Henk Krol laat AOW-leeftijd los als breekpunt in mogelijke coalitieonderhandelingen

Ome Henk wil heel graag meeregeren. Ja, ook als hij zijn eigen verkiezingsprogramma daarvoor in de ijskast moet zetten.

De SP wil opeens wél zaken doen met de VVD, en nu dit. Hebben Nederlandse politici dan werkelijk helemaal geen principes?

 • 50 PLUS noemde eerder de AOW naar 65 jaar een breekpunt, maar heeft dat nu losgelaten. Wel vindt de partij dit punt nog altijd belangrijk.

In vroegere tijden werd ‘regeren’ gezien als dé mogelijkheid bij uitstek om de punten uit je verkiezingsprogramma daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Daarom wilden partijen graag regeren: ze wilden hun achterban zoveel mogelijk ‘geven.’

Tegenwoordig is dat anders. Nu wordt ‘regeren’ gezien als een uitgelezen mogelijkheid om persoonlijk macht te vergaren door individuele politici. Zij vinden de stoeltjes in de Tweede Kamer niet zo lekker zitten en willen graag een upgrade. Auto met chauffeur, macht, aanzien, geld. Oh, en de mogelijkheid om vervolgens carriere te maken bij, zeg, een bank of verzekeraar, óf om de volgende stap te maken in de politiek, wat betekent: burgemeester of een mooie functie ‘in Europa.’

En ja, daar willen ze het verkiezingsprogramma van hun partij best voor opofferen. Graag zelfs. ‘Principes’ en het hebben van een ruggengraat is immers heel lastig. Het zorgt ervoor dat je soms nee moet zeggen en een stap terug mag doen, ook niet als andere politici heel veel druk op je zetten. Je maakt er in de politiek gewoon geen vrienden mee, en dus zijn alle lijsttrekkers en gewone Kamerleden naarstig op zoek naar mogelijkheden om daar onderuit te komen.

Dat een grote partij zulke spelletjes speelt is nog wel te verklaren — die hebben vaak heel veel standpunten over heel veel zaken. Je zult uiteindelijk toch ergens een compromis moeten sluiten, dus of dat nu op dit of dat punt is zal de meeste mensen om het even zijn.

50Plus is anders. Ten eerste heeft de partij maar vier zetels in de Tweede Kamer, waardoor het uitzicht van de ouderenpartij op coalitie-deelname gering is. Daar komt nog eens bij dat 50Plus feitelijk opgericht is met het doel om de AOW-leeftijd op 65 te houden (of te krijgen) én om ervoor te zorgen dat ouderen niet gekort worden op hun pensioen. Feitelijk is het gewoon een one issue-partij, net als de Partij voor de Dieren. Dat Krol juist dat punt ‘water bij de wijn wil doen’ (lees: zijn achterban wil verraden) betekent dat de partij eigenlijk geen bestaansrecht meer heeft. Wat de andere standpunten van 50Plus betreft kunnen kiezers immers net zo goed op, zeg, de SP, de PVV of de PvdD stemmen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. zomaar

  tja altijd geschreven en gezegd !, ik vertrouw onze Henk niet !.

  mijn stem kreeg hij dus ook niet.

  1. Syntha

   Mijne ook niet!

 2. Peter Selie

  Ach ik lach in mijn vuistje hoe het randdebiele electoraat van 50 Plus en SP gepiepeld zijn door deze partijen om de deur naar de links-liberaal zakenkabinet op een kier te zetten. De VVD kan op deze manier wéér zijn gang gaan en wéér 4 jaar meer van hetzelfde doen, natuurlijk geheel onder de auspiciën van Brussel zolang dat duurt.

 3. corfo

  Wat heeft een partij-programma met de dikte van een boek voor zin ? Helemaal niks. Dus al die gasten die hilarisch deden over het A4tje van de PVV zullen nu toch wel ff terugdenken aan hun eigen domheid. Álles in de partij-programma’s, zowel van links als rechts, is onderhandelbaar. Dat Henk Krol een draaikont is, was reeds lang bekend in zijn kring van intimi.

 4. Gustaafff

  Dat hoeft ons niet te bevreemden. Krol maakte er al een puinzooi van in campagne.

 5. A. Deijksterhuis

  Was het niet de PVV die de AOW-leeftijd al op de verkiezingsavond liet vallen?

  1. Gustaafff

   Ja.

   1. Peter Selie

    Hé Simon we hebben het wel over Krol en niet over Dhr. Wilders dat geldt uiteraard ook voor die andere wijsneus en je rechterhand Deijksterhuis, ja samen sta je sterk kuch.

  2. Floris

   Hebben ze je nog steeds de deur niet uitgetrapt, trollemans?

   1. Vabis

    Dat vindt Wim lekker, er worden uitgetrapt, daar kickt die ‘veranderaar’ op…..

 6. poldi

  Niet relevant maar wel interessant
  ————————————–

  https://www.businessinsider.nl/vvd-fractievoorzitter-halbe-zijlstra-zegt-binnenskamers-dat-de-euro-mislukt/

 7. swetsnek

  Die lul is het dood schieten nog niet waard punt .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.