Pijnlijke Ipsos-peiling laat zien: VVD en PVV verliezen, Buma haalt Wilders bijna in

Geen categoriemrt 09 2017, 17:50
De nieuwste Ipsos-peiling staat online, en daaruit blijkt maar weer dat de tweestrijd er definitief niet lijkt te komen en dat het CDA daar hard van gaat profiteren.
Eerder deze middag schreef ik al dat in de peiling van Kantar Public duidelijk te zien is dat de tweestrijd die Mark Rutte zo graag ziet ontstaan tussen zijn VVD en de PVV van Geert Wilders - waarbij Nederland massaal strategisch op zijn partij zou stemmen om een 'premier Wilders' tegen te houden - er niet gaat komen: men heeft genoeg van de praatjes van de VVD'er en stemt liever op een partij waar ze wél echt in geloven.
De vraag blijft dan natuurlijk: welke partij is dat dan? Het makkelijkste is het om aan te geven welke partijen dat in ieder geval niet zijn: de VVD zelf en de PVV. Die gaan in de donderdagpeiling van Ipsos namelijk allebei hard onderuit: de VVD van 28 naar 26 en de PVV van 24 naar 23. Pijnlijk, vooral als je je bedenkt dat Wilders er enkele maanden nog beter voor stond, toen hij met veel meer virtuele zetels duidelijk de grootste partij van Nederland zou worden. Van die droom lijkt op dit moment in ieder geval weinig meer over.
[caption id="attachment_161885" align="aligncenter" width="540"]Bron foto: Ipsos Bron foto: Ipsos[/caption]
De grootste én belangrijkste winnaar is overduidelijk het CDA van Sybrand Buma, dat duidelijk profiteert van de prima performances van haar lijsttrekker bij de debatten van de afgelopen week. Hij kwam misschien niet met uitspraken waarmee hij écht goed scoorde, maar zet zichzelf wel steeds meer neer als een baken van stabiliteit tussen een groep schreeuwende politici die allemaal de volgende premier willen worden. Dat stabiele imago lijkt dus goed te doen: met twee zetels winst stijgt Buma's partij van 19 naar maar liefst 21 zetels, waarmee ze de belangrijke mijlpaal van 20 zetels bereikt lijken te hebben. En inderdaad: daarmee zijn ze nog maar twee luttele zetels verwijderd van de PVV. Zet men deze koers voort, dan zou het CDA wel eens heel goed de tweede partij van Nederland kunnen worden woensdag! Het is met deze peiling in ieder geval wel erg waarschijnlijk geworden.
Maar vergeet niet: peilingen blijven peilingen, en die hebben het wel vaker mis gehad, zoals we vorig jaar natuurlijk uitgebreid hebben mogen meemaken. Uiteindelijk doet het er enkel toe wat men volgende week woensdag met het rode potlood aankruist, en het zou heel goed kunnen dat de PVV dan alsnog voor een grote verrassing gaat zorgen. We zullen het zien, maar het belooft in ieder geval spannender dan ooit te worden!
De volledige virtuele zetelverdeling is hier te zien:
[caption id="attachment_161888" align="aligncenter" width="679"]Bron foto: Ipsos Bron foto: Ipsos[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten