Rutte, bedankt! Het EU-associatieverdrag met Oekraïne houdt corruptie in stand

Velen zullen het land wellicht niet eens kennen, maar wat weten we eigenlijk wél van Oekraïne? Een ooggetuigenverslag.

De meeste mensen stemden 6 april 2016 tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne – volledig terecht. Hoewel het land bijna 45 miljoen inwoners telt, is het een kleine en gesloten economie. Met een negatieve handelsbalans, dus ze importeren al jaren veel meer dan zij exporteren. Vanaf 2004 daalde de handelsbalans en vanaf 2008 werd deze zelfs negatief. Oekraïne ligt aan het infuus van het IMF en het land is dus de facto vreselijk arm. Daarnaast verkeert het oosten van het land in een burgeroorlog. EU-bobo Verhofstadt en zijn kornuiten die op het Maidanplein in Kiev de boel zaten op te hitsen, zijn medeverantwoordelijk voor de chaos die er nu heerst.

Kiev heeft gelukkig wel wat graantjes van de welvaart meegepikt: het is een prachtige stad. Foto: Ronald de Goede
Kiev heeft gelukkig wel wat graantjes van de welvaart meegepikt: het is een prachtige stad. Foto: Ronald de Goede

Het is echter oneerlijk om de EU overál de schuld van te geven. Veel van de huidige problemen zijn namelijk al ontstaan in 1991 toen Oekraïne onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Een enorm deel van de rijkdom kwam in handen van een klein dozijn oligarchen. De val van het communisme heeft voor veel Oekraïners weinig verbeterd aan hun welvaart, omdat er geen werkelijk vrije markt kwam maar een systeem waar een corrupte elite de economie bestiert.

Straatbeeld van Kiev. Foto: Ronald de Goede
Straatbeeld van Kiev. Foto: Ronald de Goede

Door het huidige associatieverdrag ‘gedoogt’ de EU geroofd kapitaal van corrupte oligarchen, waardoor het probleem eigenlijk alleen maar groter wordt. Door grimmige economische en fiscale constructies worden de rijker hier rijker en de armen armer. De meest bekende oligarch (en Oekraïner) is Rinat Achmetov. Hij bezit zo goed als alle grote handelsondernemingen en oliebedrijven. Ook de huidige president Poroshenko is een zeer dubieus persoon die met argusogen bekeken moet worden. Het is goed dat Nederland tégen dit verdrag heeft gestemd dat de Oekraïense bevolking nog meer in het nauw drijft.

Desalniettemin moeten wij Oekraïne zeker niet benadelen. De bevolking is ontzettend aardig, gastvrij en gemotiveerd. Het is ontzettend jammer dat deze mensen door de economische situatie gewoon geen geld hebben, maar wij kunnen Oekraïne niet losmaken van Rusland. Hoewel Oekraïens de officiële landstaal is, wordt het Russisch door vrijwel iedereen gesproken. Ze hebben de Russische cultuur en feestdagen en een enorm deel van de bevolking is zelfs etnisch Rus. Het associatieverdrag bevoordeelt de Oekraïense corrupte elite, maar betekent voor de gewone Oekraïener eerder een verslechtering.

Kiev. Foto: Ronald de Goede
Kiev. Foto: Ronald de Goede

Ondanks dat het misschien niet de eerste keus is om eens naar toe te gaan, kan ik Oekraïne zeker aanraden als vakantiebestemming. Vooral de hoofdstad Kiev is een pracht van een stad en de allerbeste plek om te zijn in Oekraïne. Ik hoop dat dit prachtige land haar economische plek kan vinden in dit continent. Dus dat zij kunnen handelen met Rusland én Europa. Misschien dat de alle Oekraïeners (die gemiddeld ongeveer €200,- per maand verdienen) binnenkort van de welvaart kunnen genieten die hun politici hebben geroofd. Het associatieverdrag met de EU zal daar echter niet aan bijdragen, aangezien het de huidige situatie in Oekraïne in stand houdt. Mark Rutte moet zich dan ook schamen dat hij heeft meegewerkt aan het invoeren van dit onzalige verdrag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

  1. DutchDropveter

    ach wat maakt het uit! mocht de PVV niet winnen 15 maart dan komt er een zeer instabiel kabinet dat in mijn ogen nog geen 6 maanden stand kan houden.

    Dus dan kunnen we snel weer naar de stem bus om uiteindelijk het hele lidmaatschap met de EU in zijn totaliteit op te zeggen.

    Uiteindelijk maakt het voor de PVV-ers niet meer uit wat er gebeurd 15 maart, uiteindelijk winnen we wel!

    1. nick

      Hear Hear!

      ( Hoop wel dat het dan niet te laat is…maar uiteindelijk zal de waarheid winnen, dat gebeurd altijd en is onvermijdelijk! )

  2. Adriaan

    Rutte kan zich niet schamen, omdat hij geen geweten heeft, geen visie heeft en niet eerlijk is. Rutte, je bent een grote, gore leugenaar. Je hebt beloofd dat de onderste steen boven zou komen in de MH17-zaak. Die steen ligt nog steeds diep onder de grond. Je bent te laf, niet doortastend genoeg om deze klus te klaren. Ga weg van het politieke toneel, voordat je ervan wordt afgeschoten.

    1. Christian Wouters

      De man is aseksueel, man. Freud, weet je nog? Karakterloos en stuurloos. Windvaan, trekpop, meeloper en altijd alleen slapen. Moederskind. Helaas ook van ons.

  3. Bes Tolen

    Het westen heeft in de Oekraïne meer kans gezien te infiltreren. De macht van de oligarchen was groter dan in Rusland en dat is een belangrijke reden. Een dergelijke groep zoekt vanzelf contact met het westen, dat belangenbehartiging en veiligheid biedt. Dan kunnen alle politieke, juridische en wat voor meer aan registers worden open getrokken. M.i. blijft het westen azen op de Russische gebieden. Rusland is niet echt sterk en ondergraven kan voor het westen betekenen dat een imperialistische politiek Rusland, met bevolking en bodemschatten, vooral dat laatste in het Aziatische deel, naar haar hand kan zetten. In de negentiger jaren ging het zelfs er op lijken. De strijd, die hier wordt gevoerd, is niet anders dan een onderdeel van de strijd, die in het westen zelf en daarbuiten wordt gevoerd, namelijk om een politiek afhankelijke dociele bevolking te verkrijgen. Het is de strijd van al heel lang invloedrijke oligarchische groepen (waarvoor er verschillende benamingen in omloop zijn), die voor een belangrijk deel de democratie in het westen lijken te hebben geannexeerd. Die strijd is ondanks het huidige overwicht van de oligarchen in het westen, nog niet gewonnen.

    1. toetssteen

      @Bes Tolen
      Dat vierde rijk zal en moet er komen. Kweenie en dan moet ik denken aan het ‘mene tekel ‘ op de wand.
      Ach wie weet graven ze over 10.000 jaar wat op en verbazen zich.

  4. Christian Wouters

    Toch prachtig? Oekraine is altijd verraden, en nog het meeste door de karakterloze bewoners zelf. Land kwijt, Krim kwijt, wingewest en nu weer wingewest.

    Nee hoor, chocolade en hoeren. En op de kerkhoven heel veel karakterloze losers.

    En de Russen? Jullie de wingewesten, wij de Krim.

  5. George Knight

    Een solide verslag met een raar eind dat niet uit het voorafgaande volgt. Er zelfs haaks op staat.

    Zeker is Oekraïne een corrupt land. Volgens de index van Transparency International zijn Oekraïne en de Russische Federatie de meest corrupte landen van Europa. Uit het Oosten komt dus weinig goeds. Beide landen hebben leiders die hun land uitbuiten en leegroven. Gangsters is een betere omschrijving dan politici. Putin is met een geschat vermogen van 200 miljard dollar zelfs een van de rijkste personen ter wereld.

    Dat moet dus veranderen. Ook in het belang van de EU dat grenst aan Oekraïne en trouwens ook aan de Russische Federatie. Europa is gebaat bij stabiele landen aan haar grenzen. Het is niet gebaat bij oorlog, onrust en falende staten die slecht functioneren. Zoals Oekraïne en de Russische Federatie.

    Maar de Russen zijn een geval apart. Ze hebben kernwapens die Oekraïne na lange onderhandelingen in 1994 opgegeven heeft. In ruil voor de garantie dat hun territoriale integriteit en soevereiniteit gewaarborgd zou zijn. De Russische Federatie, de VS en het Verenigd Koninkrijk zetten hun handtekening uit dat memorandum uit 1994. Maar toen het Kremlin tegen die afspraak in in 2014 de Krim bezette deden de Amerikanen en Britten ook tegen de afspraken in niets. Ze lieten Oekraïne in de steek.

    Oekraïne heeft dus redenen om zowel de Russen als het Westen te wantrouwen. Oekraïne is geen schoolvoorbeeld van correct bestuur. Integendeel, de politiek maakt er een puinhoop van. Maar Russen, Amerikanen en Europeanen zijn evenmin een voorbeeld van correct handelen. Tegen die achtergrond moet de relatie met Oekraïne verbeterd worden.

    De corruptie in Oekraïne is zo diep geworteld dat die nauwelijks van binnenuit bestreden kan worden. Dat vraagt dus om druk van buitenaf. Want Oekraïne verder laten verkommeren is niet in het belang van Europa dat geen falende staat aan de oostgrens kan gebruiken. En wat als de miljoenen Oekraïeners besluiten om de Polen te volgen en naar het Westen te trekken? Er zit geen Middellandse Zee tussen die zo’n vlucht bemoeilijkt.

    Beredeneerd vanuit het eigenbelang van Nederland en andere EU-lidstaten in de omgang met Oekraïne is stabilisering van dat land belangrijk. Dat kan door de corruptie te bestrijden door monitoring via de EU, de versterking van Oekraïense anti-corruptie bureaus en het stapje voor stapje stabiliseren van de Oekraïense politiek en het terugdringen van de macht van de oligarchen.

    Het is onjuist dat de associatie-overeenkomst van de EU met Oekraïne ‘de huidige situatie in Oekraïne in stand houdt’. Dat is een uit de lucht gegrepen conclusie die de auteur in z’n artikel nergens voorbereidt en onderbouwt. Het is ook geen conclusie die spoort met de maatregelen die op de rails staan en die volgen uit de associatie. De EU is de rijkere en beter georganiseerde partij die de geassocieerde landen kan helpen om zich te verbeteren. Dat zijn er in de loop van de jaren tientallen landen die geldelijke steun ontvangen, maar ook ondersteuning om bijvoorbeeld hun justitie-apparaat te verbeteren. Zo is het ook met Oekraïne. Dat zal geholpen worden door de EU om zich te stabiliseren. In beider belang. En over president Porosjenko zijn we het eens. Hij is een sta-in-de-weg voor hervormingen en moet op termijn plaats maken voor een jongere generatie. Met druk van de EU.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.