Geert Wilders leidt PVV naar tweede plek en is meteen constructief: “Ik wil regeren”

Daar zal het partijkartel toch even van schrikken. In plaats van hard uit te halen naar de andere partijen stelde Geert Wilders zich onmiddellijk nadat de resultaten bekend werden constructief op. Hij wil erg graag regeren en nodigt de andere partijen hardop uit om langs te komen om eens goed met elkaar van gedachten te wisselen.

Eén van de meest gebruikte argumenten tegen de PVV was dat die partij zich hoegenaamd nooit constructief opstelde. Met name VVD-lijsttrekker Mark Rutte hamerde er keer op keer op dat er met zo’n partij niet “te regeren valt.” Daarom sloot hij de PVV van te voren al uit. Hij zou “nooit, never nooit” met Wilders in een coalitie gaan zitten. Niet als officiële regeringspartij, maar ook niet in een gedoogconstructie.

Rutte had natuurlijk gehoopt dat Wilders zich na de verkiezingen meteen compromisloos zou opstellen. Dat zou het immers gemakkelijker voor hem maken om de 20 zetels van de PVV te negeren en snel via het centrum en links een kabinet in elkaar te zetten. Helaas voor de premier werkt Wilders daar niet aan mee. Meteen toen duidelijk werd dat de PVV de tweede partij van het land zou worden liet Wilders namelijk weten dat hij wat graag bereid is om aan tafel te gaan zitten met de andere winnaars van de verkiezingen. Er volgden geen sneren, geen rake en harde opmerkingen. Nee, Wilders was gewoon constructief, aldus De Telegraaf:

“Ik hoop op een uitnodiging om te onderhandelen voor een kabinet, misschien niet direct, maar op een later moment als het niet lukt.”

Wilders doet de uitspraken in de video hierboven. Hij gaf vannacht aan dat de PVV meer dan 25% van de zetels erbij heeft gewonnen, in feite heb je het zelfs over 33% (eenderde). Alleen daarom al vindt hij het logisch — en daar kan iedere objectieve waarnemer het alleen maar mee eens zijn — dat de PVV gevraagd wordt om mee te doen in het formatieproces.

“We horen tot de winnaars van de verkiezingen,” aldus Wilders. “We zijn de partij die niet heeft verloren, maar die vier of vijf zetels heeft gewonnen… en dat is toch een resultaat om trots op te zijn.”

En vervolgens:

“Wil men met de PVV praten na onderhandelingen, in het begin of als andere [gesprekken] zijn mislukt, dan zijn we daar altijd toe bereid en beschikbaar. Nogmaals, we behoren tot de winnaars. Ik hoorde sommige collega’s zeggen in een reactie, ‘ik vind dat degenen die de verkiezingen hebben gewonnen, dat die een kans moeten hebben om ook aan tafel te zitten.’ Welnu, hier zit een winnaar. Misschien hebben we minder gewonnen dan wat we hadden gehoopt, maar we hebben nog steeds wel meer dan een kwart van onze zetels gewonnen. Dus ik wil dat graag en als dat niet lukt … dan gaan wij keihard als, denk ik, de grootste oppositiepartij de arena in de komende vijf jaar en zorgen dat die patriottische lente alsnog gaat plaatsvinden.”

Daar voegde hij aan toe voor alle duidelijkheid dat hij bereid is dan ook tot het gaatje te gaan:

“Er is een hele hoop te doen in Nederland. Als al die partijen, ook de verliezers zoals de VVD, met elkaar gaan regeren dan is het alleen maar harder nodig om een grote, stevige, groeiende, winnende oppositiepartij als de PVV te hebben.”

Maar:

“Maar nogmaals, liever regeren.”

Het woord is nu aan Mark Rutte, de man die zijn partij weliswaar weer de grootste maakte, maar die ook acht zetels moest inleveren, waarvan er een groot deel naar de PVV ging. Keert de VVD die kiezers nu de rug toe of begrijpt Rutte dat hij dit eigenlijk niet kan maken en neemt hij de constructieve Wilders nu dan eindelijk serieus als gesprekspartner?

Voor de democratie zou het wel zo gezond zijn — je kunt een partij en diens kiezers immers niet buiten blijven sluiten — maar ik vrees het ergste. CDA, GroenLinks en D66 passen immers vele malen beter bij de centrist Rutte dan de uitgesproken PVV. De man gedraagt zich in campagnetijd redelijk rechtsig, maar daar is na de verkiezingen steevast bijzonder weinig van over. Is dat nu ook het geval of haalt hij bakzeil en nodigt hij Wilders tóch uit voor een goed gesprek?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. zomaar

  een goede zet van Wilders!, zeker nu blijkt dat het CDA voor een grootdeel zijn visie deelt wat blijkt uit de voorafgaande debatten , zelfs Rutte heeft dit aangegeven in de debatten wie hier niet passen wil moet oprotte .

  of zou hij het over de door hem genoemde verkeerde populisten gehad hebben ?.

  1. Ritter

   zomaar

   Je ziet dat een aantal partijen bepaalde programma punten van de PVV in een of andere vorm (vaak een mildere vorm) hebben overgenomen. Dat is dus door de invloed van de PVV.

   Neem b.v het CDA over de dubbele nationaliteit. Dat is een punt wat de PVV al jaren promoot.

   1. zomaar

    en daarom vindt ik het ook een goede zet van Wilders !, om ter overstaande van de media aan te geven dat er te praten valt over een mogelijke deelnamen aan de regering , drie partijen die een gelijk visie hebben , moet lukken dacht ik zo ?.

    1. Gustaafff

     VVD en CDA zijn volkomen tegengesteld aan het huidige verkiezingsprogramma van de PVV.

     1. zomaar

      heb je wel goed geluisterd voor de verkiezingen , wat beide voormannen van het CDA en de VVD eruit gekraamd hebben ?.

      genuanceerder maar wel met gelijke strekking !.

     2. jennifer

      Jij slaat de plank hier volledig mis mee, teken dat je inderdaad niet goed geluisterd heb naar de uitspraken van het CDA voor de verkiezingen.

     3. Gustaafff

      Enkele uitspraken van Buma, Omtzigt of Rutte, zijn hier irrelevant. Het gaat om het totaalbeeld van een partij. Tussen VVD/CDA en PVV zijn een aantal forse tegenstellingen:

      – Eigen risico
      – AOW-leeftijd
      – Asielzoekerscentra, moskeeverbod, koranverbod
      – bedragen m.b.t. Defensie en politie
      – medisch/etische kwesties
      – Europese Unie.
      – Omroep en innovatie

      Succes met onderhandelen.

 2. Ritter

  Vanmorgen de media beluisterd en de PVV word door veel journalisten en commentatoren genegeerd. Als het ware doodgezwegen.

  Voor de verkiezingen werd de PVV door de media dagelijkse gedemoniseerd en nu na de verkiezingen word de PVV genegeerd ondanks het feit dat de PVV zetels heeft gewonnen en de tweede grootste partij is geworden.

  Geert Wilders is nu de tweede partij geworden en stelt zich constructief op. Mocht de PVV in de oppositie belanden dan kan de PVV als tweede grootste partij een belangrijke rol spelen en invloed uitoefenen op de agenda.

  1. Marija

   Is mij ook opgevallen, ik word er misselijk van.

   1. EllyD19

    Vreemde Rutte. Ging wel regeren met de PvdA en hij sluit de PVV buiten.
    Maakt hij alles alleen uit ?

 3. Ome Ga

  Ja altijd opbouwend blijven, tx Geert! Je zult nog genoeg gedemoniseerd worden, nog steeds van vnl de arrogante vooringenomen linkse en andere haatpartijen. En daar was je al een decennium aan gewend, toch?

  Prof. dr. Ellian: “Met Denk krijgen we een theater van zieligheid”.
  Ja dat is de moslim eigen. Als Kuzu die duim uit zijn mond trekt, dan gaat hij janken. Ten eerste heeft de USA of Israel het altijd gedaan. Ten tweede krijgen we Wilders. Om als Calimero vervolgend de rest van alle westerse beschaving steeds maar weer en steeds maar weer te zieligen en te zeiken.

  Een bonus is, de gemiddelde domme kiezer gaat dan ook doorkrijgen hoe en foute boel de Koran is, met zijn foute Ottomaanse volgelingen.

 4. Gustaafff

  Rutte heeft in een vroeg stadium nadrukkelijk aangegeven, dat hij niet wil samenwerken met de Partij van de Vrijheid. De PVV wil immers korans verbieden en daar zitten de liberalen niet op te wachten. Aangezien het volk zich achter de partijen heeft geschaard die de PVV uitsloten, is het gemakkelijk voor Rutte om de PVV (1 zeteltje meer dan CDA en D66) straal te negeren.

  Bovendien is Wilders volkomen ongeloofwaardig als deelnemer van een regering. De PVV zal al haar verkiezingsbeloftes op de vuilnisbelt moeten zetten. Het gevolg is dat de PVV op dezelfde manier zal worden afgeslacht als in 2012.

  1. zomaar

   @Gus volgens Hillen (CDA) was Wilders heel !! geloofwaardig .

   afin het verbod op het bezit van de koran is een linkse fabel , een verbod op het verhandelen van een boek is ons niet vreemd , is meer gebeurd .

   dan de PVV zou zijn verkiezingsbeloftes op de vuilnisbelt moeten zetten , totaal niet !!.

   juist het CDA en de VVD, hebben voor de verkiezingen woorden en plannen van gelijke strekking naar buiten gebracht als die de PVV heeft !!, alleen genuanceerder omschreven dat wel , toch komen ze overeen .

   VVD , PVV, CDA , en een kleine midden partij is voldoende , en ook een samenstelling van vier partijen, gelijk als men de PVV zou negeren en D66 binnen zou halen , moet er ook een kleine linkse partij aanschuiven , niks nieuws dus .

   1. Gustaafff

    @zomaar, verbod op verhandelen van de koran gaat niet gebeuren, maar dat schijn je nog steeds niet te beseffen. Dit is namelijk regelrecht in strijd met het liberalisme en christendemocratie. Datzelfde geldt voor het verbod op moskeebouw, gaat ook niet gebeuren.

    Eigen risico stoppen? Zelfde plan als GroenLinks, maar daar is VVD op tegen. Gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren.

    Azc’s sluiten? Dan moet je inwoners allemaal massa-deporteren, gaat ook niet gebeuren.

    Maar goed, dat het verkiezingsprogramma irrationeel is, heb ik al zo vaak betoogd. Niemand wil dat accepteren.

    1. jennifer

     Guus pleur op met je domme haat boek, daar kan een economie niet op draaien gaan, wie interreseerd het nog dat stomme boek van jou. Er zullen nu spijkers met koppen geslagen moeten worden, en wel op een democratische manier en niet op een demoniserende manier zoals jij het graag zag.

     1. Gustaafff

      Terug naar het hoofdonderwerp: denk jij dat de PVV plaats kan nemen in een coalitie met VVD, CDA en eventueel zelfs D66?

     2. jennifer

      Guus laten we hopen dat men nooit geen D66 in de regering gaat krijgen in dit land.

     3. Gustaafff

      @jennifer, D66 zal waarschijnlijk een ondergeschikte rol gaan spelen in een vier- of vijfpartijencoalitie. Hoewel je nog niet aan een meerderheid zit, kom je met een VVD/CDA/D66-blok, al aardig in de buurt.

    2. Beukman

     @Gustaaf
     Je schetst heel aardig het probleem van Geert en zijn geloofwaardigheid. Als hij constructief wil samenwerken, dan zal hij eerst heel duidelijk moeten maken dat hij het allemaal niet zo meende met die extremistische opvattingen in zijn verkiezingsprogramma: over het sluiten van moskeeën, het verbieden van korans, etc.

     Geert kennende, zal hij dat echter nooit doen. Maar dan is het ook logisch dat mogelijke coalitiepartijen bij voorkeur samenwerking met de PVV zullen afwijzen.

     Geert weet dat natuurlijk ook wel. Daarom nogmaals; trap niet in die constructieve modus van hem! Het is zijn gebruikelijke spelletje, waarmee hij straks weer de Calimero-rol naar zich toe hoopt te trekken: “Ze willen me niet!”

     1. Gustaafff

      Inderdaad, @Beukman. De vaste riedel is dan weer: we zijn een bedreiging voor de gevestigde orde en daarom sluiten ze ons buiten!

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/09/denk-viert-feest-nu-al-de-grootste-politieke-partij-op-facebook/trap-er-niet-in/

  2. Marija

   wat denk je van alle loze beloften van andere partijen? iedereen moet water bij de wijn doen, zal Geert ook moeten ALS hij zou gaan meeregeren, wat ik nog niet zie gebeuren jammer genoeg.

   1. Gustaafff

    Laat Wilders dan zijn glas wijn maar legen en de kraan aanzetten.

  3. nogmaals

   Guusje heeft een boekhandel in religieuze sprookjesboeken, en het beleg op zijn boterham komt uit de koranschool. Dus daarom zit hij hier steeds zo irritant te liegen met zijn koranverbod.

    1. jennifer

     Guus stop toch eens met je koran steeds, ga in een hoe zitten en ga je koran lezen is beter als hier zoveel onzin uit te kramen steeds.

  4. Adriaan

   “Rutte heeft in een vroeg stadium nadrukkelijk aangegeven, dat hij niet wil samenwerken met de Partij van de Vrijheid.” Dat is democratie ten voeten uit. Bij voorbaat al partijen uitsluiten. Ook als ze de tweede partij worden. Rutte bepaalt dit, Rutte bepaalt dat. Prachtige vorm van democratie. Nog een prachtige vorm van journalistiek: ik citeer NRC: VVD stijgt naar 33 zetels, PVV tweede partij. VVD stijgt??? Volgens mij zijn ze gezakt met acht zetels. En zo modderen we maar aan in dit landje. Want echt een groots Nederland is het niet meer.

   1. Gustaafff

    Dat is inderdaad democratie. Mensen stemmen immers op de VVD, daar zij weten, dat deze niet met de PVV zal samenwerken.

   2. Beukman

    @Adriaan
    “PVV-leider Geert Wilders zou niet met de VVD willen regeren zolang premier Mark Rutte daar nog aan het roer staat. Dat laat Wilders zondag weten na het programma Buitenhof, waar Rutte werd bevraagd over het uitsluiten van de PVV als mogelijke coalitiepartner na de verkiezingen.”

    Inderdaad, dat is democratie. Als op grond van het partijprogramma duidelijk is dat samenwerking een doodlopende weg zal zijn, kan een politicus beter meteen aangeven dat hij het bij voorbaat niet ziet zitten dan eindeloos gaan zitten modderen tijdens formatiebesprekingen.

    Wat je “VVD stijgt naar 33 zetels, PVV tweede partij”-citaat betreft: je moet dan wel even de context melden:

    ‘Volgens een nieuwe prognose van het ANP krijgt de VVD er nog een zetel bij. De partij van Mark Rutte staat nu op 33 zetels. Ook de PVV pakt een zetel extra.”

    Het gaat dus om een stijging ten opzichte van de vorige prognose.

  5. RS

   Catshuis-overleg mislukte door CDA.
   Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.
   Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige.

   1. jennifer

    Daarom ben ik ook bang dat ze het zelfde smerige spel weer gaan spelen.

 5. Syntha

  Nou, dat wordt werk aan de winkel. Rijnmond.nl.

  Een nieuw Turks “protest” aangevraagd in Rotterdam…..

  1. Syntha

   Vervolgje: mijn linkenmachine doet het niet. Dus zelf eff kijken. Ik heb ook gelezen, dat Mr Erdogan oproept tot een zo snel mogelijke heilige oorlog in Europa.

   Tot zover Rutte’s ” heilige” etentjes…;-)

 6. HaZ

  Ik vrees dat Wilders die constructieve houding voor de verkiezingen had moeten etaleren, ik zie VVD en D66 absoluut niet de PVV hierin tegemoet komen en van het CDA weet je nooit hoe men daar de windrichting gestuurd wil zien.

  1. jennifer

   Als D66 in de regering komt hou dan je hart maar vast,de pillen en de spuitjes zullen wel al klaar liggen bij hun om de ouderen in dit land op te ruimen. Is dit wat de Nederlanders willen? Zie dan toch een mogelijkheid voor VVD,PVV CDA en CU , dan zal het zeker kunnen functioneren en is er tenminste nog hoop in dit land ook voor de ouderen. Zeker geen D66 in de regering, maak je borst dan maar nat met die gladjanus Pechknol.

 7. Wim

  De Duitse krant schreef dat goed ,het gaat niet meer om programma’s het gaat om de macht te krijgen. De kiezer weet totaal niet meer wat hij krijgt met dit ratjetoe.
  Maar één ding is duidelijk ,Nederland heeft 300 doden en vele nabestaanden ver onder de steen getrapt om Rutte de grootste te maken. Wat een schandalige vertoning.
  Fantastisch is dat links over het geheel flink verloren is en dat die de PVDA weggevaagde is.

 8. limburger

  Die hele blonde man,die bezijkt de boel,ons zionistje doet waar ie voor daar is,namelijk het volk een partij geven,zonder wilders zou men namelijk ook veel sneller het spel kunnen doorzien,op weg naar het vierde rijk,christen en de mosdommen slacht je maar af,en alshet kan ook nog effe de rus erbij,en wilders mag zn moslimhaat botvieren op de overlevende mosdommen,denk je soms dat ik een complotdenker ben,hoed je dan maar ik doe al jaren onderzoek,en ik zeg je waar hun loppjonge hitler in ww2 niet in slaagde,zal nou realiteit worden.

  1. Christian Wouters

   En jouw haat is die van de heilige arbeider zeker? Lagere school niet afgemaakt en dan voor Stalin lekker moorden. Ja, daar trappen we dus ook niet meer in.

   Onder-ontwikkeld staat dichter bij de dieren. Kinderbijslag afschaffen.

  2. jennifer

   Ben toevallig ook een limburger, maar dit wat jij schrijft komt mij bekent voor. Ben je toevallig die misselijkmakende broer, die zich voor allerlei bagger te zeggen laat betalen overal. Wij Limburgers weten wel beter hoe het echt zit, inplaats van deze complot theorie van jou.

 9. monach

  De PVV in het kabinet of niet – de kiezers hebben de islam/moslims opnieuw vier jaar de vrijheid gegeven om zich in Nederland nog meer te versterken.

 10. Wim

  De drie grootse partijen zijn alle rechts(VVD)(CDA) en PVV.
  VVD heeft de morele plicht tegen de kiezer om met die partijen verder te gaan.

 11. Wim

  Gezien het enorme verlies van dit kabinet mag je toch wel spreken van het slechtste kabinet ooit.

 12. H.Vaes

  Men beseft nu nog niet …..hoe hard we de PVV straks nodig gaan hebben …..tenminste als de volgende coalitie geen standpunten van de PVV overneemt.
  Economisch gaat het wel wat vooruit met Nederland….maar wat hebben we daaraan als we onder de voeten worden gelopen door gelukszoekers en asielzoekers die onze verworvenheden gratis komen opsouperen……En dan…de oprukkende islam…..die voor …ALLE….partijen….behalve de PVV…..GEEN bedreiging voor Nederland zouden zijn.
  We worden van al die kanten bedreigd……en de overgrote meerderheid……kijkt de andere kant op …….en slaapt rustig verder.
  Wilders heeft niet de verkiezing gewonnen…..maar heeft zijn positie wel versterkt.

  1. Seneca

   @Vaes
   Als straks (c.a. eind van het jaar) de rente met 1% stijgt wat blijft er dan over van de economische groei? Dan stort de huizenmarkt in en dan praat men weer over een nieuwe crisis. Hoezo nieuw? De crisis is nooit weggeweest en het enige waarom men nu ‘begeisterd’ is, om de hoeveelheid cosmetica die over de ‘economie’ is gesmeerd. Wacht maar, straks begint het ‘afschminken’ en dan is het schrikken…

 13. Beukman

  “Hij gaf vannacht aan dat de PVV meer dan 25% van de zetels erbij heeft gewonnen, in feite heb je het zelfs over 33% (eenderde). Alleen daarom al vindt hij het logisch — en daar kan iedere objectieve waarnemer het alleen maar mee eens zijn — dat de PVV gevraagd wordt om mee te doen in het formatieproces.”

