Oostenrijkse FPÖ legt eurofielen het zwijgen op: Wilders geen winnaar noemen "ontkenning van de werkelijkheid"

Geen categoriemrt 16 2017, 18:00
Het is feest in Brussel: de populistische stormram is tot stoppen gebracht door Nederland, en nog meer van dat soort gezwets.
Oh, wat was men blij in Brussel gisteravond toen bleek dat de overwinning van Geert Wilders niet zo groot bleek als gevreesd werd door de elite daar. En daar waren zij zeker niet alleen in: Den Haag was gister het decor voor linkse verslaggevers vanuit de hele wereld, die kwamen verslaan hoe de extreemrechtse fascist het onderspit moest delven. "Blow to Europe's populists as Rutte wins Dutch election" luidde het bij CNN, en het Franse Le Monde spreekt van een "Verlies van extreemrechts in Nederland". Het moge duidelijk zijn: iedereen is dolblij met de huidige uitslag en torpedeert Geert Wilders en zijn PVV maar al te graag tot de grote verliezers van deze verkiezingen.
Dat dat nou niet bepaald een waarheidsgetrouwe afspiegeling van de zaken is, heeft de Oostenrijkse FPÖ - waarmee onder andere de PVV in het Europees Parlement een fractie vormt - wél gesnapt. Een kopstuk van die partij, Harald Vilimsky, die namens de Oostenrijkers in dat EU-parlement zetelt, zwemt tegen de stroom aan PVV-hatende reacties in door iedereen eens even terug te trekken naar de realiteit:

De gevestigde partijen hebben duidelijk stemmen verloren. Die nederlaag proberen ze nu goed te praten. Winnaars zien er echter anders uit.

En daar legt hij nog eens een heel pijnlijke wond open: Mark Rutte kan weliswaar blij zijn met de redelijke beperking van de schade, maar een "overwinning" valt voor hem - en voor die arme, totaal irrelevante socialisten al helemaal - lastig hard te maken: acht zetels verliezen blijft gewoon een netto-verlies. De PVV daarintegen heeft mogen groeien, hetzij lang niet zo hard al gehoopt. Dat maakt het misschien niet tot een monsterzege, maar winst is het wel: hoewel Rutte cum suis alles zullen doen om Wilders en zijn 1.7 miljoen kiezers te negeren, is de kans aanwezig dat dit op termijn niet meer zal kunnen. Immers: als men er uiteindelijk toch niet uitkomt met het CDA of D66 blijft er een gat over dat eigenlijk enkel door de PVV'ers gevuld kan worden.
En ja, wat dan? Moeten we de premier dan op zijn blauwe ogen geloven en maar denken dat hij nog liever nieuwe verkiezingen uitschrijft dan met de PVV in zee gaat? Daar geloof ik persoonlijk nog steeds niets van, zeker nadat Geert Wilders zich nu al bereid heeft verklaard om "constructief" in gesprek te gaan over een eventuele plek voor zijn partij in de coalitie. Dat klinkt zeker niet als iemand die net een zware nederlaag heeft geleden, maar eerder als iemand die heel realistisch is: hij ziet ook wel dat het niet helemaal is waar op gehoopt was, maar dat hij wel degelijk aan invloed heeft gewonnen - of hij daarin de enige is, is daarvoor irrelevant.
Dus, zoals de FPÖ'er al zei vandaag in Wenen: beweren dat Geert Wilders geen winnaar is in deze verkiezingen "is gewoon een ontkenning van de werkelijkheid."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten