Geert Wilders krijgt compliment uit onverwachte hoek: Wouter Bos zegt dat hij kiezers "feilloos" aanvoelt

Geen categoriemrt 03 2017, 21:00
Volgens de voormalige PvdA-leider kan Wilders zich als geen ander inleven in hoe Nederlanders zich voelen, terwijl linkse politici juist een gebrek aan inlevingsvermogen hebben.
Geert Wilders is misschien wel de meest polariserende politicus van Nederland. Óf je mag hem, óf je hebt een hekel aan hem. Met zijn harde uitspraken tegen immigratie en tegen de uitbreidende macht van de Europese Unie wekt Wilders regelmatig de toorn van links Nederland. Het is dan ook een zeldzaamheid dat hij uit linkse hoek een compliment krijgt. Toch gebeurde dat vandaag, en van niemand minder dan voormalig PvdA-voorman Wouter Bos.
Volgens Wouter Bos voelt Wilders de onvrede onder veel Nederlanders "feilloos" aan. Dat zegt hij tegen de Vlaamse krant De Tijd. In zijn tijd als PvdA-leider was Wouter Bos een echte kampioen van het linkse multiculti-gedachtegoed, maar nu lijkt hij wat kritischer. Links heeft volgens hem te lang de ogen gesloten voor de negatieve gevolgen van migratie en de problemen met de integratie.

"Succesvolle politiek begint vandaag bij empathie”, aldus Bos. De middenklasse is „ontzettend veel houvast kwijt.” Linkse politici hebben geen goed antwoord op de onvrede, mede omdat ze altijd „verschrikkelijk georiënteerd” zijn op beleid, stelt de oud-politicus. Wilders weet volgens hem precies hoe het systeem werkt en „heeft de media aan een touwtje met een uitgekiende strategie."

Wouter Bos zegt natuurlijk niets nieuws: iedereen weet dat het succes van Wilders het gevolg is van de naïeve houding van links over immigratie en integratie. De autochtone arbeidersklasse – van oudsher de achterban van de PvdA – heeft links massaal de rug toegekeerd. De PvdA heeft decennialang gehengeld naar de steun van allochtone kiezers, en lieten de traditionele achterban in de kou staan. Mensen met terechte zorgen over immigratie werden weggezet als "racisten" – geen wonder dat veel voormalige linkse kiezers nu op de PVV stemmen. Die ontwikkeling is niet uniek voor Nederland: overal in Europa boeken rechte anti-immigratiepartijen grote successen. In de VS kreeg Donald Trump veel steun van blanke arbeiders die voorheen op de Democraten stemden.
Toch is het verrassend dat een voormalige PvdA-lijsttrekker zo eerlijk is over de oorzaak van de totale ineenstorting van zijn eigen partij. De meeste linkse politici kiezen er nog steeds voor om de problemen die immigratie met zich meebrengt te negeren. Wouter Bos durft te erkennen dat links totaal is vervreemd van haar eigen kiezers, en dat Geert Wilders zich veel beter kan inleven in de zorgen van veel Nederlanders. De PVV-voorman uitte zijn waardering voor het compliment van Wouter Bos op Twitter met een afgemeten "dank".
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/837671164105404420
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten