Baudet in brief aan Schippers: ‘Doorbreek het baantjescarrousel, vorm een zakenkabinet!’

Forum voor Democratie bewijst voor de zoveelste keer dat het één van de weinige partijen is die echt willen dat Nederland geregeerd wordt door de beste mensen. 

In zijn brief aan formateur Edith Schippers legt FvD-voorman Thierry Baudet uit dat het wat hem betreft maar eens afgelopen moet zijn met al die politieke benoemingen van ministers en staatssecretarissen. Baudet gelooft namelijk — geheel terecht — dat die topposities niet naar de beste mensen gaan, maar naar de meest prominente leden van het partijkartel die op dat moment gewoon “aan de beurt zijn.” Daarbij wordt er niet zo zeer gekeken naar kwaliteit. Alleen loyaliteit aan de partij en dienstjaren zijn relevant.

Dat moet anders. Daarom wil Forum dat er een zakenkabinet benoemd wordt:

We zijn van mening dat de vaste figuren die steeds maar weer ronddraaien in de baantjescarrousel van het kartel van traditionele partijen, nu moeten wijken voor een kabinet waarin – in het landsbelang – de beste mensen, ongeacht politieke kleur, worden benoemd. Vakmensen met visie en een politieke antenne. Die in de praktijk gezien hebben waar de knelpunten zitten en nu een aantal knopen kunnen doorhakken. Niet belast met jarenlange compromisvorming.

Daarom adviseert FVD over te gaan tot de vorming van een zakenkabinet.

Als klap op de vuurpijl maakt Baudet in zijn brief ook meteen even duidelijk dat hij niet per sé veel fiducie heeft in Schippers’ bereidheid om zo’n kabinet in elkaar te zetten. Daarom stelt hij een heel andere persoon voor: Pieter Omtzigt van het CDA. Die zou het kabinetsproces vorm moeten geven en de beste mensen bij elkaar moeten zoeken, natuurlijk met hulp van de verschillende politieke partijen.

En dan zijn we er nóg niet. Baudet heeft namelijk ook bijzonder goed nagedacht over de vraag welke bewindspersonen Nederland goed kan gebruiken. Dit is zijn lijst:

 • Marcel Levi (Gezondheidszorg)
 • Paul Frentrop (Binnenlandse Zaken en Bestuurlijke Vernieuwing)
 • Dick Berlijn / Peter van Uhm (Defensie)
 • Robbert Dijkgraaf (Onderwijs)
 • Louise Fresco (Duurzaamheid en Milieu)
 • Jan Louis Burggraaf (Justitie)
 • Hans Biesheuvel (MKB en ZZP)
 • Harold Goddijn (Infrastructuur)
 • Ahmed Aboutaleb (Integratie)
 • Pieter van der Does (Innovatie en ICT)
 • Lex Hoogduin (Economische Zaken)

Hier zie je dat Baudet zich inderdaad aan zijn eigen advies houdt. Partij-affiliatie is irrelevant. Hij kijkt gewoon naar wie de beste mensen voor bepaalde posities zijn. Kijk maar naar de man die hij naar voren schuift voor Integratie. Dat is dus de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, PvdA’er.

Tenslotte stelt Baudet dezelfde coalitie voor als Wilders: VVD-PVV-CDA-SGP-FVD, aangevuld met 50Plus (vanwege de Eerste Kamer). Daarbij maakt hij duidelijk dat hij vooral géén nieuw paars kabinet wil: “Naar de visie van FVD zou de meest onverstandige koers nu een quasi-paarse coalitie zijn, bestaand uit VVD-CDA-D66 en ChristenUnie / GroenLinks.”

Natuurlijk is dit bijzonder interessant. Na de verkiezingen van 2012 was er eigenlijk best eensgezindheid in de Tweede Kamer over de te volgen koers. Dit keer is dat anders, en dat komt voor een groot deel door de relatief nieuwe partijen waaronder eerst en vooral de PVV en de FvD. Deze partijen zetten niet automatisch is op de door Rutte gewenste coalitie, maar geven gewoon aan dat immigratie en integratie feitelijk het belangrijkste onderwerp was en dat er bepaalde partijen zijn die op dat onderwerp zaken met elkaar kunnen doen.

Zal Baudets advies serieus genomen worden? Natuurlijk niet. Niet omdat zijn idee niet verstandig is — dat is het juist wel — maar omdat het partijkartel zich echt niet zomaar overgeeft. Rutte wil het partijkartel ten koste van alles in stand houden. De PVV wil hij blijven uitsluiten en FvD ziet hij ongetwijfeld als een bedreiging vanaf de rechterflank. Daarnaast neigt hij zelf, intuïtief, al naar het midden, waardoor een VVD-CDA-D66-CU coalitie automatisch de meest waarschijnlijke coalitie is.

Als hij daarvoor kiest kunnen we hem daar natuurlijk wél op afrekenen. Het kán over rechts. Als Rutte dat niet doet betekent het gewoon dat hij dat niet wil. En dat zou het einde moeten zijn van de VVD als ‘grootste partij op rechts.’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Lex

  Een kabinet met VVD CDA en D66.

  Wat voor gedrocht van een sloop kabinet moet dit gaan worden. VVD en D66 richten zich op modaal en dubbel modaal nederland.

  Dus de gewone burger die netto nog geen 20.000 verdient en de minima hebben het nakijken.

  Groen links dat die mee gaat doen dan kunnen we het aankomende kabinet een record gaan verwachten van gelukzoekers en kunnen we ook wel een generaal pardon verwachten.

  Nog meer opvreters er bij die met ons zuurverdiend belastinggeld onderhouden moeten gaan worden waarschijnlijk tot hun dood aan toe.

  Ik hoop als deze samenstelling er komt dat dit kabinet snel weer op zijn reed valt.

 2. loes530

  gelijk heb je lex zie dat ook niet zitten

 3. Gustaafff

  En hoeveel tonnen gaan er volgens Baudet doorheen om nieuwe departementen uit de grond te stampen en/of te reorganiseren? Dat is allemaal verschrikkelijk duur en bovendien is het maar de vraag of het efficiënt gaat werken.

  Een coalitie van VVD/PVV/CDA/SGP/FvD levert een nipte meerderheid op in de Tweede Kamer, maar is hoogst onstabiel, omdat het een vijfpartijencoalitie betreft. Daarnaast hebben de PVV en de VVD elkaar uitgesloten. Ik ga niet herhalen wáárom de PVV is uitgesloten, want dan kan ik evengoed tegen de muur praten.

  VVD + CDA + D66 vormt het nieuwe motorblok van een kabinet. Een eventuele aanvulling kan de CU zijn (pak je direct gedoogsteun van haar strengere geestverwant, de SGP mee).

  1. jennifer

   Beter voor Nederland zou het zijn als er geen D66 bij komt, door hun gaat het land nog meer naar beneden ben ik bang, hun waarkzuchtige besparingen treffen alleen de eigen burgers. De import blijft verschoond bij D66 en de ouderen worden opgeruimd, is dit wat Nederland wil zo met mensen om te gaan. Aan D66 is echt niets menselijks te vinden hoor, ook niet in hun verkiezingsprogramma daar krijg je het gruwelen van.

   1. Gustaafff

    Daarom hoop ik dat het CDA en de ChristenUnie een sterke positie innemen met betrekking tot medisch/etische kwesties. Het CDA heeft eerder geregeerd met D66 en VVD in het kabinet van Balkenende, Balkenende II. In principe kreeg D66 toen niet de vrije hand om haar plannen uit te voeren – dat kreeg zij wel in de nachtmerriekabinetten Kok I en Kok II.

