baudet

Baudet in brief aan Schippers: 'Doorbreek het baantjescarrousel, vorm een zakenkabinet!'

Geen categoriemrt 21 2017, 8:00
Forum voor Democratie bewijst voor de zoveelste keer dat het één van de weinige partijen is die echt willen dat Nederland geregeerd wordt door de beste mensen.
In zijn brief aan formateur Edith Schippers legt FvD-voorman Thierry Baudet uit dat het wat hem betreft maar eens afgelopen moet zijn met al die politieke benoemingen van ministers en staatssecretarissen. Baudet gelooft namelijk -- geheel terecht -- dat die topposities niet naar de beste mensen gaan, maar naar de meest prominente leden van het partijkartel die op dat moment gewoon "aan de beurt zijn." Daarbij wordt er niet zo zeer gekeken naar kwaliteit. Alleen loyaliteit aan de partij en dienstjaren zijn relevant.
Dat moet anders. Daarom wil Forum dat er een zakenkabinet benoemd wordt:

We zijn van mening dat de vaste figuren die steeds maar weer ronddraaien in de baantjescarrousel van het kartel van traditionele partijen, nu moeten wijken voor een kabinet waarin - in het landsbelang - de beste mensen, ongeacht politieke kleur, worden benoemd. Vakmensen met visie en een politieke antenne. Die in de praktijk gezien hebben waar de knelpunten zitten en nu een aantal knopen kunnen doorhakken. Niet belast met jarenlange compromisvorming.

Daarom adviseert FVD over te gaan tot de vorming van een zakenkabinet.

Als klap op de vuurpijl maakt Baudet in zijn brief ook meteen even duidelijk dat hij niet per sé veel fiducie heeft in Schippers' bereidheid om zo'n kabinet in elkaar te zetten. Daarom stelt hij een heel andere persoon voor: Pieter Omtzigt van het CDA. Die zou het kabinetsproces vorm moeten geven en de beste mensen bij elkaar moeten zoeken, natuurlijk met hulp van de verschillende politieke partijen.
En dan zijn we er nóg niet. Baudet heeft namelijk ook bijzonder goed nagedacht over de vraag welke bewindspersonen Nederland goed kan gebruiken. Dit is zijn lijst:
Hier zie je dat Baudet zich inderdaad aan zijn eigen advies houdt. Partij-affiliatie is irrelevant. Hij kijkt gewoon naar wie de beste mensen voor bepaalde posities zijn. Kijk maar naar de man die hij naar voren schuift voor Integratie. Dat is dus de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, PvdA'er.
Tenslotte stelt Baudet dezelfde coalitie voor als Wilders: VVD-PVV-CDA-SGP-FVD, aangevuld met 50Plus (vanwege de Eerste Kamer). Daarbij maakt hij duidelijk dat hij vooral géén nieuw paars kabinet wil: "Naar de visie van FVD zou de meest onverstandige koers nu een quasi-paarse coalitie zijn, bestaand uit VVD-CDA-D66 en ChristenUnie / GroenLinks."
Natuurlijk is dit bijzonder interessant. Na de verkiezingen van 2012 was er eigenlijk best eensgezindheid in de Tweede Kamer over de te volgen koers. Dit keer is dat anders, en dat komt voor een groot deel door de relatief nieuwe partijen waaronder eerst en vooral de PVV en de FvD. Deze partijen zetten niet automatisch is op de door Rutte gewenste coalitie, maar geven gewoon aan dat immigratie en integratie feitelijk het belangrijkste onderwerp was en dat er bepaalde partijen zijn die op dat onderwerp zaken met elkaar kunnen doen.
Zal Baudets advies serieus genomen worden? Natuurlijk niet. Niet omdat zijn idee niet verstandig is -- dat is het juist wel -- maar omdat het partijkartel zich echt niet zomaar overgeeft. Rutte wil het partijkartel ten koste van alles in stand houden. De PVV wil hij blijven uitsluiten en FvD ziet hij ongetwijfeld als een bedreiging vanaf de rechterflank. Daarnaast neigt hij zelf, intuïtief, al naar het midden, waardoor een VVD-CDA-D66-CU coalitie automatisch de meest waarschijnlijke coalitie is.
Als hij daarvoor kiest kunnen we hem daar natuurlijk wél op afrekenen. Het kán over rechts. Als Rutte dat niet doet betekent het gewoon dat hij dat niet wil. En dat zou het einde moeten zijn van de VVD als 'grootste partij op rechts.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten