Jan Roos wars van gezeur: 83% vrouwen werkt parttime maar het is de schuld van mannen dat ze geen topfuncties hebben

De reden dat meer mannen dan vrouwen een topbaan hebben is voor de hand liggend.

Het is heel hip om elke dag weer te klagen dat er minder vrouwen zijn met een topbaan dan mannen. Dat zou volgens postmodernistisch links bewijzen dat de emancipatie nog niet voltooid is. Sterker nog, er zou maar één logische verklaring voor zijn: mannen discrimineren gewoon tegen vrouwen! Seksisme! Overal!

Nou, zegt Jan Roos op Twitter, dat is dus de grootst mogelijke onzin:

Het is nogal wiedes dat je geen topfunctie bekleedt als je steeds parttime werkt. Om op te klimmen in een organisatie moet je er gewoon heel veel tijd in stoppen. Een parttime CEO is een contraditio in terminis.

Als je naar die cijfers kijkt is het dus bepaald niet schokkend dat er meer mannen zijn met een topbaan dan mannen. Maar dan zijn we er nog niet. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat mannen er gelukkiger van worden om fulltime te werken, terwijl vrouwen uit vrije wil graag wat vaker thuis zijn. De gemiddelde man werkt liever dus meer, de gemiddelde vrouw spendeert liever wat meer tijd thuis (met de kinderen). Het logische gevolg is dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in topfuncties; zo’n functie sleep je immers alleen binnen als je feitelijk voor je werk leeft. De gemiddelde vrouw doet dat gewoon niet.

Voor links begint te zeuren: en dat is maar goed ook. De natuur heeft ons verschillende taken en voorkeuren toebedeeld. Nee, de tegenstelling is niet zo duidelijk en overdreven als sommige mannen pretenderen, maar er is wel degelijk een verschil tussen de beide genders. Ik zie het ook in mijn eigen vrouw die nu 5,5 maand zwanger is. Ze was altijd erg gefocust op werken, maar nu ze zwanger is verandert haar hormonen en is ze opeens veel meer gericht op ‘de baby’ en ‘thuis.’ Tegelijkertijd voel ik diep van binnen meer druk dan ooit tevoren om op financieel gebied voor onze jonge gezinnetje te zorgen.

Gelukkig maar: het zorgt er immers voor dat de economie aan de ene kant groeit en het gezin er financieel niet onder lijdt dat er een kind aankomt, terwijl het gezinsleven óók goed en hecht is. Met andere woorden, de twee genders brengen de situatie samen in balans.

Je zou denken dat dit links zou aanspreken — met hun halfbakken gezeur over yin en yang — maar blijkbaar is niets minder waar. Nee, als vrouwen doen wat hun natuur hen ingeeft, en mannen dat ook doen, is er opeens een “probleem” dat opgelost moet worden.

Onzin. Natuurlijk zijn er uitzonderingen — vrouwen die liever werken en mannen die liever thuis blijven — maar over het algemeen zijn de traditionele rollen ook de natuurlijke rollen. Daar kan quasi-feministisch links om huilen, maar helaas, daar heeft Moeder Natuur lak aan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Isolde

  Vrouwen die wel fulltime werken ervaren ook minder kansen op topposities. Dit is wetenschappelijk vaak genoeg onderzocht.

  1. IJscoman

   Zielig, heh?

  2. Ego non solus

   Ik ken die wetenschappelijke onderzoeken niet, maar afgaande op uw woordkeus (“ervaren”) kan dit ook tussen de oren zitten. Vermeende achterstelling is tegenwoordig iets dat blijkbaar vooral aan anderen te wijten is.

 2. Robje

  Er is iets dat ik mis, er wordt wel over de hormoon huishouding van de vrouw genoemd als zij een kind verwacht in bovenstaand stukje. Maar vrouwen op wat rijpere leeftijd schijnen nog een fenomeen te krijgen genaamd “overgang”. Mannen wat minder last, maar bij vrouwen kan het weleens zo heftig zijn dat ze niet te genieten zijn en dit later ook toegeven. Dit kan op een toppositie slecht uitkomen dus … ja misschien worden ze om dit natuurlijke “verschijnsel” (waar moeder natuur GEEN lak aan heeft) wel … gediscrimineerd?

 3. Ni28

  Het is ook de schuld van de mannen dat zij geen kinderen kunnen baren. Dat laten zij gemakshalve aan de vrouwen over. 100%! In de laatste regeringsperiode is gelukt om iedereen en alles tegenover elkaar te krijgen. Jong tegen oud, vrouwen tegen de mannen, religies tegen elkaar, zwart tegen blank. Een morele afgang is gaande in het Nederland van deze tijd. Niet alleen dat het sociale stelsel gesloopt is maar iedereen is tegen elkaar opgezet door vele maatregelen. Verschillende groeperingen proberen een slaatje uit te slaan door zich als martelaars te profileren.

 4. Vaudeville

  Ik zie het punt niet zo eigenlijk. Laat vrouwen (en enkele mannen) er lekker over klagen! Misschien is er, ondanks het gedegen onderzoek van Rood en vd Galien toch wel een probleem, dan is het goed dat er over gepraat wordt.
  Misschien is er geen probleem en dan voelen de vrouwen zich alsnog gehoord en zijn ze daar gelukkig mee.
  Alleen maar winnaars. Ook DDS, want dat kan dan weer een column en een opiniestukje publiceren.

 5. fanof43

  Helemaal gelijk, Jan. Parttime werken, uiterlijk 16.30 uur naar huis om de kinderen op te halen, wegblijven als er eentje ziek is, zogenaamd thuis werken etc. En dan topfuncties claimen. Pft.

 6. Cultuur_Pessimix

  Die hele man-vrouw hetze wordt weer zwaar overtrokken. GELUKKIG leven we in een samenleving waar zowel man als vrouw dezelfde rechten en kansen hebben. Geneuzel over te weinig vrouwen in topfuncties is arbitrair en niet discriminatoir. Als een vrouw goed is en veel tijd in werk wil stoppen komt ze vanzelf aan de top. Mensen zouden zich liever druk kunnen maken over werkcultuur. Die is pas negatief en onmenselijk. Het direct of indirect dwingen om je leven op te geven door meer dan 60 uur per week te werken is belachelijk, maar wel realiteit. Misschien zijn vrouwen gewoon te slim om zich zo voor een überkapitalistisch onmenselijk karretje te laten spannen. Hoedanook, de man-vrouw discussie is een non-discussie. Werkcultuur en ethos zou juist aan de kaak moeten worden gesteld. Het is wederom de wereld op zijn kop!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.