  2. HaZ

   Eerst lezen, Guus voordat je commentaar plaatst. Er staat namelijk “aangevuld met 50Plus (voor de Eerste kamer)”. En sinds wanneer maakt de overheid zich druk om wat extra kosten. Hoeveel voorbeelden wil je hebben over geldverkwisting van de overheid?
   daar hoor ik je niet over, maar als het niet in je straatje past komt de SGP’er met klachten over de kosten. Trouwens Guus ik neem aan dat jij als gerespecteerd SGP’er ook netjes je belastingen betaald, dus ook jij mag meebetalen aan al die verkwistingen en geld over de balk smijterij. Die extra kosten voor de plannen van Baudet , daar mag jij ook aan meebetalen, fijn idee toch?

   1. Gustaafff

    Ik neem aan dat jij als brave populist ook elke keer netjes je belasting betaalt. Dit is echter een grote kostenpost en er is geen garantie dat het ook allemaal echt werkt. En voor hetzelfde geldt tuigt een volgend kabinet de kerstboom van gefragmenteerde departementen weer af, waardoor alles voor niets is geweest. Dus als je klaagt dat er teveel geld naar Griekenland gaat, moet je eerst maar met deze kostenpost afrekenen.

    1. HaZ

     Baudet heeft tenminste nog de plannen om die kosten af te dekken, Guus. (zie verkiezingsprogramma FvD) dus kostendekkend, waar hoor je dat tegenwoordig nog ?

     1. Gustaafff

      Maar gaat het werken?

    2. Christian Wouters

     Bij close reading van jouw bijdrages blijft er niets van over: onlogische logica, pseudo-argumenten en wishfull thinking.

     Je bent Munchhausen: niemand kan met jou leven maar je kunt uitstekend met jezelf leven. Lachwekkend.

    3. Syntha

     Gustaaff,

     je bent grappig. Er is al werking. Vandaar de haast om alles snel door te voeren. Maar er moeten eerst nog meer slapenden blijkbaar gewekt gaan worden. DAT is ook een werking EN de bedoeling. En dat gaat gebeuren, dat kan niemand tegenhouden.
     Men graaft zijn eigen ondergang.

     Maar het is maar net, WELKE ondergang mee te maken heeft, de wereld zal echt niet vergaan.

 4. Ni28

  Ik voorzie in Baudet de politieke Don Quijote te gaan worden. Uitstekende vernieuwende ideeën. Maar daar wrikt de schoen juist het is te vernieuwend voor de fossiele politieke wereld in Den Haag. Wel goed dat deze denkbeelden gelanceerd worden. De kans is altijd dat zij op den duur wortels schieten. Dan krijgt de kiezer eindelijk zijn recht. Dan kunnen wij over democratie spreken.

  1. HaZ

   Als antwoord op Guus hierboven, mee eens !

 5. Ni28

  Gustaaf beschrijft precies maar onbedoeld het probleem van de huidige politiek. Alles omgooien kost te veel geld dus blijven wij maar doormodderen met de recente politiek van een tweetjes om elkaar in de zadel te houden. De bekende vriendjes politiek met dezelfde clubjes mensen. Daar is de kiezer niet echt voor nodig.

  1. Gustaafff

   Het baantjescaroussel, het partijkartel, zijn in principe wezenlijke problemen in het Nederlandse politieke systeem. De winnaar is nooit de winnaar en de verliezer is nooit de verliezer. Vóór de verkiezingen hebben we gezien hoe politici met elkaar in debat gingen, elkaar uitsloten of soms ordinair met modder gooiden. Na de verkiezingen is dat allemaal afgelopen. De partijen móéten dan wel, conform ons systeem, met elkaar in zee gaan.

   Het zou dus zomaar kunnen zijn, dat Lodewijk Asscher – keihard afgestraft door de kiezer – straks opnieuw vicepremier wordt. Uiteindelijk moet iedereen met elkaar om de tafel en daar rijst het beeld van een “kartel”.

 6. H.Vaes

  Nee natuurlijk gaat dat niet gebeuren…..Er zou eens een oplossing moeten komen voor al die vraagstukken die op tafel liggen……Politiek correct Nederland moet er niet aan denken. Een oplossing voor vraagstukken zeg……Griezelen doen ze ervan.
  Liever doormodderen tot de genadeslag komt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.