CDA-lijsttrekker Buma begaat flater op laatste campagnedag: Maxima moet haar Argentijnse paspoort inleveren!

Dit is bepaald niet de uitsmijter die je wilt dat je campagne heeft…

Op zichzelf heeft het CDA een vrij succesvolle campagne gehad voor de Tweede Kamerverkiezingen. Buma kon zich zelfs als kandidaat-premier gaan afficheren zonder daarbij écht uitgelachen te worden, en voor het eerst in tijden was er in de politiek weer een pleidooi voor saaiheid. Weg bij de scheldkannonades van Wilders en het bij tijd en wijlen platte taalgebruik van Mark Rutte. Maar gewoon calvinistische deugelijkheid met Sybrand Buma en het CDA.

Toch kan met de finishlijn in zicht de partij het niet laten zichzelf op een pijnlijke manier te overschreeuwen. De achterban van de christen-democraten zijn behoorlijk pro-Koningshuis, dus het pleidooi van Sybrand Buma dat Koningin Maxima haar Argentijnse paspoort zal moeten inleveren snap ik echt niet:

“CDA-leider Sybrand Buma vindt dat koningin Máxima haar Argentijnse paspoort moet inleveren. “Als het aan mij ligt, heeft iedereen één paspoort”, zei hij bij Stand.nl.

Naar aanleiding van de demonstrerende Turkse Nederlanders van dit weekend zei Buma gisteren al dat dubbele nationaliteiten wat hem betreft niet meer mogelijk moeten zijn. “

Koningin Maxima is niet in Nederland geboren, maar inmiddels zijn weinig mensen zó de belichaming van ons land als de glimlachende blonde eega van Koning Willem-Alexander. Bovendien leven Nederland en Argentinië in goede gemeenschap samen. Ik snap dat er een probleem is met Turkse Nederlanders die hier met z’n honderdduizenden in ons land zitten en weigeren zich aan te passen, maar met de Argentijnen is dat probleem er bepaald niet.

Waarom zoekt Buma dus een oplossing voor een probleem dat er niet is?

Die vraag zal vermoedelijk niet alleen door mijn hoofd spoken aan het slot van deze campagne, maar ook door dat van vele andere (potentiële) CDA-stemmers. Is een stem op Buma dan ook een stem op dat ongefundeerde populisme dat men juist hoopte te beëindigen door voor het eerst sinds 2006 het CDA weer de grootste te maken bij Tweede Kamerverkiezingen?

Voor Buma is het hopen dat zijn fout nog te herstellen is: sinds dit weekend ligt hij weer ver achter op koploper VVD, en tijd om deze blunder weer recht te zetten is er niet echt meer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Wim

  Totaal geen flater.

  1. Gustaafff

   Hoezo niet? Buma’s achterban betaat (evenals die van de VVD, CU, SGP) uit trotse monarchisten. Verleden week lanceerde het CDA nog een plan om op school het Wilhelmus te leren. Dit is dan toch een stupide uitlating?

   1. Christian Wouters

    Christenen komen zichzelf altijd tegen. Tenzij ze oprecht zijn. Bijna nooit dus.

    1. Gustaafff

     Moslims stemmen ook CDA; geldt dat voor hen?

   2. NoDoubt

    Als de heer Buma vindt dat iedereen één paspoort moet hebben, dan moet je ook consequent zijn. In het Duits parlement mag je ook maar één paspoort hebben (het Duitse). Hij wil voorkomen dat inwoners waarvan de loyaliteit niet bij Nederland ligt, Nederland verkwanselt.

    1. Gustaafff

     De vraag is hoe hij dat gaat verkopen aan zijn door en door monarchistische achterban: Maxima moet haar paspoort inleveren.

 2. O.P.

  Dan gaan de stemmetjes van CDA maar mooi naar de PVV..!

 3. Christian Wouters

  Ja, saaie incompetente protestant he? Er zal altijd een uitzonderingscategorie bestaan, friesche lul.

  Maar goed, blij dat hij zijn capaciteit nog even showt.

  Wat een kievitsei, deze Buma van Haersma-Neusstra.

  “Joo ha gjin fantasie en fjurders ek net folle”. Alpha’s kunnen niet denken en dit niveau is te hoog voor hen. Balkenende schoot ook tekort. Ook alpha.

  Land van de blinden. Nou wees maar trots. Sjeess, we verdienen met beta’s en laten het wegspoelen met die alpha-zooi.

  Alpha raus. Titel afpakken.

 4. Ome Ga

  Het gaat gewoon om een realistische, consekwente, consistente, nuchtere en Calvinistische gevolgtrekking. Iedereen gelijk. a
  En vandaag zijn Argentijnen geen probleem (waar slaat dat op, rechtskundig?!), maar morgen kan dat zomaar zo zijn.
  Twee paspoorten: grote flauwekul en niet echt vaderlandslievend: zeker niet voor onze Koninginndie wel degelijk het voorbeeld moet geven!

  Bovendien wel slim van Buma, hij poneert iet waar niemand omheen kan, zo net voormde verkiezingen. Buma wordt w.s. MP, en ik hoop met Wilders en Forum een rechts van het midden kabinet.

  Slecht stukje weer, Tim.

 5. DutchDropveter

  ik vind dat Buma veel te veel de PVV kant op zoekt.. Psst Buma rot is op joh! jij bent mede de oorzaak dat we onze eigen wetten en regels met moeite kunnen door duwen door het Lissabon verdrag.

 6. Anna

  CDA was het nooit eens met de PVV. CDA was altijd voor tweede paspoort.
  Nu voor de verkiezingen moeten van het CDA zelfs Maxima en Bea hun paspoorten inleveren. Helemaal mee eens iedere Nederlander EEN paspoort. Niet eten van twee walletjes. Maar CDA is wel ongeloofwaardig in deze.
  CDA zou met de PVV samen in goede verstandhouding moeten regeren want CDA neemt alle PVV punten over. Jammer dat die protestanten zo dwars liggen. Die willen heel de islamitische wereld een tweede paspoort geven.

 7. Marija

  Twee paspoorten is een onding, moet echt veranderd worden.
  Buitenlanders die hier zijn geboren: alleen een Nederlands paspoort geven.
  Willen zij daar niet aan, dan voor de keus stellen: géén Nederlander meer, met alle consequenties van dien als er weer rotzooi wordt getrapt.
  Voor het behouden van twee paspoorten dient men een prijs te betalen: wil je maar een halve Nederlander zijn, dan halvering uitkering. (Zal je zien hoe snel dat effect heeft).

 8. Josef Hondenboer

  Buma zou als “heer van stad” toch moeten weten dat de meest geweldloze weg voor “landje pik” via de echtelijke sponde loopt. Dan ga toch niet tevoren je eega haar nationaliteit en koninklijke rechten ontnemen…..! Met een leger in de staat als de onze is Argentinië met “de hand” veroveren geen optie meer.

 9. Ni28

  Op zich heeft Buma gelijk maar vlak voor de verkiezingen zelfmoord plegen is niet handig. Gebeurt overigens niet net als het beëindigen van de Associatie verdrag met Turkije. En dat zou nu net nodig zijn. Verkiezingsretoriek, losse flodders.

 10. Two Ravens Black Kettle

  An sich tegen twee paspoorten echter een (atheistische) Turkse jongeman zei onlangs tegen me waarom niet gewoon het tuig denaturaliseren (Nlse paspoort innemen) en terug sturen.
  Daar zat ook weer wat in.
  Helaas zitten we opgescheept met slagroompolitici die om de vier jaar op de sokkel worden geheven door een pathologisch hardleers Kaasroomrug-bevolking die kortstondige zelfverheerlijking/eigenpijperij hoger acht dan het lot van de komende generaties.
  “Na mij de zondvloed” gillen de Moreel Voortreffelijken in koor !
  Ze hebben voor hun ongebreideld narcisme zelfs een eigen Gedanken-Gestapo; genaamd de PO en hun snotterig corrupt tweelingbroertje RTL.
  Het eerste Doofpotten/Censuur-instituut wordt zelfs betaald met overheidsgeld bijeengeroofd bij de mensen die de Betere Menschen zo verachten.

  Enfin
  U hebt twee paspoorten
  U bent crimineel
  Lever het NL’se in en toedeledokie.
  Doe dit nu eens structureel een jaar of tien en het probleem is zo goed als opgelost.

 11. Bes Tolen

  In ieder geval staat vast, dat het Nederlanderschap veel te snel aan vreemdelingen wordt verleend. In principe is dubbele nationaliteit iets wat niet zou moeten kunnen. De reden is eenvoudigweg een praktische namelijk de verbondenheid met het land waarvan je de nationaliteit hebt. Waar die verbondenheid beroerde tot gevaarlijke gevolgen heeft voor het andere land waarvan iemand de nationaliteit wil verwerven, moet dat land niet over gaan tot verstrekken van haar nationaliteit aan de aanvrager. Dat is praktisch maar zo werkt het momenteel niet door de grote invloed van het fundamentalisme op het gebied van mensenrechten en in het bijzonder zoals dat door het cultureel marxisme is beïnvloed. Aangezien de westerse mensheid voor het grootste deel gedrogeerd lijkt door die politcal correctness worden automatisch onzinnige tot gevaarlijke ”oplossingen” getroffen. Criteria als discriminatie en racisme doen hier dan opgeld. We moeten af van die doorgedrongen cultuur waarin de vrijheid van politiek handelen tot en met denken toe grof geweld wordt aangedaan en de achterlijkheid en het geboefte de beste kansen krijgen waar anderen onder moeten lijden. Veel politici van de laatste decennia zijn de dragers van de political correctness. We moet van ze af maar ik vrees dat ook na de verkiezingen van morgen blijkt dat ze zich weer hebben gehandhaafd. Rutte, Pechtold, en hoe ze meer heten. Voor genoemde twee geldt het in political correctness opgesloten liberalisme. Een benauwende beperkende ideologie waarin geen eerlijke en open ontwikkeling meer mogelijk is.

 12. Jantje

  Beatrix heeft ook nog ergens een oud Duits paspoort liggen, volgens mij. Dus inleveren.
  De vader van Wim-Lex was Duitser. Dus Willem, inleveren dat paspoort.

 13. denktenk

  Buma heeft groot gelijk.

  Als je Nederlander wilt zijn, ruim dan je oude meuk op!

  Ook dit is heel verhelderent.
  https://www.youtube.com/watch?v=B7gA6vF2xBM

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.