Erdogan wil nog meer macht en roept Turken in Europa op om meer kinderen te krijgen: "niet drie, maar vijf!"

Geen categoriemrt 17 2017, 21:00
Erdogan wil dat Turken in Europa meer kinderen krijgen zodat de invloed van Turkije nog verder kan worden versterkt.
De lange arm van Ankara heeft Europa in zijn greep. Eerder vandaag dreigde een Turkse minister om duizenden asielzoekers door te sturen naar de EU, en president Erdogan deed er vanmiddag nog een schepje boven op. Bij een toespraak in het westen van Turkije riep hij Europese Turken op om meer kinderen te krijgen. "Neem niet drie, maar vijf kinderen", is zijn oproep aan Turken in landen als Nederland en Duitsland.
In Europa woonachtige Turken zijn een belangrijk machtsblok voor Erdogan. Turkije gebruikt deze mensen om invloed uit te oefenen op West-Europese landen (kijk bijvoorbeeld naar een partij als DENK). Bovendien zijn Turken in Europa een stuk loyaler aan Erdogan dan Turken in Turkije zelf. Zo stemde tweederde van de Nederlandse Turken op Erdogan bij de laatste verkiezingen. Voor het aankomende referendum, dat de macht van Erdogan enorm vergroot, kunnen Europese Turken de doorslag geven. Het is dus van groot belang voor Erdogan dat de Turkse gemeenschap in Europa blijft groeien – zowel qua aantallen als qua invloed. Daarom roept hij Turken op om succesvol te zijn in het land waar ze wonen:

"Daar waar u werkt en woont, daar is nu uw vaderland. Richt meer bedrijven op. Stuur uw kinderen naar betere scholen. Laat uw familie in betere wijken wonen. Stap in de beste auto’s. Ga in de mooiste huizen wonen."

Een bijzonder zorgwekkende oproep. Het is natuurlijk prima als Turken hier in Nederland succesvol zijn, maar niet als dat succes in dienst staat van de belangen van Turkije. Erdogan speelt bewust in op het feit dat Turken in Nederland loyaler zijn aan Turkije dan aan ons land. Bovendien haalde hij opnieuw de Nederlandse politie door het slijk. Hij refereerde aan de rellen in Rotterdam afgelopen weekend toen een demonstratie van Turken werd verwijderd door de politie:

„Hoe verschillen degenen die honden mijn broeder lieten bijten van de gladiatoren in Rome? Er is geen verschil, ze zijn precies hetzelfde.”

De uitspraken van Erdogan laten zien dat hij nog lang niet klaar is met Nederland. Hij zal ons blijven provoceren en zijn invloed blijven vergroten met behulp van de Turkse gemeenschap in West-Europa – Kuzu en Öztürk voorop.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten