Turkije dreigt sluizen open te zetten voor duizenden asielzoekers, Rutte blijft stil

Turkije dreigt sluizen open te zetten voor duizenden asielzoekers, Rutte blijft stil

De vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU wordt keihard tegen ons gebruikt: de Turkse minister van Binnenlandse Zaken dreigt tienduizenden asielzoekers door te sturen naar de EU na de diplomatieke rel met Nederland.

Iets meer dan een jaar geleden sloot de EU een deal met Turkije om de instroom van asielzoekers in te dammen. De overeenkomst hield in dat Turkije de vluchtelingenstroom naar Griekenland moest tegenhouden, en illegale asielzoekers moest terugnemen. In ruil daarvoor werden vanuit Turkije asielzoekers opgenomen in de EU. De Dagelijkse Standaard waarschuwde destijds al voor de gevolgen van de deal: Turkije kreeg hiermee immers een gigantisch machtsmiddel in handen.

Een paar maanden later ging het inderdaad mis: Erdogan dreigde de vluchtelingendeal op te blazen als de EU geen visumvrij reizen zou invoeren voor Turken. "Geen visum, geen deal" leek de Turkse president te zeggen. Maar ook toen hadden Rutte, Merkel en hun EU-vriendjes hun les nog niet geleerd. De vluchtelingendeal was immers te belangrijk en de banden met Erdogan moesten warm blijven.

Nu blijkt pas écht hoe desastreus de vluchtelingendeal met Turkije is. Ankara heeft ons volledig in de tang, blijkt uit de uitspraken van de Turkse minister van Binnenlandse Zaken vandaag. Hij dreigde openlijk met het sturen van duizenden migranten naar de Europese Unie:

"Als u dat wilt, effenen wij elke maand de weg voor 15.000 vluchtelingen zoals we dat tot nu toe niet hebben gedaan zodat u zich eens een keer iets afvraagt'', zei Süleyman Soylu tegen staatspersbureau Anadolu."

Soylu uitte zijn dreigement rond het middaguur, maar uren later is er nog steeds geen reactie van de Nederlandse regering. Het lijkt erop dat Rutte het een stuk minder belangrijk zijn om de Turkse regering aan te pakken, nu de verkiezingen al achter de rug zijn.

De diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije van de afgelopen week bewijst dat er totaal niet te praten valt met de Turkse regering. Turkije liegt en bedriegt erop los, en maakt Nederlanders uit voor fascisten en nazi's. Turken in Rotterdam maakten de straten urenlang onveilig en gingen zelfs op de vuist met agenten voor het Turkse consulaat. Nu dreigen de Turken zelfs om duizenden asielzoekers onze kant op te sturen. En Rutte? Die laat niets van zich horen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties