PvdA-coryfee Ronald Plasterk: ‘De 9 PvdA-Kamerleden moeten zich aansluiten bij GroenLinks’

Ja, de PvdA is echt failliet.

In een artikel voor de Volkskrant schrijft demissionair PvdA-minister Ronald Plasterk dat alles anders moet bij zijn partij. De negen Kamerleden die overgebleven zijn van de PvdA moeten zich wat hem betreft namelijk aansluiten bij … GroenLinks.

Plasterk begint zijn relaas door zijn partijgenoten een flinke veeg uit de pan te geven voor het feit dat ze “de sociaaldemocratie” steeds weer gelijkstellen aan de PvdA. Volgens Plasterk is dat onzin: de sociaaldemocratie is groter dan de PvdA.

“We mogen PvdA en sociaaldemocratie niet een op een aan elkaar gelijk stellen.”

Als je dat accepteert kun je natuurlijk een volgende stap nemen: als de PvdA minder groot is dan de sociaaldemocratie zijn er dus andere partijen die de sociaaldemocratie ook kunnen vertegenwoordigen… en misschien nog wel beter dan de PvdA dat kan ook. Dat is precies wat Plasterk concludeert. Hij gelooft dat de PvdA-fractie moet aanschuiven bij GroenLinks zodat de twee partijen samen een links blok kunnen vormen:

“Als de PvdA daarvoor voelt zal men zich moeten realiseren dat we een toontje lager moeten zingen, dat GL nu groter is dan de PvdA. De fractievoorzitter van een gecombineerde fractie in de Tweede Kamer zou dan Klaver zijn (dat is dan ineens de tweede partij van het land). Bij de formatie zouden de linkse partijen elkaar vast moeten houden; dat zou kunnen betekenen dat er een vrij minimale rechtse meerderheidsregering (of minderheidsregering) komt rond de rechtse motorblokpartijen VVD, CDA en D66.”

Ook de SP zou daar in principe lid van moeten worden zodat GroenLinks, SP en PvdA samen door kunnen. Als ze dat doen zouden ze in principe de grootste ‘fractie’ in het parlement worden. Weliswaar niet groot genoeg om een regeringscoalitie te vormen, maar ze zouden samen wel goed oppositie kunnen voeren. En ja, de PvdA zal daarbij moeten accepteren dat zij een ondergeschikte rol speelt en dat Klaver en Roemer de kar gaan trekken.

Het is tekenend voor de onrust bij de PvdA dat zelfs een coryfee als Plasterk de handdoek nu feitelijk in de ring gooit. Het betekent dat hij en zijn collega’s er écht van overtuigd zijn dat de PvdA zich niet zomaar even kan herpakken, dat dit een serieus en systematisch probleem is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Ritter

  De paniek is uitgebroken bij de PvdA nu het steeds meer doordringt bij de PvdA leden dat ze gezakt zijn naar 9 zetels.

 2. HaZ

  Ja toe maar Plasgoot, pleeg ook nog maar eens kiezersbedrog door je stemmers over te leveren aan de Jessias met zijn GroeneSnot politiek. Dat de PvdA op sterven na dood is, ligt toch echt aan de PvdA zelf en dan kun je jankend en krijsend in een hoekje gaan zitten, maar je kunt ook als partijtop eens echt bij elkaar gaan zitten en constructief bedenken waar je met je club naar toe wil. Dat bepaalde mensen (lees mensen zonder zelfreflectie)dan dienen te verdwijnen is inherent aan de oplossingen. uithuilen en opnieuw beginnen dus.

 3. Pollewop

  Het is altijd verstandig als politici de inhoud hoger achten dan het partijbelang.

  1. Gustaafff

   Eens. Sociaaldemocratie gaat niet samen met de gifgroene politici van Klaver c.s..

   1. Pollewop

    Ik zie wel een ideologisch verschil tussen GL en PvdA maar programmatisch nauwelijks. De sociaal-economische nadruk van de PvdA is duidelijk maar ook is duidelijk dat de kiezer die nadruk niet legt.
    Deze verkiezingen werden op culturele aspecten gewonnen en verloren. De sociaal-economische problemen zijn in belangrijke mate door de PvdA opgelost. Nu denken kiezers ze niet meer nodig te hebben. Dat is een misverstand maar wel een electoraal feit.

    1. Christian Wouters

     Cultuurverschil van heb-ik-jouw-daar. Een is gewetenspartij, ander machtspartij.

     GroenLinks wil geen openlijke ellende brengers in hun midden. Rene Danen hebben ze met moeite weggehouden destijds. En Sap is non-grata geworden.

    2. Gustaafff

     Dat klopt, maar laten we wél wezen: de PvdA heeft een achterban vól diversiteit. Joods bestuur, moslims, arbeiders, allochtonen. Dit is een multiculturele achterban en ik vraag me af of al deze vleugels kunnen opgaan in een linkse monsterpartij, waar de gifgroene vleugel domineert.

    3. Gustaafff

     Bovenstaande reactie was @pollewop.

   2. Christian Wouters

    De verbindings ideoloog laat weer eens zijn ware aard zien.

   3. jennifer

    Hou je hart dan maar vast als blijkt straks dat die gladjanus pechknol in de regering komt.Arme ouderen dan, de spuitenen pillen liggen al klaar voor die groep bij D66,wat een verrot land is het dan toch geworden.

  2. Christian Wouters

   Ja maar dat deed de PvdA nou juist nooit. Dus je argument voert weer eens je emotie terwijl een verstandig mens het andersom doet.

 4. Wim

  Eerst de VVD is het achterste kruipen en nu GL je zou zeggen het gaat om de baantjes. Prima idee trouwens, kunnen ze GL ook van binnenuit slopen en één linkse partij minder.

  1. Christian Wouters

   Lukt niet. Dichotomisering. Links is niks anders dan rechts met andere middelen. Er zal altijd links bestaan. Lelijk, dom en gestoord trekt een kleed van superioriteit aan om te kunnen overleven.

   Alleen soms zijn ze echt gevaarlijk zoals nu. Vroeger waren het wat aardgasbaten dieven. Redelijk onschuldig.

 5. Wim

  In Nederland heeft de aanstaande Kalief van de echte Islamitische Staat inmiddels een politieke voet tussen de deur weten te wringen middels het Turkse belangenclubje DENK, dat met 3 zetels in de Tweede Kamer terecht komt. Nu demissionair PvdA minister Plasterk zijn 9 overgebleven parlementariërs heeft opgeroepen zich samen met de 14 van de SP aan te sluiten bij GroenLinks , kan DENK daar gezien de vele ideologische overeenkomsten ook wel meteen bij.

  Op die wijze krijgt het extreemlinkse euro-islamofascisme in Nederland in één klap 40 zetels, 7 meer dan de VVD, en kan onder leiding van premier Yasser Feras de volledige islamisering en daaraan gekoppelde forse verarming en uiteindelijk totale opheffing van Nederland, en daarmee de permanente verwoesting van alles wat de eerdere generaties na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd, nog vóór 2023 worden afgerond.

 6. Ni28

  Asociale PvdA failliet. PvdA in uitverkoop. De kiezer heeft een ruk naar rechts afgedwongen. Volgens Plasterk moet socialistische partij communistisch worden. Ook dat zal maar tijdelijk zijn totdat de jongen kiezer de rekening krijgt

  1. Christian Wouters

   Ja, moeten ze hun linkse ouders de schuld van geven en Janmaat, Fortuyn en Wilders waarderen.

   De jeugd zit in een zwaar parket. Maar daar is gewoon een schuldige voor aan te wijzen.

   Ze kunnen hun ouders waardig bij het vuilnis begraven. Levert een kleine bezuiniging op en bovendien is het passend.

 7. Viertel

  Plasterk is er het levende bewijs van dat een goede wetenschapper nog geen goede politicus hoeft te betekenen. Er zijn 7 jaren verspild met zijn ministerschap (3 jaar op Onderwijs en 4 jaar op Binnenlandse zaken). In al die jaren had hij goud kunnen betekenen voor zijn vak (microbioloog), maar het werd oud roest.

  1. Peter Selie

   Ja Viertel de meeste academisch gevormde mensen, leven in hun eigen kring van kennissen, ze komen zelden buiten deze academische sferen, laat staan dat ze kennis van de straat opdoen, ja met een verkiezingscampagne zijn ze allemaal zó vrolijk en blei en proberen volgens mij met tegenzin het gewone volk ervan te overtuigen hoe goed ze het met het land voor hebben (Kuch)…

 8. Wim

  Al ruim 1500 Nederlanders hebben aangifte gedaan tegen uitsluiten PVV

 9. pm10326340

  Plasterk denkt nog steeds in termen van links en rechts gezien zijn opmerking over de rechtse motorblokpartijen VVD, CDA en D66. Dat de discussie tegenwoordig veel meer gaat over globalisten versus nationalisten zal hij niet graag willen benoemen of misschien realiseert hij zich dat ook niet. Overigens is zijn gedachte over het samengaan van Rood Links met Groen Links volkomen logisch. Tussen Rood Liberaal, Groen Liberaal of Blauw Liberaal zit tegenwoordig (de afgelopen 30 jaar) ideologisch gezien nauwelijks noemenswaardig belemmerend verschil. Daarom is er ook ging spat veranderd na de verkiezingen van vorige week. De Nederlandse struisvogel heeft zijn kop nog wat dieper in de grond gestoken en is een nog aantrekkelijker prooi geworden.

 10. Peter Selie

  Ach kan men nagaan wat voor een rubberen ruggengraat deze pedante PvdA’er heeft, en zo hangt de sociaal democratie van ellende aan elkaar. De omvang van het zetelverlies wordt nu steeds meer voelbaar en ze bezinnen en bedenken op alle mogelijke manieren hoe deze landverradersclub op het pluche kunnen blijven zitten.
  Nou Plasterk een sociaal democraat die 5 grachtenpanden bezit is geen democraat maar een puissant rijke grachtengordel gekkie. De meeste lezers herkennen zich niet meer met de PvdA, een partij die voor de arbeiders op kwam is al lang geleden met weinig eer begraven, ze komen meer op voor de asiel-parasieten, dan voor hun eigen volk, maar ja dat wist elke realist al.

 11. Adriaan

  Waarom niet alle linkse partijen op een grote hoop gooien, dan heb je de dictatuur kompleet. Wat een eng idee, van een enge man. Alle principes en ideologen overboord flikkeren en de macht grijpen. Macht is namelijk zeer ondemocratisch en dat is precies van links wil.

 12. corfo

  Wát een zielig figuur, die Plasterk. Hoopt natuurlijk op een ministerspost als ze samengaan met die snotneus van GL.

 13. jennifer

  Ik ben zo blij voor de PVDA dat ze op 9 zetels gekomen zijn. Eigenlijk zijn het er nog 9 teveel voor hun.En samen gaan met die moordpartij GroenLinks.Ik zou het doen zijn we hopelijk over 4jaar daar ook vanaf in dit land.

 14. Babaji538

  Ik ben trouw aan mezelf, mijn leven en
  de levensvreugde.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.