snapshot6

Wordt Forum voor Democratie binnenkort de grootste partij? Als we Facebook mogen geloven wel!

Geen categoriemrt 09 2017, 19:00
Volgens de peilingen moet het inmiddels wel gek lopen als Forum voor Democratie volgende week woensdag geen zetel binnensleept voor Thierry Baudet. De grootste partij worden in de Kamer is - vooralsnog! - echter nog toekomstmuziek. Buiten de kamer zijn ze echter bezig aan een enorme opmars.
Social media zijn niet meer weg te denken uit onze wereld, en hoewel veel politici vaak in hun eigen wereld lijken te leven ontkomen ook zij er niet aan. Vrijwel alle partijen hebben dan ook wel een social media-beleid waarbij campagnemateriaal wordt verspreid, positieve artikelen worden gedeeld en op andere creatieve manieren aandacht voor de partij wordt gegenereerd. Allemaal handig om een - in toenemende digitaal actieve - samenleving aan potentiële stemmers te bereiken.
Toch zijn er veel overeenkomsten met de analoge wereld. Één daarvan is dat je nog zo hard kunt schreeuwen, maar dat dat allemaal geen enkele zin heeft als je geen publiek hebt. Op social media moet je die vooral in de vorm van 'volgers' en 'likes' verwerven, zodat die mensen jouw berichten zien en, idealiter, het weer verder verspreiden onder hun vrienden. Het doel moge dus duidelijk zijn: je moet er als partij zoveel mogelijk bij elkaar harken!
Forum voor Democratie is zich daar maar al te van bewust en heeft eens gekeken naar hoeveel aanhang partijen nou zoal hebben op Facebook. En wat blijkt nou? De partij van Thierry Baudet is met meer dan 55.000 likes vrijwel de grootste partij op Facebook, groter dan 'typische jongerenpartijen' als D66 en GroenLinks:
Alleen - niet zo verrassend - de VVD lijkt daar met 73.000 likes nog een stevig stuk boven te zitten, maar verder heeft bijna geen enkele andere partij zoveel digitale aanhang als die van Baudet en Hiddema. Het mooiste? De groei zit er goed in, en als dit zo door blijft gaan zal ook de VVD op een gegeven moment ingehaald worden! Sterker nog: onze zuiderburen constateerden eerder als dat Forum het uitstekend doet op social media. En terecht dus, naar nu blijkt.
En ja, natuurlijk: likes zijn, helaas voor Forum voor Democratie, nog geen stemmen, en er is geen enkele reden om aan te nemen dat de resultaten op 15 maart in verhouding zullen staan tot die op Facebook. De wereld gaat echter ook na die dag door, en door nu al stevig in te zetten op een grote aanhang - en dus meer naamsbekendheid - investeert de partij uitstekend in de toekomst. Het mediakartel doet nog altijd moeite om dit soort 'nieuwe' partijen te negeren, dus dan is het erg handig als je Nederland direct kunt bereiken. Dat snapte Donald Trump vorig jaar al, en lijken nu steeds meer (aanstaande) politici te merken. Het lijkt in ieder geval, ongeacht de uitslag van volgende week, onvermijdelijk: we gaan nog heel veel zien van deze partij!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten