Theo Hiddema gaat los op “Rif-gerelateerd geweld”: “Marokkanen zijn agressiever ja. Dat zie je toch?”

Theo Hiddema wordt vandaag ingezworen als Kamerlid. In die hoedanigheid laat hij meteen even weten aan welke kant hij staat in het immigratiedebat.

De strafpleiter — dat werk blijft hij overigens doen — haalt in een interview namelijk keihard uit naar wat hij “Rif-culturen” noemt. De Rif is een gebergte in Marokko. Veel Nederlandse Marokkanen komen uit dat gebied waar de cultuur eeuwenlang heeft stil gestaan, de islam bijzonder conservatief is, en men weinig op heeft met de Nederlandse normen en waarden.

Hiddema:

“Uiteindelijk wreekt zich dan religieuze hysterie, een verwrongen seksuele moraal en Rif-gerelateerd geweld. Wat ik daarmee bedoel? De Rif is een gebergte in Marokko. Er is nogal wat Marokkaans geweld over ons heen gekomen, dus Rif-gerelateerd geweld van culturen uit de Rif.”

Gevraagd of mensen uit dat gebied (oftewel Marokkanen) agressiever zijn dan autochtonen antwoordt Hiddema gedecideerd:

“Die zijn nogal agressiever, ja. Dat zie je toch? De huizen van bewaring zitten toch vol? Dan ben je toch stekeblind als je dat niet in verband brengt met toch een zekere culturele bagage die mensen met zich meebrengen?”

Natuurlijk zijn er politiekcorrecten onder ons die dit soort uitspraken volkomen onacceptabel vinden:

https://twitter.com/SterkNikki/status/844809319753269250

Gelukkig wordt daar meteen fel op gereageerd door realisten die gewoon een heel simpele vraag stellen:

Ja natuurlijk klopt dat wel, alleen mag Hiddema het niet hardop zeggen. Dat is namelijk hartstikke racistisch, hoewel hij het over cultuur heeft en niet over ras, maar hé, links heeft al voor ons besloten dat die twee aan elkaar gelijk staan.

Jammer genoeg voor Sterkenburg komt Bart Schut, die nogal wat ervaring heeft met Marokkanen, ook even langs om te melden dat Marokkanen het daar zélf vaak mee eens zijn:

https://twitter.com/bpschut/status/844814298069159937

Het zal wel weer politiek incorrect zijn van Hiddema, maar hij heeft gewoon gelijk. En ja, die agressie is één van de voornaamste redenen waarom Nedermarokkanen — zeker jonge mannen met een Marokkaanse achtergrond — voor zoveel problemen zorgen in ons land. Sterkenburg en haar politiekcorrecte vrienden kunnen dat heel vervelend vinden, maar helaas, de feiten zijn de feiten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. DutchDropveter

  ach als de PVV / FvD of een andere realistische partij weg wordt gehouden bij de macht dan weet je dat dit land kapot gaat aan het politiekcorrect gelul van hipsters uit de randstad.

  Natuurlijk is humaan met elkaar omgaan een doel maar kom op zeg dit zit vanuit huis uit gebakken in je normen en waarden of je hebt het niet mee kregen en dan hoor je hier eigenlijk niet thuis want elke vorm van rechtelijke macht wordt ondermijnd.

 2. O.P.

  Hiddema heeft gelijk…
  En er is zeker niks discriminerends aan. Het berust op constateringen.
  Mooi wel dat Hiddema zo ook het gedachtengoed van de PVV in ere houdt!

 3. Peter Selie

  Theo Hiddema heeft gewoon gelijk en eigenlijk vind ik het prima dat er méér islam kritische geluiden worden geventileerd door het rechtse spectrum, trouwens wie niet luisteren wil moet maar voelen.

 4. HaZ

  Rif gerelateerd geweld is niet meer en minder een politieke uitdrukking voor het beter bekende “kutmarokkanen geweld”. Dat Hiddema daar een ander naampje aan geeft veranderd niets aan de impact.

  1. Peter Selie

   Dat’s óók waar beste HaZ, de linkse gütmenschen gaven aan alles wat hun niet bevalt een andere term, goed voorbeeld is wel het woord vreemdeling, waarmee de dikke Van Dale goed gevuld kan worden met termen zoals allochtoon ect.

  2. rosmalen53

   Precies,deze partij is alleen opgericht om tweedeling te veroorzaken om zgn hoger opgeleiden bij de PVV weg te trekken met hun dure woorden.
   Hier zitten de gevestigde partijen achter onder het mom van ben je tokkie blijf je bij de PVV
   Voel je jezelf wat meer en houd je niet van recht voor de raap dan naar Hiddema

 5. Borrelnootje

  Hiddema heeft gelijk. Maar ik zou het toch eerder islam-gerelateerd geweld willen noemen dan Rif-gerelateerd geweld. Als de culturen in het Rif-gebergte bijvoorbeeld Boeddistisch zouden zijn in plaats van constervatief islam, zou het met de agressie ongetwijfeld een stuk milder uitvallen.

  1. Ni28

   helemaal waar.

 6. Wim

  De waarheid kan nooit discriminerend zijn.

  1. jennifer

   Dat zeg jij wel,maar moet toch zeggen dat dit in Nederland wel zo genoemd wordt dan, alles politiek correct toch ook al is het de waarheid, en stinkt het van alle kanten.

 7. Lex

  Is hier geen video van?

 8. Ni28

  Stekenblind en oost indisch doof geeft samen politieke correctheid.

 9. A. Deijksterhuis

  Met dit type uitspraken zal het Forum voor Democratie de aanhang van de PVV weten aan te spreken. Ik veronderstel dat het FvD de komende jaren de PVV zal verzwakken. De PVV en haar leider zijn ook kwetsbaar. De partij en Wilders ogen vermoeid en weinig geïnspireerd. Het zal de komende jaren ook heel moeilijk zijn de partij bij elkaar te houden.

  1. Ritter

   A. Deijksterhuis

   De islamitische wereld is “gewelddadiger” en moslims nemen dat gedrag mee naar Europa. Over het algemeen staan moslims bekend om hun “korte lontjes” en vanwege het feit dat hun gedrag snel kan omslaan van vriendelijk naar agressief als hun iets niet bevalt.

  2. Kodi

   Hoe zit het eigenlijk met de PvdA? Die zou toch volgens jou met Diederik Samson de premier gaan leveren?

 10. DeKadt

  Interessant. Ik heb twee ordners VOL over islam in al zijn verscheidenheid via krantenknipsels, interviews, artikelen enz verzameld. Vanaf 2000. Best veel. Toen ik dit artikel las dacht ik direct aan een groot artikel in uitgerekend NRC, de ‘Zaterdag Bijvoegsel’ rubriek van 23 okt. 2005. Het stuk handelt over de Berber-Marokkanen en heet: ‘Wij zijn wild maar niet gek’. Het overgrote deel van de Marokkanen in Nederland hebben een Rif achtergrond. Dit bergvolk -Berbers genoemd- heeft een zeer gewelddadig verleden. Dat wisten de Fransen maar al te goed (Marokko was een Franse kolonie). Tijdens de tweede wereld oorlog ronselde het Franse leger duizenden Berbers voor de strijd in Europa. Deze troepen vochten in Italië en Frankrijk.

  De relatie tussen de Berbers en Arabieren is altijd gespannen geweest. Berbers zijn namelijk GEEN Arabieren! De islamitische legers moesten harde gevechten leveren tegen de Berbers, die zich niet snel gewonnen gaven. Velen vluchten daarom ook het Rifgebergte in, alwaar ze behoorlijk onafhankelijk konden blijven en buiten de invloed van de Arabieren. Vandaar de naam dus.

  Berbers zijn in zekere zin de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Het is een hard volk die geen overheid boven zich duldt. Door de eeuwen heen is verzet tegen autoriteit er als het ware in gefokt. Het zit in hun DNA.

  Theo Hiddema raakt een open zenuw en boort er lustig op los. Ik weet zeker dat Hiddema zich goed heeft verdiept. Denkelijk heeft hij ook het artikel in de NRC ooit gelezen. Het maakt veel indruk op mij. Vandaar dat ik het bewaart heb. Die twee enorme ordners zijn nokkie-nokkie gevuld met alles islam. Maar dat Berber artikel kon ik me direct herinneren. Lekker volk, die Berbers.

  Welkom in Nederland.

  1. A. Deijksterhuis

   Het veronderstellen van een genetische basis voor een geneigdheid tot geweld is wetenschappelijk gezien totale onzin. Etnisch is die bewering uiteraard ook bedenkelijk.

   1. Peter Selie

    Een onvervalste, volbloed Pavlov reactie van Deijksterhuis,
    cognitieve dissonantie, Het onaangename gevoel in het hoofd, welke ontstaat bij kennisname van feiten of meningen van andere reguurders die strijdig zijn met de eigen overtuiging of mening.

   2. Vabis

    Nog een nick,Hutten trol?

   3. Ritter

    A. Deijksterhuis

    Gedrag word voor een deel genetisch bepaald. Dat is wat de wetenschap beweert. Vroeger mocht dat niet gezegd worden ( Buikhuizen weet daar alles van); nu wel.

    Gedrag is deels erfelijk, deels door de omgeving bepaald.

    “Wil je alles weten over de wortels van crimineel gedrag? Lees dan het boek Het gewelddadige brein van Adrian Raine. Hij bespreekt de biologie van crimineel gedrag, uiteenlopend van de genetische basis voor misdaad tot aan het effect van visolie op het brein.”
    http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Criminele-basiskennis/6542

   4. Beukman

    @Deijksterhuis
    Het zinnetje met DNA erin moet je denk ik met een korreltje zout nemen.
    Verder heeft DeKadt wel gelijk. De Berbers zijn een trots en onafhankelijk volk met een eigen cultureel-historische achtergrond; hun roots liggen in een handjevol landen. Het figuurlijke “DNA” is er in zoverre ingeramd, dat ze eeuwenlang onderdrukt zijn door Arabieren, wat hun identiteit vermoedelijk alleen maar heeft versterkt. Ook nu nog probeert de Marokkaanse overheid hun eigen taal, het Tamazight, eruit te rammen.
    Veel Berbers noemen zichzelf liever bij hun andere naam, Imazighen: “vrij volk”, of “vrije mensen”. Dat ze “vrij” zijn of waren blijkt ook uit het fanatisme waarmee ze na WOII de Fransen Algerije uit hebben getrapt.

    Sommige Arabisch-Marokkaanse Nederlanders kijken een beetje neer op Berbers als zijnde ongeciviliceerde gastjes. Daar zit misschien een kern van waarheid in, maar het is vooral een generalisatie. Tegelijk meen ik de laatste jaren te merken dat Berbers in Nederland zich meer verzetten tegen de culturele dominantie van de Arabische Marokkanen, en hun roots inclusief taal herontdekken.

    Ik vind echter Berbers trouwens tot de mooiste mensen ter wereld horen, zowel mannen als vrouwen.

   5. Borrelnootje

    Eeuwig dezelfde lulkoek: Simon is (nu bijna dagelijks) met een nieuwe nick aanwezig.

    Van harte welkom hoor Hutten, iedereen is blij dat je er weer bent. En dat je van die buitengewoon interessante reacties en inzichten hebt. Ook zo vernieuwend en origineel. Zo overtuig je beslist mensen, ouwe querulant.

    1. Beukman

     @Nootje
     Deijksterhuis’ reactie snijdt meer hout dan de jouwe. Ik zou dus maar niet zo hoog van de toren blazen.

     1. Borrelnootje

      Haha, daar springt de duopassagier van Simon weer in de bres. Waar komt toch die behoefte vandaan om de andere altijd te beschermen? Oh wacht, zou het komen omdat ze dezelfde broodheer hebben?

     2. Beukman

      Je paranoïa (zelfde broodheer blablabla) neem ik voor lief, @Nootje. Maar ik heb gewoon de pest aan oninhoudelijke reacties die ook nog eens op de man spelen.
      Ga gewoon eens in op wat Deijksterhuis te zeggen heeft. Zijn opmerking is allerminst dom, en kan ook moeilijk “trollen” worden genoemd.

     3. Borrelnootje

      Zijn reactie kan inderdaad geen trollen worden genoemd. Maar de stereotype aard van de reactie wijst bij het eerste woord reeds in de richting van de eeuwige trol op DDS, Simon Ceteris enz.

      Dus wederom de vraag: waarom voel jij je geroepen om a la minute voor hem in de bres te springen?

      Als Deijksterhuis geen trol is en niet de zoveelste nick van degene wiens-naam-we-niet-zullen-noemen-maar-waar-iedereen-de-pest-aan-heeft, dan zou hij dat toch zelf wel melden en verbaasd reageren? Of ken je Deijksterhuis en acht je hem onbekwaam?

      Overigens is dit mijn laatste reactie inzake dit onderwerpje. Het is wel weer mooi genoeg geweest.

    2. Kodi

     Vanwaar toch die korte(re) looptijd(en) van zijn nieuwe troll accounts?

   6. Kodi

    Van al die Islamitische inteelt word je overigens behoorlijk schizofreen. Marokkanen zijn vijf tot zeven maal meer schizofreen dan Nederlanders.

  2. Ritter

   DeKadt

   Een informatief boek over deze problematiek is “IEDER VOOR ZICH” van Frank van Gemert dat gaat over het cultureel aspect betreffende criminaliteit door Berbers.

   Hier onder een beschrijving van het boek:

   “Over criminaliteit van Marokkaanse jongens is al het nodige gezegd en geschreven. In de verklaringen stonden sociaal-economische factoren meestal centraal en bleven de veel lastiger te grijpen culturele factoren onderbelicht. In dit boek echter krijgt cultuur veel aandacht. De hoofdpersonen in deze studie zijn Marokkaanse jongeren uit Rotterdam-Zuid. Gedetailleerde etnografische beschrijvingen van hun gedrag staan naast de geschiedenis van de Berbers in de Rif, de migratie, het gezin, de Rotterdamse woonomgeving, en naast hun criminele activiteiten.

   Dissertatie waarin de oorzaken van criminaliteit onder Marokaanse jongens uit Rotterdam-Zuid onderzocht worden. In de meeste tot nu toe verschenen studies die verklaringen aandragen voor de criminaliteit onder Marokkaanse jongeren, staan sociaal-economische factoren centraal.

   In dit boek echter krijgt de cultuur veel aandacht. Na een inleiding over criminaliteit en cultuur worden achtereenvolgens beschreven Marokko en met name de geschiedenis en cultuur van de Rif; het verschijnsel migratie; opgroeien in Nederland; het leven in Rotterdam-Zuid, het leven van de jongens in een Rotterdams buurthuis en de criminele activiteiten van de jongeren en de reacties van hun omgeving hierop. De antropoloog en onderzoeker Van Gemert analyseert deze verschillende situaties, ziet bepaalde culturele elementen steeds terugkeren en er als een rode draad doorheen lopen.

   In de cultuur ligt voor van Gemert de verklaring waarom de criminaliteit onder de Marokaanse jongeren hoger is dan onder andere allochtone jongeren die in vergelijkbare sociaal-economische omstandigheden verkeren. Het boek is een goede aanvulling op bestaande studies, ook al deed het veel stof opwaaien.

   ‘Marokkaanse cultuur ook oorzaak jeugdcriminaliteit’/’Een brommer geeft geen status, pubers willen een auto’
   https://www.trouw.nl/home/-marokkaanse-cultuur-ook-oorzaak-jeugdcriminaliteit-een-brommer-geeft-geen-status-pubers-willen-een-auto-~a6ad10ff/

 11. Ritter

  Theo Hiddema heeft natuurlijk gelijk zoals iedereen wel weet. Maar het is niet “politiek correct” om deze feiten openlijk te uitten.

 12. Mees

  Dacht dat Tweede Kamer lidmaatschap een full time job was.
  Mag hij wettelijk zijn nevenfunctie behouden?

  1. HaZ

   Ik zou zeggen, wat let je om het hem zelf te vragen.

   1. Mees

    Geef mij ff zijn 06

    1. HaZ

     O, je bent nog van het zwart/wit tv met buizen tijdperk.

 13. Ome Ga

  Buitenlandse Christenen zijn daar in de woestijnwildernis ook van harte welkom. Ze krijgen ook gratis huisvesting, chocopasta en minimumloon, en voorkeurbehandeling bij werkverschaffing. Ze krijgen subsidie om hun kerken te bouwen, en in elke koran of boekenshop zijn Bijbels in diverse vertalingen en versies. Familie mag ook overkomen, zelfs achterneven en -nichten!

  Marakkech heeft zelfs een Christen als Burgemeester en de voorzitter van het parlement is een Nederlander met twee paspoorten.
  Hun koning pakt graag een biertje met je ook!

  http://www.maghrebmagazine.nl/2010/07/03/marokko-zet-opnieuw-christenen-het-land-uit/

 14. Floris

  Ritter liet de naam Buikhuisen vallen. De zg “affaire Buikhuisen” is onthullend en dan bedoel ik de hysterie waarmee de policoristen op zijn ideeën reageerden:

  “In de media (Vrij Nederland en VPRO voorop) heerste niet altijd de nuance: je was ‘goed’ als je biosociale criminologie afwees en ‘fout’ als je bereid was serieus naar de ideeën van Buikhuisen te luisteren. De mediahetze verschoof al snel van de ideeën van Buikhuisen naar ad hominem-aanvallen op de persoon Buikhuisen. Zo schreef Hugo Brandt Corstius (Piet Grijs) over Buikhuisen: ‘hij is een kale, impotente carrièrewetenschapper’, een ‘verblinde vakidioot’, een ‘bedrieger’, een ‘aartsopportunist’ en een ‘domme charlatan’.[2] De columns zijn verzameld in Piet Grijs (1978), Buikhuisen, dom én slecht.”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wouter_Buikhuisen

  Als je als wetenschapper, ongeacht het vakgebied, iets aanroert dat strijdig is met het politiek correcte evangelie dan ben je loslopend wild. Dan ben je “fout”.

  Zo rolt het in het westen, dat dreigt aan het politiek correctisme ten onder te gaan. Politiek correctisme legt een taboe op het spreken van de waarheid en is derhalve een vijand van de wetenschappelijke methode.

 15. Floris

  Wat de berbers betreft. Dat ze agressiever zijn dan de gemiddelde moslim (die weer agressiever is dan de gemiddelde niet-moslim) ligt uiteraard aan een mix van factoren. Dat de berbers de islam hebben omarmd is geen verbetering geweest.

 16. Floris

  A. Deijksterhuis (waarschijnlijk een reincarnatie van je-weet-wel) schreef:

  “Het veronderstellen van een genetische basis voor een geneigdheid tot geweld is wetenschappelijk gezien totale onzin. Etnisch is die bewering uiteraard ook bedenkelijk.”
  ————————————————————————
  Het is geen totale onzin:

  “Ook binnen de biologie bestond weerstand tegen sommige opvattingen van Buikhuisen. Het nature-nurture-debat was daar net in een wat rustiger vaarwater gekomen: alle biologen accepteerden dat voor de ontwikkeling van gedrag erfelijke EN niet-erfelijke factoren onmisbaar zijn.”

  (zelfde bron)

  Je loopt dus achter. Maar dat verbaast niet. Policoristen hebben niets met wetenschap. Ze nemen eruit wat ze kunnen gebruiken en negeren datgene wat tegen hun politiek correcte evangelie indruist.

  1. Kodi

   Vergrijpt Wim Hutten zich dus andermaal aan liegen voor de goede linkse zaak? Want dat je hem hier weer eens even haarfijn gefileerd hebt, moge duidelijk zijn.

 17. Syntha

  Hier is niets discriminerends aan. Mijn man had in zijn werk een collega die Moslim was.
  Deze meneer zei precies hetzelfde.

  Net zo goed als je in de christelijke leer fundamentalisme hebt, heb je dat ook in de Islam, simpel. Heeft te maken met de innerlijke ontwikkeling.

  Maar daar hebben de regeringen geen kaas van gegeten.

 18. dapperedodo

  Het is en blijft een machocultuur. Anatoliegebergte idem. De vrouwen vallen nog mee, maar krijgen niet de kans zich aan te passen vanwege hun mannelijke soortgenoten.
  GL en D66 wil nog ladingen vluchtelingen binnenharken ook al zijn het dan geen marokkanen, het zijn wel mensen, die ook op lange duur moeite zullen hebben zich aan te passen. Cultuur is te verschillend. Blijft lastig moslimcultuur en westerse cultuur. Er zijn nog teveel mensen die belang hebben bij het asielbeleid van D66 en GL want asielindustrie.

 19. Ome Ga

  Floris, deKadt, Ritter, ik geniet altijd van jullie feitelijke bijdragen, tx!
  Weerstaan we linkse onderbuikbeukmangevoelens die altijd kant noch wal raken. Maar landverradersprofessie zullen we maar zeggen.

  We moeten ons helaas wel waden door de (overigens altijd door mij ongelezen) bagger van trollen hier: de nieuwe DDS babytrol deijksterdiaree c.s van huttenbeuksimoncetreisparibusarieannie-trol, incl. het/haar/zijn gendergelijken en woestijngeloofsgenoten als beuksnot, beuk-“nooit schelden” deugdman en beuk -“Better (bitter dus) and Holier than thou”-man (‘iemand met andere mening is trol’, jaja dat standaardalienrobot antwoord weten we nou wel trol!).

  Door en door slechte karakters. Vooral omdat ze geniepig, sinister en huichelachtig zijn.

 20. Kodi

  Het was van het weekeinde ook weer gezellig op een brug bij Arnhem met al dat Marokkaanse geweld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.