Turkije gaat zichelf nog verder overschreeuwen: "Nederland vermoordde 8000 moslims in Srebrenica!"

Turkije gaat zichelf nog verder overschreeuwen: "Nederland vermoordde 8000 moslims in Srebrenica!"

De NAVO, de EU en belangrijke bondgenoten als Frankrijk en Duitsland riepen de Turken op om zo spoedig mogelijk te deëscaleren, maar daar lijkt president Erdogan voorlopig nog geen zin in te hebben. Sterker nog: nu komt Erdogan met geschiedvervalsing aanzetten om Nederland in een hoekje te drijven.

Wie dacht dat op dag vier van de Turkijecrisis de gemoederen inmiddels een beetje bedaard zouden zijn komt bedrogen uit. Erdogan heeft kennelijk besloten dat Nederland écht vernederd moet worden, al wil dat tot dusverre nog niet echt lukken. En dus grijpt hij terug op een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis: Srebrenica.

Nederland leidde in 1995 een VN-missie in Bosnië om te voorkomen dat verschillende etnische groeperingen elkaar zouden uitmoorden. Dat mislukte faliekant, en onze 'blauwhelmen' moesten lijdzaam toezijn hoe de troepen van Ratko Mladic alle moslimmannen uit de enclave Srebrenica om het leven brachten. Het was geen fraaie dag voor Nederland, maar het is ook niet zo dat Nederland zélf duizenden mannen heeft doodgeschoten.

Erdogan beweert nu van wel. Volgens hem is Nederland uit op een soort genocide van moslims:

"„Turkije kent de Nederlanders van de slachting in Srebrenica”, zei Erdogan op een bijeenkomst.

Erdogan stelde volgens de krant Hürriyet dat Nederlanders de slachting in Bosnië in 1995 aanrichtten. „We kennen ze van de slachting van Srebrenica, we kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er 8000 Bosniërs afmaakten.”"

De Turkse president is niet de eerste die met deze complottheorie komt aanzetten. Eerder werd dit vreemde verhaal ook al opgehangen door een journalist van de Turkse publieke omroep.

Onze premier Mark Rutte meldt bij RTL Z overigens niet echt onder de indruk te zijn van alle oorlogstaal van president Erdogan:

En gelijk heeft hij, onze minister-president. Laat de Turken maar gillen. Erg geloofwaardig maken ze zichzelf er niet mee, wat uiteindelijk gewoon uitpakt in het voordeel van Nederland. Zo wordt met de dag duidelijker: Nederland heeft dit wedstrijdje diplomatiek armpje drukken gewoon gewonnen. Het enige wat Turkije nog resteert is zichzelf overschreeuwen in de hoop dat niemand opmerkt dat ze niet tegen hun verlies kunnen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties