Sybrand Buma: “Ik word de nieuwe premier van Nederland, het gaat gebeuren”

CDA-leider Sybrand Buma mocht vandaag Goedemorgen Nederland van WNL presenteren. Hij deed dat op buitengewoon ontspannen wijze, maakte duidelijk dat het CDA echt een andere koers voor ons land wil, én dat hij ervan overtuigd is dat hij de nieuwe premier van ons land wordt.

Zijn co-presenentatrice vroeg hem over dat laatste: “Is dat zoiets dat als je het vaak genoeg zegt je hoopt dat het ook echt gebeurt?’ Leuke cynische vraag natuurlijk, maar Buma had een antwoord paraat. “Nee, het is andersom. Je hoort het op straat, je ziet het, en dan ga je het uiteindelijk zelf ook zeggen.”

Met andere woorden, Buma voelt aan zijn water dat hij gewoon momentum heeft. Nederland is op zoek naar een alternatieve premierkandidaat (op Mark Rutte), en hij is in de positie om die rol op zich te nemen. Misschien niet eens omdat hij die ambitie heeft, maar omdat het land hem nodig heeft. Punt.

In dat opzicht maakte hij ook even duidelijk wat hij van het zogenaamde premiersdebat vindt dat EenVandaag vanavond organiseert. “Zij waren de premierskandidaten van de eerste helft van de campagne, maar dat is al lang niet meer zo.” Daarom vindt hij het bij nader inzicht helemaal niet zo erg dat zij daar zitten en hij niet. “Daarna komen Alexander Pechtold en ik langs bij Pauw en Jinek. Laat dat voorprogramma dus maar bij EenVandaag, ik zit gewoon in primetime.”

Ha, die zit!

Dit zijn de meeste knettergekke verkiezingen die ik ooit heb meegemaakt. Het electoraal is verdeelder dan ooit en er valt geen pijl te trekken op de peilingen. Als ik het een beetje kan inschatten vermoed ik dat Buma gelijk heeft; hij is inderdaad een serieuze kandidaat voor het premierschap en nee, de rel met Turkije doet daar niets aan af. De politieke partijen steunen elkaar allemaal immers op dit gebied. Het is dus niet alleen Rutte die ervan kan ‘profiteren’ (hoewel dat natuurlijk wel zijn bedoeling was).

Vervolgens wilde Buma het hebben over een onderwerp dat hem na aan het hart ligt: defensie. Hij had een speciale gast meegenomen, generaal buiten dienst Mart de Kruif. Die legde uit wat de stand van zaken nu is bij defensie. Het is, zei hij, “een verrot huis“. Hij ging verder: “Er zijn twee zaken die gaan over leven en dood. Zorg… en defensie. We vinden het kennelijk normaal dat we onze jongens en meiden op missie sturen met materiaal dat twintig jaar oud is. Dat vind ik bizar.”

Een marine-officier vertelde hem onlangs nog: “Ons schip hangt van duct-tape aan elkaar.” Dat is natuurlijk een enorme schande. Wat is nodig, aldus de gast: “Heel veel geld om de bedrijfsvoering op orde te krijgen.” Eerst moet het oude materiaal hersteld worden. Daarna moet er nieuw materiaal aangeschaft worden. En dan: er moet geïnvesteerd worden in het personeel van defensie. Die moeten meer geld krijgen en er moet gewoon meer personeel komen.

Buma merkte terecht op dat het wantrouwen bij defensie ten opzichte van de politiek groot is. De militaire vakbond bevestigde dat door te stellen dat minister Jeanine Hennis er een enorme bende van gemaakt heeft, waardoor de moraal eigenlijk gewoon niet-bestaand is. Onze jongens en meiden in uniform hebben er totaal geen fiducie meer in en dat komt door het wanbeleid van het kabinet Rutte II (hoewel eerdere kabinetten daar ook aan meegewerkt hebben).

Vervolgens legde Buma uit wat zijn partij, het CDA, daar aan wil doen. De christendemocraten willen fors investeren in onze krijgsmacht. Uiteindelijk wil hij zo’n twee miljard euro per jaar extra investeren. Dat gaat stapje voor stapje: elk jaar wordt het meer. Maar, zei hij, “het is dan wel van belang dat het CDA groot wordt. Hoe groter het CDA, hoe groter de kans dat dit gebeurt.” Want ja, we hebben de afgelopen jaren gezien als de VVD en de PvdA het voor het zeggen hebben: defensie wordt bij die partijen totaal uitgehold.

De conclusie na dit optreden van Buma is dan ook duidelijk: er zijn in feite drie echts premierskandidaten. Mark Rutte, Geert Wilders en, jawel, Sybrand Buma. Woensdag zien we welke van de drie uiteindelijk aan het langste eind trekt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Ni28

  Buma als de derde die lacht als twee ruzie hebben. Het zou best kunnen dat het zo loopt. Waardoor Buma ineens omhoog schoot is anders een raadsel want hij heeft stilletjes de regering gesteund en is dus niet beter. Hij maakt gebruik van de huidige situatie met de Turken door de dubbele paspoorten idee van Wilders te lenen. Ik meen dat Wilders daar voor uitgejoeld was maar als Buma het zegt is het blijkbaar goed. Het is ook maar een losse flodder want het opzeggen van de associatie met de Turken kan alleen in EU verband en dat krijgt hij nooit voor elkaar want dat zal niet mogen van Merkel. Vanuit andere oogpunt zou hij de redder kunnen zijn om die akelige Pechtold opzij te zetten of nog vier jaar belogen te worden door Rutte. Ik denk dat men hiervoor kiest. In praktijk wordt het voor de burger niet beter want er komt geen wezenlijke verandering die nodig zou zijn. Het zal een grijze tijd worden.

  1. Marija

   Stem PVV

 2. Wim

  Weten we nog de alle partijen ook het CDA vonden dit geweldig van die Riessen en die Paul kreeg een zaadlozing toen.De turken zijn een mooi voorbeeld van de nieuwe samenleving die we in NL aan het opbouwen zijn volgens van Riessen, en voor die prachtige samenleving die niets meer met NL te maken heeft moeten alle PVV stemmers gedeporteerd en Wilders gemold worden zoals hij dat bij P&W verkondigde

 3. Gustaafff

  Goed mogelijk dat Buma premier wordt.

  Over vier jaar wordt de VVD de grootste en over acht jaar komt er weer een PvdA-kabinet. Zo rollen we lekker door.

  1. jennifer

   Dat je dit nog durft te zeggen Guustaaf, zeker nu bekent is wat voor een smerig bedrog spel Rutte speelt met merkel met die nepvluchtelingen, hiermee wordt duidelijk bevestigd dat het waar is dat Europa versneld geislamitiseerd moet worden, en onze eigen leugenaar Rutte speelt nog mee in dit spel.Ga je schamen inmiddels dat je partijen nog hoog houd die het land helemaal kapot gemaakt hebben en er schijnbaar nog niet mee klaar zijn, ook het CDA heeft hier debet aan.

  2. Christian Wouters

   Over vier jaar komt de derde Fortuyn en die vaagt alle semi-intellectuelen en nepchristenen weg.

   In ieder geval verliezen alle alpha’s hun titel. Dus, narcistische nepchristen, zoek maar een overweg.

   Hoogmoedige Farizeeer.

   1. Gustaafff

    Christian wouters heeft onze normen en waarden niet goed begrepen. Hij is zowel een Joden- als christenbasher. Met die mensen valt niet te praten.

 4. nick

  Dat zou vreselijk zijn! De meest hypocriete schijnheilige machts partij die we hebben! Mensen vergeten veel te snel!! Wie helpt ze herinneren!!!

  Herinneren we ons Balkenende nog, die ons verkocht heeft aan de EU!!! Buma meld dat hij veel contact heeft en advies vraagt aan deze meest vreselijkste premier ooit, dat zou toch alle alarm bellen moeten laten afgaan

 5. RS

  enne………………vergeet dit niet !

  Catshuis-overleg mislukte door CDA.
  Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.
  Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige.

  1. jennifer

   Zelfs nu met de nieuwe verkiezingen voor de deur zeggen ze het nog steeds dat hij weggelopen is, terwijl CDA de zaak heeft laten klappen. Een stelletje hypocriete machthebbers zijn het en geen politicus die het land dienen en er voor de burgers zijn.

 6. H.Vaes

  En ik wordt de man die met volle overtuiging op de PVV gaat stemmen.
  De PVV zal as. woensdag de grootste partij worden en het voortouw in de kabinetsformatie nemen.

  Er zijn maar 2 uitgangspunten om te kiezen….VOOR….of ….tegen…..ONS land.
  Ik kies….VOOR…..dus ….PVV.

 7. Klaas Ypema

  In dit land wordt je doorgaans neergeknald als je zegt dat je de volgende premier wordt, dus die Buma heeft zeker een deathwish.

  1. Nederland-op1

   Nee hoor, alleen als je echt aan de rechtse kant staat en iedereen weet dat het CDA een middenpartij is, geen vlees noch vis dus. Vanaf komende donderdag zal iedereen weer gaan ervaren dat de mooie woorden van Buma loos waren. En links zal weer tevreden zijn.

 8. Christian Wouters

  Deze saaie nepchristen vergeet dat zijn soort de judas speelde bij het eerste kabinet Rutte. De slechterik heeft ook geen academisch niveau want alpha. De gebrekkige fries dumpt wat gepikte ideeen als waren het zilverlingen en zoekt het snelle succes.

  Jezus zou dit figuur hebben gehaat. En gestraft met gaskamers voor zijn soort. Op termijn dan.

  1. Marija

   Hoe kunnen ze zich zo zeker voelen?
   Ligt er ergens nóg een adder onder het gras,
   of een aap in de mouw.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.