Indische Nederlanders woedend op Pechtold: “Wij zijn geen Indonesiërs!”

De D66-voorman heeft Indische Nederlanders geschoffeerd met zijn gebrek aan historisch besef. 

Alexander Pechtold heeft zich de boosheid van Indische Nederlanders op de hals gehaald nadat hij deze groep in het programma Pauw en Jinek bestempelde als “Indonesiërs”. Volgens de Federatie Indische Nederlanders getuigen de uitlatingen van Pechtold van een gebrek aan historisch besef – extra pijnlijk voor “onderwijspartij” D66. In het programma stelde Jeroen Pauw een vraag aan Pechtold over het feit dat de helft van de Nederlanders niet-Westerse migranten als bedreiging ziet voor de Nederlandse normen en waarden. De D66-leider stelde vervolgens:

“Je ziet de maatschappij natuurlijk ook veranderen en dat is elke keer met bewegingen, dat hebben we gehad toen Suriname onafhankelijk werd en bijna de halve bevolking van Suriname hier naartoe kwam, we hebben het met de Indonesiërs gehad – voorouders onder andere van de heer Wilders, er is nogal wat in de geschiedenis gebeurd.”

De uitspraak van Pechtold klopt voor geen meter. Er is nooit een massale toestroom van Indonesiërs naar ons land geweest, en ook de voorouders van Geert Wilders waren niet Indonesisch. Pechtold bedoelt niet Indonesiërs, maar Indische Nederlanders. Deze mensen hadden één of meer Nederlandse voorouders en voelden zich waren gedwongen om hun vaderland na de Tweede Wereldoorlog te verlaten. De Federatie Indische Nederlanders schrijft:

Indische Nederlanders zijn geen Indonesiërs. Dat deze groep Nederlanders door de heer Pechtold is omgedoopt tot Indonesiërs en dus niet-Westerse migranten is historisch onjuist en verwerpelijk. Indische Nederlanders hebben een Nederlandse dan wel andere Europese etnische achtergrond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze groep, binnen en buiten de Japanse interneringskampen, juist doelwit vanwege hun Nederlandse/Europese etniciteit. Ook gedurende de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd werden zij vervolgd om wie zij waren: Nederlanders en Europeanen.

Het is bijzonder pijnlijk dat Pechtold de Indische Nederlanders op één hoop gooit met Indonesiërs. De benaming “Indonesiërs” wordt gebruikt voor burgers van de republiek Indonesië – een land waar Indische Nederlanders vanwege hun gemengd Nederlandse afkomst niet welkom waren. Indische Nederlanders hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder de Japanners, die werden gesteund door Indonesische nationalisten. Maar Pechtold meent dat Indische Nederlanders hetzelfde zijn als Indonesiërs, simpelweg omdat zij Aziatische roots hebben. De historische en culturele achtergrond van deze groep interesseert hem kennelijk geen bal.

Typisch D66: zogenaamd strijden ze tegen racisme, discriminatie en polarisatie, maar ze aarzelen niet om een hele groep Nederlanders tot niet-Nederlanders te verklaren – louter om electoraal te kunnen scoren. Het is al helemaal belachelijk dat Pechtold zo nodig de afkomst van Wilders erbij moest betrekken – alsof iemand met Indische roots geen kritiek zou mogen hebben op massa-immigratie. Júíst Indische Nederlanders zijn beter geïntegreerd dan wie dan ook. Zij hebben alle reden om kritisch te zijn op de huidige instroom van niet-Westerse immigranten, en het is bizar dat Pechtold suggereert dat zij vanwege hun afkomst minder recht van spreken hebben.

Eerder vandaag gaf Pechtold op Twitter aan dat zijn opmerking “onzorgvuldig” was. Indische Nederlanders verwachten echter excuses, en niet zomaar een terloopse correctie. Terecht: als zelfverklaarde pleitbezorger van de multiculturele samenleving valt het Pechtold aan te rekenen dat hij zulke onbenullige uitspraken doet over Indische Nederlanders.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Ome Ga

  Hijnenher derjah ontkoome’n
  Sreewnietsterker narhenot
  Farderfrisse watterstroom’n
  Danmijnsiel ferlangnaarhot

  1. hans-e-pans

   Zo is het maar net.

  2. pien

   U bent niet de enige in dit zielsverlangen.

 2. Ni28

  De “meest wijze” valt door de mand.

 3. Gustaafff

  Pechtold gaat over lijken. Letterlijk.

 4. HaZ

  Is alleen maar om zijn Wilders boodschap te verkondigen, rest doet er niet toe bij deze mafkees. Groepen mensen wegzetten dat doet alleen Wilders en zijn PVV, voor dit heerschap is het niet meer dan een vergissing. Wegstemmen die mongool met zijn nepDemocriminelen 66.

 5. Floris

  Het punt dat Pechdrol probeerde te maken is dat er in het verleden allerlei (semi)allochtonen naar Nederland zijn gekomen en dat hun integratie, ook na aanvankelijke strubbelingen zoals met Surinamers, is geslaagd.

  Waarmee hij dus de suggestie tracht te wekken dat dit met moslims ook wel zal lukken. Waarschijnlijk gelooft hij het zelf nog ook.

  En daar maakt Pechdrol, zoals alle linkse gelijkheidsdenkers en maakbaarheidsfantasten, een gigantische denkfout: moslims integreren niet. Dat hebben ze in 1400 jaar nog nooit gedaan. Wat ze wel doen is de boel overnemen. Dat hebben ze in Egypte gedaan waar de oorspronkelijke bevolking (de kopten) is gedecimeerd, dat hebben ze in Perzië en Byzantium gedaan, waar niets van de rijke culturen die daar gevestigd waren is overgebleven. En nu is Europa aan de beurt.

  Elk fundamenteel inzicht in de islam ontbreekt bij de westerse elite. Dat is verbijsterend. Men wil dat inzicht kennelijk ook helemaal niet, want dan zou men toe moeten geven dat we hier met een draconische veroveringsreligie te maken hebben die uit Europa geweerd zou moeten worden. En dat stuit op allerlei bezwaren van onder andere rechtsstatelijke en diplomatieke aard. Dus luidt het credo: wegkijken en hopen dat het vanzelf goed komt.

  Nou, dat gaat dus niet gebeuren. Dat er een enorme confrontatie gaat komen is geen vraag meer. De enige vraag is hoe lang het nog gaat duren voordat de bom barst.

 6. Floris

  “Er heerst in dit verband niet alleen totaal onbegrip over de islam, maar vooral de al dan niet gewilde onwetendheid en de daaruit volgende verdwazing is stuitend en eigenlijk onbegrijpelijk, zodat iedereen over dat systeem een mening kan hebben, zonder ook maar één soera uit de koran te hebben gelezen, of hadiths te hebben bestudeerd, of sira’s te hebben gelezen, of predikingen te hebben beluisterd, of pamfletten of kranten uit die wereld te hebben gelezen. De islam is dan ook de enige ‘religie’ die als ideologie overal mee wegkomt, dat alleen al is verbijsterend. De haat zit in de islam ingebakken en wie anders vertelt, speldt de beate goegemeente wat op de mouw. Iedereen is geïnfecteerd met de idee dat het wel los zal lopen en men dist dan een anekdotisch verhaal op over zijn moslimbuur.”

  – Wim van Rooy

  http://www.liberales.be/boeken/kwaad

 7. dapperedodo

  Ja natuurlijk heeft Pechtold geen historisch besef. Dat hebben ze allemaal in de regering (die nu zitting heeft) niet. Het is gewoon domheid en niets anders. Geen kennis genoeg in de rugzak.Kan je iemand domheid aanrekenen? Nee. Maar wel bij mensen, die zelf denken een land te kunnen leiden. Notabene Rutte is afgestudeerd in geschiedenis. Ik heb ook bij Rutte nog niet veel historisch besef kunnen ontdekken. Maar ja, dat wat er af geleverd word bij universiteiten lijkt elk decennia, wat niveau betreft meer af te glijden.

 8. kapitein

  Floris, en zelfs het woord semi allochtoon klopt niet, want dan zouden Friezen, Groningers, Zeeuwen en Limburgers enz. dat ook kunnen zijn. Net zo goed als onze Antilliaanse landgenoten geen Allochtonen zijn. Maar ja vertel dat maar aan die druiloren.

 9. ian.rustyc

  hier blijkt maar weer dat deze man slechts een zeer oppervlakkige kennis van zaken heeft.
  komt niet verder dan de clown uithangen tijdens de prinsjesdag debatten door o.a. “leuke” een-tweetjes te doen met rutte over de onderhoudskosten van de schuit van beatrix en niet te vergeten cda (buma) belachelijk te maken tot op het bot bij het onbeschofte af.

  hoe kom je erbij om onze indische nederlanders zo te schofferen?

  helaas blijft het domme klootjesvolk slaafs achter hem aan lopen……want hij is o zo politiek correct. (legalisatie van lijken leegroven t.g.v. organen, euthanasie, vrijwillige zelfdoding, het christelijk geloof belachelijk maken, etc, etc………)

 10. Bes Tolen

  Het enige positieve aan D66 is dat het slechts enigszins opgeblazen kleinburgers zijn, die hun fijngevoelige hypocrisie veelvuldig in die ene partij, die voor hen gelukkig nooit een volkspartij zal zijn, kwijt kunnen. Gelukkig lopen ze, de enigszins opgeblazen kleinburgers ook weinig kans op beschadiging omdat ze o,zo innemend dienstig zijn aan een elite, die ze nooit leren kennen omdat de simpele reden, dat die elite hen nooit voor vol wil aannemen. Een elite, die toch blij met onze kleinburgers is omdat ze de grote wereld menen te kennen en vooral menen te kunnen vertrouwen. Die onvoorwaardelijke arrogantie en de bij horende benepenheid ziet de grootmacht dagelijks heel graag als gratis welkome bijdrage waarvoor ze zich nooit hoeft te verantwoorden. Met dank aan die gladde verkopers van holle frasen, die steeds die gepolijste partij D66 in de running weten te houden. Toevlucht voor hen, die o,zo goed weten wie hun respectvolle leiders zijn. Omdat het de leiders van D66 zijn. Zoals omschreven.

 11. Wim

  Hier noemen ze hem gezien zijn dodenspuit al Me………

 12. Seneca

  Typisch Pechtold. En dat wil premier worden. Hij kent niet eens de moderne geschiedenis. Wat een afgang!

  1. Gustaafff

   Ja, @seneca. De man wil al een aantal jaar premier worden. Komisch genoeg heeft de man slechts een schamel burgermeesterschap achter de rug, evenals een ministerschap zonder portefeuille. Je moet werkelijk een ontzettende faalhaas wezen als je Alexander Pechtold heet.

 13. HaZ

  Die hele club is een partij van wereldvreemden. Toen vorig jaar die afgedankte nieuwslezeres met haar verplichte donorgedoe langskwam, heb ik mijn donorcodicil accuut ingetrokken. Heb iets met verplichtingen en vooral als het een opgedrongen verplichting is. Voor mij geen D66.

 14. nienke

  Ben zelf een indische Nederlander, ben in 1958 naar Ned. gekomen.
  Het is toch beneden alle peil dat deze zogenaamde ontwikkelde man het verschil tussen indische Nederlander en indonesier niet kent.
  Wij hebben een Nederlands paspoort heer Pechtold en moesten het land uit toen Indonesie onafhankelijk werd, de hersens weer wat opgefrist?
  Ga je diep schamen Pechtold.

  1. Gustaafff

   Pechtold is de schaamte allang voorbij, @nienke. Momenteel glimt de man van trots nu hij zijn paradepaardje weer van stal heeft gemaakt: pubers die straks zelfmoord mogen plegen. Dat hij de christelijke partijen op de kast jaagt, vindt hij prachtig.

   Pechtold gebruikt de zelfmoordpil in zijn verkiezingscampagne. Deze man is een gevaar voor Nederland. Het is overduidelijk dat hij op 16 maart niet in de Kamer mag terugkeren.

 15. toetssteen

  @Van der Bas
  +10

 16. CommentatorEd

  Als voorvechter van de multikul verklaart Pechtold allerlei buitenlanders tot Nederlander. Racisme of discriminatie? Pechtold op de barricade! Wat een gotspe dat hij dan Indische Nederlanders, met hun Nederlandse etniciteit, als buitenlanders aanmerkt. Wat een verschrikkelijke vent. Met z’n “goed” onderwijs. Wat voor fratsen staat Nederland nog meer te wachten? Ga aub naar huis! Vandaag nog!

 17. SonoftheVikings

  Pechthold moet zich schamen voor deze uitspraak. Ik ken veel Indische Nederlanders en dit soort uitspraken doet hen pijn. Wat nog veel erger is dat Pechthold suggereert dat moslim migranten of vluchtelingen (wat is het verschil) zich ook wel zullen aanpassen. Dat zullen ze niet meneer Pechthold. Ze zullen zich niet aanpassen omdat we dat niet van hen verlangen en omdat ze het niet willen. Het spreken van de Nederlandse taal alleen is absoluut onvoldoende. De islam weerhoud mensen ervan zich aan te passen aan een seculiere samenleving. De sharia staat dat niet toe. Nederland is op weg om een 2de Zweden te worden met getto’s /no go area’s. Met geweld door migranten/vluchtelingen jegens de autochtone bevolking. Door nog meer mensen met deze achtergrond toe te laten zullen we onze ondergang als samenleving tegemoet gaan. Pechthold is de man van open grenzen en laat ze allemaal maar binnen. De agenda die hij samen met Groen Links uitvoert staat geschreven in het migratiebeleid van de EU. 50-60 miljoen migranten zouden nodig zijn om de vergrijzing in Europa tegen te gaan in 2050. 3 keer raden naar welke landen deze migranten zullen toegaan. We kunnen geen miljoenen migranten in Nederland aan. Dat zou ons land ten gronde richten. Stop de Invasie. Stem rechts op 15 maart ! Het voortbestaan van Nederland staat op het spel.

 18. buitenbeentje

  Pechtold laat anderen verdragen lezen, hij is de vertegenwoordiger die zijn artikelen aanprijst zonder meer te kennen als de verpakking van het produkt. Zijn kiezers trappen in zijn tweedehands autoverkoper praatjes, daar moeten we het weer mee doen.

 19. corfo

  Die Pechtold toch ! Gewoon laten lullen die vent, hij is niet wijzer en denkt dat hij hiermede zieltjes wint. Lachwekkende, zielige man.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.