Hoppa! Comité 4 en 5 Mei weert band van anti-semiet die “Hamas Hamas joden aan het gas!” scandeerde

De band Broederliefde van rapper Emms, die zich vorig jaar een tikkeltje anti-semitisch uitliet, is absoluut niet meer welkom op de Bevrijdingsfestivals van dit jaar.

Met het aflopen van de winter komt de lente steeds dichterbij! Daar zal niemand een traan om laten natuurlijk: beter weer, terrasjes pakken en langere dagen zullen allemaal behoren tot de komende maanden. Wat er echter ook bij hoort is dat we op 4 mei weer herdenken en op 5 mei vieren, tijdens de traditionele Bevrijdingsfestivals. Daar staan altijd aardig wat bands die ‘aansluiten op de huidige generaties’, maar enkele daarvan worden altijd door het Nationaal Comité 4 en 5 Mei uitgekozen als zogenaamde ‘ambassadeurs van de vrijheid’. Zij mogen het hele festijn gaan promoten, en krijgen een centrale plek op de festival van 5 mei.

Je zou dan ook verwachten dat dit allemaal mensen zijn die de ziel van die twee dagen, waarin we niet alleen vieren vrij te kunnen zijn maar ook vooral herdenken wie hun leven gaven voor die vrijheid, breed uitdragen. Helaas bleek dat bij één van die lui niet zo het geval te zijn. Rapper Emms van Broederliefde lijkt namelijk niet helemaal begrepen te hebben wie nou ook alweer het grootste slachtoffer waren van de uitmoordpartijen in de Tweede Wereldoorlog: het joodse volk. Emms zou het namelijk wel prima vinden als die mensen, net als 72 jaar jaar geleden, allemaal aan het gas gaan:

https://www.youtube.com/watch?v=m9izJe7HsRk

“Hamas Hamas, joden aan het gas!” riep Emms ‘vrolijk’ rondom de voetbalwedstrijd Feyenoord – FC Utrecht vorig jaar. Vooruit: de term “joden” wordt rondom baltrappartijtjes wel vaker gebruikt, waarbij het niet per se hoeft te refereren aan joden als religieuze groep of als volk. Dat wordt echter vooral gebruikt in wedstrijden tegen Ajax – wat hier dus niét het geval was. Nee, de combinatie met ‘Hamas’ en ‘gas’ maakt duidelijk dat het hier niet om Amsterdammers gaat, maar om leden van het uitverkoren volk. Helaas lijken ze vooralsnog vooral uitverkoren te zijn als het gaat om door alles en iedereen om geen enkele reden gehaat te worden.

Het moge duidelijk zijn: als er iemand ongeschikt is om het gezicht te zijn van een tweetal dagen waarin we juist zouden moeten bedenken dat anti-semitisme zich écht nooit meer zo mag uiten, is het rapper Emms wel. Dat is misschien jammer voor de rest van zijn band, maar misschien is dat ook juist een mooie gelegenheid voor haar andere leden om Emms toch eens stevig aan de tand te voelen wat betreft zijn uitspraken. Het comité heeft er vanzelfsprekend goed aan gedaan om hem te weren van de festivals.

Wat mij betreft kan rapper Emms zich in ieder geval beter eerst eventjes gaan verdiepen in de achtergrond van 4 mei, voordat hij welkom is op de 5e!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Seneca

  Het verbaast mij dat deze man eensklaps is geband. Vermoedelijk heeft men van hogerhand (Asscher?) een seintje gekregen om de boel op 15 maart, niet geheel kansloos te overleven.

 2. HW

  Hij heeft het bereikt. Carrière naar de kloten.
  Straks weer z’n kansenparel extra.

 3. Wim

  Mag de SP wel komen dan?

  1. Kodi

   Palestinavlaggen van harte welkom toch op de Vierde Mei?

 4. Adriaan

  “Wat mij betreft kan rapper Emms zich in ieder geval beter eerst eventjes gaan verdiepen in de achtergrond van 4 mei, voordat hij welkom is op de 5e!”. Dat is te veel gevraagd. Daar zijn deze jongens te dom voor. Ze worden door NRC als straatjochies omschreven. De NRC deugd van geen kanten. Dit noem ik straattuig! We gaan echt naar de verdommenis als er op 15 maart geen ommekeer komt.

 5. Kodi

  Even wat 4 & 5 mei voorlichting, een onaangename waarheid voor onze linkse meningsstuurders, want er wordt andermaal pijnlijk een linkse leugen ontkracht.

  Marokkanen vochten niet in Zeeland

  Politiek 5 mei 2010 door Kees van Oosten 25

  Marokkanen gaven hun leven voor de verdediging van Nederland, kwam een paar jaar geleden in het nieuws. Velen waren blij met dit plotselinge gedeelde verleden. Maar het klopt niet. Marokkanen hebben hier in de meidagen van 1940 geen schot gelost. Deconstructie van een mythe.

  Tot drie jaar geleden was de herdenking van de Franse soldaten die in de meidagen van 1940 stierven in Zeeland, een Frans-Nederlandse aangelegenheid. Elk jaar, op 19 mei, vond een sobere plechtigheid plaats op de Franse militaire begraafplaats van Kapelle. Daar herdachten de aanwezigen dat 84 Franse militairen in die roerige dagen tevergeefs de linies verdedigden die verlaten waren door Nederlandse soldaten. De Fransen waren hun bondgenoot te hulp geschoten na de Duitse inval. Maar tegen de Duitse overmacht waren zij niet opgewassen.
  Sinds 2008 wordt een derde volkslied gespeeld tijdens de plechtigheid, de Hymne Chérifien, en gaat een derde vlag halfstok, de Marokkaanse. Op verzoek van de Marokkaanse regering worden ook de Marokkaanse soldaten herdacht die dienden in het Franse leger, en die hun leven lieten voor Nederland. Op de begraafplaats liggen 22 van de in totaal 24 Noord-Afrikaanse en Arabische militairen begraven die in Nederland aanspoelden.
  Die aandacht voor Marokkaanse inzet in de Tweede Wereldoorlog is grotendeels op het conto te schrijven van Mohamed Achahboun. “Ik heb me er vanaf 1985 voor ingezet,” vertelt de 58-jarige gewezen Marokkaanse welzijnswerker. “Ik wil het beeld veranderen dat Marokkanen stelen en rotzooi maken. Dat is niet correct. Marokkaanse soldaten hebben in de meidagen van 1940 in Zeeland zij aan zij met de Fransen gevochten tegen de nazi’s.” Na Achahbouns ontdekking ging er een wereld voor hem open, zegt hij. “Mijn landgenoten hebben op Nederlandse bodem hun leven gegeven in de strijd tegen het fascisme. Dat ontroert me. Nederland en Marokko hebben een gezamenlijke geschiedenis.”

  Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

  HP/De Tijd

  http://www.hpdetijd.nl/2010-05-05/marokkanen-vochten-niet-in-zeeland/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.