CDA-leider Buma heeft helemaal gelijk: niks mis met het Wilhelmus weer leren op school

Geen categoriemaa 04 2017, 10:00
Lijkt me een prima en eenvoudig in te voeren plan: CDA-leider Sybrand Buma wil het volkslied herintroduceren op Nederlandse scholen.
Vandaag brengen diverse kranten interviews met Sybrand Buma, de man die het CDA allicht weer groot gaat maken, die daarin een uitstekend punt maakt: het zou goed zijn als scholen onze kinderen weer eens wat vaderlandsliefde bijbrengen. Uiteraard niet op een idiote manier, maar ogenschijnlijk subtiele symbolen kunnen een enorm verschil maken. Neem bijvoorbeeld ons volkslied, wat door vele Nederlanders niet eens voor één couplet kan worden meegezongen.
Het is tijd dat aan die teloorgang van onze tradities een einde komt, en ik ben blij dat er één partij in Nederland is die daarvoor pleit:

"„De tradities die we hebben moeten we meer expliciet maken”, zegt Buma in zijn verkiezingsinterview. „Een aantal dingen dat inderdaad vanzelfsprekend wás, blijkt dat niet meer te zijn.”

Buma wil dat scholen verplicht lesgeven over de verschrikkingen van de Holocaust. Ook wil hij dat kinderen weer ’staand’ in de klas het volkslied uit hun hoofd leren. „Als je het Wilhelmus zingt, ga je staan. Zo ben ik opgevoed. We willen dat er respect is voor het Wilhelmus.”"

Ons volkslied kent een hoop archaïsch Nederlands, maar volgens mij is dat juist de charme van het Wilhelmus. Het drukt uit dat we in een lange geschiedenis staan die tot honderden jaren teruggaan. Nederland en Nederlanders bestaan echt, en dit lied was erbij toen dat besef geboren werd. Voor zover het lied onbegrijpelijk is: dat is het mooie van het Wilhelmus zingen in de klas - de leerkracht kan er de nodige uitleg bij leveren.
Uiteraard werd Buma's idee met een hoop hoon en scepsis ontvangen door linkse commentatoren...
https://twitter.com/SjoerdMouissie/status/837930350181560320
https://twitter.com/OttenHM/status/837948459374227456
https://twitter.com/nynke/status/837942259467358209
Maar zo gaat dat altijd als een (centrum-)rechts politicus een idee lanceert om de Nederlandse identiteit te versterken. Dat moet belachelijk worden gemaakt en verworpen! Maar gelukkig gaat héél Nederland naar de stembus op 15 maart, en niet alleen de progressieve zwartkijkers. En met zulke ideeën ziet het er goed uit voor mensen die belang hechten aan het beëindigen van de teloorgang van ons land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten