De Jessias sluit zichzelf al fijn bij voorbaat uit: regeren met de VVD wordt 'heel ingewikkeld'

Geen categoriemrt 16 2017, 17:00
Eenieder die vreest voor een kabinet waarin GroenLinks plaats zal nemen kan iets geruster ademhalen na vandaag: Jesse Klaver heeft het er met zijn uitspraken namelijk niet makkelijker op gemaakt daarin een plekje te veroveren.
We kunnen er met zijn allen niet omheen: hoewel ook andere partijen, zoals Forum voor Democratie, het CDA en D66 een prima uitslag achter de rug hebben, is de grote winnaar van 15 maart 2017 toch Groenlinks, dat haar zetelaantal van 4 naar 14 zag springen. Dat is misschien goed nieuws voor deze leden van de klimaatmaffia, maar minder voor mensen die Nederland graag een zonnige toekomst tegemoet zien gaan. Om het geheugen nog maar even op te frissen: alleen al de milieumaatregelen die Klaver er - pun intended - door zou willen jassen zouden al desastreus uitpakken voor de Nederlandse economie op een manier die de individuele hardwerkende belastingbetaler hard zou voelen in de portemonnee: reken maar dat je dan aan het einde van de maand, allemaal in het zogenaamde belang van het klimaat - dat toch wel doet wat het zelf wil - een stuk minder geld overhoudt!
Gelukkig is dat rampenscenario wat minder reëel geworden nadat Jesse Klaver het niet kon laten om alles en iedereen "ingewikkeld" te noemen. "Het gaat een heel ingewikkelde formatie worden" zei hij in een interview met de Telegraaf, en ook regeren met de VVD zou "ingewikkeld" zijn. Een eh, ingewikkelde zaak. dus:
Natuurlijk geeft hij aan wel te willen regeren, maar zo zelfverzekerd van zijn zaak klinkt hij niet meer. Idealiter gaat hij in zee met groene, linkse en christelijke partijen, maar laat dat nou eens ontzettend lastig worden: dan zou je er toch minstens D66, het CDA, de SP, de PvdA en de PvdD of ChristenUnie bij moeten slepen, voor een geweldig totaal van zes partijen. Het kán, maar ik zie het nog niet snel gebeuren: zeker de PvdA zal zichzelf wel twee keer bedenken voordat ze zich weer in zo'n avontuur gaan storten - laat hen nu maar eerst de wonden gaan likken. Nee, regeren zonder de VVD is inderdaad heel ingewikkeld, en gaat het alleen maar worden met een irrealistisch groot aantal partijen óf het toch maar accepteren van de PVV in een coalitie, maar daar hebben beide kanten natuurlijk weinig trek in.
De enige realistische kans voor Klaver om überhaupt deel uit te maken van een nieuwe coalitie is dan ook om een deal te sluiten met de VVD, en met dit soort uitspraken heeft hij dat opeens - een beter woord is er niet voor - een stuk ingewikkelder gemaakt!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten