Schokkend rapport: kabinet heeft ons weer voorgelogen, Defensie nog veel slechter aan toe dan gedacht

Dat de Nederlandse krijgsmacht nou niet bepaald goed onderhouden is mag voor niemand als een verrassing komen. Dat het echter zó slecht gesteld is met de mannen en vrouwen die ons land tegen allerlei vijanden moeten verdedigen had bijna niemand durven te vrezen.

Nederland o Nederland: hoe is het ooit zover gekomen? Hoe hebben uw leiders de verdediging van dit mooie land zo niet-serieus kunnen nemen terwijl de existentiële gevaren in jaren niet zo groot zijn geweest? Bij veel thema’s valt dit nog te betwisten, maar bij Defensie is iedereen het erover eens dat de overheid daar een kerntaak heeft. Je dan zou ook verwachten men daarin uitblinkt, maar niets blijkt minder waar. En dat terwijl dat nou juist zó belangrijk is.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken, een raad die bekendstaat als zeer belangrijk bij het adviseren van kabinetten, luidt in ieder geval de noodklok wat betreft de staat van ons leger. Natuurlijk, we weten allemaal dat er de laatste jaren stevig op bezuinigd is en dat we nou niet bepaald in de buurt zitten van de felbegeerde NAVO-norm. Maar goed, zó erg kan het nou toch ook weer niet zijn, toch?

Nou, wel dus. In een nieuw rapport van vrijdag presenteert de raad haar bevindingen en nogal dringende adviezen aan het kabinet en het kabinet dat na 15 maart haar plaats zal innemen. Daaruit blijkt dat – ik kan het niet anders verwoorden – het allemaal nog vele malen erger is dan iedereen denkt en dat Defensie in feite totaal niet ‘operationeel inzetbaar’ is. Oftewel: we hebben wel een krijgsmacht, maar daar is het zo slecht mee gesteld dat we deze net zo goed niet hadden kunnen hebben. Landen als Rusland of Iran zullen in ieder geval niet wakkerliggen van het legertje van Hennis.

De deplorabele staat manifesteert zich op allerlei punten. Bij de training gaat het niet geweldig – ook doordat men al jaren niet met echte kogels mag schieten, want te duur – maar vooral qua materieel is het simpelweg om te huilen. Dat blijkt maar weer uit een conclusie die donderdag verscheen over het sterven van twee Nederlandse militairen in Mali: die kwamen bij het afvuren van een mortier niet om omdat ze dat ding niet goed gebruikten, maar vanwege de slechte staat van het wapen. In en in triest, en 100% te voorkomen als we gewoon genoeg geld in onze verdediging hadden gestoken!

Maar nee: Defensie is al jarenlang dé plek waar je even geld gaat halen als je begroting nog een gat van een miljard vertoont. Linkse politici proberen ons immers er nog steeds van te overtuigen dat het hebben van een leger niet meer van deze tijd is, en dat de eeuwige John Lennon-droom van hand-in-hand dansen om een kampvuur met alle nationaliteiten is aangebroken. Tsja: leg dat maar eens uit aan Rusland, Iran of Noord-Korea zou ik zeggen, of aan die fijne haatbaarden in het Midden-Oosten. Eens kijken wat die daarop te zeggen hebben. Ik hoop dan ook vurig dat Nederland hiermee wakker wordt en op 15 maart in ieder geval zal kiezen voor een nieuwe richting waarin het beschermen van ons land tegen vijandige krachten eindelijk eens serieus genomen zal worden!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Gustaafff

  “Ik hoop dan ook vurig dat Nederland hiermee wakker wordt en op 15 maart in ieder geval zal kiezen voor een nieuwe richting waarin het beschermen van ons land tegen vijandige krachten eindelijk eens serieus genomen zal worden!”

  Kruis dan maar niet het hokje van de PVV aan. Samen met de linkse partijen heeft zij te lang de dreigingen in deze wereld onderschat, door geld te halen, als er weer ergens een gaatje was. Tanks verkopen? Geen probleem. 300 miljoen bezuinigen? Ook geen probleem.

  Momenteel spreken alle politici mooie woorden. Defensie staat echter nog steeds op piepen en kraken. Het is altijd hetzelfde liedje: er wordt geklaagd, de oppositie gaat janken en verder gebeurt er niets.

  1. Timo

   Wat zou ik graag die bek van jou eens verbouwen gore trol. Jij moet toch wel een triest leven hebben. Zal ik een touw kopen zal ik de boom uitkiezen.

   1. Gustaafff

    Misschien moet je maar eens het stemgedrag van PvdA, SP, D66, GroenLinks, PVV en CDA raadplegen, alvorens je een smerige doodswens naar mijn hoofd werpt. Ik kan het echt niet mooier maken dan het is: voor Defensie zul je partijen als VNL en FvD moeten aanvinken.

    1. DutchDropveter

     en voor mensen met een geestelijke beperking natuurlijk CU en SGP of als het echt niet anders kan Denk?

     Gustaaf ik denk niet dat jouw mening hier nog toe doet om iemands stem te wijzigen. Je bent behoorlijk hypocriet als je dit zou ontkennen. Soms is het slimmer te zwijgen dan wel niet gewoon te verhuizen naar Joop.nl

     #dikkedoei

     1. Gustaafff

      Het betreft hier welkke partij de veiligheid van haar burgers garandeert. Daar zit je bij VNL en SGP aardig goed.

   2. NederNederlander

    Timo@
    Ik deel jo mening over Gustaafff@
    en zal daar graag een helpende hand willen zijn in het ophijsen!!

    1. DutchDropveter

     Gustaaff is of een kindermisbruikende priester uit de bijbelbelt of hij krijgt onderdak bij t leger des heils als hij dit soort onzin blijft rond spuien op dergelijke blogs als deze.

     Met andere woorden kan die arme jongen ook niets aan doen. *en nu kan ik mijn lach niet meer in houden*

     1. Osewoudt

      Priesters in de Biblebelt. Zo hoor je nog eens wat.

     2. DutchDropveter

      En nu wordt het te heet onder de pootjes en gaat hij verder onder de naam Osewoudt, jullie wegkijkers zijn ook zo hypocriet als wat.

     3. Gustaafff

      Je bent zelf een wegkijker. De bewering dat we geen leger nodig hebben, is dwaas. Normaliter zegt links dit alleen. Merkwaardig.

     4. DutchDropveter

      En hier komt de gelovige aap uit de mouw als ze niet kunnen winnen ik zeg helemaal nergens dat we geen leger nodig hebben.

      Begrijpend lezen word je kennelijk niet aangeleerd via een bijbel.

      Met het budget kunnen we ons eigenland + Grenzen makkelijk beschermen DAAR gaat het toch om, niet waar we allemaal mensen met een helm wereldwijd kunnen neerzetten?

      Daarom Gustaaf jij leest wat je wil lezen maar ga lekker verder met die struisvogel tactiek hij werkt grandioos!

     5. Gustaafff

      Roemer over onze krijgsmacht:

      “We hebben een leger van vrede nodig.”

      De socialistische en linkse aap komt uit jouw mouw.

  2. Christian Wouters

   Weet je wat Gustaaff? Jouw ratio voegt zich naar de emotie. En dat is voor een intelligent mens een doodzonde. Hier laat je dat weer duidelijk zien.

   Emotionele bagger die altijd wel de schuldige vind die hij altijd al verdacht.

   Jezus heeft zijn leven moeten betalen voor jouw soort. Denk dus niet dat je goed bent. Je verpakt je fascisme beter.

  3. DutchDropveter

   “Momenteel spreken alle politici mooie woorden.” klopt ook die christelijke lapzwans van een SGP. Wie gaat er nou met een eeuwen oud boek vol roddels (kijk maar naar hoe verhalen gekneed worden als ze door vertelt worden) onder de arm zeggen wat goed is en wat niet.

   De enige manier is uit de EU, die idioot mooie grens dicht en accepteren dat de halve wereld in de fik staat en dat als wij niet oppassen dat hier ook zal gebeuren.

   Dus wees slim kruis dat PVV hokje wel aan en wees verstandig.

   1. Gustaafff

    @DutchDropveter, kan ik daaruit constateren dat je de sterkte en paraatheid van onze troepen van geen belang acht? Ga je de socialistische kant op?

    1. DutchDropveter

     Nee, zie je reactie op Jennifer. Hebben we niet nodig, grenzen dicht!

     Met het huidige leger kan er elke 10 meter in 3 ploegen een soldaat aan de grens staan maw helemaal Nederlandse norm.

   2. jennifer

    Heb het al eerder gehoord en gelezen. De oorlog begint in het midden Oosten wat nu dus het geval al is, en zal worden uitgevochten in Europa.

  4. JackyH

   Jij probeert je woorden later altijd weer recht te breien. Was Wilders niet de eerste die meer soldaten op straat wilde? Is Wilders niet de persoon die de uitzendingen naar bv Mali wil stopzetten? PVV en de 2 zusterpartijen zijn de enige partijen van law and order. Jij was op school volgens mij degene die getreiterd werd en dat heeft je zo’n trauma bezorgd dat het nu jouw dagelijkse genoegdoening is om ons te treiteren.

   1. Gustaafff

    http://www.militairespectator.nl/thema/artikel/een-strijd-om-de-defensiebegroting:

    De Militaire Spectator legt uit:

    “SP, GroenLinks en PVV zijn partijen die vanuit financieel oogpunt voor bezuinigingen zijn. Nederland bevindt zich in de onderzoeksperiode (2001-2015) grotendeels in een recessie, waardoor maatschappelijke problemen hogere prioriteit kregen. ChristenUnie, VVD en SGP waren voor investeringen in Defensie. Deze partijen willen graag investeren vanwege de veranderende geopolitieke situatie en het internationale imago van Nederland. De bezuinigingen zorgen tevens voor problemen binnen de krijgsmacht op operationeel en materieel gebied. Hierbij moet wel vermeld worden dat de VVD tijdens conjuncturele neergang en de kredietcrisis in de praktijk soepel bijdroeg aan de bezuinigingen op de krijgsmacht. Wisselend van positie waren het CDA, PvdA en D66. (CDA ging in 2010 akkoord met een bezuinigingsronde van 300 miljoen euro, G.)”

    De linkse partijen (plus PVV en in mindere mate VVD en CDA) tillen het ambitieniveau van de krijgsmacht alsmaar hoger, terwijl het intussen piept en kraakt. Dat kan zo echt niet langer. Vooral SGP, VNL en FvD dringen aan op verhoging van het Defensie-budget.

 2. jennifer

  Heb het nog eens nagekeken nou kan zeggen dat de PVV hier helemaal niets mee te doen heeft, Defensie is niet eens een spreekpunt geweest voor het afgelopen kabinet, en voorheen toen de PVV nog helemaal niets in te brengen had, hebben de toen zittende partijen er voor gestemd om Defensie af te breken, en dit heeft niets met de PVV te maken zoals het de reactie hieronder brengt.Zelfs nu zegt de SP nog steeds dat al die inzetten van Defensie niets gebracht hebben en vind het nog steeds niet nodig om Defensie op te voeren. Links brengt de Nederlandse burger liever op een stille manier zonder pief paf van Defensie naar de islamitische slachtbank. Dus weet waar u op stemt voordat u dit politieke spelletje van hun weer mee gaat spelen,want de PVV is wel degelijk voor opbouw van Defensie, die snappen wel dat dit nodig is tegen het Islamitische gevaar wat links overal in Europa geimporteerd heeft.

  1. Gustaafff

   De feiten even op een rij:

   – VVD wil een beperkt bedrag geld naar Defensie.
   – PVV wil een beperkt bedrag geld naar Defensie.
   – CDA wil een beperkt bedrag geld naar Defensie
   – Bovenstaande partijen hebben de Krijgsmacht aan de lopende band gemold.
   – SGP wil naar de 2% NAVO-norm.
   – VNL wil naar de 2% NAVO-norm.
   – FvD wil naar de 2% NAVO-norm.
   – SGP, VNL en FvD roepen dit al heel lang.

   Je weet nu waar je op moet stemmen.

   1. DutchDropveter

    Weet je wat zo mooi is Gustaaf jij ziet die 2% als de heilige graal en dat is het niet, met de grenzen dicht en 0,0 hulp naar het buitenland is er geen eens een groot defensie orgaan nodig.

    Probeer het eens anders te belichten ipv als een mankschaap achter de Navo aan lopen welke toevallig Palestina erkend hebben, nog even en ze erkenen de staat ISIS. Mooi man top idee! NOT

    1. Gustaafff

     Je weet dat ik geen enkel vertrouwen heb ik (de regering-)Trump, maar hij heeft wel gelijk gelijk als hij zegt dat we onze verplichtingen aan de NAVO moeten nakomen. Links roept al jaren dat we geen leger nodig hebben, maar die hebben we juist wél nodig. Het leger heeft tot taak ons te beschermen. En ook om vredesmissies te steunen in het buitenland. Het is simpelweg dwaas (en links) het leger af te schaffen.

     1. DutchDropveter

      Ey flapdrol ga je nou van je statement dat zogenaamd op feiten berust je mening verkondigen als feit? gast ga hulp zoeken

     2. Gustaafff

      Feit: afspraken NAVO nakomen.
      Feit: bescherming van dit land.

      Daar heb je de feiten.

     3. DutchDropveter

      @gustaaf Feit is dat we in de EU ons aan een begrotingsafspraak moeten houden doen we al 16 jaar niet!

      Maar ondertussen is Nederland het beste jongetje van de klas en de rest plukt er de vruchten van zonder de nadelen te ondervinden, waar was je toen?

      Met andere woorden deze feiten zijn behoorlijk relatief als geen kip zich eraan houd.

     4. Gustaafff

      Handelsverdragen met een militair bondgenootschap vergelijken. Tja.

     5. DutchDropveter

      @gus “handelsverdragen” man dit gaat om de ECB! dus ook jouw geld en sinds dit jaar zelfs je Pensioen! lul lekker een eind heen maar dit praat je niet meer recht.

     6. Gustaafff

      En wat heeft het ECB met de NAVO te maken? Praat jij het afschaffen van onze krijgsmacht nog recht?

   2. NederNederlander

    Gustaafff@

    “Wie de wijsheid zoekt is wijs, wie zich verbeeldt de wijsheid gevonden te hebben is een dwaas.

   3. corfo

    Gustaaff.
    Ik heb uw lijstje met percentages betr. het NL-“leger” met belangstelling gelezen. Aan de hand daarvan adviseert u lezers om te stemmen.
    Ik wil u echter wijzen op nóg belangrijker issues in Nederland.
    Zoals daar zijn : Voedselbanken (nationale schande), 100-duizenden kinderen leven ónder armoedegrens (en dát in een “rijk” landje !) politie, justitie en de rechterlijke macht zijn verworden tot papieren tijgers, enz. enz.
    Lijkt mij belangrijker om daarop te wijzen.

    1. Gustaafff

     @corfo, uiteraard kun je die afweging ook maken.

 3. poison

  Wie weet waar wij nog meer belogen en bedrogen zijn.

 4. NederNederlander

  Wat de VVD allemaal al niet op hun kerfstok hebben en er zijn nog steeds mensen die stug op deze partij willen gaan stemmen ONGELOOFLIJK!!

 5. Ruud562

  Tja, VVD-beleid = minder overheid! Dus te weinig ambtenaren (lees soldaten) etc. is het gevolg! Oh wacht, we moe(s)ten wel scoren in het buitenland, hé. Dus is er schijnbaar wel genoeg om daar daaraan te voldoen. Ja, want ons aanzien als Guthmensch moet breed worden uitgedragen.

 6. Dam

  @Timo. We gaan geen mensen hier met de dood bedreigen dacht ik toch? Neem even een kalmerings pilletje. Dit gezegd hebbende zonder mijn mening over dit artikel te geven, omdat ik daar geen verstand van heb.

 7. Jantje

  De belangrijkste problemen in deze wereld:
  1. Fukoshima: dagelijks stromen meerdere Tjernobils in de oceaan, dit al 6 jaar lang.
  2. een hele tijd niets
  3. Uitbreiding islam. Ons leger is in deplorabele staat net als voor WO2.
  De moslims bewapenen zich tot de tanden in Europa.
  Je leest over een schip met kalashnikovs dat is onderschept. Meestal wordt er eentje onderschept, maar de meeste niet. Kijk maar naar de cokehandel.
  Je leest over hoe een moslim roept “maar iedereen is toch bewapend?”.
  Je leest dat Erdogan zegt “onze moskeeën zijn onze kazernes”. Neem dat maar gewoon letterlijk.
  4. de rest is relatief.

  1. jennifer

   Dit klopt en dit heeft Wilders ook al eens gezegd dat de moslims in Europa inmiddels beter bewapend zijn als de Europese legers overal. Maar dit werd natuurlijk toen gelijk de mond gesnoerd en was niet waar volgens de andere partijen toch.

  2. Syntha

   Klopt, van die moskeeen. De gebouwen zijn de barakken, de minaretten de bajonetten en de koepels de helmen.

 8. Wim

  Beste landgenoten wij van de VVD en PVDA zijn heel blij met de huidige peilingen.
  De kuil die wij de afgelopen jaren aan het graven zijn voor u dus Nederland kan gezien de stand van onze graaf broeders in de peilingen D66,GL en de beetje mee gravers van CDA gewoon doorgaan. Dat is mooi ,want hoe dieper die kuil hoe meer Nederland we er in kunnen flikkeren. Natuurlijk heeft dat graven een hoop van u gekost denk aan de oudjes. maar onze broeder de ijverige mee gravende D66 heeft daar een prima oplossing voor gevonden ,de bekende door de wetenschapper en arts ontwikkelende Mengele methode.Aan de oudjes heb je niets, kosten geld en zijn niet in staat te graven ,weg ermee indien gezond kunnen we eerdaags alleen hun organen nog gebruiken volgens onze broeder D66.. Aan onze altijd lachende commandant vroegen we, hoe kan dit dat mensen hun eigen kuil blijven graven. Niet meer bijkomende van het lachen vertelde hij van de vette worst, graven en je krijgt een worst en als ze willen happen trek je hem weg en beloof je twee worsten als ze door graven enz.. Het heeft ons wel gravers gekost volgens de peilingen, maar die lopen nu achter de worst aan van onze broeders ,het is om te schateren. Maar er zijn toch ook mensen die niet willen graven aan die kuil. Die hebben we buiten spel gezet, we hebben er racisten, nazi’s, populisten en tokkies van gemaakt zodat dit het makkelijk maakt zoals afgesproken met onze graaf broeders om die vast nu in de kuil te flikkeren. En leven ze nog dan weet onze GL en PVDA broeders er wel raad mee, die hebben daar mooie groepjes voor. Maar commandant wie gaan die kuil aanstampen als we er in liggen, daar hebben we de open grenzen voor en halen we mensen die daar geen moeite mee hebben. Dus het is Nederland geworden zonder Nederlanders. Nee domoor lachte de commandant ,Nederland bestaat dan niet meer het is onder gegaan in een groot vierde rijk met Duits als voertaal.
  Maar er gaan ook vrouwen en kinderen in die kuil commandant, jawol lachte hij die heb ik toch niet. Ik heb er pas nog wat bij zo 300 onder een steen gestampt.

 9. Ni28

  Ik kan mij nog Hans Hillen als toenmalige minister van defensie herinneren bij het vraag wat valt er nog te bezuinigen, dat ie zei twee Snikkers. Sindsdien is alleen maar nog erger geworden.

 10. sadeyes

  En daar is troll Gustaaf weer en wéér wordt er op hem gereageerd. Niet zo handig

  1. van Urk

   Ik snap eigenlijk niet wat Gustaaf nou verkeerds gezegd heeft. Wil je defensie op orde stellen stem dan op SGP of VNL beiden tezamen voor 7 miljard (SGP 2 miljard, VNL 5 miljard) aan investering in onze veiligheid. En de PVV? hoeveel wil die dan gaan investeren? Andere partijen zijn voor onze militairen niet te vertrouwen aangezien zij het geld liever willen besteden voor andere hobby,s. Kijk eerst maar eens hoeveel het leger aan materieel in de afgelopen jaren moest gaan inleveren in vergelijking met dertig jaar geleden. Terwijl de meest dubieuze landen hun wapenbudget hebben opgevoerd. Toen ik in het leger zat hadden we 913 tanks nu nog maar 18(die nog geleased zijn ook) , 2884 pantserwagens en nu nog maar 445 voor de infanterie, 480 artilleriestukken en nu nog maar 18. En aan luchtdoelartillerie hebben we totaal bijna niks meer. En onze luchtmacht en marine kampt met hetzelfde verhaal van 120 schepen in de jaren zestig tot aan die 28 die nu in de vaart zijn. In verhouding met deze cijfers staat ons leger er net zo weer slecht voor als tijdens de meidagen in 1940.

   1. Gustaafff

    SGP wil 3 miljard: http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2017/02/nederland-en-de-navo-norm-dit-moet-je-weten, dus de klassiek-liberalen en de staatkundig-gereformeerden zijn goed voor 8 miljard.

    Ik focus me nu even op VVD, CDA en PVV, omdat deze partijen, afgaand op de peilingen, na maart mogelijk de premier gaan leveren (en de minister van Defensie). Geen van de drie partijen heeft veel op met Defensie. De VVD wil niet naar de NAVO-norm, maar draait er op los. PVV wil 2 miljard uitsmeren over Defensie en politie (met de problemen bij politie blijft er weinig over voor Defensie). Het CDA… tja, in Rutte I bezuinigden zij 300 miljoen. En links? Die wil het leger afschaffen.

 11. Lex

  Ik moet alleen maar lachen, als ze schieten dan moeten ze ( PANG ) roepen Whoehahahahahahaha.

  In Nederland word op de verkeerde zaken bezuinigt dat is zo en dat zal altijd zo blijven.

  Elk departement heeft adviseurs of bureaus in dienst wat bakken met geld kost. Laten ze zelf eens gaan werken in plaats van het uit te besteden.

  Dan al die bestuurslagen dat bakken met geld kost.

  Laten ze eens stoppen met miljarden naar Afrika te sturen naar regiems die het heus niet zo goed voor hebben met de bevolking en het geld heus niet aan voedsel besteden.
  Maar eerder hun eigen zakken goed vullen of wapens kopen om de bloederige strijd weer te op te pakken of af te maken.

  Stoppen met geld te gireren naar de bodemloze put dat Griekenland heet, We krijgen dat geld nooit en ten nimmer meer terug.

  Radicaal stoppen met de opvang van nog meer gelukzoekers het kost bakken met geld dat we niet kunnen besteden aan andere zaken zoals de ouderenzorg en de gezondheidzorg lasten verlichting en armoede bestrijding.

  Het islamitisch dreigingsniveau word steeds hoger en er word op defensie en ook de AIVD bezuinigt.

  Ik begrijp het dus niet waar betalen we belasting voor dat is de grote vraag waarmee ik zit.

  Voor de opvang onderdak, uitkeringen,subsidies en toeslagen voor de gelukzoekers??????

  BELACHELIJK.

 12. Syntha

  Wanneer je Islam-tsunami binnen wil noden, met hun reli-ideologie, is het eerste wat je doen moet natuurlijk, je leger minimaliseren. Daar is een verdrag, dat men zonder tegenstand de Islam binnen moet laten. En dat weten ze daarginder ook. Europa is zwak, makkelijk te overstromen.

  Vervolgens vaardig je regels uit voor je eigen overheden nergens in te grijpen, niet op te treden tegen misdaden,verdoezelen enz. Enz. De Islam met de minachting en haat tegen infedels doet de rest wel….

  Ze denken, dat alleen hun god hun eten zegend. En dan is het Halal. Nooit gehoord van het feit dat er Christenen zijn, die hun eten opdragen aan HUN God d.m.v gebed Islam?

  Er zijn vele satanische geesten aan het werk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.