PvdA-coryfee Ronald Plasterk: 'De 9 PvdA-Kamerleden moeten zich aansluiten bij GroenLinks'

Geen categoriemrt 20 2017, 8:00
Ja, de PvdA is echt failliet.
In een artikel voor de Volkskrant schrijft demissionair PvdA-minister Ronald Plasterk dat alles anders moet bij zijn partij. De negen Kamerleden die overgebleven zijn van de PvdA moeten zich wat hem betreft namelijk aansluiten bij ... GroenLinks.
Plasterk begint zijn relaas door zijn partijgenoten een flinke veeg uit de pan te geven voor het feit dat ze "de sociaaldemocratie" steeds weer gelijkstellen aan de PvdA. Volgens Plasterk is dat onzin: de sociaaldemocratie is groter dan de PvdA.

"We mogen PvdA en sociaaldemocratie niet een op een aan elkaar gelijk stellen."

Als je dat accepteert kun je natuurlijk een volgende stap nemen: als de PvdA minder groot is dan de sociaaldemocratie zijn er dus andere partijen die de sociaaldemocratie ook kunnen vertegenwoordigen... en misschien nog wel beter dan de PvdA dat kan ook. Dat is precies wat Plasterk concludeert. Hij gelooft dat de PvdA-fractie moet aanschuiven bij GroenLinks zodat de twee partijen samen een links blok kunnen vormen:

"Als de PvdA daarvoor voelt zal men zich moeten realiseren dat we een toontje lager moeten zingen, dat GL nu groter is dan de PvdA. De fractievoorzitter van een gecombineerde fractie in de Tweede Kamer zou dan Klaver zijn (dat is dan ineens de tweede partij van het land). Bij de formatie zouden de linkse partijen elkaar vast moeten houden; dat zou kunnen betekenen dat er een vrij minimale rechtse meerderheidsregering (of minderheidsregering) komt rond de rechtse motorblokpartijen VVD, CDA en D66."

Ook de SP zou daar in principe lid van moeten worden zodat GroenLinks, SP en PvdA samen door kunnen. Als ze dat doen zouden ze in principe de grootste 'fractie' in het parlement worden. Weliswaar niet groot genoeg om een regeringscoalitie te vormen, maar ze zouden samen wel goed oppositie kunnen voeren. En ja, de PvdA zal daarbij moeten accepteren dat zij een ondergeschikte rol speelt en dat Klaver en Roemer de kar gaan trekken.
Het is tekenend voor de onrust bij de PvdA dat zelfs een coryfee als Plasterk de handdoek nu feitelijk in de ring gooit. Het betekent dat hij en zijn collega's er écht van overtuigd zijn dat de PvdA zich niet zomaar even kan herpakken, dat dit een serieus en systematisch probleem is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten