Linkse hype rond Jesse Klaver blijkt onterecht: lagere opkomst onder jongeren, GroenLinks kleiner dan SP

“Jessias” Klaver heeft de hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt. GroenLinks werd niet de grootste partij op links, en ondanks Klavers jonge leeftijd zijn er minder jongeren gaan stemmen dan vijf jaar geleden.  

Volgens veel media is GroenLinks dé winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Lijsttrekker Jesse Klaver leidde de partij van 4 naar 14 zetels, een record. Geen enkele andere partij kreeg er zoveel zetels bij. Oppervlakkig beschouwd is Jesse Klaver dus hét politieke succes van de afgelopen verkiezingen. Maar wie iets verder kijkt, ziet dat Klaver niet heeft voldaan aan de twee belangrijkste verwachtingen die aan hem werden gesteld.

Klaver vertelde duizenden fans bij zijn toespraak in Afas Live in de week voor de verkiezingen, dat GroenLinks de grootste partij van Nederland kon worden. Hij riep linkse Nederlanders op om zich achter GroenLinks te scharen om de verkiezingsoverwinning te bereiken. Nu is dat natuurlijk campagnetaal, maar vrijwel iedereen verwachtte dat GroenLinks toch op zijn minst de grootste partij op links zou worden. De SP kampte immers met tegenvallende peilingen, en de PvdA was volledig ingestort. Als grootste linkse partij zou GroenLinks een nieuw links geluid kunnen vertolken, was de verwachting.

Wat blijkt? Niet GroenLinks maar de SP is de grootste linkse partij. Beide partijen hebben 14 zetels gehaald, maar de Socialistische Partij heeft meer stemmen gekregen dan GroenLinks. Klavers droom om van GroenLinks de grootste partij op links te maken, is dus in duigen gevallen.

Maar dat is nog niet alles: voorafgaand aan de verkiezingen roemden veel media het enthousiasme dat Klaver losmaakte onder jonge kiezers. En het moet gezegd: Jesse Klaver organiseerde coole “meetups” waar duizenden, veelal jonge, kiezers op afkwamen. Linkse media roemden de jeugdige uitstraling van Klaver en zijn knappe uiterlijk: eindelijk een politicus die jongeren aanspreekt! De verwachting was dan ook dat er in 2017 veel meer jongeren zouden gaan stemmen dan bij de laatste verkiezingen in 2012. Ook Jesse Klaver zelf was hiervan overtuigd. Bij zijn speech op 15 maart zei hij:

“Wat ben ik blij met de opkomst. Dat is de eerste overwinning van iedereen. We kennen nog niet alle cijfers, maar ik durf te stellen dat meer jongeren dan ooit naar de stembus zijn gegaan en dat is pure winst!”

Maar ook deze verwachting wist Jesse Klaver niet waar te maken. De opkomst onder jongeren bij de stembus was slechts 66 procent – vier procent minder dan bij de vorige verkiezingen. Een teleurstellend resultaat, zeker gezien het feit dat de algemene opkomst met meer dan 80 procent de hoogste was sinds 2006. Er hebben inderdaad veel jongeren op GroenLinks gestemd, maar de opkomst is veel lager dan bij eerdere verkiezingen.

Volgens de linkse media zou GroenLinks de grootste linkse partij worden, en zouden veel meer jongeren naar de stembus gaan. De feiten wijzen echter uit dat GroenLinks minder stemmen heeft gekregen dan de SP en dat de opkomst onder jongeren fors lager is geworden. De hype rond Jesse Klaver had meer te maken met wishful thinking van linkse redacteuren dan met de werkelijkheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Ni28

  Zo langzaam ontvouwd zich de nuchtere waarheid achter de verkiezingshype. Maar de linkse media zullen gewoon hun waarheid doorschreeuwen. Net een verloren voetbalwedstrijd die goedgepraat wordt en dus ook gewonnen is. Hoop herrie vooraf en in plaats van passende stilte doorschreeuwen. Hier verschilt politiek van voetbal toch een beetje.

 2. Wim

  Verpleegkundigen waarschuwen een
  nieuw kabinet voorlopig geen wetgeving
  in te voeren over hulp bij zelfdoding
  bij wat een ‘voltooid leven’ wordt
  genoemd.De beroepsvereniging wil eerst
  meer onderzoek en debat.

  De doodswens hangt vaak samen met de
  kwaliteit van leven,en niet persé met
  het gevoel dat het leven is ‘afgerond’,
  zeggen verpleegkundigen op basis van
  hun ervaringen in de praktijk.

  De Vereniging voor een Vrijwillig
  Levenseinde (NVVE) zegt in een reactie
  dat meer onderzoek altijd goed is,maar
  dat dit het wetgevingsproces niet mag
  vertragen.

  Gezien de keus van de kiezer zullen er heel wat spuitjes nodig zijn. Het leed van de ouderen wordt alleen maar erger.

  1. Wim

   De door de media en NPO uitgeroepen held en Turken slachter Mark Adriaanszoon de Ruyter gaat met zijn minister voor ouderen Endlösung Pechtholt dit wel in werking zetten.

   1. Gustaafff

    Afgaand op de prognose, vormt de motorblok van het kabinet een coalitie tussen de partijen VVD/CDA/D66. Hoewel de liberalen vóór de opruiming zijn, staat het CDA tamelijk afwijzend tegenover het morbide plan van Pechtold cum suis. Het zou dus kunnen, dat het plan op de lange baan geschoven wordt.

    Met de ChristenUnie in een coalitie, komt Rutte wellicht aan een meerderheid. Deze partij was ook sterk tegen de Endlosung.

    1. DutchDropveter

     Lekker dromen Gustaaf gaat niet gebeuren helaas jammer de pammer terug naar het stemhokje

   2. jennifer

    Wat ik niet begrijp is dat Nederlanders die op deze gladjanus gestemd hebben zich hierom niet de ogen uit de kop schamen. Schijnbaar lopen er een heleboel D66 stemmers in Nederland rond die de oudjes graag opgeruimd zien na hun 75 ste.

 3. zomaar

  Of je ,je dan mag beroemen op de inhoud van je partij program , of op het feit dat je ,je uiterlijk mee hebt ,en zo de winst binnen gehaald hebt .

  Ik hou het op het laatste!!!, een jongen knappe hier verdient ook meer dan een lelijke oude hier.

  En hier is Klaver dus misbruikt door de partijleiding van groen links !,zij hebben hem als toyboy (mis) gebruikt !!!.

  1. jennifer

   Bezit hij dan zo weinig hersens dat hij zich hiervoor gebruiken laat, mocht dat zo zijn dan is hij al helemaal niet geschikt voor de tweede kamer toch.

 4. loes530

  De jongeren weet te helemaal niet waar ze op stemmen die stemmen op zijn uiterlijk

 5. HaZ

  Tsja, Marokkaanse roots dan laat je je toch misbruiken. Is het niet door Allah,Mohammed de Xste, dan wel GroenLinks. een pot nat.

 6. nienke

  Hoogmoedswaanzin Klaver en ja dat wordt soms afgestraft.
  Hij was er bijna zeker van Minister-President te worden, god zij dank en geprezen is dit totaal mislukt.
  Nog heel wat jaartjes maar eerst hard werken zou ik zeggen.

 7. Wim

  Spekman stapt op. De ratten verlaten het zinkende schip na eerst Nederland naar de kloten geholpen te hebben.

 8. Ngatimoto

  Ach, zoals gewoonlijk werd de PVV gelijk weggezet als groot verliezer. De harde waarheid is dat de VVD keihard onderuit is gegaan en de PVV van 15 naar 20 zetels klom, dat is een winst van 33%.
  En dan loopt er nog zo’n pronkende pauw van D66 rond die van verwaandheid naast zijn schoenen loopt. Samen met die walgelijke Pia Dijkstra, de reïncarnatie van Joseph Mengele lijkt ze wel. Wie dit een beetje sterk vindt, lees het boek van Marin Bosma (PVV)
  Minderheid in eigen land, hoe progressieve strijd ontaardt in genocide en ANC-apartheid.
  Pia Dijkstra wordt ook genoemd en haar rol was minder fris en dat is eufemistisch uitgedrukt. Haar speciale interesse voor ‘ouderen’, versneld oplossen van problemen met mensen die dood willen of moeten, vindt in dit boek zijn oorsprong. Het zal best waar zijn want noch Pia, noch D66, noch Pechtold hebben er ooit iets over gezegd, laat staan aanklacht ingediend. Wie zwijgt stemt toe.

  1. Gustaafff

   Als we gaan kijken naar de zetelwinst- of verlies van een partij, kun je de PVV moeilijk een groot winnaar noemen. Terwijl de PVV slechts vijf zeteltjes winst noteerde, stegen ze bij de christendemocraten van 12 naar 19. Dit houdt in dat er onder de bevolking meer draagvlak is voor de plannen van het CDA. Maar ook voor Joseph Mengeles D66 en Jesse Namaaktrudeau GroenLinks.

   1. Christian Wouters

    Zeg valse narcist. Als je je valse suggestieve bijwoorden weglaat blijft er niets van je zinnen over.

    Net als met je persoon. Nee, jij gaat een goede hemeltijd tegemoet. God haat ijdelheid, leegheid, oppervlakkigheid, valsheid en impliciet mensenhaat.

    Hier op aarde ben je al partnerloos. Predestinatie voor wat komen gaat.

    Minder ijdelheid lul.

    1. Gustaafff

     Zijn de druiven zuur, wouters?

     1. Christian Wouters

      Tuurlijk niet. De dood van de PvdA vieren we vandaag. Het was gewoon ter zake. Maar jouw antwoord zegt weer meer over jezelf en dat heb je ook weer niet door.

      Ga eens naar een psycholoog. Je mankeert van alles en maskeert dat met gereformeerde superioriteit.

      En die veronderstelde partnerloosheid was dus raak. Onderwerp veranderen he? Zegt veel.

     2. Christian Wouters

      Je hangt hier dus de hele tijd de ijdele betweter uit. Nou, dat is een gevuld leven.

   2. Ngatimoto

    Schreef ik dat de PVV een groot winnaar is?
    Alleen dat zij een zetelwinst van 33% hebben.
    De vergelijking in de media was steeds VVD t.o. PVV.

    1. Gustaafff

     De (buitenlandse) pers, over het algemeen van linkse signatuur, willen blijven benadrukken: de Hollanders hebben het populisme de kop ingedrukt.

     Rutte wordt nu op het schild gehesen als de enige echte kandidaat, die deed wat David Cameron, Hillary Clinton niet is gelukt: het populistische gevaar, neutraliseren.

   3. Anna

    Gustaaff. Hoe zal CDA zich opstellen als ze regeren? Gaan ze dan voor “geen tweede paspoort”. “Geen dienst in Turkije”. ” Het veranderen van het Vluchtelingenverdrag van 1951″.
    Dat heeft CDAer Buma iedere dag geroepen. Dat zijn toch PVV punten.
    Maar regeren samen met de PVV willen ze niet. Wat zijn CDAers hypocrieten.

    1. Gustaafff

     Geen flauw idee. Het is de vraag of het CDA, met nieuwe mensen als Buma en Omtzigt, een meer conservatieve koers gaan varen. Het is in elk geval te hopen dat GL en haar pacifistische Namaaktrudeau, niet in de formatie wordt betrokken. Dan zwenkt Rutte III natuurlijk direct naar links.

     1. swetsnek

      Ik denk dat we helemaal niet zwenken er komt geen regering .
      We gaan gewoon opnieuw stemmen .Maar dan digitaal graag

     2. Gustaafff

      @swetsnek, die komt er wel. In de politieke historie hebben we eerder een vierpartijen-coalitie gezien, het kabinet-Den Uyl. Rutte wordt over het algemeen als een sterk leider met oplossingsgerichtheid gezien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.