Turkije dreigt: ‘Als visumvrij reizen er niet komt sturen we de vluchtelingen!’

Turkije heeft de Europese Unie bij haar strot, en Ankara weet het.

Turkije heeft de Europese Unie laten weten dat ze haar anti-terreurwetgeving niet gaan aanpassen. Voor veel mensen in Brussel zal dat even slikken zijn omdat een dergelijke aanpassing onderdeel vormt van de deal van de EU met Turkije. Turkije krijgt onder meer visumvrij reizen, maar in ruil daarvoor zou Turkije ‘Europeser’ en dus democratischer moeten worden.

Natuurlijk is president Recep Tayyip Erdogan dat allerminst van plan. Dat had ik de EU maanden geleden al kunnen vertellen, maar het is aardig van hem en zijn vrienden dat ze dit nu zelf ook hardop zeggen:

EU officials and rights groups have accused Turkey of using broad anti-terrorism legislation to stifle dissent. Ankara says it needs the laws to battle Kurdish militants at home and threats from Islamic State in neighbouring Iraq and Syria.

Brussels wants Ankara to narrow its legal definition of terrorism and change some other laws to meet EU standards – as part of the wide-ranging deal to secure Turkish help in reducing the flow of migrants into Europe.

But Ankara’s minister for EU affairs, Volkan Bozkir, told broadcaster NTV Turkish legislation already met EU standards.

Daar word je natuurlijk niet blij van, maar het wordt nog erger. De Turken laten namelijk ook meteen even weten dat als het visumvrij reizen er niet komt, ze vluchtelingen massaal naar Europa zullen laten verschepen:

One Erdogan adviser and a member of Turkey’s parliament for the ruling AK Party, Burhan Kuzu, tweeted late on Tuesday: “The European Parliament will discuss the report that will open Europe visa-free for Turkish citizens. If the wrong decision is taken, we will send the refugees (back to Europe).”

Kortom, Turkije vindt dat ze alle afspraken aan haar laars mag lappen behalve de deal over de vluchtelingen (die hier ironisch hoegenaamd los van staat), maar dat de EU wél iedere belofte moet nakomen. Zo rolt Ankara tegenwoordig: het is Machiavellians tot op het bot, maar ja, het heeft tot nu toe iedere keer gewerkt. Waarom zouden Erdogan en zijn bondgenoten nu dan pas op de plaats maken?

Het is triest, maar Turkije heeft Europa feitelijk gewoon bij de strot. En beide partijen weten het:

https://twitter.com/cnnturk_eng/status/730704395340500992?refsrc=email&s=11

We kunnen ons alvast voorbereiden op visumvrij reizen voor Turken én op nog meer chantage vanuit Ankara in de komende maanden en mogelijk zelfs jaren. Zolang de crisis in het Midden-Oosten voortduurt zal Erdogan die gebruiken om Europa onder de duim te houden, en Brussel laat het toe.

Wat is dat eensgezinde en verenigde Europa toch ‘machtig’ he?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ni28

  Eigenlijk dreigt Erdogan met bezetting van Europa oor zijn Vijfde colonne leger. Geen wapens nodig want Europa geeft zich over omdat zij verzuimt voor eigen veiligheid te zorgen en benoemt de geit voor tuinman. Dus versneld plan B invoeren is de enige optie. Anders wordt het met Europa snel gedaan.

 2. LantR.fant

  Het is niet Erdogan. Het zijn die incompetente sukkels van de EU, die werkelijk te stom zijn om voor de duivel (in dit geval Erdogan) te dansen.

  Het probleem is namelijk eenvoudig op te lossen, zonder Erdogan,
  De EU maakt in Griekenland -en desnoods Italië- een enorm interneringskamp, waar alle migranten in uiterst sobere omstandigheden worden vastgehouden. Met gewapende bewakers rond het kamp, die de vluchtende migrant desnoods met lood volpompt.
  In dat kamp sluit je alle migranten op, die geen id meer hebben.

  Als migranten in dat kamp zich spontaan herinneren wie ze zijn en waar ze vandaan komen, kan je van deze mensen na verifiëren of zij voor asiel in aanmerking komen.
  Ze verhuizen dan meteen naar een luxer deel, met goede verzorging.
  Geen vluchtelingenstatus = uitzetten.

  In dat kamp heb je ook een normale, welhaast luxe afdeling, waar je de migranten met een id opvangt en hun kans op asiel beoordeelt.
  Zo hoef je de vluchteling niet te schofferen vanwege de misbruikers en omgekeerd.

  Zodra je daarin geslaagd bent, heeft Erdogan geen troefkaart meer in deze zaak.

 3. ko vadis

  Really wonder what s the difference!

  1. cmsuijkerbuijk

   @Ko Vadis
   Nederlandse blog, Nederlandse taal! Dat maakt nét zoveel indruk en ik denk niet, dat ook maar één Engelstalige deze site bezoekt!

 4. cmsuijkerbuijk

  In NAVO-verband de wateren tussen Griekenland en Turkije bewaken en elke boot terugsturen of slepen naar Turkse territoriale wateren.
  En dan, als tweede maatregel, alle Turken met een dubbel paspoort, het Nederlanderschap ontnemen en uitwijzen. Desnoods onder begeleiding van militairen. Hier helpen geen zachte maatregelen meer. Deze idioot is volslagen losgezongen van de werkelijkheid en daar is met normaal overleg niet meer tot een overeenkomst te komen!

 5. Frulen

  @LantRfant
  Geweldige oplossing ! Maar ja de EU is niet zo van het oplossen.

 6. Frulen

  Kootje Vadis

  The difference between what? Even met de billen bloot Ko.
  (Sorry smsuijkerbuijk)

 7. ko vadis

  @Frulen, Het is een iets gechargeerde opmerking van deze kant, misschien wel vanuit mijn drift, maar ergens, linksom of rechtsom wordt deze problematiek door Erdogan uitgebuit, en door onze strot geduwd. Suikertje heeft ook een punt. Ik zal mijn moerstaal bezigen, op dit hollandblog!

  1. cmsuijkerbuijk

   @Ko Vadis
   Sportief en waarvoor mijn dank!
   Even van het onderwerp af: Mijn zoon en schoondochter zijn in verwachting en hopen eind mei-begin juni hun eerste kindje te krijgen. Zij weten wat het wordt, maar houden het geheim. Maar bij de blijde boodschap van het zwanger zijn, hadden ze dit logo gemaakt: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207069257544053&set=a.2314949547397.2127227.1059198286&type=3&theater
   Opa worden is mooi, maar als het kindje óók nog eens je naam draagt, is het helemaal bijzonder, of het nou een jongen of een meisje is maakt niet uit!

   1. ceteris paribus

    “Kees, je hebt het niet alleen in je piemel zitten, maar ook in je handen en hoofd.

    Niveautje!

    1. cmsuijkerbuijk

     @CP
     Dat is een reactie van iemand, oetlul. Wat kun je dáár nou aan doen! Het is overigens van hetzelfde kaliber als jouw misselijke bijdragen hier!

     1. Beukman

      @CP
      Dat is een humoristische prent van de broederschap “Daar moet een piemel in”.

     2. ceteris paribus

      @Beukman
      Waarden en normen hebben de neiging zich door de geslachten voort te zetten. De heer Suijkerbuijk doet wat elke ouder doet: je kinderen overtuigen van je diepste principes en daarom zal zijn zoon ook zijn kinderen overtuigen van een moslimrein Europa. De zonde wordt daarom, zegt het Bijbelwoord, vergolden tot in het derde en het vierde geslacht.

     3. cmsuijkerbuijk

      @CP
      Ik weet dat je het niet WIL snappen, maar als iemand anders zo’n reactie plaats, dan kun je daar toch niks aan doen? JIJ haalt het niveau hier toch ook dagelijks omlaag! En wij staan daar machteloos tegenover. Heeft dat iets met opvoeden te maken?
      Eén ding weet ik wel zeker: Jouw opmerking over mij en mijn zoon, zegt véél meer over jouw vunzige persoon, dan over mij. En Beukman, ik snáp dat je CP een “held” vindt, maar dat je voor zoiets smakeloos ook nog eens applaudisseert, had ik zelfs van jou niet verwacht!
      Deze CP, dat minne figuur is negens anders op uit, dan mensen in de grond te trappen!

     4. ceteris paribus

      Dat vieze prentje werd door uw zoon geplaatst, Suijkerbuijk, en dat lijkt me een logisch resultaat van wat u de arme jongen met de paplepel ingoot.

   2. toetssteen

    @Suijkerbuijk
    Van harte. Maar het maakt je wel oud hoor ;), inmiddels vier keer opa…. Ben wel blij dat ik nog even door mag om ervan te genieten.

    Inzake het onderwerp, ik denk dat al die gesloten grenzen wèl werken.Er zaten sowieso al relatief weinig Syriërs bij, dus de rest zal redelijk ontmoedigd zijn geraakt.
    Nu hetzelfde nog bij die zuidelijke route.

    1. cmsuijkerbuijk

     @Toetssteen
     Ach, wat is oud. Dat is voor iedereen weer anders.
     En natuurlijk werken gesloten grenzen. Die hebben altijd gewerkt. Maar omdat de zwakzinnigen van de EU iets anders beweren, is dat plotseling niét meer zo! Het enige dat ontbreekt is gewone moed. Daar is bij de West-Europese politici nergens meer sprake van, anders dan ruggegraatloze prietpraat, i.t.t. bijv. een Orban!
     Je voelt je zó machteloos bij dat stelletje onbenullen, die niet eens bekwaam zijn om een fietsenstalling te runnen! Iedereen, behalve de gebruikelijke dwarsliggers en Eurofielen, dat het faliekant de verkeerde kant op gaat, maar deze maffiosi blijven maar doorgaan.

     1. toetssteen

      @Suijckerbuijck

      Ik begrijp je 1 op 1.
      Orban kent de geschiedenis en velen uit die regio. Het christendom had zo zijn gruwelen, maar die werden tigvoudig overtroffen door islam.
      Turken zo vrij uit laten zwermen moet de Slavische landen als een gruwel in de oren klinken, en daar hebben ze groot gelijk in.

      Hoe oud ik me voel? Vanmiddag was ik even twintig! Ik kan weer jongleren met loodzware tegels, ik ben zo bruin dat ik straks bij opsporing verzocht ingeboekt word en ik moet grijnzen bij de woorden van mijn zoon die nu te maken heeft met een jong met zijn karakter. Lees: het kan goed komen, maar wel de strakke hand, anders ontspoord het volledig!
      Hé…… en ineens is 1+1 toch weer 2.

 8. hans-e-pans

  En als reactie op deze chantagepoging gewoon visumvrij reizen instellen.

  Op naar de volgende chantagepoging, hoofd omhoog en zingend naar onze ondergang.

  1. Ali Yas

   Dat is het mooie met chantage: je kunt het eindeloos blijven gebruiken. Vervelend voor Erdogan dat de Russen orde op zaken gesteld hebben in het land waar de vluchtelingen vandaan kwamen, maar gelukkig hebben ze dat in de EU nog niet door. Wanneer houdt dit kafkaëske theater een keer op?!

   1. ceteris paribus

    Meent heer Yas dat Putin orde op zaken stelde in Syrië?

 9. Wachteres

  http://www.knack.be/nieuws/wereld/theo-maassen-schrijft-erdogan-gedicht-geitjes-aaien-maakt-hem-blij-maar-daar-blijft-het-dan-ook-bij/article-normal-705199.html

  Gelukkig neemt Theo Maassen het voor Erdogan op in een lovend gedicht.

  Nou ja, lovend????

  “Erdogan, Erdogan, wat is dat toch een leuke man

  wat is dat toch een fijne vent

  die Turkse president

  hij is innemend, sympathiek

  kan tegen grapjes en kritiek

  zo bescheiden en charmant

  wat zou ik trots zijn op zo’n land

  hij ruikt heerlijk, altijd schoon

  zo bijzonder, zo gewoon

  hij is nobel, wijs en lief

  welbespraakt en sensitief

  op dieren is de man verzot

  van het schaap tot de marmot

  geitjes aaien maakt hem blij

  maar daar blijft het dan ook bij

  een voorbeeld voor elke man

  dat is Recep Tayyip Erdogan

  zelfs van buiten is hij mooi

  elke porie, elke plooi

  zijn kaaklijn, ogen, zijn gebit

  zijn haar dat altijd prachtig zit

  perfect de glooiing van zijn wang

  alleen zijn arm is nogal lang…”

  Hier houd ik van, niet grof maar wel dodelijk: ‘alleen zijn arm is nogal lang …’

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.