Hans Teeuwen geeft toe dat hij geen grappen maakt over de islam: “Je kunt er voor doodgeschoten worden”

Hans Teeuwen neemt normaal geen blad voor de mond. Nu geeft hij toe dat hij dat tóch doet met betrekking tot grappen over “de drie i’s”: immigratie, integratie en islam.

Tijdens de uitzending van WNL Opiniemakers van gisteravond kwam cabaretier Hans Teeuwen ook even langs. Deze ‘clown van de samenleving’ (en in mijn optiek de beste cabaretier van ons land) wilde best met Wierd Duk praten over de rol van de politieke correctheid in zijn metier… en ook over de vraag of angst een rol speelt in de wijze waarop hij zijn shows in elkaar zet. Met andere woorden, zijn er bepaalde onderwerpen die hij maar laat liggen omdat hij anders van ‘racisme’ beschuldigd wordt of omdat hij bang is dat er iets ernstigers gebeurt — zoals een moordpoging?

Teeuwen gaf daar heel eerlijk antwoord op. Op de vraag wanneer hij voor het laatst een grap maakte over “de profeet” (Mohammed) antwoordde hij dat dit al jaren geleden was, namelijk toen er een beeld werd onthuld van Theo van Gogh. “Sindsdien niet meer,” gaf hij toe.

De reden? Is het geen interessant materiaal, vroeg Duk? Nou, dat is het juist wél:

“Nee, dat is eigenlijk één van de spannendste onderwerpen — zou dat moeten zijn voor cabaretiers en voor satirici. Maar ja, je kan er voor doodgeschoten worden. En dat is ook al gebeurd, meer dan eens.”

Hij ging verder:

Niemand doet het. Er is geen één krant nog die een Mohammed-cartoon publiceert, dus de schrik zit er goed in.”

Feitelijk geef je extremisten daarmee natuurlijk precies wat ze willen. Teeuwen begrijpt dat ook, maar dat maakt de angst niet minder prominent — of zelfs maar begrijpelijk. Het is heel gemakkelijk om vanaf de zijlijn te roepen dat cabaretiers overal grappen over moeten durven maken, maar doet het zelf maar eens; prominent, terwijl de hele wereld meekijkt en je weet dat je van de ene op de andere dag op een dodenlijst kunt belanden.

“Al lang geleden heb ik die conclusie getrokken,” zei Teeuwen, dat cabaretiers als hij — en kranten ook, trouwens — hun eigen vrijheid van meningsuiting beknotten. “Ik leg me er niet bij neer dat dat zo is, maar ik constateer dat het wél zo is.”

Wat hij daar aan doet? Hoewel de angst er ook bij hem inzit, en hij bepaalde grappen dus niet maakt, geeft hij aan dat hij “dat thema” wel blijft “behandelen.” Hoe? Door er dan toch grappen over te maken? Nee, door “het te benoemen” dat “er zelfcensuur is.” Met andere woorden, hij benoemt de problematiek door aan te geven dat je er niet frank en vrij over kunt spreken.

En Teeuwen ging nog een stap verder. Niet alleen worden er geen grappen gemaakt over dit onderwerp, aldus de cabaretier, zelfs de mainstream media benoemen het feit niet meer dat bepaalde aanslagen gepleegd worden door radicale moslims… en dus uit naam van de radicale islam. “Die term,” zei hij tegen Duk, “is niet gevallen,” ook niet bij de berichtgeving op tv over de aanslag in Stockholm.

Volgens Teeuwen komt dat door twee zaken: ten eerste uit angst, maar ten tweede ook omdat sommige mensen wellicht bewust bij zichzelf denken, “ik wil niet hele bevolkingsgroepen stigmatiseren.” Maar, zegt Teeuwen daarop, “ik denk niet dat je welke bevolkingsgroep dan ook een plezier doet door de gewelddadige kanten van een religie onbespreekbaar te maken. Dan wordt alles alleen maar erger, denk ik.”

Daarbij richtte hij zijn pijlen ook op het NOS Journaal, onze grote politiekcorrecte vrienden van de NPO:

Soms is het als je het NOS Journaal kijkt net alsof er tegen kinderen gepraat wordt. Alsof mensen ook een beetje gerustgesteld moeten worden. Alsof mensen […] behoed moeten worden voor eventuele fascistische, racistische gedachtes. Ik denk dat dat een fout is omdat de informatie, die bereikt mensen toch wel.”

Juist daardoor, zegt hij, worden de poorten opengezet voor mensen die wellicht niet de beste bedoelingen hebben, maar die toch naar boven komen drijven in de politiek omdat zij dit soort problemen in ieder geval wel benoemen. Zo, zegt Teeuwen, kon Donald Trump feitelijk president worden.

Tenslotte stipte Teeuwen een bijzonder belangrijk punt aan: als dit soort punten niet benoemd worden, als radicaliserende jonge moslims nooit te horen krijgen dat, hé, misschien is het geen goed idee om jezelf op te blazen, en nee, je komt niet in de hemel als je onschuldige ‘niet-gelovigen vermoordt,’ dan zullen ze op het moment dat ze toeslaan ook niet bij zichzelf denken “klopt het wel wat ik doe?” Het is, aldus Teeuwen, juist van het grootste belang om die twijfel te zaaien in de geesten van jongeren die vatbaar zijn voor de radicale islam, misschien dat ze zich dan “op het moment supreme” alsnog bedenken. Als ze nooit worden tegengesproken weet je in ieder geval zeker dat die twijfel er nooit zal zijn, waardoor iemand “tot zo’n waanzinnige daad kan komen.”

Kortom, Teeuwen bespreekt alles, maar censureert zichzelf wel degelijk als het aankomt op het maken van grappen, wat toch echt zijn vak is. Zelfs Neerlands meest uitgesproken cabaretier heeft daar dus last van. Eigenlijk zegt dat alles over de stand van zaken in Nederland, de dreiging die uitgaat van de radicale islam, en de gevolgen van de onwil van de politiek om problemen te benoemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Volgens de Deugmens islamiseert NL he-le-maal niet.
  “Dat zit allemaal in je brein, dat zijn spookbeelden” zei een (GL-)vriendin (waarmee niet te discussiëren valt) onlangs nog tegen me.
  Sowieso ben ik gestopt met debatteren. Op een gegeven moment ben je die onverzettelijk muur-van-zelfgenoegzaamheid wel beu.

  Het is gemakkelijker om achterover te leunen, een fles Talisker aan je kop te zetten en het gekrakeel en opgewonden gekwetter aan je voorbij te laten gaan.

  Ja
  NL is in zeer korte tijd fors geïslamiseerd. Monddood gemaakt.
  Toen de Denen in problemen kwamen tijdens de Cartoon rellen keek de rest van Europa weg.
  Toen Charlie werd afgemaakt durfde niemand de cartoon te laten zien maar liepen de Deugmensen allemaal rond met een je Suis shirtje en een gebroken potloodje.
  O ja
  En natuurlijk heb je nog die smeerlap die bij elke aanslag opduikt met zijn piano om te pleiten voor open grenzen met zijn “Imagine”

  Gelukkig is Frau Merkel nu bezig met Zuckerberg om Facebook te zuiveren van islam-critici. Iedereen die vragen durft te stellen wordt verwijderd.
  Orwell waarschuwde, maar niemand luisterde.

  Maar islamisering
  Nope bestaat niet
  In NL hebben we er zelfs een wet voor aangenomen. Motie Halsema.

  Halsema is een heldin bij mijn GL-vriendinnetjes en vriendjes.

  ps.
  Ik beschouw Hans Teeuwen (de enige die na Charlie (op Geenstijl)wel zijn hart liet spreken) als een dapper mens.
  Sterker nog hij is de enige relevante nar van NL.

  De rest ligt van aars tot huig aan de ketting van de Monarch en de Moor. Braaf, gecastreerd, met de stempel “Jij bent oké ! ” gebrandmerkt op hun gezwollen ego. Goedgekeurd door de Deugmens.
  De Deugmens die stelt dat islamisering niet bestaat.
  De Deugmens die elk jongetje en meisje die verbijsterd naar de naakte Keizer wijst groepsgewijs aan de hoogste boom knoopt.
  Want Deugmensen opereren altijd in groepen. Jakhalzen cirkelend rondom de eenzame heraut.

 2. Marija

  Was goed programma.
  Reactie @Ravens.
  Kon ik het ook maar zo mooi zeggen, danku

  1. Two Ravens Black Kettle

   Marija
   Much obliged !

   1. corfo

    Marija.
    Idd. mooi verwoord door T.R.B.K.
    Het gaat niet om het “mooi” zeggen, als ’t maar duidelijk is, en dat zijn de reacties van T.R.B.K. en U. (de ene is mooi de ander duidelijk)

 3. Two Ravens Black Kettle

  Zit nu terug te luisteren naar het mediaforum van de Staatsmedia.
  Ze zijn van mening dat Hans Teeuwen en Weird Duck het volledig bij het verkeerde eind hebben. De media in NL is juist ont-zet-tend dapper, uiterst evenwichtig en er is geen enkele sprake van politieke correctheid.

  “Zo ! dat varkentje is ook weer kordaat gewassen” denken de Deugende clowns die zich op bizarre gronden in NL journalist mogen noemen.

  Hetzelfde zag je bij de aanslag in Berlijn.
  Wat zaten ze elkaar toch op de schouder te roffelen. “Wij zijn goed hè, kijk dan, kijk dan ! Wij durven ! Mijn God wat zijn we fantastisch, wat doen we het toch verschrikkelijk goed !”

  Het incestueus Staatscircus van Jeroen Bosch.

 4. Guus Geluk

  Je moet ook geen “grappen” over andermans religie maken. Met die achterlijke cartoons kwets je heel veel mensen. Volgens mij scheppen ze daar gewoon plezier in. Hoe gekker, hoe leuker.

  1. Nederlandse_Patriot

   Dus…eigen schuld, dikke bult? Ach, die domme Charlie Hebdo redactie toch. Ze hadden toch moeten weten dat je doodgeschoten wordt als je een grap maakt over religie? En vooral die domme politieagent die weerloos op straat lag. Hij had niet in de weg moeten staan van de gekwetste mannen die de gemene, smaakloze cartoonisten een lesje aan het leren waren.

   1. Guus Geluk

    Gewauwel, een ander woord heb ik er niet voor.

    1. corfo

     Nederlandse_Patriot.
     Volkomen met u eens.
     Ik las trouwens een reactie van iemand op de uwe die het kennelijk héél juist vindt dat men wordt vermoord na het maken van een grap over een “geloof”.
     Zover is NL inmiddels gezakt, een gedeelte is reeds volkomen ge-islamiseerd maar heeft het zelf NIET in de gaten, ben je dan stom of oerstom ?

    2. hans-e-pans

     Meneer “Guus Geluk” of hoe u ook mag heten, natuurlijk mag iemand boos worden als een ander een verkeerde grap maakt over iets dat in zijn hart of hoofd zit/spookt.

     Het vreemde is dat als dat soort lui, met een te kort lontje, een verkeerde grap maken over anderen en deze er natuurlijk ook boos over worden dan er gelijk over onderbuikgevoelens of islamobofie enz. enz word gesproken.

     Het is maar met welke meetlat er word gemeten, denk ik dan.

  2. Mars020

   @Guus Ongeluk, het probleem van moslims is, dat ze totaal geen gevoel voor humor hebben. Die cartoons zijn niet achterlijk, maar die moslims zijn achterlijk!. Als dat stelletje debielen nu eens lekker oprot naar hun zandbak, dan kunnen wij het normale leven weer oppakken, zonder middeleeuwse randdebielen. Die gasten zijn geboren met een sacherijnige kop, want ik heb er nog nooit eentje zien lachen. Voor de slinkse nichten is het beschermd wild, vandaar die positiviteit over dat grafvolk.

   1. Guus Geluk

    @Mars, naast dat er genoeg moslims zijn waar je wel een biertje mee kunt drinken, vind ik het geen pas geven om beledigende cartoons te tekenen. We hebben het hier over religie, de meest diepe en teerste overtuigingnvan een mens. Waarom zou je dat continu bespotten en groepen daar willens en wetens mee kwetsen? Is het niet fatsoenlijk om een beetje rekening te houden met de ander? Je hoeft religies toch niet te “gebruiken” om satire te bedrijven?

    1. corfo

     Mars.
     Goed stukje, helemaal met u eens.
     Dat de één of andere randdebiel meent dat u rekening dient te houden met de religie van een ander dan zou die ander eerst eens moeten stoppen met het vermoorden van christenen. Vóórdat Nederland onder de voet werd gelopen door al die islamitische parasieten én criminelen was dit een vrij rustig landje, af en toe opgeschrikt door een politieke moord, op dhr. Fortuyn bijv. ,door zo’n linkse extremist, of een inbraak door een ander linkse Gutmensch, bijv. Duyvendak. Maar voor de rest was ’t een vrij rustig landje, sinds de islamitische tsunami, is dit land verworden tot een 3de wereld landje onder islamitische terreur.

     1. Guus Geluk

      De massa-immigratie is al eerder begonnen, maar de vluchtelingenproblematiek is veroorzaakt door ons illegaal ingrijpen in het Midden-Oosten. Het is zaak dat corfo tokkie blijft beseffen hoeveel onschuldige burgers er zijn omgekomen door de Westerse militaire laars. Hoeveel ziekenhuizen er zijn gebombardeerd. Leugens die gehanteerd zijn om landen binnen te vallen. De manier waarop dit Midden-Oosten is vernield door Europeanen en Amerikanen.

      Je hebt het over christenen. Och, diezelfde christenen zien bladen als Charlie Hebdo prenten tekenen om Jezus te bespotten. Of een carabitier die weer eens wat over de kerk zegt. Hoeveel mensen zijn er die zich menen in te spannen voor christenen of “christelijke tradities”, terwijl zij tegelijkertijd zeggen: met religies hoeven cartoonisten geen rekening te houden.

      De hypocrisie.

   2. Peter Selie

    Mee eens Mars020, je moet geen aandacht schenken aan de DDS-huistroll en agent provocateur en multi-account Siemon, reacties aan hem gericht werken als een emmer vol blauwe, potentieverhogende pillen, kreeg ie er maar een stijve nek van.

    1. Guus Geluk

     Peter selies “simon” – eerst nam ik het hem niet kwalijk dat hij dacht dat ik een sokpop was – begint steeds meer te lijken op zwartmakerij. Gaarne stoppen met deze valse dubbelaccount-beschuldigingen.

 5. Ni28

  En zo worden wij monddood gemaakt door het import van de islam en de politieke voorstanders er van. Een burka voor de vrouwen zal niet lang op zich laten wachten. De NRC is al begonnen met eigen propaganda. Kunt u zich nog herinneren de kunstwerken in de hal van de EU parlement jaren geleden toen de Tsjechen elke land afgebeeld hebben? Naast Bulgarije vol Turkse WC’s stond Nederland onder water met alleen nog de minaretten torens zichtbaar. Ik denk dat wij dan beter af zijn als verzopen.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Het meest potsierlijke vond ik na de slachting op tekenaars dat vele deugmensen de nog dampende lijken beschuldigden van islamofobie.

  Islamofobie
  Een term gemunt door het Moslimbroederschap met als doel afvalligen en dissidenten de dood in te jagen.
  Fobie
  Ongegronde angst voor….

  De boodschap van Deugmens was kristalhelder
  De afgeslachte tekenaars vroegen er om, hadden ze maar niet islamofobisch moeten zijn.
  Theo vroeg er ook om. De vieze islamofoob !
  De logica van de Deugmens is voor mij ondoorgrondelijk en komt -als ik het eerlijk mag toegeven- op mij nogal pervers over.

  In Nederland hebben we in de 21ste eeuw fabrieken opgericht die universiteiten en hoge scholen worden genoemd. Op deze fabrieken worden holle vaten opgeleid tot Deugmens
  Door Deugmensen
  (zo kon het gebeuren dat in Deugfabriek Nimwegen de Opper-Deugbaas samen met de Deugende Burgervader naar het politie-bureau kon marcheren om een zekere heer Wilders aan te geven en te protesteren tegen de Vrijheid van Meningsuiting. Logischerwijs gevolgd -op de typische Zwaan-Kleef-Aan-wijze- door hordes -keurig gedrilde – deugende agogen-in-duimzuigkunde robotten (die zichzelf studenten noemen)

  Policor Policor
  &
  Deugen als het hoogste goed. De Drie Aapjes vererend als de nieuwe messias.
  In het Land der Blinden is Eenoog Nemesis.

  1. nick

   Spijkers en Koppen Raaf!!!

 7. jowyajax

  Erg laf Ik heb wel respect voor Theo van gogh, of Geert Wilders of Pim Fortuyn, dus je taken intimideren door een achterlijk geloof , nee daar moet je respect voor hebben. Nee of zoals die schele linkse mongool Freek de Jong die zijn eigen bevolking erg afvalt en de allochtoon ondanks de haat naar christenen joden homo’s gewoon op een voetstuk zet nee daar moet je trots op zijn. Nou mr Teeuwen om je land en Nederlanders zo af te vallen daar hadden ze 70 jaar geleden een naam voor.

  1. Two Ravens Black Kettle

   Theo is gaan hemelen
   De Goddelijke Kale is naar de eeuwige jachtvelden gezonden
   Hans is de enige cabaretier die nog wel aandacht besteedt aan de terreur van een bepaalde ideologie die niet genoemd mag worden maar wel erg Progressief, Liefdevol en Vreedzaam is.
   Naar mijn smaak staat Hans met vlag en wimpel boven aan de pyramide van het Grollen-corps.
   Sterker nog, ik zou zo een-twee- (en toe maar !) drie niet weten wie zijn kwispedoor zou mogen vasthouden.
   Sterker nog, Hans is de enige potsenmaker die NL nog rijk is, de rest heeft hun ziel verkocht aan het Policor-OpperWezen

 8. Ben Zine

  Teeuwen is een cabaretier waar wij trots op mogen zijn. Vergelijk hem eens met die overjarige beroepsdeuger, die allesbehalve grappig is, Erik van Ratwinkel… Of die policor teringkop met z’n voorspelbare linkse borrelpraatjes die wel eens aanschuift bij Pauw, Dolf Jansen… Nee, Hans staat echt op eenzame hoogte.

 9. JanvanEechoud

  Aardige man….Maar…, een duidelijk voorbeeld dat ook ‘aardige mannen’ idioten kunnen zijn….

  “worden de poorten opengezet voor mensen die wellicht niet de beste bedoelingen hebben……—- , Zo, zegt Teeuwen, kon Donald Trump feitelijk president worden”.

  Verachtelijke uitspraak, Teeuwen…… 🙁

  1. corfo

   JanvanEechoud.
   Ik vermoed dat de door u zo genoemde “malloot” meerdere uitspraken doet/heeft gedaan, zónder na te gaan of e.e.a. wel juist is. Hij is al meerdere malen betrapt op grote leugens, eigenlijk betreft het een doortrapt gemeen mens.

 10. JanvanEechoud

  Een of andere malloot plaatste dit:
  “We hebben het hier over religie, de meest diepe en teerste overtuiging van een mens. Waarom zou je dat continu bespotten en groepen daar willens en wetens mee kwetsen? Is het niet fatsoenlijk om een beetje rekening te houden met de ander?”

  Misschien kan deze malloot eerst wat onderzoek doen naar islam alvorens zijn mening te ventileren / een oordeel te vellen.

  Wie een oordeel velt over een zaak zonder onderzoek te hebben gedaan is voor mij een idioot of een kind.
  Mvg

  1. Guus Geluk

   De beantwoorden-knop vind je naast de nickname.

 11. Ruud562

  Dus zoveel invloed heeft de islam dus!

  1. van Urk

   De Islam heeft inderdaad invloed als je stopt met grappen over moslims en Paasfeesten inruilt voor Suikerfeesten. De islam heeft geen invloed als je boven die ideologie staat. Dus gewoon blijven doorgaan met grappen maken over de Islam net zoals christenen in vervolgde landen door blijven gaan met het belijden van christus.

 12. nienke

  Er zijn ontelbare moppen gemaakt over de christenen, al jaren en jaren lang.
  En nu? de satire over de christenen gaat nog altijd door hoor,geen 1 is er bang om dit te doen.
  Maar geen 1 durft moppen te maken over de islam, doodsbang dat ze vermoord worden.
  Door te dreigen en angst te zaaien kruipt iedereen in z’n schulp ook onze politici.
  Moppen kan niet meer, grote feesten waar duizenden mensen aanwezig zijn kan niet meer, zwemmen in bikini’s mag niet meer, pasen mag niet meer gevierd worden, enz enz enz.
  Het moet voor hun toch een machtig gevoel zijn dat zij door hun onverdraagzaamheid, intolerantie,haat tegen onze democratie,onze westerse levensstijl,het Ned. volk zover te krijgen dat ze in hun broek doen van angst.
  Alles wat zij eisen krijgen ze voor elkaar in dit oh zo tolerante landje.

 13. Sniper666

  Treurig dat Teeuwen toe moet geven m.b.t. het vermijden van grappen over islam. We zijn ver gezakt met zijn allen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.