Politiekcorrecte experts huilebalken: ‘Je moet niet alle jihadisten hard straffen!’

Volgens Bakker en Grol moeten dit soort slachters gewoon een "nieuw levensdoel krijgen." Knettergek.
Foto: Volgens Bakker en Grol moeten dit soort slachters gewoon een "nieuw levensdoel krijgen." Knettergek.

Want dat zou niet werken.

Knettergek. Iets anders kan ik niet zeggen over het boek Nederlandse jihadisten, van naïeve idealisten tot geharde terroristen van terrorismedeskundigen Edwin Bakker en Peter Grol. In hun werk gaan de twee heren namelijk los op de politiek, die niet goed zou omgaan met jihadisme.

Nu ben ik het daar in principe mee eens: extremisten worden niet hard genoeg aangepakt. Dat moet zo snel mogelijk veranderen. Helaas bedoelen Grol en Bakker het heel anders:

Volgens hen moet iedere jihadist anders worden aangepakt: de een moet worden losgeweekt uit zijn jihadistische milieu, de ander moet gewoon een nieuw levensdoel krijgen en voor weer een andere groep moet worden gekeken naar strafrechtelijke of bestuurlijke maatregelen. Een aanpak voor iedereen zou juist averechts werken.

Een “nieuw levensdoel krijgen”? Wat is dit voor hippie-spraak? Deze mensen zijn (wannabe) massamoordenaars. Ja, Grol en Bakker hebben gelijk dat er in Nederland “maar” één iemand gedood is door een radicale moslim (het slachtoffer was Theo van Gogh, natuurlijk), maar dat betekent niet dat dit soort fanaten geen plannen hebben om aanslagen te plegen. Daar komt bij dat Nederlandse jihadisten “meer dan 100 mensen gedood hebben” in het buitenland. Een voorbeeld daarvan is de zelfmoordaanslag van Sultan, een 19-jarige extremist uit Maastricht. En dat soort types moeten wij dan doodknuffelen? Zijn de heren Grol en Bakker dan helemaal gek geworden?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

23 reacties

 1.   

  Edwin Bakker en Peter Grol, wat zou ik deze lui graag inruilen voor twee Christen meisjes of Yezedi’s die kapot worden verkracht in kelders door die lieve jihadisten.
  Ik gun dat Edwin en Peter, de bereidwillige handlangers van de Doodscultus.

  Het lijkt er wel op of er alleen nog maar intellectuele en morele excrementen uit de Safe Space, Trigger Warning, ultra-linkse weg-met-ons universiteiten komt gerold.

  Of zoals Herman van Veen ooit zong (en ik waag het te parafraseren)
  Als ik kon toveren dan toverde ik Edwin en Peter in Raqqa.

 2.   

  Klinkt misschien hard in de ogen van de linkse reaguurders, maar ik vind dat ze het niet verdienen om nog te leven na dat ze in die gebieden al de nodige levens aan mensen gekost hebben.De beste straf voor hun is afknallen zodat de burgers in dit land in ieder geval voor hun veilig blijven.

  1.   

   Ook zij zullen opdraaien voor wat ze hebben gedaan. En dan noem je dat oorzaak en gevolg.

 3.   

  Teruggekeerde jihadisten
  Die pak je op en stuurt ze terug naar de gebieden waar ze hebben gemoord en verkracht.
  Dus of naar de kerkers van Assad, of naar de Yezedi gemeenschap (ea. gemeenschappen) of naar de dappere Koerden.
  En van mij mogen Edwin en Peter deze massamoordenaars vergezellen, kunnen ze bij papa Assad een goed woordje doen voor deze onbegrepen jongelui.

  1.   

   @Two Ravens Black Kettle, de auteurs schrijven over Jihadisten in wording: niet de teruggekeerde Syriëgangers. Je kunt ze niet terugsturen, omdat zij hier verblijven.

   1.   

    Ik neem aan dat ze twee paspoorten hebben.
    Sowieso zouden alle criminelen gedenaturaliseerd moeten worden en na hun gevangenisstraf en nadien subiet uitgezet dienen te worden.
    Criminele Jihadisten met 1 paspoort is inderdaad lastiger.
    Ik spreek natuurlijk over islamisten die daadwerkelijk criminele feiten hebben begaan; tegen een islamist die zich aan de wetten houdt valt natuurlijk weinig te doen.

    1.   

     @TRBK, naast dat ná een gevangenisstraf uitzetten geen oplossing is voor het probleem, pleit Bakker voor een specifieke oplossing voor het individu. In veel gevallen zijn Jihadisten oppurtunistische meelopers. Gefrustreerde jongeren, die hun weg niet kunnen vinden in de Nederlandse samenleving.

     Bakker stelt terecht dat deze mensen het best uit de invloedssfeer van salafisten kunnen worden gehaald. Als zij leren hoe wij met elkaar omgaan (afgezien van dat wij politieke moordenaars een brede uitkering toekennen), is het mogelijk dat zij een waardevolle toevoeging zijn voor onze samenleving.

 4.   

  Met dit soort lieden gaat de wereld ten onder. Laat ze maar eens een jaartje in IS-gebied rondlopen. Daar zullen ze het ongetwijfeld Spaans benauwd krijgen, als het kunnen overleven.

 5.   

  De “liefde” van links voor de islam kent geen grenzen. Zelfs Jihadisten worden met sympathie en respect behandeld.

 6.   

  Dit is wat de beide heren schrijven:

  “Volgens hen moet iedere jihadist anders worden aangepakt: de een moet worden losgeweekt uit zijn jihadistische milieu, de ander moet gewoon een nieuw levensdoel krijgen en voor weer een andere groep moet worden gekeken naar STRAFRECHTELIJKE of BESTUURLIJKE maatregelen. Een aanpak voor iedereen zou juist averechts werken.”

  De deskundigen geven duidelijk aan, dat er bij elk individu moet worden gekeken welke aanpak hij/zij nodig heeft. In sommige gevallen heb je niet te maken met doorgedraaide jihadisten, maar dwaze jongeren die onder invloed van de heilige oorlog zijn geraakt. Als ze werkeloos en kansarm zijn, maar bovenal geen enkel toekomstperspectief hebben, lonkt de Jihad. Een gevangenisstraf werkt dan contraproductief: sterker nog, het ontwikkelt de haat voor het Westen.

  In andere gevallen heb je met naïeve jongelui te maken, die onder invloed zijn van IS-rekruteerders- en propaganda. Deze mensen moeten uit de invloedssfeer van gekken worden gevist. Instanties kunnen deze allochtonen (?) sturing geven in hun leven, bijvoorbeeld door middel van een (maatschappelijke) dienstplicht.

  Soms zien we de Die Hards van de Jihad. Doorgedraaide gekken die niet sporen. Zulke mensen hebben een fascinatie voor haat, dood en misbruik. De deskundigen geven duidelijk aan dat we deze met strafrechtelijke maatregelen moeten aanpakken. De wet oordeelt dan over het lot van deze figuren; ze draaien de bak in.

  1.   

   Na terugkeer in NL al die jihadisten naar hun “heilige” land terugsturen, kunnen ze opbouwen wat ze hebben vernield. Het liefst terugsturen op een lek schip.

 7.   

  Jihadisme komt voort uit de islam en vind vaak (stille) steun van moslims. Daarom kunnen deze jihadistische organisaties ook blijven bestaan.

  Dus de (islamitische) vijver waaruit jihadisten voortkomen word in Europa (door de massa immigratie van moslims) met het jaar groter.

  Je moet dus zorgen dat er minder moslims Europa binnenkomen om zo de demografische groei van de islamitische gemeenschap in Europa af te remmen; en daarmee ook het jihadisme.

 8.   

  Helaas is deze omgekeerde rare denkwijze vrij normaal in Nederland geworden. Het kan niet gekker worden als wij geleid worden door ideeën van gesjeesde psychologen die alle werkelijkheid omdraaien. Zij vergeten dat deze mensen niet om te draaien zijn als harde criminelen.

  1.   

   @Ni28, deze psychologen geven aan dat in bepaalde gevallen strafrechtelijke of bestuurlijke maatregelen onvermijdelijk zijn. Dat is de realiteit. Maar tegelijkertijd is het in de gevangenis stoppen of uitzetten van een jongere die slechts meeloopt met een schreeuwende menigte, hoogst onverstandig.

   Waarom maakt iedereen zich zo druk over dit boek? Bakker zegt toch ook dat een harde aanpak in bepaalde gevallen noodzakelijk is?

   1.   

    en @Guus stel jij jou kop ter beschikking om die gasten te pijpen !, doe effe normaal man of het nu meelopers zijn , moordenaars zijn (waren) en blijven zij .

    1.   

     Bazel niet, @zomaar, en lees mijn betoog nog eens.

     1.   

      @Guus heb het gelezen , twee keer zelfs !.
      ” Maar tegelijkertijd is het in de gevangenis stoppen of uitzetten van een jongere die slechts meeloopt met een schreeuwende menigte, hoogst onverstandig”

      vandaar ook mijn vraag aan jou !.

     2.   

      @zomaar, er is een factie jongeren dat niet in zee gaat met IS, omdat zij de terreur in de eerste plaats onderschrijven. Er zijn jongeren uit kansarme gezinnen, zonder toekomstperspectief, die de Heilige Oorlog aantrekkelijk vinden: eindelijk worden ze rijk, worden machtig en leven nog lang en gelukkig. Deze mensen zijn (nog) geen moordenaars, maar verdwaalde jongemensen. Een aanpak als in de gevangenis gooien, werkt contraproductief. In de gevangenis ontwikkelen zij een meer grote haat jegens het Westen. Het land uitzetten is evenmin een goede oplossing. Niemand wil hen immers hebben.

      Bakker stelt terecht dat deze figuren terug naar het rechte pad moeten. Het zijn geen compleet gestoorde moordmachines. Ze moeten uit het salafisten-milleu en een concreet levensdoel hebben.

 9.   

  Niks pappen en nathouden in Nederland. Waarom zouden wij hier van hun probleem, ons probleem gaan maken. Laat die jihadisten lekker terug gaan naar hun opleidingsgebied van IS en zichzelf het Walhalla inblazen. Zand erover !

 10.   

  Al dat islamistisch drek dat hier komt of rondloopt oppakken en opsluiten in kampen, geheel afgesloten van de buitenwereld en in principe tot aan hun dood! Dat is wat er dient te gebeuren en niets, maar dan ook niets anders!

 11.   

  Natúúrlijk moeten niet álle Jihadisten hard gestraft worden, dat zou toch werkelijk onmenselijk zijn ?!
  De “goede” Jihadisten moeten links, en de “slechte” Jihadisten moeten rechts opgehangen worden.

 12.   

  We zijn in oorlog met de Islam… In 3 jaar tijd 24 IS-aanslagen met 498 doden en 1310 gewonden tot gevolg!
  https://pbs.twimg.com/media/C9JU9y7XkAAnPgA.jpg

 13.   

  Helemaal mee eens ! (cynisch)
  Stop ze maar bij de Padvinderij.
  Wat moet je eigenlijk gestudeerd hebben om dergelijke onzin als van Bakker en Grol uit te kramen ?

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!