CDA-leider Buma heeft helemaal gelijk: niks mis met het Wilhelmus weer leren op school

Lijkt me een prima en eenvoudig in te voeren plan: CDA-leider Sybrand Buma wil het volkslied herintroduceren op Nederlandse scholen.

Vandaag brengen diverse kranten interviews met Sybrand Buma, de man die het CDA allicht weer groot gaat maken, die daarin een uitstekend punt maakt: het zou goed zijn als scholen onze kinderen weer eens wat vaderlandsliefde bijbrengen. Uiteraard niet op een idiote manier, maar ogenschijnlijk subtiele symbolen kunnen een enorm verschil maken. Neem bijvoorbeeld ons volkslied, wat door vele Nederlanders niet eens voor één couplet kan worden meegezongen.

Het is tijd dat aan die teloorgang van onze tradities een einde komt, en ik ben blij dat er één partij in Nederland is die daarvoor pleit:

“„De tradities die we hebben moeten we meer expliciet maken”, zegt Buma in zijn verkiezingsinterview. „Een aantal dingen dat inderdaad vanzelfsprekend wás, blijkt dat niet meer te zijn.”

Buma wil dat scholen verplicht lesgeven over de verschrikkingen van de Holocaust. Ook wil hij dat kinderen weer ’staand’ in de klas het volkslied uit hun hoofd leren. „Als je het Wilhelmus zingt, ga je staan. Zo ben ik opgevoed. We willen dat er respect is voor het Wilhelmus.””

Ons volkslied kent een hoop archaïsch Nederlands, maar volgens mij is dat juist de charme van het Wilhelmus. Het drukt uit dat we in een lange geschiedenis staan die tot honderden jaren teruggaan. Nederland en Nederlanders bestaan echt, en dit lied was erbij toen dat besef geboren werd. Voor zover het lied onbegrijpelijk is: dat is het mooie van het Wilhelmus zingen in de klas – de leerkracht kan er de nodige uitleg bij leveren.

Uiteraard werd Buma’s idee met een hoop hoon en scepsis ontvangen door linkse commentatoren…

https://twitter.com/OttenHM/status/837948459374227456

Maar zo gaat dat altijd als een (centrum-)rechts politicus een idee lanceert om de Nederlandse identiteit te versterken. Dat moet belachelijk worden gemaakt en verworpen! Maar gelukkig gaat héél Nederland naar de stembus op 15 maart, en niet alleen de progressieve zwartkijkers. En met zulke ideeën ziet het er goed uit voor mensen die belang hechten aan het beëindigen van de teloorgang van ons land.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. J.C.

  Lachen met Buma. Een Nederlands geluid in de vorm van het Wilhelmus in verkiezingstijd, in verkiezingstijd, in verkiezingstijd. En volgens mij gelooft hij het zelf ook nog, deze eurofiel. Wat klopt hier niet? Het CDA heeft tegen de wil van het Nederlandse volk (referendum 2005 was 62% tegen de Grondwet van de EU, maar het CDA bedacht een inlegvelletje) de EU er door gedrukt.

 2. Gustaafff

  Buma heeft gelijk en Erdogangsters moeten verplicht meezingen!

  1. Syntha

   Gus, het zullen interessante zanglessen gaan worden: naast het Wilhelmus kunnen ook andere volksliederen verplicht ingestudeerd worden. Het ligt er maar aan, WELK volkslied de voorkeur gaat krijgen.

   1. Gustaafff

    @Syntha, allochtonen zijn gewoon Nederlandse burgers, mits ze hier illegaal verblijven. Het lijkt me tamelijk logisch dat we dan gewoon het Nederlandse volkslied zingen en niet het Turkse, Russische of Marokkaanse.

    1. DutchDropveter

     Dus ook niet gaan lopen wapperen met een Turkse vlag als je de situatie in je ‘kuch’ thuisland niet aanstaat. Maar daar over natuurlijk geen kritiek.

     1. Gustaafff

      Geen flauw idee of de CDA daar wel of niet kritisch op is geweest.

  2. DutchDropveter

   Buma is zo hypocriet als de ******* het CDA heeft ons een grondwet door de strot heen geduwd dat trek je niet recht met een liedje!

   Mensen die hier in trappen (a la Gustaaf-mixer) zijn echt op hun achterhoofdje gevallen. Nooit vergeten; het referendum in 2005 weg gewuifd door jawel het CDA (en buma zat toen al voor dat kabinet in de kamer!)

   Dit is het meest hypocriete ooit van het CDA: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sybrand_van_Haersma_Buma 2002!

   1. Gustaafff

    @DutchDropveter, diezelfde CDA heeft wijlen Pim Fortuyn fair behandelt en is in zee gegaan met de LPF. Dit leverde de partij in 2002 een klinkende verkiezingsoverwinning op. Dat ben jij toch ook niet vergeten?

    1. DutchDropveter

     Allemaal schijn. Als je het volk dat referendum van 2005 over een GRONDWET door de neus boort dan kun je in mijn ogen geen enkel argument meer pakken dit recht te praten.

     Ik hoop dat je überhaupt weet wat er in 2005 is weggegeven maar kennelijk moet dat na 13 jaar nog steeds tot je doordringen. En met die wet kunnen ze steeds meer naar Brussel trekken.

     Weet dat je het over veel dingen niet eens bent en ze (expres) anders wil zien maar de enige die dadelijk de dupe is van jouw wegkijk gedrag zijn je eigen kinderen.

     1. Gustaafff

      Dat was een raadgevend referendum en als Balkenende het in ’t landsbelang achtte de grondwet toch aan te nemen, is dat zijn goed recht, @DutchDropveter.

     2. DutchDropveter

      Gustaaf je zou een punt hebben als het CDA dan achter haar beslissing blijft staan en dat hebben ze niet. Ga nu dan niet zo hypocriet nationalistisch doen. Om vervolgens na de verkiezingen alles weer over boord te gooien?

      Dus raadgevend of niet merendeel was daar op tegen, imo moet dat de drijfveer zijn voor de mensen die in 2005 tegen hebben gestemd het CDA voor altijd links te laten liggen idem geld trouwens voor jouw partij de VVD op geen enkele vraag van Omzigt antwoord geven, ja dan ben je echt in het belang van het volk dat je gekozen heeft bezig.

     3. Gustaafff

      @Dropveter, het CDA is altijd al een nep-eurosceptische partij geweest. Ze doen zich voor als eurokritisch, maar zijn tamelijk “eurofiel”. Het CDA is desalniettemin de protestant die op de winkel past en geen verkiezingsbeloftes doet: dat trekt mensen aan in het CDA.

      Overigens is VVD niet “mijn” partij. De VVD is op etische kwesties net zo links als D66. Ga CU of SGP stemmen.

 3. J.C.

  Reactie van Harm Beertema (PVV): Buma is schaamteloos aan het jatten.

  Beertema heeft al op 3 november 2016 in een motie Rutte II verzocht om er zorg voor te dragen, dat er op elke Nederlandse po- en vo school vaste momenten worden bepaald waarop gezamenlijk onze vlag wordt gehesen en het volkslied wordt gezongen.

  Einde citaat.

  Kortom Buma van het CDA liegt niet alleen, hij gaat ook nog mooie sier maken met de gestolen ideeën van de PVV. Wat een misbaksel is die Buma van het CDA toch……..

 4. van Urk

  Mensen die niet bereidt zijn zich in de geschiedenis te verdiepen, kunnen zich beter ook niet met de toekomst bemoeien. De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar er zijn wel patronen herkenbaar. Gebeurtenissen met daarbij behorende tradities als het zingen van ons volkslied horen bij Nederland. Zo zijn wij geworden wie we zijn. Geschiedenis is relevant.

 5. poldi

  Buma is achterbaks.
  In 2013 heeft hij nog een uitbreid onderzoek laten doen naar de islamisering in Nederland en de conclusie was dat er flink geworven moest worden onder moslims. Er werd zelf gesproken van ‘moslim-CDAers’.
  Diezelfde Buma komt vervolgens nu aanzetten met dat hij pal staat voor de Nederlandse waarden? Totaal ongeloofwaardig. Het CDA wil maar één ding en dat is van alle walletjes mee-eten, als het maar kiezers oplevert.

  En verder bevat het CDA een flinke linkse aanhang die voor meer EU en opnemen “vluchtelingen” en kinderpardonnen is.

 6. HaZ

  Als heer Buma dan zonodig de Ned. identiteit wil versterken, laat hij zich dan eens klip en klaar uitspreken en gewoon zeggen wat je eigenlijk wil zeggen; “Die kutpartijtjes zoals Denk en Artikel 1 moeten van onze Nederlandse normen en waarden afblijven”.
  Al dat politiek correcte geneuzel doet er geen goed aan voor de gewone mensen om hun definitieve stem te bepalen. Spreek je moer’s taal, Buma !

 7. cmsuijkerbuijk

  Beste DDS: Schrijf nou eens een column, waarin alle weggestemde voorstellen van de PVV staan en die nu, in verkiezingstijd als “eigen” idee door andere partijen worden gepromoot, zoals dit stuk over het leren van het Wilhelmus op de scholen (Zie reactie van J.C. op 5), opdat het allemaal wél zuiver blijft en een Buma bijv., als de notoire leugenaar die hij is (Val Rutte I), wordt ontmaskerd!
  DDS staat voor eerlijkheid, dus ik zeg: “Doen!”

  1. Syntha

   DDS, primmmmaaa idee. Ik kijk met verwachting uit naar die column.

 8. Peter Selie

  Ach het CDA heeft de PVV altijd verwijten gemaakt dat het een populistische one-issue partij is met een verkiezingsprogramma wat met gemak op een A4 past. Nou mijns inziens kunnen de CDA-christen gekkies vaderlandsliefde niet een nieuw leven inblazen door het Oranje-janklied verplicht uit het hoofd te leren. Men is een Patriot of niet, geen nagemaakte verkiezingsretoriek over de ruggen van de echte Patriotten, elke realist, vrijdenker weet hoe de vlag er momenteel erbij hangt. Met het CDA krijgt men méér van hetzelfde, meer asiel parasieten, méér criminaliteit, meer aanzuigende werking, meer gezinshereniging, meer werkeloosheid, meer verkrachtingen en meer Nederlandse vrouwen worden aangesist, kortom in de christelijke goegemeenten kan Buma natuurlijk erg goed uit de hoek komen en zijn zalfende uitspraken liggen héél erg goed en gaan erin als een stichtelijk woord bij een ouderling.

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/nederlandse-moslim-partij-is-gewoon-islamitische.142575.lynkx

 9. Wim

  Ik heb dat dat lied nooit uit me nek kunne krijgen.
  Van het eerst complet wordt ik al niet goed van, wat een kolder

  Wilhelmus van Nassouwe
  ben ik, van Duitsen bloed,
  den vaderland getrouwe
  blijf ik tot in den dood.
  Een Prinse van Oranje
  ben ik, vrij, onverveerd,
  den Koning van Hispanje
  heb ik altijd geëerd

  1. HaZ

   Dat Duitse en Spaanse overheersen blijft er ook maar in, ondanks dat we in 1988 de Duitsers hebben verslagen op het EK en in 2014 Spanje verpletterden op het WK…..;-)

  2. Syntha

   Hee, ik ken er nog 1:

   Mijn schild ende betrouwen
   Zijt Gij o God mijn Heer,
   Op U zo wil ik bouwen
   Verlaat mij nimmer meer
   Dat ik toch vroom mag blijven
   Uw dienaar ’t allerstond
   De tirannie verdrijven
   Die mij mijn hart doorwond’

   Lees goed, leden van bepaalde partijen.
   Zit veel wijsheid in, lampjes erbij halen, dan gaat er een lichtie branden…

 10. Peter Selie

  http://www.theeuroprobe.org/wp-content/uploads/2015/03/Bx5t08eIAAEKr5B.jpg

  “De meeste effectieve manier om mensen te vernietigen is het ontkennen en uitwissen van het begrip van hun eigen geschiedenis”

  -George Orwell

 11. Josef Hondenboer

  Natuurlijk is dit een uitermate zinnige actie van Buma, wie oh wie zit zich niet te ergeren aan het gemummel en gemompel van onze sport-idolen op het podium als het Wilhelmus wordt ingezet?

 12. Dam

  Ik heb hier dit keer geen woorden voor !!! Krijgen ze er weer een vak bij op school.

 13. Peter Selie

  “Mensen kunnen niet bekeerd worden, men moet er ziek genoeg voor zijn.”

  -Friedrich Nietzsche

 14. zomaar

  dat Buma , zich eerst eens duidelijk uitspreekt , meer of minder moslims binnen onze grenzen .

  en met zijn keus adviseer ik eerst te kijken hoe de christenen en anders gelovigen , moet leven en lijden !, in de islamitische landen .

  of vindt Buma dat niet belangrijk ?,genoeg .

 15. Ni28

  In Nederland zijn de nationale waarden vervaagd in der loop der tijd en op weg om te verdwijnen simpelweg omdat nieuwe Nederlanders hun waarden niet loslaten. Dat is dan 1:0 voor hun want in een land die eigen waarde niet kent kunt je makkelijk de ander overheersen. De politiek heeft Nederlandse cultuur verkwanselt en het is de hoogste tijd om dat te corrigeren. Mij persoonlijk gaat te ver om de dag met de volkslied te beginnen maar in deze desolate stadium is het misschien het begin van de redding.

 16. Ni28

  Tegelijkertijd hoor je Buma met de andere vier in het debat tot conclusie komen dat islam niet onze vijand is. In mijn ogen begint je de dag dan toch met verschillende volksliederen.

 17. Ni28

  Wie is de echte Buma en wat hebt je aan? Precies mijn gedachten vertolkt door A. Ellian hieronder. Lezen!
  http://www.elsevier.nl/opinie/opinie/2016/06/bij-het-cda-van-fantast-sybrand-buma-heerst-totale-leegte-313388/

 18. napels

  Beste Buma,kan je misschien eerst even uitleggen wat bea en willempie en nog een paar van die huichelachtige politici al jaren bespreken bij die bilderbergbesprekingen??Of is dat net weer een brug te ver??Wat zeg je keek je de andere kant op???

 19. Anna

  Waarom stemden CDA 3-11- 2016 nog tegen deze motie van PVVer Harm Beertema ?
  CDAers stelen veel moties van de PVV die ze eerst afkeurden.
  Nogmaals, CDA heeft het achter de ellebogen.
  CDA heeft puur verkiezingspraatjes.

 20. Beukman

  Zoals gebruikelijk is het minstens net zo interessant wat Tim niet meldt als wat hij wél meldt. Geen woord over dat aanpalende idee van Buma: meer respect voor het Koningshuis.
  Uitgerekend hier op DDS ontbreekt het daar nogal eens aan. Terwijl respect voor het Koningshuis in het verlengde ligt van het verlangen naar een klas vol kinderen die, kaarsrecht staand naast hun schoolbank, het eerste couplet van het Wilhelmus uit volle borst zingen.

 21. JackyH

  Ik weiger om luidkeels te zingen VAN DUITSEN BLOED en DE KONING VAN HISPANJE HEB IK ALTIJD GEEERD. Als men niet komt met een ander volkslied vind ik het een slecht plan. Zoiets mals hoeven de kinderen niet te leren. Van de blanken kun je nog beweren van Duitse bloed maar hoe zit dat met het andere mengelmoesje. Waardeloos. Niet verplichten.

 22. Anna

  Zie twitter Harm Beertema en Wilders.

  CDA christelijke Mona Keijzer en Sybrand Buma keuren de moties van PVV’ers af en gaan er zelf mee vandoor. Dat is het christelijke CDA van Buma.

 23. Ali Yas

  Met het Duitschen bloed van Merkel wil ik niks te maken hebben en de koningin van Hispanje dien ik ook liever niet. Laten we het volkslied in ere herstellen als we uit de EU zijn, en geen maat eerder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.