Schokkend nieuws voor feministen: ‘Vaders zijn gelukkiger als kostwinner, vrouwen willen parttime werken’

Schokkend: we zijn gelukkiger als we de rollen kunnen ‘spelen’ die van nature beter bij ons passen.

Al jarenlang moeten we te pas en te onpas horen dat er werkelijk geen enkel inherent verschil is tussen vrouwen en mannen. Nee, we zijn precies hetzelfde. Vrouwen zijn feitelijk mannen zonder ballen. Alle ‘voorkeuren’ die ‘zogenaamd’ gender-bepaald zijn zijn niets meer of minder dan ‘sociale constructies.’

Nou, misschien dat we die postmoderne ‘waarheid’ maar eens in de prullenbak moeten gooien:

Vaders zijn nog altijd gelukkiger als ze voltijds werken, terwijl moeders liever parttimer zijn, concludeert socioloog Sean de Hoon in zijn proefschrift over ouderschap, geluk en inkomen. De Hoon promoveerde deze week aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Hilarisch genoeg beweert De Hoon vervolgens tóch dat dit min of meer door sociale tradities komt. Hij ziet het in ieder geval duidelijk als een probleem:

Willen vrouwen iets aan die rolverdeling veranderen, dan moeten ze dat deels zelf doen, stelt De Hoon. „Het is niet alleen de schuld van de mannen. Ik heb dat niet onderzocht, maar mogelijk zorgt sociale controle onder vrouwen er ook voor dat er vrij weinig fulltime werkende moeders zijn.”

Oh, dus je hebt dat niet onderzocht, maar concludeert het desalniettemin? Is dat een nieuwe versie van ‘wetenschap bedrijven’, dat je gewoon zelf de gaten invult zodat je kunt vasthouden aan je eigen mensbeeld? Gek, tot recentelijk werden gelovigen (christenen, moslims, joden) daar juist van beschuldigd. Nu is het dus wat moderne ‘feministen’ doen.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen het belangrijk vinden om kostwinner te zijn (natuurlijk verbind meneer de socioloog daar weer zijn eigen conclusies aan, maar hé, hij moet natuurlijk wel geaccepteerd blijven in academische kringen he):

“Mannen lijken te willen voldoen aan de traditionele verwachtingen – dat ze de kostwinnersrol vervullen. Voor hen is dat onderdeel van de zorg voor het gezin.”

Misschien dat meneer De Hoon eens onderzoek moet doen waarom mannen dat zo ervaren. Hij vult aan dat dit “traditionele verwachtingen” zijn en dus dat die plicht zogenaamd op mannen gelegd wordt vanuit de samenleving, maar wat als dat gevoel — die verantwoordelijkheid — inherent in ons zit? Misschien is er een reden dat dit ‘de traditionele rol’ van de man is, namelijk dat we daar biologisch, genetisch en psychologisch op ingesteld zijn.

Die hele idioterie dat mannen en vrouwen precies hetzelfde zijn en exact dezelfde rollen willen vervullen in gezinnen (als je ze maar ‘verlicht maakt’) is de grootst mogelijke onzin. De traditionele rollen zijn er omdat die aansluiten bij onze natuur. Als man voel je diep van binnen dat jouw eerste plicht is om financieel voor het gezin te zorgen. Een vrouw is eerder geneigd om het gevoel te hebben dat ze de boel thuis goed moet runnen. Dat is geen ‘sociale constructie’ an sich, maar een gevolg van onze natuur.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Peter Selie

  Nou bij mij in de buurt wonen een paar z.g.n. huismannen, waarbij de vrouw zich een stel testikels heeft aangemeten gekregen door haar sociale kring waarin zij vertoeft, de “mannen” zijn klootloze, push up BH cup AA dragende sneeuwvlokjes en zoutzakken die het zo druk hebben met het huishouden en het naar school brengen en halen van hun lijkbleke meestal binnenhuis verblijvende kinderen, daar moeten “we” de oorlog winnen.

 2. Noordoosterling

  Helemaal mee eens! Ik heb een linkse vrouw ik ben kostwinner zij doet een beetje parttime werk, maar ze wil wel keihard geneukt worden door een rechtse” bal” daarom fvd!

 3. Ni28

  De mannen hebben een functie en de vrouwen hebben hun functie. De mannen zijn beter in het ene en de vrouwen in het andere maar beide kunnen voor dezelfde niet biologische taken zorgen. Zorgtaken kunnen vrouwen veel beter doen. Als de man overlijdt kan de vrouw zich redden maar andersom is dat een stuk moeilijker. Helaas hebben wij ook nog feministes die beide willen zijn. Die zouden universeel moeten zijn maar juist die zijn het die voor onnodige ophef zorgen.

  1. buitenbeentje

   Ik ben het op veel punten met je eens maar ik kan als man heel goed voor het huishouden zorgen en koken als de beste en zelfs kleren maken vind ik leuk werk. Ik weet dat ik niet de enige ben die zich makkelijk kan redden. Ik hoop nog vele jaren van mijn vrouw te genieten, maar hulpeloos zal ik zeker niet zijn als zij er niet meer zou zijn. Of ik dan nog wil is een andere zaak. Ik moet mijn vrouw dwingen ook administratieve zaken te doen, zodat zij op de hoogte is als ik er evt niet meer ben. De tijd dat mannen alleen een ei konden (aan)bakken en geen knoop konden aannaaien ligt toch wel achter ons, mijn zoons hebben dat ook geleerd, kwestie vasn opvoeding.

 4. Floris

  “Dat is geen ‘sociale constructie’ an sich, maar een gevolg van onze natuur.”
  ——————————————————————————
  Mee eens.

  En het is volkomen belachelijk om dergelijke constateringen seksistisch te noemen. Links is hysterisch geworden. Je hoeft maar iets te zeggen dat niet in hun gelijkheidsevangelie past en je bent seksist, homofoob, racist, islamofoob en ga zo maar door.

 5. buitenbeentje

  Mijn vrouw heeft drie kinderen gebaard. Het was natuurlijk van de gekke dat zij daarvoor 6 weken verlof kreeg en ik door moest werken, waarom niet omgekeerd. Verder heeft zij ze allemaal rond de 9 maanden borstvoeding gegeven. Belachelijk natuurlijk dat zij niet ging afkolven en mij thuis liet om de fles te geven, maar zelf elke keer de kinderen verse tiet gaf. Dat ik toendertijd per maand met 5000 gulden thuis kwam en zij met 1500 had daar natuurlijk ook niets mee te maken.

  Mijn kinderen kregen allemaal hetzelfde speelgoed aangeboden. Ik heb nog overwogen mijn zoons te dwingen met poppen te spelen ipv met auto´s en het omgekeerde met mijn dochter, want werkelijk mijn jongens waren gek met auto´s en mijn dochter met poppen. Was dat een rolmodel? mijn vrou reed ook auto, dus waar ligt dat dan aan?

  Heus, mijn vrouw en ik zijn gelijkwaardig en wij doen alles samen, maar we doen wel allebei wat we het beste kunnen. Jammer voor de feministen, mijn vrouw krijgt geen hoofddoek.

  1. HaZ

   🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.