiderende bericht en kan er dus nooit aanleiding voor zijn geweest.

De desbetreffende video werd geupload op zaterdag 11 maart, rond 21:25. Deze tweet kwam vóór de video online stond, en heeft er dus niets mee te maken. Een andere tweet is wel de ochtend na de video verzonden, maar ook dit bericht verwijst niet naar mijn video.

twitterbedreiging2

“Dubbelman: „Ik schrijf als bewoner columns in het lokale nieuwsblad, maar volgens die mensen was ik een journalist die is ingehuurd om Baudet af te zeiken. Terwijl ik alleen een glaasje cola heb gekregen. Het voelde intimiderend. De eerste paar dagen had ik als de bel ging het gevoel: even kijken wie er voor de deur staat.”

Ik wil dit podium benutten om duidelijk te maken dat men recht heeft op een eigen mening. Wanneer iemand een afwijkende mening heeft, geeft je dit geen vrijbrief om deze persoon aan te vallen of te bedreigen. Ik hoop oprecht dat dit niet gebeurd is, en dat het enkel bij boze berichten op het internet gebleven is.

Mocht iemand het in zijn of haar hoofd halen om enig materiaal van mij als reden te zien om te gaan dreigen of erger, dan wil ik je vragen dit niet te doen.

Over zijn relatie met alt-right zegt Baudet zelf: „Ik vind het een interessante beweging, waar ik niet genoeg van af weet om er een intelligent oordeel over te vellen.”

In hoeverre hun acties hebben bijgedragen aan het verkiezingssucces van Forum is moeilijk te zeggen. Het filmpje over Dubbelman is 10.000 keer bekeken.

De video wordt hier “het filmpje over Dubbelman” genoemd. Hierdoor lijkt het alsof de video enkel en alleen een persoonlijke aanval was op deze vrouw. De vrouw wordt in de video niet persoonlijk aangevallen, de video stelt de gehele objectiviteit van de uitzending van Pauw en Jinek aan de kaart. NRC brengt mijn video in diskrediet door te doen alsof het gaat om een persoonlijke aanval op een studiogast terwijl het een inhoudelijke kritiek was op de uitzending.

De memes over Baudet werden minder vaak verspreid. Zelf zijn de activisten in ieder geval overtuigd van hun invloed. Op 4chan reageren aanhangers donderdagochtend enthousiast op de twee gewonnen zetels. „I still can’t believe FvD is REALLY in the parliament. It feels surreal.” Een ander: „WE memed them into the 2e kamer.”

Net als met de voorgaande claims over de posters op het forum, is de mening van een aantal individuen niet representatief over de gehele groep. Echter valt een telling van dit soort sentimenten niet te doen (welke zoekterm is hier geschikt voor?), zonder alle posts langs te gaan.

Ik vind het zeer jammer en verwerpelijk dat een grote krant zoals de NRC een artikel als dit heeft gepubliceerd. De hele beargumentering (met name de laatste alinea) bestaat uit selectief uitgezochte quotes en een verdraaide realiteit, waarmee doelbewust een negatief frame wordt neergezet.

Was geschreven, Kartel Schaar.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. zomaar

  laat NRC, cq de media dit eens verklaren !!.

  het opkomst percentage was hoog, heel hoog !.
  zo hoog zelfs dat er op vele stembureaus niet of niet voldoen formulieren aanwezig waren , waarmee de mensen hun stem kenbaar konden maken .
  en ja ik heb mijn twijfel of deze verkiezing wel correct verlopen is , en met aandacht alle stemmen geteld zijn.
  met de hoge opkomst verklaart voor mij dat vele met mij een tegenstem aan dit huidige bewind wilden doen , dus hoe verklaart men de kleine winst voor de PVV, normaliter komt de tegenstemmer niet vlug naar de stembureau om zijn stem uit te brengen , (is immers altijd gezegd door de media, het zijn immers allemaal tokkie’s en niet geïnteresseerd in de politiek volgens de media ) , nu er een grote opkomst was kwam zelfs de tegenstemmer van dit huidige regiem zijn stem uitbrengen .
  en wat blijkt Rutte is de winnaar , een beetje vreemd .

  1. jennifer

   Heb het eens nagekeken maar dat men formulieren op de avond van de verkiezingen nog bij moet drukken is uit den boze. Bij iedere stempas hoort een formulier voor te stemmen en de formulieren voor de stembus worden dus op het precieze aantal inwoners die stemrecht hebben geleverd aan de gemeentes in Nederland. Dus hier stinkt behoorlijk wat met het bijdrukken van stemformulieren. Denk dat er inderdaad flink verkiezingsfraude plaats heeft gevonden in Nederland de schaamte voorbij zou je zeggen, en wat voor politiek spel hierachter zit mag nu wel duidelijk zijn toch.

 2. Ome Ga

  Acties en stappenplan van de linkse msm – als hun taks-gesponsorde maar kleine, inverted wereldje steeds meer in elkaar stort:

  1). Alles wat niet strookt met het linkse globalistische multicultie nepnieuws, a). conspiracy verklaren, en als dat niet meer lukt (want blijkt waarheden) b). als NEPnieuws verklaren. Ondemocratisch, sneaky en tegen het volk dus.

  2). Alle claims precies omdraaien tot leugens en verdediging van hun positie.
  Dus bijv. ‘de Russen’ doen het weer’ bij Trump. Terwijl alleen slechts bewezen is dat Clinton/Obama (in functie!) ‘het’ deden.
  In NL is een duidelijk voorbeeld de antifascist fascisten van Sylvana c.s.: alles precies omdraaien en chaos, anarchie, haat en twijfel brengen.

  3). Positieve acties van het tegenfront volkomen negeren! Zo is al bewezen (feiten dus!) dat de CNN slechts 2 (twee!) positieve, reeds uitgevoerde beloften van Trump communiceerde, terwijl er meen ik zo’n 32 al uitgevoerd zijn, of nog in uitvoering.
  En dat in… 6 eerste weken van deze super intelligente en praktische Trump!

  4). het bannen van het juiste, rechtse en rechtvaardige nieuws, bannen en deleten van links (fascist Zuckerberg – maar ook Google in aantocht! – hanteert dat nu o.a. voor InfoWars)

  5). neem hun adverteerders (die afhaken) over en ontneem de vijand zo van stabiele financieele middelen, dus bloeden ze dood

  6). trek alles in het belachelijke dmv amusement, ‘artiesten’, stromannen in de USA dus o.a. Hollywood (95% anti-Trump), Alex Baldwin (the fake-Trump, die fake en leugens van Trump communiceert met zijn, hm, ‘grappen’, perverse ‘canvas’kunst’ en met politiek doordrengte emoties in popconcerten, enz. In NL zijn het o.a. onze gesponsorde linkse ‘geestige’ (niet echt ‘geestelijke’) ‘grappenmakers’ die de RTL en NOS bevuilen. (Sinds Toon Hermans en Godfried Bomans e.d. totaal geen talent m.i. en alleen maar duistere, sinistere, cynische, op de man spelende bagger!).
  Projekteer dus gewoon je linkse leugens op de waarachtige nieuwsmedia!

  7). Blijven promoten en verdedigen van ‘schaduw’ linkse, globalistische en ONVERKOZEN overheden en machten, zoals Wallstreet, Soros, de Clintons Dynasty, Podesta, CNN, het Vaticaan (proof: vele meer onafhankelijke USA kranten schreven hierover gisteren: Obama zette Benedictus af die niet met één religie, één gender, één wereldcommunisme, één vul-maar-in mee wilde doen! en HIJ stelde Francis aan: dit is nog NOOIT gebeurd in de Vaticaanse geschiedenis!).

  In NL zijn de ‘D66’ rechters machtig, de VVD(EU)-politiek, de msm leugenpers (NRC, Volkskrant) en staatsomroep, de ongekozen linkse burgemeesters, enz. Tegen het volk dus.

 3. Ni28

  Waarom schrijft de NRC niet over het ronselen van stemmen op Denk? Die Turken moeten zij politiek correct sparen. Terwijl Erdogan nu zijn landsgenoten hier al oproept om minstens 5 kinderen te nemen om Europa snel te bezetten. Niets migranten! Bezetters! Waar blijft de NRC nu? Laat Baudet met rust en concentreer je op echte problemen.

 4. Floris van Duin

  Ik zie dat veel reageerders hier er vanuit gaan dat de verkiezingen zijn vervalst. Dat is een ernstige beschuldiging. Het valt mij tevens op dat onderbouwing ervan achterwege blijft.

  Het doet me denken aan presidentskandidaat die voor en na de verkiezingen stellig beweerde dat de verkiezingen zouden worden c.q. waren vervalst zoner daarvoor enig bewijs of onderbouwing aan te voeren.

  Het lichtzinnig ongeldig verklaren van verkiezingen is gevaarlijk en onverantwoordelijk.

  1. Floris

   Was jij hier niet verbannen, vuile trol? Simon Brouwenstein, Ceteris Paribus, etc etc etc.

   Heb jij dan helemaal geen fatsoen of eergevoel? Je bent hier weggetrapt en je bent niet welkom. Daar is de heer Van der Galien heel duidelijk in geweest.

   Hou de eer aan jezelf en rot op, smerige trol.

   1. Mees

    Je praat over fatsoen terwijl je dat zelf ontbeert.

    1. Christian Wouters

     Zoals iedere gereformeerde of linkse.

    2. Floris

     Linkse lamlullen zoals jij weten helemaal niet wat fatsoen IS. Ze denken dat het aan de buitenkant zit en dat het belangrijk is om geen lelijke woordjes te gebruiken, maar het echte fatsoen zit van binnen.

     Je linkse vrind is hier al vele keren verbannen maar toch blijft hij terugkomen. Dat is ten enen male onfatsoenlijk.

 5. Floris

  Waar het mij om gaat is de manipulatie door de makers van Pauw & Jinek. Net doen alsof het om willekeurige mensen uit Leidsche Rijn gaat terwijl het mensen betreft die van te voren geselecteerd zijn op hun politieke kleur. De columniste, een bestuurslid van de PvdA Utrecht en een ambtenaar die lid is van D66.

  Deze sovjet methoden van de criminele organisatie die VARA heet horen niet thuis in een land als Nederland.

  1. Freelux

   Klopt, helaas vinden deze sovjetpraktijken dagelijk plaats in de Nederlandse media, anders worden de schaapjes niet in de juiste richting gestuurd. Je kunt veel zeggen van Amerika, maar daar hebben ze tenminste nog een alternatief geluid, namelijk Fox. Misschien is dat wel de reden dat Trump wel heeft kunnen winnen en Wilders niet. Een rechts geluid ontbreekt in Nederland volkomen in het MSM-landschap.

 6. Mees

  Het was zonnig en een aangenaam temperatuurtje, dat lokte de tokkie uit zijn hol.
  Dat verklaart de 5 extra zetels voor de PVV.
  Meer zat en zit er niet in.

  Geert heeft de strijd verloren en ziet in de FvD geen medestrijder.
  FvD wil zelfs in de kamer niet in de buurt van de PVV zitten , zie uitspraak Baudet

  1. Floris

   En wat lokt jou uit je hol, smerige trol?

   Ga toch naar je mede-cultuurmarxisten van de Joop. Kunnen jullie lekker aan elkaars reet snuffelen als de bavianen die jullie zijn.

   1. Mees

    En wat lokt jou uit je hol, smerige trol?

    Haha die verwrongen rooie kop van Floris.
    Ja Floris, je lokt het zelf uit.

    1. Floris

     Alweer zo’n gek die denkt dat hij mijn gemoedstoestand (verwrongen rooie kop) kan weten.

     Nou, vergeet het maar linkse trol. Ik geniet ervan om landverraders als jij een pak slaag te geven.

     1. Mees

      Pak slaag?
      Wanneer gaat dat dan gebeuren.
      Neem aan figuurlijk..

     2. Floris

      Nee, natuurlijk niet letterlijk, eikel. Ik raak zo’n viezerik als jij nog met geen stok aan.

  2. Christian Wouters

   Je vergeet dat de Partij van de Arbeid voor eeuwig vernietigd is. Jouw soort is doodgemaakt. De revolutie van deze verkiezingen. Nog nooit gebeurd.

   Dat jij hier wat anders ziet is logisch. Wrede hersens zijn altijd vals. Gelukkig kun je daar ook de rest van je leven mee invullen: gescheiden narcist die iedereen haat.

   Links is de echte geestelijke tokkie. En dat hebben we nu door.

   Ga zo door en de nacht und nebelkampen zullen steeds minder jankbezoek krijgen. Gereformeerden en linksen horen vernietigd te worden. Het bloed kome over u en uwe kinderen.

   De laatste waar een vloek over gevraagd is heeft nu longkanker.

   Sieluuugg. Naar de hel met jouw soort.

   1. Mees

    Ome Joop pas maar op, straks zit je weer in de isoleer.

    1. Borrelnootje

     Waarschijnlijk bedoel je Ome Bob. Maar die had al lang gehakt van je gemaakt.

     1. Mees

      Was o.a ome joop op andere site.

  3. jennifer

   JIj hebt nog het lef anderen over fatsoen aan te spreken terwijl bij jou helemaal geen greintje fatsoen zit, ik hekel het dat mensen het lef hebben anderen tokkie te noemen. Want vaak blijkt dat ze juist zelf de grootste tokkie zijn, wat een misselijk makend figuur ben jij.

   1. Mees

    Jennifer, kort van memory ?
    Heb het gisteren toch uitgelegd.

    1. jennifer

     Hou op jij je hebt de competentie niet eens om iets uit te leggen en baggert hier op deze site gewoon door, bah wat ben jij een laag aan grond exemplaar zeg. Laat je eens wat nieuws invallen wat meer waarheid op jezelf kan uitsralen. Och wat zeg ik toch is niet mogelijk bij de dommen gehersenspoelde linkse brallers.

     1. Mees

      Je moet jezelf niet zo bloot geven.

   2. Floris

    @ Jennifer: dit soort linkse lamlullen voelt zich nu eenmaal verheven boven het “gewone volk”.

    Zo zijn de PvdA-kopstukken ook gaan denken en daar hebben ze nu de rekening voor gepresenteerd gekregen. Hoogmoed komt voor de val.

    1. Mees

     Ha met die PVDA kopstukken dat zie je goed.

     Hee Floris, sta je nog steeds achter het deporteren van alle moslims richting het oosten?

  4. Borrelnootje

   De zittende coalitie is ongenadig afgestraft: van de 79 zetels waar ze mee begon, zijn er nu slechts 42 over. Niet eerder kreeg een zittend kabinet zo’n motie van wantrouwen van de kiezer aan z’n broek. De VVD en de PvdA waren en zijn de verliezers, zoveel is duidelijk: de kiezer wil niets meer van deze combinatie, noch van de individuele leden weten.

   Geheel in tegenstelling daarmee is de winst van de PVV: vijf zetels erbij wijst op een solide groei en een breed gedragen platform dat in de toekomst nog verder geschraagd en uitgebouwd zal worden.

   Over vier jaar gaat de VVD dezelfde weg als de PvdA nu, daar is nauwelijks twijfel over mogelijk. De pest is dat Nederland dan geheel overgedragen is aan Brussel en er (mede door de gezinshereniging) een miljoen kansloze immigranten bij zijn gekomen die de verzorgingsstaat geheel leeg vreten. Arm Nederland.

   1. Gustaafff

    De PVV tekende slechts vijf zeteltjes winst en de stemmen van de PvdA werden uitgestrooid over andere linkse partijen. Het resultaat van het CDA is in dat opzicht veel indrukwekkender: zij schoot van 12 naar 19 zetels. Als we deze meetlat hanteren (namelijk, het verschil in zetelwinst- of verlies) is de PVV geen grote winnaar, maar de christendemocraten. Dat houdt in dat juist partijen als het CDA (maar ook D66 en GL) grote instemming krijgen van de kiezer. Let wel: nadat bovengenoemde partijen een cordon sanitaire opbouwden rond de PVV.

   2. Mees

    Zeg Borrelnootje had jij ook niet gerekend op minimaal 30 zetels voor de PVV.
    PVV’rs kondigen bij elke verkiezing het weer aan en het gebeurt nooit.
    Nu is het volk er nog niet aan toe enz enz , man neem je verlies en ga eens denken waarom de andere 87 % niets voor Geert zijn methode voelen

    1. Borrelnootje

     Nee Mees, ik heb me niet aan een concrete prognose gewaagd. Je bent abuis, zoals zo vaak. Je bent een schreeuwlelijk.

 7. Christian Wouters

  Ja, de geschiedenis herhaalt zich. De joden hadden destijds ook altijd zulke valse streken. Ook superieur en “dan mag alles”.

  En wat zijn ze nu? Lampekappen en zeep. En jankuh.

  Links verhard omdat ze hun ondergang zien komen. Een leven fout geweest. De meest mislukte generatie ooit, sterft in hun ongelijk.

  En het valse droesem wat achterblijft is het bloed nog niet waard.

  Leuk en ik gun het ze van harte. Eventueel steun ik ze natuurlijk met hun zelfmoord. Tegen wederdienst van het hoofd mogen meenemen voor in het politieke museum.

  En gereformeerden? Dat wordt schopwaardig paria-volk.

  1. Gustaafff

   Jij bent een smerig antisemitisch mannetje, wist je dat?

 8. Ni28

  Het krioelt hier weer van de trollen. Misschien kan de redactie weer gaan opschonen.

 9. Arnoniemuss

  Toch maar eens naar de huisarts, Zomaar en Jennifer, jullie lijden aan een ernstige vorm van complotdenken die zonder behandeling steeds erger kan worden.

 10. Ome Ga

  Freelux: “Je kunt veel zeggen van Amerika, maar daar hebben ze tenminste nog een alternatief geluid, namelijk Fox. Misschien is dat wel de reden dat Trump wel heeft kunnen winnen en Wilders niet. Een rechts geluid ontbreekt in Nederland volkomen in het MSM-landschap.”

  Helemaal uit mijn hart! Wanneer krijgen we een volwassen, neutrale omroep in NL (met echt nieuws dus), positief, opbouwend, ‘rechts’ (behoudend) en rechtvaardig?! Gelukkig krijgt de msm krantennepnieuws veel minder aandacht, en wordt vervangen door de nieuws media!

  Wat een trollen hier trouwens, met nog een antisemiet ertussen… jammer van DDS. Tijd om de bezem eens te halen door deze rommel!?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.