Haha! Carrièrepoliticus Alexander Pechtold tijdens Carrédebat: "Nederland wordt Rutte-moe!"

Geen categoriemrt 06 2017, 9:00
Er werd gisteravond flink gezaagd aan de poten van Ruttes premierschap. En terecht natuurlijk. Alleen is het wel frappant dat de meest agressieve aanvallen afkomstig waren van D66-leider Alexander Pechtold.
Pechtold en Mark Rutte zijn in veel gevallen namelijk echt twee handen op één buik. De twee politici lijken inhoudelijk en qua stijl verdacht veel op elkaar. Sterker nog, ze hadden tweelingbroers kunnen zijn. Ze zijn allebei principeloos, gebruiken de verkiezingen om beloften te doen die ze helemaal nooit zullen inlossen, zijn eurofiel tot op het bot, en zijn de belichaming van de term "opportunisme."
Toch was het de D66-lijsttrekker die Rutte gisteren de maat nam:

"Denkt u niet dat Nederland Rutte-moe wordt?"

Het enige mogelijke antwoord daarop is natuurlijk: ja, dat wordt Nederland inderdaad. Dat verklaart ook waarom de VVD op zo'n 25 zetels in de peilingen staat terwijl de nepliberalen in 2012 nog 41 zetels kregen. Dat is nogal een verschil. Elke andere lijsttrekker zou zich dan zorgen maken over zijn positie, maar niet Mark Rutte. Die man blijft namelijk ten koste van alles zitten, al branden het land en zijn partij tot de grond toe af.
Vervolgens viel Pechtold Rutte aan op een punt dat alleen maar ironisch genoemd kan worden. Pechtold vindt namelijk, net als ik, dat Rutte zich feitelijk als een D66'er gedraagt, zeker in Europa. En dat vindt meneer de groene nepliberaal niet prettig:

"U gedraagt zich in Nederland als een PVV’er, maar in Brussel als een D66’er. Stuur dan maar een D66-er."

Ik zou daar graag iets tegenin willen brengen, maar Pechtold heeft natuurlijk gelijk. Sterker nog, dit is één van de voornaamste kritieken die ikzelf al jaren op Rutte lever. De man doet tijdens campagnetijd net alsof hij een soort van eurokritische PVV'er is, maar als de verkiezingen dan voorbij zijn holt hij snel naar Brussel waar hij vervolgens akkoord gaat met de ene machtsoverdracht na de andere. En ja, dat is precies wat D66 wil.
Het enige verschil? D66, en dus ook Alexander Pechtold, is daar éérlijk over. Daar kan Rutte het één en ander van leren. Als je ons land dan wilt uitleveren aan de Brusselse megalomanen, geef dat dan in ieder geval gewoon toe. De Nederlandse kiezer heeft het recht om te weten wat een premierkandidaat écht van plan is als hij aan de macht komt -- of in Ruttes geval, aan de macht blijft.
Natuurlijk kwam Rutte vervolgens terug met een uitspraak over dat Pechtold nog "niet toe is" aan het premierschap, maar dat is puur een debattrucje. Daardoor ging hij niet in op het echte verhaal van Pechtold, wat gewoon is dat Rutte zich niet aan zijn woord houdt. Dat is een écht probleem en het is één van de voornaamste redenen waarom zoveel rechtse kiezers het helemaal gehad hebben met Rutte. Het is weinig verrassend dat Lachebek Mark dat liever niet wil toegeven, maar helaas, de opkomst van kleine, nieuwe rechtse partijen als VNL en Forum, en de groei van de PVV spreekt wat dat betreft boekdelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten