Bizar: christelijke uitgever gaat door met verkoop van antisemitisch kinderboek

Geen categoriemrt 10 2017, 18:25
Eerder beloofde de uitgeverij het boek niet te herdrukken. De bestaande edities worden echter nog gewoon verkocht, hoewel enkele passages rechtstreeks afkomstig lijken uit anti-Joodse propaganda uit de vorige eeuw.
Uitgeverij Den Hertog volhardt in de verkoop van het kinderboek De Zoektocht van Lea Rachel. Het boek gaat over een Joods meisje dat zich bekeert tot het christendom. Haar Joodse familie moet hier niets aan weten: ze worden in het boek neergezet als fanatiekelingen met een bloedhekel aan christenen. Zo noemen de Joodse figuren in het boek christenen steevast "gojims", een beledigende term voor niet-Joden, en spelen de Joodse kinderen zelfs "gojimpakkertje", een speciaal spel om christenen te pesten.
Bovendien worden de Joodse figuren in het boek beschreven op een nogal stereotyperende manier: ze hebben zwart haar en uiteraard een "gebogen neus". Het lijkt er bijna op dat de auteur nog nooit in zijn leven een Jood heeft ontmoet en zijn beschrijving baseert op haatdragende propagandablaadjes uit de vorige eeuw. Bovendien is het een raadsel waar hij het vandaan haalt dat Joden massaal christenen zouden pesten. Sinds wanneer worden Nederlandse christenen het slachtoffer van radicale Joden? De auteur heeft in ieder geval geen gebrek aan fantasie, maar het is jammer dat hij zijn verbeeldingskracht inzet om Joden af te schilderen als gevaarlijke fundamentalisten.
Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) trok dan ook aan de bel bij de uitgever van het boek, de christelijke Uitgeverij Den Hertog. Die besloot vervolgens om geen herdruk van het boek te publiceren. De uitgever gaat echter wél door met de verkoop van exemplaren die al gedrukt zijn: "We staan onverkort achter deze uitgave", zegt Den Hertog-woordvoerder Adriaan Bouman.
Het boek wordt onder meer verkocht in de webwinkel van het Deputaatschap Israël, een afdeling van de Gereformeerde Gemeenten. Dit reformatorische kerkgenootschap kenmerkt zich door een positieve houding richting Joden en Israël. Het is dan ook bijzonder vreemd dat juist hier een boek wordt verkocht dat een negatief beeld van Joden neerzet.
Het CIDI reageert met onbegrip op de beslissing van Uitgeverij Den Hertog:

Het niet herdrukken is mooi, maar tegelijkertijd is het laakbaar dat ze het ontoelaatbare van hun handelwijze niet inzien. Dit was een mooi moment geweest om als reformatorische en joodse gemeenschap elkaar te leren begrijpen en de hand te reiken. Onbegrijpelijk dat Den Hertog deze kans niet grijpt en volhardt in de verkoop van een boekje – voor kinderen nota bene – met daarin grievende teksten voor velen.

Een terechte reactie. Het slaat natuurlijk nergens op dat dit soort haatdragende en beledigende teksten over Joden gewoon in de winkel liggen – zeker nu Joden in Nederland en de rest van Europa steeds meer worden bedreigd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten