Syrische tak van PKK wordt beschermd in Syrië. Fout, fout, fout: je bestrijdt terreur niet met terreur!

Het heeft er alle schijn van dat de PYD en de YPG (de militaire tak van de PYD), twee takken van de PKK, steeds sterker worden in Syrië. Ze lijken beschermd te worden door het Westen (en met name door Amerika), dat een bondgenoot in hen ziet in verband met de strijd tegen ISIS.

Dat is natuurlijk een enorme fout. De PKK (en diens Syrische afdelingen) is een terroristische organisatie pur sang. Nee, het zijn geen radicaal-islamitische terroristen, maar er zijn meer soorten terroristen in de wereld dan alleen religieuze extremisten. De PKK is in essentie een marxistisch-leninistische revolutionaire beweging. Lees: een extreem-communistische club van, voor en door terroristen. De PKK heeft in de afgelopen decennia voor duizenden doden gezorgd. Deze terreurclub verklaarde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw de oorlog aan de rechtmatige regering van Turkije en zet die strijd nu voort. Dus nee, je hoeft daar ook niet tegen in te brengen dat ze zich ‘verzetten tegen Erdogan.’ Erdogan heeft niets met de PKK te maken; al ver voor hij aan de macht kwam was de PKK bezig met het zaaien van onheil.

Volgens Ilnur Cevik zijn de YPG en met name de PYD nu hard bezig om voet aan de grond te krijgen in Syrië. Deze marxistische-nationalistische terroristen gebruiken Rusland én de Verenigde Staten nu als een soort van schild om de stad Manbij in handen te houden. Dit terwijl de VS Turkije eerder beloofde dat de YPG zich onmiddellijk zou terugtrekken ten oosten van de Eufrates. Dit is nog steeds niet gebeurd. Zoals het er nu uitziet gaat dat ook niet gebeuren — niet binnenkort, tenminste. Sterker nog, de YPG heeft zelf al gezegd dat het Manbij ten koste van alles in handen wil houden en dat het zich beschermd weet door Amerikaanse troepen in de regio.

Tegelijkertijd heeft de YPG ervoor gezorgd dat troepen loyaal aan de Syrische dictator Bashar al-Assad ten westen van Manbij gekomen zijn. Daardoor hebben de Koerdische terroristen een bufferzone gecreëerd tussen het door Turkije veroverde Al-Bab en de stad in handen van de Koerden.

Ondertussen zijn de YPG en de PYD ook bezig in het gebied Afrin. Het lijkt erop dat ze daar de Russen gebruiken als schild tegen Turkije, dat natuurlijk niet zit te wachten op een PKK-geleide staat in Syrië. Zo roepen de Koerden nu onder meer dat Rusland daar een basis aan het bouwen is en de PYD actief beschermt met gepantserde voertuigen. Volgens de Russen is dat niet waar — het zou om een controlepost gaan en de voertuigen zouden er zijn ter handhaving van de vrede — maar het is duidelijk dat de PYD de Russen wil gebruiken om zichzelf te beschermen tegen de logische woede van Turkije; een land dat al bijna 40 jaar lang geleden heeft onder de terroristische activiteiten van de PKK en diens aanhangers.

Ondertussen is de PKK al bezig met het lastigvallen van Turkse soldaten in de grensregio. Zo werd er enkele dagen geleden een Turkse soldaat vermoord door een scherpschutter van de Koerdische terreurgroep. Daarnaast wordt er vanuit gegaan dat de PYD diens gebieden in Syrië nu gebruikt om ‘strijders’ te trainen en wapens te verzamelen, zodat ze in de (nabije?) toekomst kunnen losgaan in Turkije zelf. Dat is natuurlijk volstrekt onacceptabel.

En voor iemand iets roept dat dit ‘Turkse propaganda!111!!’ is: terroristische organisaties hebben er nogal een handje van om illegaal bezig te zijn, om wapens te verzamelen, én om toekomstige terroristen te trainen. Dat is wat ze ze doen. Het zal dus niemand mogen verbazen dat dit nu het geval is.

Amerika en Rusland moeten bijzonder voorzichtig zijn. Ze spelen met vuur. Je kunt terrorisme (van ISIS) niet bestrijden met terrorisme. De PKK en diens ‘internationale afdelingen’ moeten een halt worden toegeroepen. Gebeurt dat niet, dan kun je er vergif op innemen dat het binnenkort nóg onrustiger wordt in de regio omdat Ankara gedwongen zal zijn om in te grijpen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. HaZ

  Waarmee maar weer eens gezegd dient te worden dat we een Turkije in zijn huidige vorm, absoluut geen millimeter hoop mogen geven om zich bij de EU aan te sluiten. Turkije is een van zichzelf vervreemd land met een dito dictator. Met partijen als AKP en PKK moet je in Europa, trouwens de gehele wereld, geen zaken willen doen.

  1. A. Deijksterhuis

   Ik ben het hier volledig mee eens. Turkije in zijn huidige vorm kan nimmer onderdeel van de EU uitmaken. Daarover is de EU overigens ook volledig duidelijk.

 2. Jantje

  Tja, dat zint geen enkele Turk dat er ook maar ergens een Koerd wat meer macht krijgt.
  Niet binnen de turkse grenzen maar ook niet er buiten.
  Turkije heeft het leger er al op af gestuurd. O nee het leger is in Syrië om IS te verdrijven. Hahaha, dat gelooft toch niemand meer in het Westen?
  Behalve natuurlijk de EU dictatuur, maar die hebben waarschijnlijk een andere agenda.
  dit artikel komt uit de daily sabah, een turks overheidskrantje.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Laten we hopen dat de dappere Koerden winnen en niet de ISIS-Turken.

 4. Gustaafff

  Samenwerken met terroristen is niet goed, maar als het effectief is, heiligt het doel (de volledige destructie van IS), alle middelen.

 5. WWW

  Ik wist niet dat DDS nu ook al de salafistische revolutie steunt?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.