  Brutaal als de beul, onze Geert. Allereerst: hij spreekt voor zijn beurt.
  Maar ook van zijn redenering blijft weinig over, als je beseft dat diverse partijen wel meer vooruit zijn gegaan dan een armzalige 25%.
  Het CDA heeft zo’n 50@ gewonnen, GroenLinks zo’n 200%. Ook de PvvD en 50+ hebben percentueel veel meer gewonnen dan de PVV.

  Gaan die partijen nu ook allemaal roepen dat ze op grond van deze percentuele winst willen worden betrokken bij de formatie? welnee. Iedereen weet dat niet de mate van winst de bepalende factor is, maar het netto resultaat.

  Geert speelt plotseling de rol van de constructieve partner. Laten we toch vooral niet vergeten dat hij een paar maanden geleden, op een moment dat zijn kaarten een stuk beter waren, Rutte nog uitsloot.
  Trap er niet in!

  1. Seneca

   GW heeft Rutte uitgesloten maar de VVD niet. De VVD ziet dit ook en daarom is Schippers naar voren geschoven om ‘inleidende’ gesprekken te voeren. Inmiddels gaat Rutte in Brussel kijken of hij daar iets van zijn gading kan vinden. Gelijk Bolkestein, weet u nog wel? Eerst zich verkiesbaar stellen en dan lekker aan de benen trekken richting Brussel. Fijne VVD!

   1. Beukman

    @Seneca
    Hmm… interessant. Je denkt dat Rutte in de baantjescaroussel doorschuift naar Brussel, zodat Schippers zijn plaats kan innemen en een coalitie met de PVV mogelijk wordt, vat ik het zo goed samen?

    ik vind het een aantrekkelijke theorie, omdat het zo’n aardig kloppend legpuzzeltje is.
    Rutte heeft echter duidelijk laten weten dat hij nog premier wil blijven om zijn werk voort te zetten. Ik kan me niet voorstellen dat hij in werkelijkheid een baantje in Brussel ambieert. Maar ik zal mijn virtuele hoed opeten mocht ik ongelijk krijgen.

    Wat uitsluiten betreft: stel dat de VVD had gezegd: “Wij sluiten Wilders uit, maar de PVV niet.” Was dit voor jou wél aanvaardbaar geweest?

 14. buitenbeentje

  CDA, GroenLinks en D66 passen immers vele malen beter bij de centrist Rutte dan de uitgesproken PVV.

  CDA en D66, OK, maar groen (extreem) links gevuld met zogenaamde antifascisten? Ik heb niets met Rutte, maar God verhoede dat Rutte daar mee samen gaat. We weten van Kunduz hoe goed GL zijn waarden verdedigt en Rutte zhal uiteindelijk die partij naar PvdA grootte kunnen decimeren, maar een Klaver die met (wind)molens loopt en een (zonne)paneel voor zijn hoofd heeft. Red Nederland!

 15. Beukman

  Overigens zou de verkiezingsuitslag een aantal DDS-ers moeten nopen tot enige introspectie. Zij voorspelden huizenhoge winsten voor met name de PVV en FvD. De term ‘absolute meerderheid” kwam hier zelfs menigmaal voorbij.

  Bewijzen dergelijke onrealistische voorspellingen niet dat men zich te buiten is gegaan aan structureel wensdenken? Deze wensdenkers leven in een gigantische bubbel, die wordt gevoed door alternatieve feiten, afkomstig van een handjevol goedgekeurde alternatieve media.
  Als genezing stel ik een dagelijkse blootstelling aan de MSM voor van minimaal een half uur, om deze mensen weer met beide benen op de aarde te zetten.

  Gelukkig lijkt Michael, de eigenaar van DDS, zelf weinig last te hebben van dit wensdenken. hij heeft de uitslagen heel behoorlijk voorspeld:

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/03/verkiezingsuitslag-de-grote-dds-voorspelling/

  1. Christian Wouters

   Nou, ik zou mezelf maar eens genezen. De PvdA is voor eeuwig weg. De coalitie is gehalveerd. De PVV wint en dat wat wint heeft de populistischa agenda overgenomen.

   De taal die jij bezigt is die van een rat. Allemaal karaktermoord en verdachtmaking, boos worden op eigen interpretaties.

   Narcisme zeker. Waarschijnlijk niet getrouwd. Vrouwen hebben een neus voor jouw soort vieze types.

   1. Beukman

    @Christian
    Je kan het weer eens niet af zonder op de man-spelerij. Heb je toevallig ook nog inhoudelijk commentaar?

    1. Mees

     Ome Joop is back in town.

 16. jennifer

  Het zou Rutten sieren als hij een democratisch besluit hierover neemt en niet een demoniserend zoals het kartel van plan is te gaan doen. Dan kan Nederland pas van een democratie spreken.

 17. Ome Ga

  Verbod op Koran, op Guustrol, niks mis mee, net als verbod op Mein Kampf.

  1. Beukman

   @Ga
   Wie serieus gelooft in een verbod op de koran, leeft in een grote dikke bubbel.

 18. corfo

  Hoe je ’t ook wendt of keert : we zijn, de hemel zij geprezen, van die verschrikkelijke Jetje Kleinsma af, óók de hoofd-nivelleerder Spekman is een “kopje kleiner gemaakt”!
  Misschien kan Asscher nu de gem. Amsterdam gaan helpen om te zoeken naar de miljoenen euro’s die hij, Asscher, heeft zoek gemaakt.

 19. Seneca

  @Gustaaff
  Als u zo zeker bent dat PVV niet in één kabinet met andere partijen kan komen, waarom maakt u zich dan zo druk? Nu lijkt het erg veel op ‘de wens is de vader van de gedachte’.
  Totaal ongeloofwaardig maakt u zich.

  1. Gustaafff

   Ik maak me niet druk, @seneca. Natuurlijk is het met betrekking tot de formatie, allemaal speculeren. Ik ga af op de feiten.

 20. nick

  Het is buitensporig en krankzinnig dat er een van de grooste partijen van ons land gewoon wordt buitengesloten. Ongehoort en maakt de rest totaal ongeloofwaardig als democratische partijen.

  1. Beukman

   @nick
   Nee hoor, het schept duidelijkheid, en gaat veel tijd besparen in de formatie.
   Als Geert werkelijk constructief wil samenwerken, dan dient hij eerst zelf duidelijkheid te scheppen.

   Hoe dan? Door duidelijk te maken dat hij het allemaal niet zo meende met die extremistische opvattingen in zijn verkiezingsprogramma: over het sluiten van moskeeën, het verbieden van korans, etc. Het is nogal wiedes dat andere parijen er geen trek in hebben om te onderhandelen met een partij die dit vindt. Het is gewoon totaal zinloos. Geert zal dus deemoedig zijn halve A4-tje dienen in te trekken, dat zal beslist helpen.

   Overigens heeft Geert zelf een paar maanden terug de VVD met Rutte uitgesloten. Beetje hypocriet dus van Geert om anderen te verwijten hetzelfde met zijn partij te doen.

 21. poldi

  Heeft Mark Rutte Erdogan en de demonisatie media tegen Geert Wilders al bedankt ?

 22. Robert Leiden

  GW heeft tot zekere hoogte pech gehad.
  Deze keer waren er andere nieuwe partijen zoals Jan Roos, Baudet en Krol.
  Die hebben allemaal een stukje van de PVV taart afgesnoept.
  GW heeft het zelf ook niet handig aangepakt.
  Met zijn A4’tje met extreme standpunten, zonder verdere onderbouwing, met zijn beledigingen.
  Dan de Turkije crisis, een ongelooflijke mazzel voor de VVD, zeg maar het beslissende doelpunt in de laatste 10 seconden van de verlenging.

  Die zg constructieve boodschap van Wilders nu had hij voor de verkiezingen moeten laten horen.

 23. Anna

  Waarom zou de PVV niet mee kunnen regeren? VVD en CDA hebben in verkiezingstijd praktisch alle punten van de PVV verkondigd. VVD gebruikte in de dagbladen twee volle pagina`s met PVV punten. Buma stelde zich op als PVVer. VVD heeft een afbraakbeleid uitgevoerd en meer dan de helft van haar coalitie verloren.PvdA heeft zich voor de VVD kar laten spannen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.