Bizar: stille tocht voor Israël in Rotterdam niet toegestaan, Hamas-conferentie gaat wel door

De gemeente Rotterdam zegt de veiligheid niet te kunnen garanderen, dus de stille tocht mag niet plaatsvinden.

Dit is Nederland anno 2017: een stille tocht voor Israël in de havenstad mag niet doorgaan, omdat de politie de veiligheid van de aanwezigen niet kan garanderen. De tocht was een initiatief van Christenen voor Israël om te protesteren tegen de bijeenkomst die een frontorganisatie van Hamas zaterdag in concerthal De Doelen houdt. Die bijeenkomst, waar terreurverheerlijker Abou Jahjah zal spreken, mag wel gewoon doorgaan.

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) had burgemeester Aboutaleb verzocht om de Hamas-conferentie te verbieden, maar dat weigerde hij. Ook ministers Blok (Veiligheid en Justitie) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) zagen geen reden om in te grijpen. Leefbaar Rotterdam had nog een motie ingediend in de gemeenteraad om de bijeenkomst tegen te houden, maar daar stemde verder geen enkele partij voor. Een schande, aldus Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf:

“In een tijd waarin antisemitisme zienderogen toeneemt, jongeren klakkeloos een rapper adoreren die zegt dat Hamas helden van het verzet zijn, de tijd waarin Stolpersteinen uit de grond worden gerukt en synagogen permanent worden bewaakt, rolt Rotterdam de rode loper uit voor een organisatie die antisemitisch geweld verheerlijkt.”

Het is natuurlijk de wereld op zijn kop dat deze Hamas-bijeenkomst wél mag doorgaan, terwijl een vreedzame pro-Israël-tocht niet mag plaatsvinden. Het is een grove schande dat de politie Rotterdam niet de veiligheid kan garanderen van 150 mensen die hun solidariteit met Israël willen betuigen. Veiligheid is immers de kerntaak van de overheid. Bovendien zegt het iets over de mensen die tégen Israël zijn. Kennelijk is de haat en agressie bij diegenen zó groot, dat een pro-Israël-geluid in Rotterdam niet veilig kan worden geuit.

Dat de gemeente deze stille tocht voor Israël vervolgens verbiedt, is niets anders dan toegeven aan geweld en agressie. Desnoods moet Aboutaleb de ME laten uitrukken om de veiligheid van deze stille tocht te garanderen: iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten. Het is volslagen bizar dat Aboutaleb capituleert voor agressie, in plaats van pal te staan voor de vrijheid van meningsuiting. Dankzij zijn slappe beleid mag Hamas een terreurfeestje organiseren in De Doelen, en wordt een pro-Israël-geluid verboden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Marija

  Als ik het goed heb begrepen is de reden:
  dat het een binnen en het ander buiten plaatsvindt.

  1. Marija

   Al die mensen die een stille optocht wilden organiseren kunnen voor de deur gaan liggen waar de Hamas bijeenkomst wordt gehouden, zodat er niemand naar binnen kan.

   (Eritreeërs hebben op deze manier voor elkaar gekregen dat de burgemeester van Veldhoven de bijeenkomst aldaar heeft verboden). Dat is de manier.

 2. Seneca

  Goh, ik ben benieuwd wat die intrieste figuren zoals vdVelde, ons meesje, beukmannetje en noem maar op hierop te zeggen hebben. Dit is natuurlijk ok want het gaat om Israël maar die NLer die mevrouw Simons bedreigde, wordt door dit soort figuren als tokkie weggezet. Wij vergeten niet.

  1. toetssteen

   @Seneca
   Zal wel voetbal op tv zijn oid.

 3. Isolde

  Ik geloof niet dat de burgemeester politiek verschil maakt. Iedereen heeft het recht om te demonstreren en bijeenkomsten te houden zolang je binnen de wet blijft.
  Het enige waar hij op afgerekend wordt is de veiligheid en het is logisch dat een stille tocht veel lastiger is te beveiligen dan een bijeenkomst in een afgesloten ruimte.

  Meer is er niet aan de hand.

  1. Guus Geluk

   Eens. Niets achter zoeken.

   1. Vabis

    Guus Gelul gorgelt indien nodig de dunne stront van de autoriteiten in zijn serviele overgave voor de elitaire machthebbers, wat een waardeloos figuur is het toch…

  2. IJscoman

   Lastiger te beveiligen betekent niet onmogelijk te beveiligen. Er spreekt linkse onwil uit de beslissing om de tocht te verbieden. Israel kan verreken. En ‘Hamas alle Joden aan het gas’ krijgt ruim baan. Schande. Isolde vindt het echter volstrekt begrijpelijk en normaal.

 4. Ni28

  Het zal niet de eerste keer zijn dat Nederland Israël laat vallen en voor terroristen kiest. En dan over veiligheidsredenen praten is een beetje wrang.

 5. Ali Yas

  Strakke analyse van Paul.

 6. Ritter

  Ik vrees dat het in de toekomst alleen maar erger zal worden in de grote steden.

  De moslim bevolking in de grote steden neemt zienderogen toe en daarmee ook het antisemitisme.

  De Jodenhaat onder de moslims is nu eenmaal groot en word er met de paplepel ingegoten.

  De huidige situatie waarin Hamas een conferentie mag houden en een vreedzame tegendemonstratie word verboden zou nog niet lang geleden ondenkbaar zijn maar gebeurt dus nu.

  Zo snel kan de situatie veranderen als de demografie veranderd. Helaas zijn deze demografische veranderingen (als gevolg van de massa immigratie uit de islamitische landen) onomkeerbaar.

  1. Guus Geluk

   Geklets, @Ritter. Eerstens zagen zowel Aboutaleb als minister Plasterk en minister Blok, geen reden om de bijeenkomst af te blazen. Want dat is vrijheid van meningsuiting. Wil je beweren dat zowel Aboutaleb als de ministers een hekel hebben aan Israël.

   Vervolgens wilde CvI de tegendemonstratie houden. Aboutaleb heeft gezegd: ik kan niet garanderen dat je vanavond weer thuiskomt.

   Aboutaleb liet zich dus niet leiden door religieuze of politieke motieven, hij maakte de beslissing in het belang van de veiligheid van Jan met de Pet.

   1. Ritter

    @Guus Geluk

    Het feit dat een vreedzame demonstratie niet kan doorgaan uit veiligheidsredenen is zeer zorgelijk en is het gevolg van de grote demografische veranderingen die plaatsvinden in de grote steden steden waarin de moslim bevolking snel toeneemt.

    De massa immigratie uit de islamitische landen is een onomkeerbaar proces en goed waar te nemen op basis scholen waarin op bepaalde scholen de moslim kinderen al de meerderheid vormen. Met o.a als gevolg dat Pasen niet meer word gevierd op christelijke scholen.

    Dat is ook in meerdere steden in Europa zoals ook in België.

    Voor het eerst meer dan de helft moslims in Antwerpse scholen
    http://www.gva.be/cnt/dmf20160302_02161849/voor-het-eerst-meer-dan-de-helft-moslims-in-antwerpse-scholen

    1. Guus Geluk

     @Ritter, Je hebt een punt wat betreft de massa-immigratie en moslim-bevolking, maar dat is niet alleen de oorzaak. Er bestaan ook knettergekke figuren als Kars T. die op menigtes in willen rijden. Of linkse gekken als Volckert van de G.

     1. zomaar

      @Guus jij noemt er twee !!, kom gaat ons nu eens de namen noemen van al die moslims die aanslagen gepleegd hebben .

      lees ik morgen wel , zolang zal je bezig zijn met het neerschrijven van deze namen .

 7. nienke

  Ja mensen dit is Nederland anno 2017, dit is natuurlijk de waanzin ten top.
  Het geboefte mag hier alles, Hamas, Aboejaja, maar owee als het ook maar iets met Israel te maken heeft dan kan het niet.
  Dus de burgemeester van Rotterdam pist in z’n broek van angst wat er komen gaat als de stille tocht door gaat.
  De vrijheid van meningsuiting geld dus alleen voor het geboefte maar niet voor Israel.
  Dit zegt toch alles hoe wij in dit land knielen voor deze extreme idioten die het totaal onmogelijk maken een ander ook z’n vrijheid van meningsuiting te mogen uiten.
  Echt schandalig meneer de burgemeester.

 8. HaZ

  In bananenrepubliek Nederland kan dit allemaal. Een moslimburgemeester die van de een op de andere dag de veiligheid voor een stille tocht niet meer kan garanderen, terwijl in zijn stad de ene na de andere voetbalrel (gelukkig) in de kiem kan worden gesmoord. Túúrlijk aboutaleb !

 9. Adriaan

  Een conferentie met Eritreeërs, een Hamas conferentie, een stille tocht Israël, een referendum Turkije. En dat allemaal in Nederland. Nederland begint nu echt in een terminaal stadium te geraken. Wat ben ik blij dat ik al zo oud ben. Het wordt nog veel en veel erger.

  1. corfo

   Adriaan.
   Ik voel met u mee en vrees voor hetzelfde.

 10. corfo

  Dit soort acties zijn te verwachten in een gemeente met een buitenlandse burgemeester; zij hebben geen affiniteit met Nederland maar maken wél gebruik van 2 paspoorten.

 11. Likoednl

  Hamas is een terroristische organisatie waaraan het volgens het internationaal recht verboden is om medewerking aan te verlenen.
  Maar Rotterdam en Nederland hebben daar mailing aan.

  1. HaZ

   Helaas niet voor onze “vrienden” van de EU @Likoednl.
   Hamas staat op de terreurlijst van de Verenigde Staten, Canada en Japan. In Australië en Groot-Brittannië wordt alleen de militaire tak van Hamas gezien als terroristische organisatie.
   http://www.elsevier.nl/buitenland/article/2014/12/waarom-hamas-niet-langer-op-eu-terreurlijst-staat-1667757W/

 12. Ali Yas

  De vrijheid van demonstratie geldt in principe voor iedereen en er is zeker geen reden die te onthouden aan een geweldloze club als Christenen voor Israël. Dat Aboutaleb de geplande stille (!) tocht desalniettemin verbiedt, kunnen we hem alleen maar niet kwalijk nemen als het hem werkelijk niet lukt deze groep te beschermen met de middelen die hij tot zijn beschikking heeft.

  Laten we Achmed het voordeel van de twijfel geven. Dan betekent dit dat in Rotterdam de vrijheid van demonstratie in de praktijk alleen nog geldt voor groepen met bepaalde politiek-religieuze overtuigingen.

  De overheid is er om normen te stellen en de naleving daarvan te handhaven. Eén van die normen is de vrijheid van demonstratie. Wie zich daar met geweld of dreiging met geweld tegen verzet, moet geconfronteerd worden met handhaving van die normen. Gebeurt dat niet, zoals nu blijkbaar het geval is, dan laat men het recht van de gewelddadigste gelden.

  Een cynicus zal het allemaal prima vinden: er is nu geen geweld gebruikt en iedereen kan weer rustig gaan slapen. Maar er is wel iets veranderd. We zijn een deel van onze beschaving kwijtgeraakt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.